bloggkommentatorerna

Diamandprydd fiffi
Det känns som jag hyllar alla avsnitt av "En varg söker sin pod" men det senaste är verkligen ett oerhört bra avsnitt. De pratar om feminism och att den nya feminismen som vi ser idag inte riktigt har lyckats på det sätt som det egentligen är tänkt. När en hävdar att allt som kvinnor traditionellt ska göra är feminism, så är det en vinst för patriarkatet. 

Då har vi inte kommit längre alls. 

Den enda skillnaden är att kvinnor nu kan tjäna pengar på kvinnor. De sätter fingret på vad som skaver när det gäller Hannah och Amanda och deras reklam för "fiffivaxning" med tillhörande diamanter.😳😱 Och på det att alla kvinnliga entreprenörer i bloggvärlden tjänar pengar på kvinnor. 

Kvinnor som tjänar pengar på andra kvinnors objektifiering är bara en förlängning av patriarkatet. Inget annat egentligen. 

Vem vill inte vara omtyckt och få bekräftelse?Visst faller man för många av de där grejerna som kvinnor borde göra och se ut. Det är svårt att sätta emot. 

Men en fiffivaxning med eller utan diamanter kommer det aldrig bli för mig. Där går gränsen för mänsklig värdighet. 

//Anna-Maria

#1 - Amira

Men du, vad har mänsklig värdighet med fiffivaxning att göra, egentligen? Om vi inte ska döma kvinnor (och män?) för alla saker vi gör med vårt utseende?

Tycker du att det som kvinna är fel att raka sig där nere också? För det är ju samma sak egentligen? Bara för att man betalar någon annan för att göra jobbet (göra jobbet bättre än vad man kan göra själv med en rakhyvel)?

Finns ju massa anledningar till varför att vaxa är bättre än att raka? Man skär inte upp små skärsår i huden, det är mindre risk för infektion, och det håller myyycket, mycket längre än efter rakning, och att vaxa fiffig själv måste man ju ha mental styrka som en oxe för att fixa. Precis som jag tror få skulle ha mentala styrkan att göra en tatuering på sig själv. Min fiffi mår iaf mycket bättre efter vaxning än efter rakning, har tyvärr inte råd attgöra det speciellt ofta pga är student, men den dagen jag har råd kommer jag aldrig låta en rakhyvel komma i närheten av "henne". Jätteskönt då man inte "behöver" tänka på det på ett tag efteråt. Simmar mycket och känner att jag skulle visa lite väl mycket privata saker om det fluffar ut fiffihår vid sidan av baddräkten där nere. Föredrar att inte se någon annans könshår heller för den delen. Men alla gör ju som de vill.

Tycker inte det faktum att man betalar någon annan att göra det är ovärdigt. Är det värre att färga håret hos frissan än att göra det själv?

Eller menar du det faktum att man tar bort håret över huvud taget? Vilka saker med vårt utseende är OK att fixa enligt dig? Sminka sig uppenbarligen, då du ibland pratar om att du gör det osv, plocka ögonbryn? Raka underarmar? Ben? Fixa enbart bikinilinjen? Är det mer OK än att vaxa bort allt? Färga hår? Tatueringar? Måla naglarna? Anxända hårgele/spray? Göra frans- eller nagelförlängning? Brun utan sol? Plastikoperationer? Ansiktsbehandlingar? Behandla acne? vaxa kvinno-mustaschen? som man ta bort skägg och mustasch?

Är det olika beroende på vilket utseende man föddes med från början vad som är Ok att göra? Om man pubishår sträcker sig ner en bra bit på låren, är det mer OK för mig att ta bort det då än för typ blonda Amanda som har lite ljusa fjun som döljs av en bikinitrolla?

Du får jättegärna förklara på vilket sätt jag "tänker fel", för jag hänger verkligen inte med i ditt resonemang. Menar verkligen inte drygt, försöker bara förstå dig.

#2 - Anonym

Vad har ni emot H&A egentligen?

#3 - Anonym

Tycker liksom de är fel måltavla. Har
de inte t.om. pratat i podden om att Amanda satte hårspännen i sin fiffi och tog kort på det? Men det var kanske på 90-talet då det var vanligare att ha allt hår kvar? Hannah och Amanda har inte i ett enda avsnitt förepråkat Brazilian. Tvärtom, tycker jag de antytt något åt helt andra hållet. Att de nu säljer en sådan tjänst är enligt mig inte ofeministiskt. Många kvinnor väljer såviså att raka bort håret, varför inte gå till en salong och få det undanstökat? Mindre smärta, mera skonsamt etc. Jag tycker att mycket av den feministiska diskusskionen stannar av när det hela tiden ska handla om kritik mot dem som "går patriarkatets vägar" och bryr sig om någon sorts normativt utseende. Hannah och Amanda bidrar enligt mig inte alls till någon sorts utseendehets - tvärtom förespråkar de ofta att man ska få se ut som man vill. Men de är affärskvinnor och derad målgrupp är kvinnor så det är liksom inte så konstigt att de säljer grejer som det liksom finns en stor marknad för just i detta kundsegment. De vore inte särskilt bra businesskvinnor i fall de sålde produkter utan efterfrågan och vi lever i det samhälle vi lever.

