bloggkommentatorerna

Du luktar illa, ok?
Åkte tåg igår, och satt bredvid en person som antagligen äter mycket friterad mat. Hon luktade sådär som ett köksfilter luktar efter tio års användning utan tvätt. Sunkigt gatukök. Jag är ganska känslig för den lukten, så jag sa till henne att jag inte pallar att hon luktar frityrolja, och att jag är ledsen men nu måste jag flytta mig. Var det rätt eller? Hon kan ju behöva veta att luktkänsliga människor mår dåligt av att sitta bredvid henne. 

Nej, det här hände inte mig. Men det hände nästan Kitty Jutbring, och anledningen till att hon fick så mycket medhåll var såklart att det inte handlade om mat, hygien eller parfym, utan om rökning. 

Det är bara en rökare som det är ok att förolämpa på det viset 2017. Kitty hade ju kunnat undvika att vara elak genom att helt enkelt flytta sig lite diskret. Men då menar några av Kittys läsare på att det vore oartigt att inte förklara varför man flyttar sig. Ja, för då kanske personen börjar grubbla över vad som är fel? Och då kommer hen kanske misstänka att det är hen själv det är fel på. Och det är det ju! Skönt att slippa fundera över det! Skönt att få klarhet i att man luktar illa och är för äcklig att sitta bredvid. 

Medmänskligheten? Hallå?! Vart tog du vägen?

//Mia
#1 - Anna

Heeeelt sjukt! Och så alla lillgamla präktiga människor i kommentarsfältet som ba "jag hatar rökare, du gjorde helt rätt, power 👊👊" ???? Är de helt sjuka i huvudet? ÄR folk såhär?? Ursäkta kommentar med noll egentligt innehåll men jag får fan hjärnblödning och all rationell argumentation försvinner.

#2 - Christel

Håller helt med! Hur fan kan så många hålla med Kitty. Blir så förbannad. Skäms Kitty!

#3 - Ida

Jag hade aldrig sagt något om en person luktar illa, det hade kunnat vara vad som helst; parfym, svett, frityrolja etc. Lukten skadar inte mig personligen och stör den mig så flyttar jag. Om någon däremot ställer sig och börjar röka där jag står med mina barn då blir jag förbannad. Rök på du men tvinga inte andra att andas in ditt jävla gift.

#4 - Maria

Men medmänskligheten gäller ju från båda håll? Rökare får ansvara för att inte ta med sig röken in på bussen tex(inte ovanligt att de knappt fimpat ciggen innan de stiger på, det är inte okej!). Eftersom jag är allergisk mot rök och blir snuvig/börjar nysa direkt om någon som luktar rök sätter sig bredvid så förstår jag Kitty. Jag skulle dock aldrig våga säga något själv så konflikträdd som jag är. När det gäller vanliga allergier tycker jag faktiskt folk får tänka sig för lite mer. Jag skulle aldrig öppna en påse jordnötter i ett stängt utrymme med folk i. Det är rent hyfs!

Svar: "Ta med sig röken"? Man luktar rök om man röker. Man säger inte till folk att de luktar illa.
Självklart har du ju rätt att flytta dig om du blir sjuk av lukten. Självklart har du rätt att bli irriterad av att andra människor väljer att röka. Men att säga till folk att de luktar gör inte att de mirakulöst blir doftfria, de blir bara väldigt väldigt ledsna och skamfyllda. Det är elakt och ouppfostrat.

//Mia
bloggkommentatorerna

#5 - Camilla

Åh jag hade ofta behövt byta plats när jag pendlar. Är doftöverkänslig så att sitta 40 min bredvid någon som precis rökt eller som dränkt sig i parfym är ganska jobbigt vissa dagar. Men hade nog inte sagt till utan avvikt lite snyggt. Eller bara förklarat att jag helt enkelt är allergisk

#6 - Ifs

Jag tycker det är okej. Och lika okej att inte säga till. Hon är ju astmatisk och påverkad starkt av rök, tycker gott rökare kan få veta att de inte kan se på utsidan vilka som inte tål rök. Vi har en rökare på mitt jobb som aldrig orkade gå förbi entrén när han skulle röka (minst en gång i timmen under sex timmar) och honom fick vi tjata på att ta några steg extra så att folk slapp gå in genom ett rökmoln. Besökaren som luktade illa sa vi inte till men det handlade främst om att hen inte mådde bra och nog inte var förmögen att fixa hygienbiten.

