bloggkommentatorerna

Fillers och feminism
Den här texten som Valerie Kyeyune Backström har skrivit i Expressen sammanfattar den känslan jag haft ett tag, och som bara ökat de senaste åren. Då allt fler feminister, som också är influencers som säljer saker, eller kanske bara syns och hörs mycket och därmed förmedlar budskap, plötsligt tycker att skönhetsingrepp är en grej för moderna tjejer att ta tillbaka och rent av göra till ett feministiskt redskap. 

Tanken från början var kanske: 1. alla kvinnor måste få göra som de vill, och 2. se inte ner på de kvinnor som faller för trycket och låter sig påverkas av skönhetsidealet, för det är precis det som är en patriarkal kraft, och som vi alla drabbas av och följer i olika hög grad. Håna inte en medsyster som fallit för lockelsen att operera sig in i ledet. 

Men om nästa steg är att normalisera, att "inte göra en grej av skönhetsingrepp" kommer tyvärr gränserna för vad som inte bara är ok, utan för vad som "behövs" flyttas fram. Valerie Kyeyune Backström skriver: "Det kan låta som en befrielse att normalisera saker som folk redan gör, att man ska slippa att känna skuld. Men i normaliseringen ingår ofrånkomligen en påtryckning."

Man ska inte "skamma" medsystrar, det vet alla någorlunda insatta feminister idag, men Valerie Kyeyune Backström fortsätter:

"Det ingår i feminismens ABC att acceptera att ingen kan leva helt utan att anpassa sig till de normer som faktiskt råder. Feminismen är inte en livsstilsmanual. Den handlar om att bjuda motstånd, att plocka isär det vi tar för givet, att uppfinna visioner om en annan möjlig värld, större än våra individuella lustar att vara begärliga eller passa in. 

Den handlar däremot inte om att ta allt som är skit och slå in det i revolutionärt omslagspapper bara för att det ska bli enklare att nöja sig med sakernas tillstånd, att själv framstå som renlärig."

Att det ska vara så svårt att medge att man även om feminist gör val som inte är feministiska, som inte gynnar någon feministisk kamp, som tyvärr ibland går rakt i famnen på patriarkatet. Om det inte var svårt att stå emot patriarktatet så hade ju feminismen knappast behövts. 

Så besviken man blir när man som kvinna hatar sitt utseende och söker sina "medsystrars" råd, och inte får någon annan pepp än en nummer till Akademikliniken: 

"Jag sökte en revolution och fann en rabattkod för fillers – jag är besviken."

Jag blev i alla fall glad för den texten. 

//Mia

#1 - Lina

Spot on

#2 - Anonym

Malin Wollins fantastiska och privata inlägg från igår. Kolla in.

#3 - Josefine

Så himla bra inlägg!

#4 - Mikaela

Bra inlägg! Det skavde i mig när jag lyssnade på fredsgspodden i fredags och fick höra om att H&A startat ansiktsklinik och nu kunde de "helt plötsligt" tänka sig att testa botox (underförstått: testa ni med) . 😳

#5 - Anna

”Att det ska vara så svårt att medge att man även som feminist gör val som inte är feministiska” Klockrent!

Du satte ord på mina tankar kring detta.

#6 - Hanna

Samma här!

#7 - S

Håller med och älskade Valeries text!

#8 - Dubbelmoral

Själv ska jag testa botox första gången imorgon.
Är rätt ointresserad av att fixa med mitt utseende annars; färgar inte håret, fixar naglar eller fransar men stör mig som bara den på min bekymmersrynka i pannan så tänkte ge det ett försök.