bloggkommentatorerna

När driven är det enda som räknas
Något som har exploderat de senaste åren är ordet driven. Det började användas i jobbsammanhang och har sitt ursprung i kapitalismen där effektivitet och stor arbetsinsats premieras, men numera finns det med överallt för att beskriva en bra vän, partner, barn och även djur. Överanvändandet nådde sin peak för ett par veckor sedan när Bonde söker fru-Jörgen använde ordet för hur en kvinna skall se ut, vilket visade sig vara, lite tajta i kroppen. Inte hur kvinnan ska vara alltså. 
 
I årets Bachelor är det också ett av de mest välanvända orden. Hade man gjort ett taggmoln med allt som sägs i Bachelor så hade ordet driven varit helt klart störst. Hörde ni när Niclas sa att han ser livet som en apelsin och när han är klar med livet så skall han ha pressat ut allt ur frukten så att bara skalet är kvar. Hahaha! "You lost me at the orange", tänkte jag. Är det så han tänker om sina relationer också? När han har tömt ut allt hos en tjej så går han vidare till nästa? 
 
Vad är det med detta ord driven? Vad är det med folk som känner att vara driven är den bästa egenskapen en människa kan ha?! Jag fattar inte? Är det inte andra egenskaper som man letar efter hos en vän eller partner. Jag kan förstå om man vill arbeta med en driven människa eller ha en driven människa anställd på sin firma. Men att egenskapen driven skulle vara viktig i en privat relation kan jag inte förstå. 
 
Egenskaper som jag tycker är viktiga hos människor som jag vill ha nära mig: 
 
-Humor.
-Självdistans.
-Empati.
-Prestigelöshet. 
-Snällhet, en som inte jagar konflikter och drama. 
 
Vad tycker ni är viktiga egenskaper hos människor?
 
//Anna-Maria
 
 
#1 - carolina

Humor, intelligens, självdistans och så måste de gilla mat!!

#2 - Hanna

Jag håller med om dina punkter.

#3 - P

Driven skulle ju kunna tolkas som motsatsen till en soffpotatis också, att man vill ha en aktiv partner som är påhittig, tar initiativ och även faktiskt styr upp sina idéer och inte bara pratar om den där weekenden som aldrig blir av... Men visst kan jag även förstå om man tycker att en karriär-inriktat driven partner skulle vara attraktivt också!

Håller med om dina punkter men vill lägga till "gillar att hitta på saker tillsammans", också :)

#4 - Isabell

Håller med P i sitt tankesätt! För mig är det oerhört viktigt att ha en partner som är engagerad i både sitt jobb och sina fritidsaktiviteter. Jag lägger själv 100% på mitt jobb, mina fritidsaktiviteter (som egentligen är jobb men med mina hobbys istället!) och det hade varit väldigt svårt dör mig att leva med någon som inte förstår sig på att jag lägger många kvällar och helger på detta. I min relation idag är det inget konstigt; han åker iväg/är borta många kvöllar/helger precis som jag. Tror det bottnar i att jag har ett stort behov av att få förverkliga MIG och ha ett självständigt liv samtidigt som jag älskar att komma hem till människan jag älskar, äta tillsammans, sova ihop och när vi tajmar in lediga helger. I föregående relationer i mitt liv har jag haft partners som mest ”suttit hemma och väntat” och därmed blivit successivt irriterade och känt sig tagna för givet. Så är det absolut inte, så det är skönt att ha hittat en likasinnad partner <3 Öveigt viktigt för mig i en parrelation: tillitsfull, empatisk, utmanande, humoristisk, lätt att prata med, att hen stöttar mig i alla mina företaganden och självklart: omtänksam <3

#5 - Kim

För mig är det jätteviktigt med en driven partner. Jag tänker då kanske inte driven á la Blondinbella utan jag ser det mer som... entusiasm för livet. Människor som är intresserade av livet och har intressen, dessa behöver inte kretsa kring karriär. jag tänker lite som P skrev; mer att man är påhittig, kreativ och initiativtagande. Motsatsen till driven skulle just vara en soffpotatis som inte har några intressen, inte tycker om att göra något förutom typ netflix, hatar sitt jobb (men som inte gör något för att ändra på sin situation utan mest gnäller) osv.

#6 - Ida

Jörgen i årets Bonde söker fru är otroligt underhållande. Ser mer fram emot att kolla på webben än på tv.

#7 - Lina

Prickar in alla de där egenskaperna du listar utom självdistans. Alltså jag har lite självdistans men inte lika stor dos av det som jag har av typ empati, humor och prestigelöshet. Jobbar på det. Viktigast för mig är att människor inte backstabbar varandra eller går över lik för att få det de vill ha. Visar man såna egenskaper så försvinner man direkt!

#8 - E

Vet inte, jag stör mig alltid lite - tror egentligen folk menar Driftig, vilket inte är samma sak som Driven, för mig i alla fall

#9 - E

...dessutom tror jag att folk menar Driftig, när de tjötar om Driven...

#10 - Cecilia/"Språkstjärnan"

Gillar inte heller ordet driven. För mig är det en kall person som bara tänker på pengar. Hellre engagerad och motiverad. Håller med om de egenskaper du listat. Skulle lägga till att kunna tänka självständigt och reflektera över saker, inte bara följa strömmen.

#11 - Anonym

Vad hade "driven" med "tajt i kroppen" att göra?

#12 - Julia

Jag är en av dem som tycker att det är skönt om min partner är driven! (Enl betydelsen driftig, drivstark måldriven.)

Jag gillar när det går himla fort mellan tanke och beslut, samt tycker om att starta projekt, ha fester, sätta upp roliga mål och sikta högt (och ibland långsökt). I de relationer jag varit där killen inte varit driven, så har liksom allting hamnat på mig. Eller så har det känts som att livet går för långsamt för mig.

OBS: Är inte Blondinbella-driven, utan helt vanlig person, har ingen egen firma och gör inte squat-challenges. Hehe. Utan mer att jag gillar fart, snabba beslut, målsättningar inom livet i stort. Då är det skönt att ha armkrok med någon som gillar att springa framåt tillsammans med en så att säga..

#13 - P

#9, E, tror du? Jag kanske missuppfattar innebörden av ordet, men "driftig" låter ju så jäkla "käckt"? Tycker det låter mycket mer attraktivt att ha en driven partner istället för en jäkla driftig jävel. En sådan, så som jag föreställer mig den, skulle antagligen gå mig på nerverna och jag skulle inte stått ut en dag. Haha. Med en "driven", däremot, skulle jag känna "skönt och kul med lite fart!", då jag egentligen INTE tycker om att vara en soffpotatis, utan gillar när det händer saker, men lätt blir sittande om min ingen drar upp mig, då jag saknar "driv".....

#14 - P

Kan ju förvisso vara så att språket, i folkmun, ändrats, så som ju sker hela tiden, och den stora massan (som använder driven där det egentligen ska stå driftig) har en felaktig bild av vad ordet innebär jämfört med den ursprungliga, enligt ordboken korrekta, betydelsen.

#15 - Kourtney

Jag förstår va man menar men ordet "driven" ger mig typ rysningar, in a bad way... Man ser det ju ofta i jobbannonser och jobbansökningar som en positiv och eftertraktad egenskap. Men det känns ju som om att man är total misslyckad om man inte beskriver sig som det...