Svar: Då är du ju ändå medveten om att det finns folk som inte är kapabla att lukta gott? Men du är likväl bekväm med att bunta ihop alla rökare och behandla dem sämre än vad du behandlar andra, bara för att du vet att vissa rökare inte visar hänsyn? Är det så?
//Mia
bloggkommentatorerna

#7 - Frida

Det där anti-rök-beteendet gör mig helt matt. (nej, jag röker inte, men låt folk som gör det vara ifred tack)

#8 - Lisa

Finns få saker som är så skamfyllda som just att lukta illa. Lägg då till ett nikotinberoende. Håller med dig och reagerade på samma sätt. Som pendlare har jag råkat på en hel del dofter men jag brukar bara försöka hitta en annan plats utan kommentar eller stå ut om det handlar om en kort resa. Har också utvecklat en bra doftradar så brukar inte sätta mig bredvid någon som luktar illa ;)
Får själv panik när jag luktar svett (händer ibland, trots god hygien) och skulle dö av skam om någon påpekade det när jag var på väg hem från jobbet.

#9 - Isabelle

Jag stör mig på skrikande barn, ouppfostrade barn, människor som luktar kiss, fimp, alkohol, matos och smuts. MEN, i kollektivtrafiken är alla människor lika välkomna, så jag gör ett val i att åka buss eller tunnelbana. Stör man sig så mycket är man mer än välkommen att ta taxi, gå eller köra bil. Vem är jag att säga till dig hur du luktar och varför har jag mer rätt att åka kollektivt än dig bara för att jag ogillar hur du luktar?

#10 - Sara

Verkligen! Usch vilket sätt, den stackars människan måste känt sig helt tillintetgjord. Sånt här följer efter en genom livet :(

#11 - Hanna Karlsson

Jag förstår henne. Jag mår dåligt av cigarettrök och tillhör den skaran som säger i från när människor röker i närheten av mig. Jag tycker det är modigt att hon sa till om varför hon flyttade på sig. Hade det varit jag så hade jag funderat mer om hon flyttat på sig utan att säga något.

#12 - Anonym

Skulle aldrig kommentera! Och det är rätt självupptaget att tro att folk ägnar så mkt tid och tankekraft åt ens förehavanden att man måste förklara varför man flyttar på sig. Skulle inte bry mig ett smack om ngn som satt bredvid mig skulle flytta på sig utan att meddela mig varför.

#13 - Hanna

Jag tycker att det är ännu värre med parfym, kan verkligen kännas som att jag får andningssvårigheter och då har jag inte ens astma. Sedan behöver de flesta människor lära sig att man INTE både kan ha på sig parfym, använda parfymerad deo, tvätta sig med parfymerad schampo och balsam, använda parfymerad lotion och ansiktskräm och ha på sig sitt jordgubbslypsyl och tugga sitt mint-tuggummi, VÄLJ EN SAK! Skulle önska att folk använde parfym som man gjorde förr, där man typ tog en droppe på sitt finger. Dagens SPRUT från en parfymflaska motsvarar typ 20 droppar vilket är alldeles för mycket.

#14 - I min Bipolära karusell

Herregud. Detta hets mot rökare, orka. Man säger inte till folk att dom luktar illa oavsett vilken lukt det nu är, jag tycker att det är ohyffsat faktiskt. Min mamma var med om en galen grej i en butik, i kön. Det stod en man/gubbe nära henne och han luktade avföring. Bajs alltså. Hon berättade att det luktade jättemycket och att folk typ kollade på honom osv. Han var som ingenting. Tänk om någon sagt till honom? Nu vet inte jag vad som hänt med honom han stod helt vanligt i kön. Men fatta vad konstigt det blivit om någon sagt till. Jag är känslig för parfymer som är starka, men inte säger jag till folk som har det på sig. Flytta sig utan att säga något tycker jag är bättre iaf om man stör sig så.

Svar: Jag var med om samma sak på ett flygplan! En äldre man i mittgången, i kö till toan, stank både bajs och kiss. Det var ju vidrigt att få hans underliv i ansiktshöjd när man satt där, men på vilket sätt hade det blivit bättre om jag hade talat om det för honom? På ett flygplan. Hoppas verkligen att alla höll käft så att han fick komma hem och byta sina smutsiga byxor i en stilla förhoppning om att ingen hade märkt något.
//Mia
bloggkommentatorerna

#15 - Hmm

Kanske du skulle ha en poäng Mia förutom att det är bevisat att t o m de lilla som sitter kvar i kläderna från cigarett röken kan orsaka hälsoproblem framförallt på små barn. Förutom att det kan framkalla astma så har det bevisats att gifterna tas upp i deras kroppar och kan mätas i deras blod.

