bloggkommentatorerna

Kissie som förebild
Det är deppigt att läsa kommentarerna under inlägget där Kissie vädjar om att folk ska sluta kalla henne dålig förebild. Nästan samtliga hugger som kobror på hennes text. 

Oförtjänt, tycker jag. Hon skriver till exempel en intressant grej, angående att hon försöker vara en förebild: 
SAMTIDIGT som jag anser att det är sjukt hur mycket folk tjatar om att unga kvinnor ska ha starka förebilder när det är unga män som behöver det som mest. 

Eller hur?! Det är alltid ett fasligt liv kring alla offentliga kvinnor, huruvida de är bra förebilder eller inte. Alla tjejer som syns och hörs måste tänka på att allt de gör påverkar andra tjejer. Trots att mansrollen är problematisk och som påverkar samhället på ett mer destruktivt sätt, och som fortsätter, generation efter generation. 

Det går bra för tjejer i skolan, de pluggar ofta vidare, de är ansvarsfulla, de tar hand om sina relationer, inte minst sina barn, de följer lagen och bråkar inte. Om man generaliserar grovt. Killar är överrepresenterade i alla typer av brott, inklusive kvinnofridsbrott och sexualbrott. De är överlag sämre på att ta ansvar för barnen. Ändå är det tydligen tjejer som behöver bättre förebilder, och tjejer som ska bannas för att de får andra tjejer att må dåligt. Många tjejer mår dåligt, men det finns mer komplicerade orsaker till det än att en smal bloggare poserar i baddräkt på nätet.

Läsarna står dock på sig. De menar att Kissie förstör tjejer genom att operera sig och visa upp sig. Ja, men om man tror att tjejer är så påverkbara så måste man ju samtidigt inse att Kissie är en av dem som blivit påverkad. Varför ska just hon vara så mycket bättre än alla de som förutsätts påverkas av henne? 

//Mia
#1 - Diana

Jag läste det inlägget hos henne, tycker det är vidrigt hur man hoppar på henne. Är inte DET mobbing då? De som skriver, nämner att hon trackar andra, mobbar och är hatisk, Men på vilket sätt skiljer sig det de beskriver mot det de själva gör mot Alexandra? Alex har i alla fall mognat och vuxit upp ifrån det beteendet och kvar är de som trackar ner på henne... alltså det är ju rätt illa hur de inte ser sitt egna beteende.

Och vad har opererade bröst med förebilder att göra. Vad jag gör med min kropp har väl ingen annan att göra med eller? Är det inte det vi kämpar för??

#2 - Sara

Nä men att å ena sidan predika att man ska vara nöjd som man är samtidigt som man retuscherar VARENDA bild som läggs ut (hur lite hon än syns - utöver alla ingrepp då) är inte ärligt och sänder väldigt mixade signaler till ungt folk.

#3 - Elsa

SÅ bra skrivet och helt rätt uppmärksammat av Kissies text, är så trött på detta kollektiva skuldbeläggande av unga kvinnor.
Ni skriver för övrigt en fantastiskt bra blogg! Rolig, smart och ofta så himla träffsäkra betraktelser!
Vänlig hälsning från en fellow lärare och småbarnsmorsa.

#4 - Helena

Så sorgligt. Tycker att Kissie har blivit en väldigt bra förebild. Ett fint exempel på en människa som vuxit och mognat.

#5 - Hanna Karlsson

Jag tycker det är så sorgligt att läsa om hur hon blir illa behandlad..

#6 - Petra

Jag tycker det är hemskt hur illa behandlad hon blir, men jag ser henne mer som ett offer än som en hälsosam förebild för unga flickor att ha.

Svar: Ja, det kanske du har rätt i. Jag tycker iofs att hon är mycket klokare än vad hon gav sken av i början av sin karriär, men det kan stämma att hon är mer ett offer än en förebild. Vore dock konstigt att kräva att offer inte får synas offentligt pga att de är dåliga förebilder. Man kan sluta kräva att alla tjejer ska vara förebilder istället.
//Mia
bloggkommentatorerna

#7 - Petra igen

Jag är helt enig med dig. Givetvis har hon lika rätt att synas som alla andra, och jag tycker, likt dig, att man bör sluta kräva att alla (offentliga) tjejer och kvinnor ska vara någon form förebilder hela tiden.

