bloggkommentatorerna

Övertron på symmetri
Vad tänker ni på när jag skriver att Linda Hallberg har ett symmetriskt ansikte?

Ok, unga människor behöver inte svara, men folk mellan 34 och 44 tänker kanske på samma sak som jag. En artikel i Veckorevyn från kanske 1995 eller något sådant, om ansiktssymmetri. Vem hade landets mest symmetriska ansikte då? Izabella Scorupco. Därför ansågs hon vara vackrast i Sverige, och sen blev hon Bond-brud. 

Allt som skrevs i Veckorevyn på 90-talet har gjort ett outplånligt intryck på mig och jag minns allt bättre än det jag lärde mig under alla år i skolan. Jag vet att många fungerar likadant. Se på Lady Dahmer och Cissi Wallins hangup på Penntricket. Nu är det väl annorlunda eftersom unga människor inte längre läser tidningar, men annan skit fastnar säkert. 

Jag googlade "Izabella Scorupco symmetrisk" och insåg i alla fall att fler människor drabbats hårt av den där insikten att om man inte råkat födas med ett symmetriskt ansikte så är man ful, och får en ny chans i nästa liv. Den här texten om våndan med skolfoton är kul, och textförfattaren förbannade även hon sin olyckliga stjärna för att hon föddes med skevt nylle. 

Med tanke på hur många som verkar ha påverkats av den där artikeln, helt i onödan, för det är ju inte så att ansiktet ändrar sig automatiskt av att man blir upplyst om att det är fult, så önskar jag att den aldrig skrivits. Nu som vuxen inser man ju också att även om Izabella Scorupco är fantastisk vacker så finns det ju en massa kända snyggingar som inte alls är lika väldimensionerade som hon, men som ändå lever fantastiska liv och är åtråvärda och lyckade.

//Mia
#1 - Annelie

Jag håller med - Veckorevyn och Frida har satt sig alldeles för hårt! Själv tyckte jag att symmetriska ansikten lätt kan bli lite tråkiga. Vackra absolut, men lite för perfekta. Då behövs det något annat för att göra det mer intressant, t.ex. som Lindas septumring!

#2 - Lisa

Hahaha, jag minns verkligen detta från VeckoRevyn. Även när de gjorde olika jämförelser mellan bröst, rumpor och kroppsfigurer. Det fanns kanske en fin tanke med det men jag minns att man ändå tänkte "fina", "fula" om de olika kroppsdelarna och att man jämförde sin egen kropp :(

#3 - Blomma

Å, det kommer jag ihåg. Var så mycket i Veckorevyn som bara gick ut på att man skulle inse hur ful man var.

#4 - Anonym

Hahah jag har samma relation till VR fast några år senare. Äppelkroppar och päronkroppar och fördelen med att vara singel = slippa raka benen varje dag. Sen kom Ebba och allt vikttjat gick upp i rök! Tack Ebba, förbättrade mina tonår!

Stackars dagens ungdomar som inte bara kan avsluta

#5 - Anonym

Hahah jag har samma relation till VR fast några år senare. Äppelkroppar och päronkroppar och fördelen med att vara singel = slippa raka benen varje dag. Sen kom Ebba och allt vikttjat gick upp i rök! Tack Ebba, förbättrade mina tonår!

Stackars dagens ungdomar som inte bara kan avsluta

#6 - Tove

...avsluta en prenumeration.

#7 - Anonym

På lärarutbildningen fick vi träna på Photoshop. En uppgift gick ut på att fota sitt ansikte och sätta ihop högersidan med högersidan och vänstersidan m vänstersidan för att se hur symmetriska vi var..

#8 - Josefine

Åh minns den artikeln jag med och jag har INTE ett symmetriskt ansikte förstod jag då...

#9 - Emmaigbg

Ja, fy vilken negativ påverkan, VR haft på mig och många med mig gällande kropppsuppfattning och vad som är norm och eftersträvansvärt. De va duktiga på att lära oss tonårstjejer den ena metoden efter den andra hur vi kunde utvärdera/bedöma vårt utseende (och få bevis för att vi inte räckte till...) Tänkte senast häromdagen
, jag är 37 nu och slutade väl läsa VR 97 kanske, att "mitt ansikte hade säkert varit vackert om det va mer symetruskt".... Minns så tydligt den där artikeln ni beskriver och att just ISabella tydligen hade de perfekta proportionerna...

#10 - Elina

Jag minns också den artikeln tydligt. Jag minns att mina vänner och jag satt och pratade om vilka på skolan som hade symmetriska ansikten och inte. Minns också det där med kropparna väldigt tydligt, jag visste redan på mellanstadiet att jag var "ett päron".

En annan sak jag minns från VR, eller om det möjligtvis kan ha varit "mitt livs novell" (???), var en insändare/bekännelse en tjej skrivit. Tänker så ofta på den såhär 20 år senare! Undrar ibland om någon av er möjligtvis minns det. Det var en tjej som träffat en kille på krogen, följt med honom hem, sovit när han åkt till jobbet på morgonen, sen när hon vaknat ett tag senare hade hon gjort nummer två på toan och sen insett att det inte gick att spola. Då hade hon hämtat en liten fryspåse i köket, fiskat upp bajset, gjort sig i ordning för att gå och sen skrivit en "call me" lapp hon lämnat på hans köksbord. Sen när hon kastat in hans dörrnyckel i brevinkastet kom hon ihåg bajspåsen som hon glömt kvar bredvid lappen på köksbordet...
Jag vet inte varför jag tänker på det än idag. Jag gör det inte ofta, men någon gång vartannat år så påminns jag om det. Jag vet hur sjukt det är, men insändaren/bekännelsen hade väl stor inverkan på mitt 13-åriga jag. Någon annan av er som minns detta?

#11 - Line

Elina, jag har inte läst insändaren men hört historian flera ggr. Det verkar vara en gammal skröna ;)

#12 - johanna

Elina: Är för ung för att minnas men tänkte bara tipsa om detta GULDINLÄGG om du vill läsa fler liknande stories: http://hanapee.com/blog/2012/03/30/min-vans-bajshistoria/

Finns inget bättre att läsa igenom när man har en tråkig dag.