Barn till rökare, även om de vuxna röker utomhus, där det sitter kvar i kläderna när de kommer in, har klart mätbart sämre hälsa som kan kopplas till cigarettrök.

Så vem är det som är oförskämd? Rökarna som är beredda att inte riskera enbart sin egen hälsa utan även alla andras också?

Snyggt att tycka att det är den som mår dåligt som ska ta hela ansvaret. Säger du samma till offret i en trafikolycka? Skyll dig själv som inte tål att bli påkörd.

PS Ni som sprutar på er halva flaskan parfym när ni ska gå ut eller tycker det är en bra idé att spraya håret innan ett träningspass, snälla sluta med det. Vi är många som har svårt att existera i det offentliga rummet pga överdrivet bruk av dessa produkter. 💚

Tack på förhand!


Svar: Ja, så är det. På samma sätt som att man inte bör såra någon genom att påpeka att den luktar illa, så brukar jag alltid uppmana folk att säga till påkörda människor att de får skylla sig själva. Bra liknelse. Lol.

Nej, men jag VET att rökning är skadligt. Jag vet att barn till rökare utsätts för risker. Jag vet att många mår dåligt av passiv rökning. Det handlar inte om det, det handlar om att man inte behöver säga till folk att de luktar illa, om det ändå inte kommer leda till något annat än att personen blir ledsen. Personen slutar inte lukta illa, personen blir ledsen. Du kan lika gärna flytta dig utan att trycka ner en medmänniska.

//Mia
bloggkommentatorerna

#16 - Anonym

#9 +1

#17 - Sluta vara så jäkla känsliga

Jag får migrän så fort jag känner röklukt så jag förstår verkligen Kitty. Det handlar inte om att jag måste sitta och andas in lukten utan sekunden jag känner den blir jag helt förstörd.

Att påtala röklukten, och göra personen medveten om att den luktar (folk vänjer sig vid lukter och förstår ofta själva inte hur mycket/att de luktar, oavsett om det handlar om svett, parfym eller rök etc.) tycker jag är bra och vettigt. Svett skadar mig veterligen ingen, så vill man säga till för att vara ett asshole tycker jag att man kan hålla det för sig själv, men om någon använder mycket parfym eller luktar mycket rök och det blir skadligt för andra så tycker jag verkligen inte det är fel att påtala det, då personen troligtvis inte VILL skada folk, och om den blir medveten om det kan ta till åtgärder för att lukta mindre, t ex minska på parfymen och ta till åtgärder för att lukta mindre rök.

Jag hade iaf önskat att folk sa till mig om jag gick runt och luktade så att andra blev sjuka av det.

Känns någonstans som att medmänniskors välmående borde gå före min egen kränkthet över att någon tycker att min parfym/cigarettrök är ett helvete att leva med. Både parfym och cigg är dessutom självvalt och går inte att jämföra med tex. Svettlukt.

#18 - Jessica

Sjukt att så många tycker att det är okej att säga till och såra en annan människa, helt i onödan. Lovar er att det inte finns en enda rökare som inte fattar att denne luktar. Att säga till om det kommer inte ändra på något, oavsett hur goda anledningar ni har för att säga till (ex allergier). De flesta människor som röker skulle gärna sluta om de kunde, men det är inte så enkelt. Är faktiskt chockad över att det är så många världsfrånvända kommentarer i både det här kommentarsfältet och hos Kitty.

#19 - Tora

Varför skulle det vara snällare att berätta för någon att man flyttar sig för att den luktar, än att inte säga något riskera att personen misstänker det? Jag hade bara blivit glad över att få ett tomt säte bredvid mig.
Ingen har sagt att det är fel att flytta sig och ingen har sagt att det är fel att be en person som står och röker vid hållplatsen att flytta på sig, men vad ska rökaren göra när den väl sitter på bussen, sluta för alltid för att någon människa man aldrig sett förut och aldrig kommer se igen tycker att man luktar illa?

