bloggkommentatorerna

Trist i Thailand
Eftersom Paow bloggat så oregelbundet de senaste åren så glömmer jag alltid av att hon finns. Men eftersom det trots allt är något särskilt med kändisungar så har jag börjat intressera mig lite mer sedan Lance kom in i bilden. Sist jag läste hade de dragit till Thailand, lite spontant, för att antagligen bli kvar "ett par månader". Lance håller ju på med sin kampsport där nere, så jag tänkte att de väl har någon plan. Läser ikapp alla inlägg och tycker det verkar supertråkigt i Thailand. Jag har aldrig varit där, och hade säkert levt gott i turistorterna, där det kryllar av svenskar, härliga pooler, skönt klimat, vackra stränder och turistanpassad mat. Man bara fattar varför det är dit turisterna åker. Jaja, jag fattar att det finns en massa äkta grejer att kolla på när man är på andra platser, men Paow och Lance verkar inte riktigt lyckas med det. 

De kanske inte precis blir borta några månader. 

//Mia
#1 - Stina

Haller med, Thailand ar sjukt trist! Nar man sager det sa blir det typ krig for man har minsan 'inte varit pa det och det stallet'. Men sorry, Thailand ar fint men verkligen inte kul i mina ogon. Sri Lanka daremot ar fantastiskt och mycket mer diversity, finare natur och roligare manniskor.

#2 - Orolig

Det heter väl åndå "glömma bort", inte "glömma av"? Och inte "menar på" utan "menar"/"anser" som jag sett på så många ställen? Och "Var har du köpt den?", inte "Vart"? HUR ska jag någonsin kunna lära mig bra svenska då ni skriver så olika från det jag lär mig?

Svar: Numera vet jag att man kan säga "glömma bort", eftersom jag läser, lyssnar och tar del av olika typer av språk och dialekter dagligen, men när jag var liten så sa alla jag kände enbart "glömma av". Det är så man säger där jag bor, helt enkelt. Tack och lov så vidgas ju ens vyer ju äldre man blir, inte minst nu i informationssamhället och Internets era. Så nu förstår jag så mycket mer, och ordförrådet har vuxit.

"Menar på" är ett uttryck, jag fattar inte ens problemet? Och jag använder inte "vart" felaktigt, om jag inte skulle råka slarva. Jag kan reglerna kring hur man använder var och vart.

Men svaret på din fråga är att du måste ta del av en massa olika texter och tal för att lära dig svenska. Men mycket erfarenhet av språket så blir du kunnig. Sedan kan jag tipsa dig om att googla på det du undrar över. Häromdagen undrade jag till exempel varför så många böjer "egen" som "egna" även när det inte rör sig om substantiv i plural. Då hamnade jag som så ofta på GP-medarbetaren och språkprofessorn Lars-Gunnar Anderssons mycket informativa text om saken. I hans spalter finns mycket kunskap att hämta. Du ska inte behöva vara orolig över att ditt språk förflackas. :)//Mia
bloggkommentatorerna

#3 - Fille sans coeur

Orolig - googla så får du svar. Om man nu ska vara petig med ord på det sättet, så godkänner Svenska Akademin både bort/av. Det ger en aspektuell nyans till meningen, används starkare inom vissa dialekter.
"Menar på" ger också en nyans som saknas i "menar". Kanske spridit sig från akademiskt språk och juridiken.
Vad gäller var-vart-vars så javisst, du får poäng för att du kan särskilja dem. Grattis. Om alla andra säger en sak och du säger en annan, vem har rätt? Framförallt, vem bryr sig.
Självklart är det viktigt att vara tydlig med språket när det handlar om en meningsförskjutning eller -förlust, men tycker du att det gör det här?

#4 - Gabriella

Jag tror för att en resa inte ska blir tråkig så kräver det en hel del planering, om inte annat vetskap sen tidigare om platsen man ska till. Paow slår mig inte som planerar typen och Lance är ju fortfarande väldigt ung och kanske inte har reserutiner ännu? Jag har varit ett flertalet gånger i Thailand då jag har släkt därifrån. Tycker också det är supertråkigt MEN det är ju bara för att jag åker och hälsar på släkten och inte ser/upptäcker något...