bloggkommentatorerna

Trivas i Saudiarabien
Blondinbella är liksom ännu mer sprudlande än vanligt nu när hon befinner sig i kvinnornas helvete på jorden: Saudiarabien. Jaja, det finns grader i helvetet, och det finns fattiga kvinnor i andra länder som lever i de allra värsta förhållanden, men det går knappt att hitta ett land där kvinnor är så strukturellt maktlösa som i det välmående landet Saudiarabien. Men Bella som håller på att lansera sitt företag där nere väljer som alltid att se positivt på saken. Folk är så trevliga, och abayan är så skön. Det finns vissa kvinnor som får jobba, för enskilda män är ok med det. Bella shoppar väskor och smycken och inspirerar företag att satsa på kvinnor. Problemet är ju att en kvinna inte får jobba eller driva eget om inte hennes förmyndare tillåter det och hon måste ha en förmyndare enligt lag. Förmyndaren har all makt över henne och äger i princip henne. Det är hårresande att tänka på. 

Jag hoppas att Bella vågar benämna detta besök i annat än solsken när hon kommer hem i alla fall. Jag vet inte hur riskabelt det är att göra det så länge hon är kvar i landet och jag förstår att hon inte vill riskera att bestraffas där nere. 

Sen kan jag inte tillräckligt om den typen av politik för att kunna avgöra hur man bäst påverkar länder att utveckla de mänskliga rättigheterna, så jag vet inte om Bella gör rätt som försöker komma in på marknaden i Saudiarabien. 

//Mia
#1 - Tove

Varken från eller till skulle jag gissa att hon gör. Folk i Saudiarabien är nog väl medvetna om hur det ser ut i resten av världen, och att de inte lever som i de flesta andra rika länder. Så jag tror inte det blir något uppvaknande för dem att se Bella driva företag.

Men tror inte att det hjälper det minsta att bojkotta genom att ute sälja skönhetsprodukter heller.

#2 - hemlighetenbakomkaffe

Jag har aldrig tänkt åka dit ens, låter inte så himla trevligt :(

#3 - Jossan

Bella har ju twittrat om att hon behövde sin chefs tillåtelse att resa och hur svårt det var att förklara att hon är sin chef (och företagets ägare)

#4 - Sara

Om hon hade ett uns äkta känsla för "systerskapet" hade hon inte gjort affärer med det landet.. Argumentet "det hjälper inte kvinnorna att bojkotta" är värdelöst. Med det argumentet och dagens affärsmoral hade Sydafrika ff haft apartheid. Man ursäkta sig hur mycket man vill, det är pengarna som styr och inte moralen.

#5 - Sara

Om hon hade ett uns äkta känsla för "systerskapet" hade hon inte gjort affärer med det landet.. Argumentet "det hjälper inte kvinnorna att bojkotta" är värdelöst. Med det argumentet och dagens affärsmoral hade Sydafrika ff haft apartheid. Man ursäkta sig hur mycket man vill, det är pengarna som styr och inte moralen.

#6 - Sandar

Eftersom hon även planerar att åka tillbaka nästa år och driva business där framöver är det kanske oklokt att uttrycka sig speciellt kritiskt offentligt ens när hon är hemma, de kanske inte uppskattar den typen av reklam når ut till omvärden och hon har ju en stor kanal, en kvinnas ord är int är mycket värt i de länderna och vill de fängsla henne på livstid så krävs det ingenting från Bellas sida för att de ska kunna göra det. Sverige har inte mycket att sätta emot om hon blir dömd för något brott hon inte ens begått men de påstår sig ha belägg för. Det är viktigt att omvärden höjer rösten mot vad som pågår men det ska inte ligga på en ensam kvinna som rör sig i världen. Det är alldeles för farligt. Att Bella är där och verkar på plats tycker jag är modigt och stort och kan säkert göra skillnad (om än inget drastiskt just nu, men i långa loppet, tillsammans med andra kvinnor) för hur synen på kvinnor där kan förändras! :) Heja Bella!

#7 - Sandar

Tar tillbaka mitt heja Bella efter att ha utbildats om att Saudi tar alla pengar de får in och att de stödjer ISIS pga samma tro och syn på samhället, att det är därför ISIS låter dem vara :(

#8 - Anonym

Ibland funderar jag på om det allmänna ogillandet av saudi beror på mer än bara kvinnofrågan. Det finns ju många länder som förtrycker kvinnor på helt bisarra sätt men som har tillräckligt mycket "annat" för att vara okej att besöka ändå. Tänker t ex på Indien. Det finns ofta tecken på islamofobi i kritiken mot saudi och ibland önskar jag att debatten såg annorlunda ut. OBS att jag såklart också tycker att kvinnors situation är vidrig och att det bör diskuteras.

Tror för övrigt att Bella bryr sig rätt lite om situationen, men jag tror ändå att det kan ha en positiv inverkan.

#9 - Fille sans coeur

Tror kritiken mot Saudi Arabien handlar om att det är ett rikt land och inte har någon ursäkt för att behandla sina invånare så uselt, samt att SA inte försöker förändra sig, de försvarar istället sin politik.
Indien tex jobbar på demokratisering, men det är fattigt och det går långsamt.

#10 - Anonym

#3. Nu vet jag inte hur det är med just Saudiarabien, men argumenetet att jämföra med Sydafrika håller inte alltid. Folk gjorde samma jämförande med Iran nyligen när svenska politiker åkte dit och hade slöja. Grejen är att Sydafrika redan var ett svagt land, på gränsen till kollaps, när man införde embargo mot dem. Iran å andra sidan är ett starkt land. Iran har alltid reagerat med mer slutenhet, mer restriktioner och mer islamistisk fundamentalism, när omvärlden försöker trycka på. Iran reagerar å andra sidan med öppenhet när de bemöts med öppenhet. Att införa embargo, eller bojkott, mot Iran, får därför motsatt effekt. De sluter sig och folket, kvinnorna, får det sämre. Det var dvs rätt av Sverige att åka dit och visa respekt genom att ta på sig sjalen, för annars hade Ayatollan bara blivit sur och infört med kontroll över Iranska folket.

Jag vet som sagt inte riktigt hur det är med Saudiarabien. Hur är det politiska läget där. Är de ett stabilt land med goda finanser. Oklart, de är väldigt beroende av att handla med omvärlden för det enda de har är olja. De kan inte ens odla något att äta typ. Så kanske en bojkott mot dem kan få goda resultat.

Mitt argument gäller dock inte handel eller försäljning av vapen. Vapenhandel med diktaturer är jag personligen av princip emot oavsett.