Svar: Exakt så! Det klart att man ska flytta sig om man mår dålig av lukten, men varför måste man aktivt göra personen ledsen, när det absolut inte kommer påverka situationen till det bättre?
//Mia
bloggkommentatorerna

#20 - Cykelkatten - Cykel, punk och kärlek!

Jag tycker det var helt ok av Kitty att säga till om att hon flyttade, men jag hade kanske låtit bli att skuldbelägga rökaren ifråga. "tyvärr tål jag inte röklukt, därför måste jag flytta på mig" eller nåt i den stilen. Men det är svårt. Jag är känslig för svettlukt och flyttar därför runt en del när jag åker tunnelbana sommartid. Men säger dock inte varför till svettstackarna i fråga ;)

#21 - yllet

Eh. Hon hade väl bara kunnat flytta sig? Personen som kom skulle antagligen inte ens tänka på att hon försvann? Jag fattar inget? MÖJLIGEN hade det känts ok om hon köpt plats i allergivagn?

#22 - Två migränanfall på två veckor tack vare parfymhelvete...

Instämmer i varje ord som #17 skriver!!
Finns väl ingen anledning att bli upprörd åt något håll om man inte mår dåligt av det. Men för oss som får migrän! Där är det skillnad! Jag HATAR, HATAR, HATAR parfym!!! Ja, jag hatar det verkligen. För det ger mig migrän. Direkt!
Men det tänker ni inte på när ni sprutar på lite parfym. Och hårspray. Och använder parfymerat jävla sköljmedel. För "det luktar ju såå fräscht"!
Ursäkta mina hårda ord här, men just nu är jag bara såå less på det här...

Svar: Hur tycker du att det ska fungera då? Är du för något förbud? Det är ju tack och lov inte tillåtet att röka i kollektivtrafiken, eller på restauranger eller i butiker numera. Kanske är det inte ok att stå och spruta på sig parfym på bussen heller, jag vet inte? Men hur ska man komma tillrätta med detta problem (som ju måste vara enormt, jag har på mig deo, hudlotion och parfym varje dag. Tvättar kläderna med sköljmedel också. Allt detta är ju väldigt vanligt.)? Det är ju inte olagligt att lukta. Fattar att det är ett stort problem för er som är allergiska, men allt annat än totalförbud är väl svårt att genomföra? Vore konstigt om man som rökare eller parfymerad (eller nötätare/husdjursinnehavare/alkoholiserad/vitlöksdoftande/hästmänniska skulle ställa sig längst fram vid bussen och ropa ut sitt lyte och fråga efter en ledig plats som skulle vara okej att sitta på. Skulle ju bli värsta pusslet för att få alla att sitta utan obehag. I så fall ÄR det väl ändå rimligare att man flyttar sig om man identifierar någon lukt som man inte tål?
//Mia
bloggkommentatorerna

#23 - Julia

Alltså jag röker, och jag föredrar ABSOLUT när folk säger typ: Förlåt, men jag tål inte rök, så jag undrar om du kan sätta dig där borta/jag kommer sätta mig där borta. Det är sjukt mycket värre med de som typ kollar snett, eller bara flyttar sig och byter plats och så vet jag inte varför.

Att lukta rök är inte samma sak som att lukta illa. Rökning är ej en rättighet. Om jag röker jättemycket en kväll, så sätter jag mig längst bak på vagnen/bussen, eftersom det är allergizonen. precis som man skall göra om man har:

1. Blommor med sig
2. Väldigt mycket parfym
3. En hund med sig

Fattar verkligen inte det här daltandet med oss rökare. Alltså, antingen så röker man och ser det som ett val man gjort, och då får man kanske stå för att det luktar starkt, och kan ge allergiska reaktioner. Eller så ser man det inte som ett val, utan som ett beroende, som känns väldigt tungt och jobbigt, och då vill jag verkligen inte döma, utan hålla alla tummar att man får hjälp på något sätt.

Själv röker jag för att jag vill, några dagar i månaden, och då ser jag också till att min röklukt inte stör andra. Sen är ju det offentliga rummet just offentligt, så man kanske kan chilla med att typ klaga på folk på spårvagnen, men att förklara att man flyttar sig just för att man inte tål lukten av gift tycker jag är HELT ok. Men då får man vara snäll och inte låta dryg och jävlig.

#24 - Krassligt

Men herregud, det behöver man väl inte säga. Elakt tycker jag.