#4 - A-M

#1 Allt vi kvinnor gör med vårt utseende blir att springa patriarkatets ärenden. En del vill inte kännas vid det men så är det. Vissa saker gör jag också för att andra människor inte ska äcklas av mig. Det är för att jag inte vill sticka ut som någon udda fågel eller att folk ska lägga märke till mig. Jag vill inte klä mig uppseendeväckande och jag vill inte se för skabbig ut. Allt för att smälta in i mängden. Att gå och lägga mig på en salong och vaxa fiffi och sedan strö diamanter på för min sambos skull (ingen annan ser det) är det sista jag skulle lägga tid och pengar på. Jag skulle ha känt mig som en idiot och ömmat för den stackaren som skulle behöva göra ingreppet. Jag kan inte för mitt liv hitta en enda anledning att vaxa fiffi för någon annans skull. När jag var gravid och inte kunde raka bort hår så hade jag bikinitrosor som var som hotpants. Då behövde jag inte skämmas. Så en helvaxning är inte ett måste. Dessutom är det bäst för fiffi med hår. Det är helt jävla bedrövligt om min dotter så fort hon kommer in in i puberteten skulle börja kräva vaxningar för att det är så många som gör det och bidrager till att normalisera det och lägga in det i boxen för vad som anses som det normala. Jag hatar den där jävla boxen där fler och fler saker har hamnat som kvinnor ska göra. Lösögonfransar, löshår, naglar, vara hårlösa, fillers, botox tex. Det är en vidrig utveckling och den får unga tjejer och kvinnor att må dåligt. Så snälla! Kan vi inte försöka att få stopp på den här hetsen!

#5 - Frida

Jag skrattade nästan ut all min tandkräm när de sa det där om att en diamantprydd vagina borde vara hugh hefners dröm och inte feminismens.

#6 - Anonym

Anna-Maria, jag håller absolut med dig i sak. Utseendehetsen är vidrig och får kvinnor i min ålder (inklusive mig själv) att må otroligt dåligt och hata sig själva. Kanske du har rätt? Att detta spär på den ytterligare. Vad jag egentligen ville säga är att H&A kanske främst är affärskvinnor och inte feminister. De verkar i det samhället vi lever och här finns det tyvärr en stor efterfrågan på grund av alla ideal vi matas i. Hannah och Amanda vill helt enkelt förtjäna pengar, ibland tror jag att deras följare blir besvikna för att de glömmer bort att H&A först och främst är företagate med ett vinstintresse.

#7 - johanna

Ja just när det kommer till utseendehetsen så har vi väl inte tagit oss ett enda dugg framåt de senaste fem-tio åren trots en massiv feminist-våg? Jag känner, tyvärr, snävare mallar att passa in i nu än då. "Skönhetsbehandlingarna" kanske är av annan art nu än 2010 men det är ju fortfarande samma syfte bakom skiten vi ska lägga pengar på – diamantfitta, 3d-ögonbryn, proteinpulver...

(Och jag är inte perfekt jag heller – jag färgar håret, sminkar mig, rakar eller vaxar könshår – men jag tror att det alltid är bra att ha med i bakhuvudet vem som egentligen vill få oss att göra allt det här)

#8 - elle

De har sagt att man inte ska bry sig om och anmärka på andra människors utseende men ett avsnitt handlade sedan om att Madonna har förstört sig med botox. Om vi inte ska kommentera andras utseende ska vi väl inte heller skamma de som har gått patriarkatets väg? Dubbelbestraffning...

#9 - Tove

Blir alltid förundrad att folk inte pratar om sexdelen av att raka fiffi. Det kan väl inte bara vara jag som blir typ 50% känsligare av att vara rakad? På ett bra vis då. Har märkt att jag kommer mycket lättare av oralsex när jag är rakad och förutom det att jag typ blir mer kåt åtminstone dagarna efter jag är nyrakad där nere, tänker att det är friktionen som gör det. Jag är dock rätt lat när det kommer till underhåll och brukar låta det växa ut rätt långt mellan rakningarna, så skillnaden blir väldigt drastisk när jag väl kommer till skott. Så man hör mycket om är det nyttigt för fiffi eller ej, är det feministiskt eller ej, är det snyggt eller fult eller normalt eller äckligt men jag hör typ aldrig folk nämna sexdelen. På det sättet är det verkligen för min skull jag gör det, jag får ligga lika mycket oavsett så... tankar på det perspektivet?

#10 - Anonym

Det är fullt möjligt att kritisera normer utan att nedvärdera de kvinnor som gör det. Det är ju dubbelbestraffning annars. Dvs. Det är inget fel på kvinnor som vaxar, men man ska inte inbilla sig att det är empowering eller feminism att man har gör det, eller att man säljer vax.

#11 - Maria

Jag tycker inte helle man ska bestraffa kvinnor som fixar sig efter konstens alla regler, däremot tycker jag det är sorgligt att så många feminister pratat vitt och brett om fillers, förändringar, slipningar och så vidare, för det är väl ändå inte feminism?

#12 - johanna

Tove! JAA! Det är exakt bara därför jag vaxar/rakar mig. 95 % i alla fall. Gillar även känslan av att mensen inte fastnar i en hårtova och torkar in hehe. Men 95 % är för sexet. Blir också känsligare och gillar att både jag och andra kommer åt lättare utan en buske som döljer klitoris liksom.

#13 - Frisera

#9 och #12, jag håller fullständigt med er. Har försökt att låta busken växa ut men trivs inte alls i det. Rakade mig inte alls förrän jag var 25 och upptäckte då att jag gillade det både med tanke på sex och mens.

#14 - Anna

#9 #12 #13 JAAA definitivt! Enorm skillnad. Min partner bryr sig verkligen inte (inte om hår på benen eller under armarna heller det är som att han inte märker det), jag gör det helt för min egen skull. Helt annan känsla utan hår i vägen och så oerhört mycket skönare vid mens också. Ska genast gå och vaxa mig haha