bloggkommentatorerna

Om Me too-kampanjen
Jag har nog aldrig tidigare sett en hashtag med sånt genomslag som #metoo tidigare. I mitt instagram-flöde, bör tilläggas, och jag följer mycket mediamänniskor och svenska kändisar. Inte något har slagit igenom så snabbt i alla fall. Det senaste dygnet har nästan varenda kvinna jag följer skrivit om detta, antingen genom att berätta sin historia, eller stötta andra. Det är så fint. Några har vågat outa gärningsmännen med namn, och jag blev livrädd att kvinnorna skulle mötas av hatstormar, men de fick en massa varmt stöd och kärlek. 

Hoppas det leder till något stort, tänker jag, men tvivlar. Vad kan det leda till? Att män slutar begå övergrepp känns utopiskt. Att arbetsplatser agerar känns mer rimligt. Att folk ställer sig på offrets sida är eftersträvansvärt. Att saker tas på allvar så att människor inte känner sig tvingade att hänga ut ännu ostraffade personer i sociala medier. Jag menar, det är en dålig trend, generellt. Men det är ju det som händer när det enbart tycks finnas en massa offer och onda handlingar, men inga gärningsmän. 

Det känns som att det som kommer hända om de som outas går fria (vilket de flesta antagligen kommer göra pga bristande bevisning/preskribtion osv) och tack vare det får arbeta kvar på höga befattningar, är att folk kommer börja inse att män som begår övergrepp är som vilken man som helst. Det är ju bra, för då kommer fler tro på offren. Men paradoxalt nog så riskerar det att normalisera handlingen. "Om killen på tv som alla älskar pillar på praktikanter så kan det väl inte vara så jävla farligt. Lite sånt sysslar ju alla med."

Men vad tror ni kommer hända?

//Mia
#1 - stina

Jag tror faktiskt att det kanske kan öppna ögonen på "vanliga killar", min sambo och jag diskuterade det på lunchen, och när jag sa att jag blivit utsatt såg han ut som om han sett ett spöke. Sen funderade han lite och sa. "ja men vi är ju svin, alla med snopp är fan dumma i huvet" och helt plötsligt är det jag som sitter och säger "nä inte alla män".
Jag tror inte att en hashtag förändrar världen, men om den bara kan få någon att förstå att nä, inte alla män utsätter kvinnor för det, men alla kvinnor (typ) har blivit utsatta, så har den ju ändå haft någon form av funktion...

Svar: Ja, jag håller med. Det är viktigt att folk faktiskt fattar hur utbrett det är.
//Mia
bloggkommentatorerna

#2 - Tove

Jag tror också det sprider förståelse, på ett mer kraftfullt sätt än statistik gör, för hur extremt vanligt det är och hur problemet är mycket större än våldtäktsmän av hagamannentyp i buskarna.

jag har aldrig blivit utsatt (möjligen något gränsfall men iaf tydligt ja)(men jag har blivit flirtad med ca 2 ggr så vi fula är väl kanske i högre grad skonade) men jag vet ju att det är extremt vanligt och har varit med när kompisar utsatts massor av gånger. Men även om jag vet att de allra flesta utsatts massor av gånger så påverkar det mig när mitt flöde fylls av alla Metoo. Det blir så påtagligt!

#3 - Anna

Det kommer inte hända nåt förtän män på riktigt tar ansvar. Därför har pojkföräldrar (pojkmammor i praktiken) tyvärr mkt stort ansvar för att vända skutan, en kultur ska brytas och det tar tyvärr tid....
Jag tänker att tex #jesuisparis efter dåden i paris spred sig superfort och brett, och folk ändrade bild på fb mm.

#4 - Jenn - forever abroad

Det behöver inte leda till något stort. Det är i det lilla förändringen sker <3

#5 - Emma - På Smällen!

Jag funderar på exakt samma sak! Även om man inte märker någon stor skillnad efter det här så känns det som att det ändå kan vara startskottet till en förändring. Jag hoppas det i alla fall. Jag känner mig också lite orolig för vad som kommer hända med dom kvinnor som gått ut med namn och bild på gärningsmännen, riskerar dom att anmälas för förtal?

#6 - Blomma

Vad hände med kommentaren som frågade om ni ska skriva om Virtanen?

Jag tror tyvärr det kommer att tigas ihjäl i media. Det låter fint att vi ska prata om övergrepp, men folk kommer inte tycka att det är ok att riktiga män som de känner ska drabbas.

#7 - A-M

#6 Kommentaren ligger kvar. Vad menar du? När Cissi tog upp detta för flera år sedan så skrev vi om det minns jag. Vi tycker att det är viktigt att hon går ut med det och att tex Camilla Läckberg stöttar henne, men vi känner att det är viktigt för oss att tala om kampanjen #metoo och att utreda begreppen kring övergrepp istället. Det kan bli intressanta diskussioner. Att vi bekräftar det Cissi har varit med om gör inte saken bättre. Då kan vi använda vårt forum till att diskutera den här typen av händelser så att vi alla blir lite klokare. Vi tror självklart på Cissi vill jag tillägga. //A-M

#8 - Krister

Män som har råkat ut för samma sak men från kvinnor skall enligt feminister vara tysta.
ALDRIG!

#9 - Maria at Inredningsvis

Jag tycker metoo är både bra och dåligt! Visst bra sexövergrepp kommer fram och det sa jag till Lulu Carter också. Men det blir hela tiden en vi-mot-dem känsla i media. Känns just nu som alla män dras över samma kant och det är allmänt kvinnor hatar män propaganda. Jag menar det finns säkerligen många kvinnor som gillar bli tafsade på och som utnyttjar sin sexighet för att nå toppen.En del kvinnor är inte alltid så jäkla oskyldiga och beter sig ofta slampigt, har själv flera jag känner. Så inte konstigt män i allmänhet blir förvirrade jag menar är det 50 shades of grey #USEME eller #METOO rör inte! som gäller. Slutsumma bra att sex psykon hängs ut Inte bra att alla män som ras blir uthängda.

Maria på Inredningsvis

Svar: Inga kvinnor vill bli tafsade på i alla lägen. Nästan alla kvinnor vill någon gång bli tafsade på. Det är inte så jävla förvirrande, utan det bör alla förstå, även män.
//Mia
bloggkommentatorerna