#25 - Hmm

Mia: Jo det är en bra liknelse. Min alltså, inte din. Du KAN hjälpa att du luktar rök. Det har inget att göra med ditt jobb, frityrkukt, eller svett, din normala kropp. Det är något du helt i onödan har förorsakat dig själv och faktiskt inte har några rättigheter att utsätta andra för.

Och du tycker alltså det är fullt rimligt att det är den som lider som ska flytta på sig och inte den som utsätter andra för obehag som ska sluta med det.?? Något som dessutom gör andra sjuka.

Så du säger faktiskt det jag påstår. Om du inte vill bli påkörd, flytta på dig fastän du har rätt att gå på övergångsstället precis som alla andra. Min liknelse bli bara för uppenbart absurd för att man ska kunna avfärda någon som oartig och oförskämd ifall man skulle sparka till bilen som nästan körde på barnvagnen.

#17 Spot on!

Svar: Nej, din jämförelse med att köra på folk och säga att de ska skylla sig själv är inte relevant. Det blir ingen liknelse bara för att du påstår att det är en liknelse.
//Mia
bloggkommentatorerna

#26 - SLuta vara så jäkla känsliga

Blir alldeles matt av denna märkliga retorik vissa kör med när det kommer till rökning, att det är de som är offren som ska flytta på sig?

Testa tillämpa det på vilken annan situation som helst så hör ni ju hur absurt det låter, rök SKADAR. Det är helt absurt att det är så svårt för människor att ta in. Att vissa försöker avdramatisera rökens och luktens skador till "illaluktande" är ju alldeles befängt.

Läser vissa inte vad deras medmänniskor skriver? Det orsakar direkta skador på både barn och vuxna, utöver den direkta röken ger även det os som fastnar i kläderna allergiska reaktioner, vanliga människor får andningssvårigheter, för att inte tala om de med astma, kol etc, andra får sådan migrän att de inte kan klara dagen,

Hur kan vissa värdera rökares eventuella skam över att ha orsakat allt detta lidande över personers välbefinnande? Ska man vara tyst när man blir skadad bara för att någon kanske blir ledsen för något som inte ens är dennes personliga lukt, visst om man påtalar fotsvett eller annan lukt någon inte kan rå för, och är en naturlig lukt som inte orsakar skada, men både cigarettrök och parfym är något man "tar på sig", och är således inget man borde kunna vara så jäkla känslig över att få påtalat för sig. Jag hade blivit mer ledsen över att jag faktiskt skadar människor med min ovana än varit så egoistisk att jag väljer att fokusera på mitt eget "trauma" över att ha blivit tillsagd.


Fattar ni att när ni står och vurmar om rökarnas rättigheter och tycker att alla som säger till är elaka monster så SKULDBELÄGGER NI OFFREN.


Och Mia du tänker ju jäkligt kortsiktigt när du säger att "att säga till gör inte rökarna mirakulöst doftfria", nej, men som någon skrev "sådant följer med en hela livet", ja det är väl jättebra! Nästa gång den rökaren ska ut bland allmänheten kanske denna person tänker till och anstränger sig för att lukta lite mindre rök än vanligt, och då kanske man räddar dagen för flera människor som annars hade lidit enormt på grund av denne.

I bästa fall kanske det är starten på att denne faktiskt SLUTAR röka. Om man inte pallat ta tag i det för sin egen skull kanske den direkta och uppenbara vetskapen om att människor mår direkt dåligt av en kan ge rökaren motivationen att trappa ner eller sluta helt, Oavsett om det är normal, sund medmänsklighet eller känslan av skuld som ligger bakom beslutet.

Och därmed undkommer alla känsliga som i framtiden skulle utsättas för dennes rök mycket lidande. Oavsett om det är jag själv som hamnar bredvid personen på tåget igen, eller inte. Jag är trött på att rökare blundar för vad de utsätter andra för, förstår att det inte är en trevlig insikt, och att det är en börda att behöva åtgärda det, men gångra det med en miljard så får man veta hur obehagligt och skadligt det är för andra. Tycker inte det går att jämföra ens.

#27 - Migränikern (#22)

#26 - TACK!♥♥ Du formulerade mig mycket bättre än vad jag själv klarade av där i frustrationen! Jag fokuserade ju t.o.m så mkt på parfymen att jag i hetsen glömde bort inläggets kärna, cigaretterna, som ju också ger mig migrän...

