bloggkommentatorerna

Flora i trosor
Flora Wiström publicerade ett väldigt ovanligt inlägg på sin blogg igår. Det var utlämnande, men det är ju inget nytt för Flora. Men det var en intervju gjord av en annan sida, och i samarbete med ett trosmärke. Så Flora beskriver väldigt intressant och genomtänkt hur hon känner kring att vara kvinna, hur självsäker hon är, hur hon ser på sin kropp och hur hon vill stärka andra kvinnor. Detta strösslat med bilder på Flora i underkläder. Innehållet känns väldigt personligt och inte ett ord om trosor nämns, men alltihop är finansierat av detta märke. 

Vad tycker ni om det? Hur känns det? Jag vet inte vad jag tycker. Det är väl inget fel med det? Men jag reagerade ändå. Hade Flora kunnat säga de där grejerna ändå? Ja, det hade hon säkert. Det var i och för sig en intervju, och den texten betalas av en annons. Så funkar ju alla tidningar, även om det inte brukar vara utskrivet vilken specifik annons som finansierar vilken artikel. Och intervjuobjektet brukar inte kläs i kläder från ett visst märke som betalar hela jobbet. 

(Skäms över clickbait-rubriken, men jag låter det går för den här gången. Ingen kan anklaga oss för att överanvända den typen av lockrop.)

//Mia
#1 - Cykelkatten - Cykel, punk och kärlek!

Jag känner bara en djup trötthet eftersom det i slutändan åter handlar om att klä av en kvinna och sälja en produkt genom det, hur "djupt" innehållet i samarbetet än verkar. Nåväl, Flora är iaf cool oavsett och bilderna är skitsnygga.

#2 - Jenn - forever abroad

Hon svarar på en kritisk kommentar i kommentarsfältet också, lite apropå det Cykelkatten kommenterade här.

Och tycker Emilias kommentar hos Flora var bra "... jag kände direkt en lättnad över att få se avsexualiserade underklädesbilder, snyggt!"

#3 - Anna

Jag blev lite förvirrad av just plattformen Baaams inblandning i samarbetet. Nu har jag inte stenkoll på hur sajten profilerat sig, men jag har uppfattat det som någon form av journalistisk plattform (de har ju t ex en ansvarig utgivare och flera reportrar), utöver de bloggar de knutit till sig. Och ur den vinkeln ser jag viss pressetisk problematik här. På de redaktioner där jag jobbat har den journalistiska integriteten varit livsviktig: att köpa annonser hos oss är inte att köpa makt att påverka vårt innehåll, och annonsavdelningen är därför tydligt åtskild från redaktionen. En reporter skriver aldrig en säljtext, och säljsidan får aldrig be reportrarna om en artikel. Visst, en trosintervju raserar kanske inte journalistikens trovärdighet i ett slag, men i en krisande bransch i snabb förändring är jag rädd att gränserna suddas ut alltmer. Nu kanske personen som gjorde den här intervjun inte är reporter utan enbart jobbar med annonser, men att det i så fall inte är helt tydligt för läsarna kan också vara ett problem. Förutsatt att Baaam har journalistiska ambitioner, såklart.

#4 - MD

Jag tycker att det är det bästa sättet att göra ett sponsrat inlägg jag sett. OK, spons och reklam skär alltid i ögonen (naivt egentligen att tro att stora bloggare inte ska få betalt), men om man nu ändå ska göra ett sponsrat inlägg känns det mycket bättre med något sånt här än någon text om hur mycket bloggaren gillar den sponsrade produkten. Så OK, hon har Sloggis underkläder på sig, men texten är helt henne. Och att hon är avklädd och säljer produkter, svårt att sälja underkläder utan att vara avklädd. På skalan av underklädesbilder var de här ändå ett under av avsexualisering och utan photoshoppande.

#5 - Julia

Tyckte det var rätt gött. Gillade att bilderna inte var uttalat sexiga, utan rena enkla och rakt-på. Passade till temat enligt mig. Utelämnande och lite skört. Har en känsla av att Flora själv hade sagt ifrån om hon tyckte bilderna var fel för henne, och tycker också det var najs att hon hade med en paragraf kring faktumet att hon är normativ på många sätt.

Dock hade jag gärna ett ett större stycke om samarbetet i början, för att det skulle kännas lite mindre

#6 - Cykelkatten - Cykel, punk och kärlek!

#2 - sa aldrig att de var sexualiserade. Påpekade bara det tröttsamma i näckposeringen. Ingen moralism. Ba trötthet. Allt gott.