Jag tycker att man ska välja noga vem man väljer att betrakta som förebild.

Unga tjejer må behöva starka och sunda kvinnor att se upp till, men iaf min känsla och uppfattning (som givetvis inte behöver vara rätt) är att Alexandra inte mår så bra. Hon verkar väldigt svag i sig själv, och jag tror att hon, mer än någon annan, dömer sig själv och värderar sig själv utefter sitt utseende.

Jag menar inte att det på något sätt gör henne till en sämre människa, eller ger henne mindre rätt att vara offentlig, jag tror bara inte att hon är en sund person att se upp till, som ung kvinna. Hon är ett offer för detta, precis som så många andra kvinnor. Vilket i och för sig kanske har sina naturliga förklaringar i och med det yrke hon växt upp med.

Det är sorgligt om det stämmer, men jag tror inte att Alexandra vet sitt värde, utöver det värde andra tillskriver henne genom beröm och uppmärksamhet. Igen, jag säger inte att det gör henne mindre värd än någon annan, men det hon utstrålar kanske inte är hälsosamt för unga tjejer att ta efter. Man kan tycka hur mycket man vill om henne som person, men jag tror inte att hon är en sund förebild. Jag tror att hon ger osäkra tjejer bekräftelse på sina känslor av att "man inte alls duger som man är", oavsett vad hon skriver.

Och jag har inget emot plastikoperationer, smink osv, bör tilläggas. Och jag tror att man kan vara en bra förebild oavsett ytliga attribut, givetvis. Känns ju fånigt att tillägga men vill inte att det ska finnas utrymme för missförstånd. Det är inte konstigt om unga kvinnor vill ha henne som “goals”, hon är allt det samhället säger åt oss att vi ska vara, och det känns som att det viktigaste för henne är att fylla den rollen. Både vad som förväntas rent fysiskt och "mentalt"/politiskt . Det är inte ovanligt att unga ofta dras till att ha destruktiva vuxna som sina förebilder, jag tror att vi måste hjälpa unga tjejer och killar att se bakom de uppmålade fasaderna och hjälpa dem se vad som ofta gömmer sig bakom. För yngre är ju som bekant inte alltid kapabla till att se bortom ytan och läsa mellan raderna. Jag hoppas att mina döttrar kommer välja kvinnor med en sund självuppfattning (både kroppsligt och mentalt) som förebilder. Jag ska försöka stärka dem i det, och hjälpa dem hitta en sund väg genom all yta vi matas med.

Jag vet att hon använder "ursäkten" kvinnokamp som någon form av "berättigande" av sina "utvik" osv, men jag tror mest att det är ett svepskäl för att fortsatt kunna få den uppmärksamhet och den bekräftelse hon tror att hon behöver. Ingen kan ju shamea henne för att hon “är stark” och går sin egen väg genom att visa upp sig, "för sin egen skull", och för att "hon vill." Igen, gör ingen bedömning av det ur moralsynpunkt, jag tror bara inte det är sunt för flickor att matas med att det är det ytliga som är det viktiga. För det känns uppenbart VARFÖR hon vill, och behöver göra det för sin egen skull. Jag menar, även om hon säger en sak, så utstrålar hon en annan. Jag tror att hon, i feminismen, funnit en ursäkt för sitt destruktiva tänk. För det man som kvinna gör i feminismens namn kan ju bara vara starkt, bra, modigt, och få framförallt inte ifrågasättas, för "alla kvinnor ska få göra som de vill." (Vilket alla givetvis ska få göra, det handlar inte om det.)

Naturligtvis är hon mer polerad än vad hon var innan. Hon är väl ändå över 25 nu, och inte ett barn längre. Sedan vet jag inte om hon är så “klok” som hon själv och många tror, jag tror hon är smart nog att skriva det som får henne att framstå som sund, vettig och feministisk, men jag tror att hennes inre är ett kaos och att det hon skriver egentligen går emot allt hon känner och tycker om sig själv. Möjligtvis om andra också.

#8 - Petra

Oj vad harsh och övertydligt det där kom ut, till mitt försvar skrev jag det mitt i natten och ville bara förklara ordentligt vad jag menade. Hoppas det inte framstod som elakt.

Med klok menade jag klok som att förstå sitt värde etc, inte att hon är dum i huvudet. För det tycker jag verkligen inte.