#28 - Elin

Nu är det så att tillsvidare så har man rätt att röka där det inte gäller rökförbud. Samma sak gäller rätten att ha på sig parfym. Man har också rätt att vistas i lokaltrafiken även om man "luktar". Jag tycker det är oerhört obehagligt när människor ska berätta för andra människor vad de har rätt att göra eller inte och hur de ska bete sig och leva sina liv. Däremot ska ju givetvis ömsesidig hänsyn visas, och som rökare kan man ju gärna undvika att röka där det är mycket folk eller precis innan man ska på ett fullt tåg. Men att säga till sådär - nej det är bara elakt.

I övrigt så är rökning ofta ett beroende som är väldigt svårt att bli av med och jag är så oerhört trött på hur rökare ses ner på och dumförklaras. Tycker det i vissa fall kan liknas vid tjockförakt där hela ens person utvärderas pga att man röker. Ja rökning är farligt men ingen människa är perfekt. Inte heller ni som tycker rökare är dumma i huvudet. Vi är alla medmänniskor som förtjänar respekt.

#29 - Anonym

Fruktansvärt. Självklart är det ok flytta på sig, men säga varför? Om någon valt flytta på sig som suttit bredvid mig hade jag kanske funderat ett tag men sen släppt det. Hade någon däremot flyttat på sig och slängt ur sig en kommentar om att jag luktade rök hade jag kommit ihåg det länge länge....

#30 - Selma

Elin. Klassisk asshole-logik. Bara för att något inte är i lag förbjudet så måste man utnyttja sin rättighet till vilket pris som helst... även om det man gör skadar andra.

Och du tycker för övrigt inte det är någon skillnad på att utsätta sig själv för fara, och att utsätta andra, inklusive andras barn, för fara? *Ingen är perfekt* var den sämsta ursäkten jag hört. Ingen förväntar sig att någon ska vara perfekt. Bara att man ska slippa bli sjuk på grund av andra människors självvalda gifter.

#31 - Migränikern (#22)

Mia, du reagerar precis som de allra flesta gör. "Men hur ska vi lösa det här då? Va, va, va?"
Jo, mitt förslag är typ exakt det vi håller på med här. Att prata med varandra. Förklara. Informera. Det är så vi lär oss och utvecklas.
Du är en sån som använder allt möjligt parfymerat, för att du tycker det luktar gott och fräscht. Men förhoppningsvis tänker du dig för nästa gång du står med parfymflaskan i handen. Kanske möter du mig på den där restaurangen? Kanske orsakar ditt aktiva val att använda syntetiska parfymer att jag blir sjuk. Så kanske tar du ett annat beslut då.
Bara för att vi tar en sak för sanning idag, betyder det inte att det är rätt.
En gång trodde vi att jorden var rund och att ddt var ofarligt också...

Och btw, sköljmedel... Sjukt onödig grej, som förutom att göra mig sjuk, även utgör en stor miljöbelastning. Ett tips är ättika! Kläderna blir mjuka, UTAN att stinka syntetisk parfymfabrik (och jag lovar, det luktar inte ättika om kläderna).

#32 - Anna

Alltså det konstiga här är ju bristen på hänsyn... Visst att den som röker (eller badar i parfym eller bor i sin thairestaurang) kanske ska fundera lite och försöka att lukta så lite som möjligt men att ta sig rätten att vara oförskämd mot någon är ju galet. Bara för att det är fult att röka numera kan man väl inte säga hur som helst till folk? Nä! Är man känslig flyttar man på sig, vet man med sig att man luktar rök/häst/frityr kan man göra vad man kan för att minska det. BÅDA kan vara hänsynsfulla nog att prata med varandra på ett respektfullt sätt. Den som är känslig kan flytta sig och med ett vänligt tonfall säga typ "Jag är ledsen, men jag är lite känslig mot rök/parfym/häst så jag sätter mig en bit bort, det är inget personligt." Och den som eventuellt luktar kan (OM HEN VET OM DET, det är inte så lätt att känna sin egen doft/odör) vänliga säga typ "Jag har just varit i stallet/rökt/ätit vitlök en masse, om det besvärar dig kan jag sätta mig en bit bort." Alternativ nummer två är mkt svårare, för vem vill dra uppmärksamhet till att man eventuellt stör någon annan/luktar illa... Men visst, det vore superfint om folk kan vara lite mer ödmjuka och hänsynsfulla. Men inte sjutton gäller det bara från ett håll. Själv är jag inte rökare men är beredd att säga att jag är allergisk mot otrevlighet och självupptagenhet (och att förutsätta att alla rökare ska ta hänsyn till alla andra alltid är inget annat än självupptaget).

