bloggkommentatorerna

Fuckar Facebook upp oss ännu mer?
Hej Sonja har skrivit ett intressant inlägg om varför hon pausat Facebook. Hon tar dels upp de vanliga invändningarna, att det påverkar ens mående, att information kring ens person samlas upp, att nätverket används till att sända ut en viss typ av budskap. Men hon pekar också på en grej som jag aldrig tänkt på. Det ombytliga innehållet, och hur rakt motsatta känslor bombarderar en när man surfar. 

Sonja känner att hon blir känslomässigt avtrubbad av att nås av en massa olika budskap i rask takt. Gullig katt, våldtagen tjej, best of komediserie, dött barn osv. Blandningen blir smaklös, menar hon. Jag vet inte om jag håller med. Så är ju alla tidningar, alla nyhetssändningar, och ibland även livet. Jag tror inte att det automatiskt är dåligt att växla mellan glädje och sorg, hopp och rädsla. Men det stämmer ju att det går mycket fortare nu. Det har väl inte specifikt med just Facebook att göra, men all information flyger mot en dagarna i ända, och det kanske gör att man avtrubbas? Jag känner mig själv mindre engagerad av nyheter numera, och en anledning är garanterat att jag får för många. 

Har ni lagt ner Facebook, eller funderar ni på att göra det? Varför i så fall?

//Mia
#1 - Malin

Jag tror att jag har blivit nyhetsavtrubbad. Direkt på morgonen scrollar jag Facebook och Instagram. Ser någon händelse delas och diskuteras lite här och var. Sen när jag väl går in på en tidning och ska läsa så orkar jag inte läsa ordentligt för jag har redan "fått höra så mycket om det". Verkligen jättedumt. Förut satt jag och läste nästan allt i tidningen. Det var iof innan barn också....

#2 - Ess

Håller med dig Malin! Jag missar mycket "riktiga" nyheter eftersom jag tycker att jag redan läst om det. På facebook då, väldigt kortfattat.

#3 - Hanna Karlsson

Jag har Facebook och har inga planer på att lägga ner. Det är ett bra sätt för mig att nå ut med min pilates träning. Det är något jag verkligen brinner för. Själva flödet intresserar mig inte särskilt mycket eftersom de som jag är vän med mest delar olika länkar eller svar på tester.

#4 - F

Snarare instagram än facebook. Jämför mig lätt med andra och inte alltid det lättaste att bara avfölja vänner/familj om de bidrar till negativitet. Upplever inte att facebook påverkar på samma sätt då de flesta inte längre är särskilt personliga på FB.

#5 - Ellen

Har aldrig haft fb så jag slipper att tänka på om jag vill lägga ned eller inte :)

#6 - Amanda

Jag la ner, alltså verkligen tog bort min facebook på riktigt, för säkert 10 år sedan. Jag tröttnade på att se vad varenda människa gjorde stup i kvarten. Även fast jag hade de som mina vänner. Även fast jag valde att "bara följa" de som jag ville se uppdatera. Jag märkte att jag liksom inte brydde mig, förstå mig rätt. Idag har jag mina vänner i telefonboken och det räcker gott och väl. Sedan har jag sett när andra är inne på facebook och det är ju för fasen BARA REKLAM idag och delade videoklipp/texter!!!

#7 - Anna

Har aldrig haft FB och det går så bra stt leva ett liv utan. Jag är bäl helt enkelt inte intresserad att lägga tid på vad Svensson har för fredagsmys, tycker om ditt och datt, eller är på semester. Jag väntar på vågen då folk lägger ner FB, men tveksamt om det blir så......

#8 - B

La ner Facebook för över 10 år sen jag med. Orkar inte, har inte tid och lägg alla falska nyheter som sprids osv. Instagram är lättare, där kollar man bilden och vips så går man vidare.

#9 - Tove

#7 kan uppdatera dig om att just de användningarna du beskriver, dela med sig om vart man är på semester/ har för fredagsmys mm verkar upphört nästan helt på senare år. Eller snarare flyttat till andra sociala medier. Folk verkar mer använda messenger och olika grupper för köp & sälj och för sina specialintressen. Min feed är typ bara videos och olika nyheter, inga personliga grejer.

Tonåringar verkar inte skaffa fb heller. Så på de viset är det väl påväg bort.

#10 - Petra

Hej!
Tror absolut att Facebook och andra sociala medier påverkar oss tyvärr. Det är på gott och ont. Det är lite beroendeframkallande och man jämför sig och sitt liv med andras.
Det är skönt att ta en paus från det då och då...
Hälsningar, Petra
https://hemmafrunsdagligheter.blogspot.se/

#11 - Maria

Jag la också ner min fb för snart 6 år sen, bästa beslutet någonsin.