bloggkommentatorerna

Utseendet är allt
Lady Dahmer skriver om varför hon inte vill träffa sitt elaka och våldsamma ex. Det beror inte på att han är ett svin, utan på att hon har gått upp 40 kilo sedan de var tillsammans.

Visst är det helt normalt? Alltså, det låter ju inte klokt, när man tänker efter. Hon har ju det tusen gånger bättre nu än vad hon hade då och skriver själv att hon på alla plan är mer lyckad än vad han verkar vara, och visst är det sjukt att utseendet och särskilt då vikten, skulle ha större betydelse än alla de andra komponenterna ihop. Men det är inte konstigt att hon känner så. 

Det är ju det vi är matade med. Tänk alla filmer man som barn och ung exponerades för som handlade om att en tjej var en loser, men gjorde revansch genom att plötsligt vara mycket snyggare än alla andra. Det finns dokusåpor på samma tema. En revansch i populärkulturen innefattar alltid fysisk skönhet. Visst, man kan ha blivit rik och lycklig också, det skadar ju inte, men skönheten och viktnedgången är alltid det främsta. 

Tänk det här scenariot: den färglösa och osedda tönten dyker upp på klassfesten 25 år senare: lycklig, framgångsrik, social, pratsam, tjock. Antiklimax. Eller samma tönt dyker upp lycklig, framgångsrik, social, pratsam och lite rynkigare, tio kilo tyngre, slapp i huden och ser ut att ha åldrats precis normalt mycket under 25 år. Ingenting man bygger en historia kring direkt. Det känns till och med mer filmtroligt att tönten dyker upp, blyg som en viol, rädd och osäker, men vacker som en jävla älva och den populäraste killen i klassen ser henne och ger henne trygghet och rikedom. Det skulle vara ett lyckligt slut att snacka om. 

Så det är ganska naturligt att vuxna kvinnor reagerar helt ologiskt när det handlar om sånt.

//Mia

#1 - Sonja

Det handlar antagligen om att det är det som han värdesätter och tycker är viktigt. Hon har det väldigt mkt bättre med sina 40kg+ men det är nog bortom hans förståndskapacitet.

#2 - Carolina

Tror att det enbart har med hans svinighet att göra. Om han hade varit en fin normal man så hade han inte brytt sig om hans ex hade gått upp i vikt utan värdesatt det som faktiskt är värdefullt med henne, och då hade inte hon heller brytt sig.

#3 - Klara

Jag kan känna igen mig i det, att inte vilja träffa folk från förr (om vi bortser från att han är ett svin och bara ser till att det var länge sedan) på grund av att jag är såpass mycket tyngre nu. Idag är det något bättte men jag hade en period då jag knappt ville gå ut ur lägenheten för jag var rädd att springa på nån jag inte sett på länge och de skulle se hur jag hade växt och lagt ut. Sorgligt nog.

#4 - Emilie

Jag kom 60 kg lättare till återträffen med min högstadieklass för ett par år sedan, med bra utbildning och bra jobb men med ätstörningar deluxe och just då även sjukskriven för depression och utmattning. I efterhand blev jag så förbannad och framförallt ledsen över att jag plötsligt ”var någon” bland dem och att det plötsligt var okej att prata med mig som vem som helst bara för att jag inte längre var tjockisen i klassen. Jättesunt, verkligen.

Fan vad sjukt det här samhället är, hur vi än vrider och vänder på oss är det alltid något med våra kroppar som ska uppmärksammas även att det bara är VI som står där.