#33 - Anonym

Selma: Nej absolut inte. Jag skriver ju att jag önskar ömsesidig hänsyn. Att rökare ska försöka att inte låta sitt rökande påverka andra och att icke-rökare inte ska se på rökare som karaktärslösa människor som med vilja förpestar andra med sitt gift utan ofta beroende människor som också har rätt att finnas

#34 - Anonym

Jag tycker att det daltas för mycket med människor som är beroende.. Det är som att det fria valet att sluta röka plötsligt slutar existera och alla rökare plötsligt är offer under någon sorts fysiskt beroende. Sure, det finns något som ett beroende men det är inte så svårt att sluta röka som alla påstår. Det kan inte vara det. Alla säger att rökare är medvetna om vilka otroligt hälsovådliga effekter det har på andra och en själv - ändå väljer man att göra det. Det är för mig ofattbart. Och att säga att det är beroende som är så starkt tror jag inte, alla kan bryta ett beroende om viljestyrkan är tillräcklig.

#35 - E

Sköljmedel innehåller kemikalier som bryter ned plaggets elasticitet. Parfymen i sköljmedlet är en blandning av dessa kemikalier. Lukten och kemikalierna försvinner inte från kläderna, för att lukten ska kunna sitta i länge tillsätts ftalater. Ftalater är ett hormonstörande ämne som är skadligt för barn – läs mer om hur du får en mer giftfri miljö för ditt barn via våra inlägg om ftalater. (sökfunktionen på vår sida är super, bara sök på ett ord så kommer alla inlägg upp där vi skrivit om just det.)

Och sköljmedel vill folk alltså ha i textilier och kläder som barn ska sova i eller ha allra närmast sin hud.

Inte nog med att sköljmedel oftast innehåller ftalater. Ämnena som sköljmedel innehåller är svåra att bryta ned, de försvinner ut i våra hav och förorenar vårt vatten.

#36 - sambo till en fd beroende

#34 Jag tror du behöver läsa på mer om beroende. Säg till alkoholisten att spola ner spriten, spelmissbrukaren att stänga sina casinokonton, rökaren att slänga sina cigarettpaket med argumentet att det är "dåligt för dig"? Vi kan lägga ner alla kbt-behandlingar för du verkar ha hittat lösningen för alla dessa människor!

#37 - emme

usch vad oförskämt. Folk har ju med sig stora äckliga hundar också, vilket jag är allergisk mot (kan knappt åka buss och spårvagn eftersom folk envisas att gå på "fel" vagn). Men det är bara vissa allergier som ska tas hänsyn till tydligen :)

#38 - Mella

Jävlar vad folk är galna i detta kommentarsfält. Deras potentiella migränanfall ska styra världen hehe. :) Själv får jag migrän av höga ljud, är extremt ljudkänslig, så bör kanske be alla medresenärer viska till varandra? Förbjuda högljudda motorcyklar? Och just det, barn får absolut inte vara ute offentligt med sina hemska höga röster!

Lägg av. Vi delar jordklot. Folk kommer stinka cigg, svett, tvål, deo, fis och fan vet vad! Lev med det eller gräv ner er i ett hål på antarktis och lev nöjda där utan lukter!

#39 - Pretty Home Blog

Nog bland det dummaste jag hört. Vart tog vanligt hyfs vägen. Varför måste man säga det till någon, det är väl bara att flytta på sig om man inte står ut. När jag var ung så jobbade jag på restaurang och när man åkte hem så luktade man ungefär som du beskriver för att man har stått i mat-os hela dagen. Tänk vad ledsen man hade blivit för att någon på riktigt tror att man luktar så! En rökare har själv valt det tror du att han slutar röka för att man säger att han luktar rök? Jag tycker inte man kan förolämpa någon på det sättet.
Om man är nära vän med någon som på riktigt luktar illa av svett eller dylikt, då kan man säga det för att hjälpa till men inte för att informera någon om att dom lukter skit.
Inte skulle jag grubbla över om någon flyttar sig för att sitta någon annanstans!
//Berith