bloggkommentatorerna

Gör en höstenkät
Jag väljer att göra Hanapees höstenkät, trots att den inte handlar så mycket om bloggar, utan mest om mig. Gör det för att jag egentligen borde skriva en annan text som inte är lika rolig. Ok:

Visa en bra höstbild från ditt arkiv

Nej. Vi har inga bilder typ.

Beskriv din kommande höst i tre ord?

"Siktar på fredag"

Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2017?

Min mans födelsedagsfest, midsommar som trots ösregn blev väldigt festlig och varade till fyra på morgonen, resan till Samos där barnen fick vänner och simmade som dårar, Henrik Berggren-spelningen på Liseberg (överväldigande att se att han lever och inte bara är en sagofigur i mina drömmar). 

Vad är det bästa/sämsta med hösten?

Bäst att det är rimligt väder ändå. 14 grader kanske, ibland är det soligt, då kan man ju inte klaga. Att man kan se på film på kvällen utan att solen bländar teven. Det sämsta är egentligen inte höstens eget fel, men det är att den ju oundvikligen leder rakt mot helvetet: vintern. 

Hur höstmyser du?

Mys är ju samma året om. Liggsitta på ett bekvämt ställe och äta och dricka något gott och lyssna på musik eller någon podcast. Men ok, man kan ju bada skumbad med rött vin och tända ljus på hösten. Det vill man inte på sommaren.

Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?

-Andra delen av Elena Ferrantes trilogi. Älskade första delen (efter hundra sidor ungefär, lite seg inledning).
-Så många jag får tag på av Therese Bohman.
-Per Hagmans Allas älskare, ingens älskling. Har läst alla hans böcker pga var kär i honom på 90-talet pga jag var ung på 90-talet, och upptäckte när jag hörde intervjun i Värvet att jag tycker otroligt mycket om honom fortfarande. Han var behaglig att lyssna på, så jag hörde den två eller tre gånger. Otroligt GULLIGT fniss har han också. 

Dina 3 bästa hösttips – alla kategorier?

- Bo på hotell en natt eller två. Kanske mest ett tips för oss som bor på landet. Det är ju kul att gå runt på stan, kolla grejer, äta på restaurang, gå till en bar eller något, utan att behöva ta sig hem sent på kvällen. Vädret är ofta helt ok i september-oktober. Extra lyxigt att ta ledigt och åka redan på fredagen. Men jag fattar att alla inte har möjlighet. Detta är ett lyxråd.
- Ät goda grejer. Banta absolut inte på hösten. Laga kul grejer vid spisen (nu när man inte behöver grilla varje helg. Hatar att grilla). 
- Besök hav eller sjöar. Där finns de vackraste naturupplevelserna, och de blir inte visuellt sämre bara för att vattnet är kallt.

Hur ser din höstoutfit ut?

Inomhus: Såhär, fast utan hund. 
Utomhus: Såhär, fast glöm hunden. Men brukar oftast byta inomhusbyxorna mot svarta jeans när jag går ut. Plus smink. Det behövs mycket smink på hösten.
 
Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?

Nej, tvärtom. Jag famlar i blindo. 

Vad har du på TO-DO listan just nu?

Har ett gäng texter jag ska skriva helt enkelt. Det är väl så det är? Man har arbetsuppgifter som man måste utföra vare sig man vill eller inte. Någon rolig to do-list har jag aldrig haft i hela mitt liv. 

Några tips på hur man botar höstdeppigheten?

Riktig depression vet jag inte hur man botar, men om man bara ogillar hösten så råder jag till att inte tänka på det så mycket. Så försöker jag härda ut vintern. Jag försöker att inte ens snudda vid tanken på att det är januari, utan tar bara en dag i taget och utför det som ska göras den dagen. Unnar mig att ha det gött också. Varje kväll är en belöning för att jag klarat dagen.

Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?

Ingenting? Men jag lärde mig att rensa och förvälla kantareller igår, och det var trevligt. Det var enkelt, monotomt och husligt. Det kändes bra att syssla med det ett par timmar och svara alla som ropade på mig med: "Jag kan inte hjälpa till just nu, jag förväller svampen!"

Vilka serier rekommenderar du att följa?

- Den danska serien Arvingarna. Är inte helt förtjust i senaste säsongen, men de tre första är magiska.
- Skam (om ni inte har hört talas om den så googla "hjälp jag har bott under en sten och fastnat").
- Brittiska Happy Valley om en grymt cool medelålders kvinnlig polis. Mordhistorierna är väl vad de är, men det faktum att en medelålders kvinna får vara rolig, cool, hård, snäll och ganska jobbig är ett stort plus. 

Extra fråga: vilka Instagram-konton rekommenderar du att följa?

Geniet Söderholm, Jerka Johansson och Friendforce, för deras instastories skull. Och man måste följa allihop, för deras historier hänger ihop. 

Topp tre favoritdrycker i höst?

- Cola Light, alltid
- Rött vin, höstigare än annat vin
- The Balvenie, för whisky är höstigt och Balvenie är den godaste jag testat

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?

Ska till Malmö på en weekendresa med familjen i november. Älskar Malmö.

Hur förbereder du dig för vintern?

Ska tvätta barnens overaller, som ligger smutsiga i tvättstugan sedan kanske maj, när jag tog hem dem från förskolan/fritids. 

Det var det. 

//Mia
#1 - Thesadbox

Gapskrattar alltid varje gång det är göran greider referenser. Ni är bäst! 😄

#2 - Oskar

Håller med föregående kommentar :D

#3 - M

Skulle också skriva älsk på Greider-fashion-referenserna, som #3 ser jag ♡

#4 - Ak

Så roligt att läsa om dig! HAr följt blogglommentatorena sen ni började men det slog mig att jag inte vet nåt om er nästan! Festligt!

#5 - inga

Svinbra råd! Blir inspirerad!

#6 - Tove

Happy Vally var det bästa jag sätt på ett par år tror jag. Nu ska jag kolla på den andra serien baserat på din goda smak. Någon annan som gillar Happy Vally som vill tipsa teveserier/ filmer?

Svar: Arvingarna? Jag ÄLSKAR den. Men en liten varning för att man ju kan gilla Happy Valley av olika orsaker. Min man tycker om Happy Valley pga att det är en brittisk polisserie (han gillar dem alla) OCH att huvudkaraktären är så cool. Han tycker att Arvingarna är SÅDÄR, och handlar för mycket om relationer. Jag ÄLSKAR Arvingarna pga allt, kan inte ens förklara varför men ett stort plus är att alla karaktärer är så mångfacetterade och att det handlar extremt mycket om relationer. Jag gillar Happy Valley eftersom det för en gångs skull kommer en polisserie som har en intressant kvinnlig huvudrollskaraktär, OCH även har en del spännande relationer på gång. Dottersonen, systern, exmannen, den konstige sonen osv. Hoppas du gillar Arvingarna också. :)//Mia
bloggkommentatorerna

#7 - Upplys mig

Vem är denna greider och varför fashion-hånas han så ofta i denna blogg?

Känner att jag missar roliga poänger pga min okunskap! :(

Svar: Göran Greider är chefredaktör för Dalademokraten och brukar tycka till om allt möjligt i olika paneler. Han klär sig alltid svart och bekvämt, vilket både jag och Anna-Maria brukar göra. Grejen var att vi såg honom på Bokmässan häromåret (han syns alltid där) och vi uppmärksammade att han hade svart t-shirt, svarta mysbyxor och ett par välskötta promenadskor. Och vi fascinerades av att han klarar av att vara så konsekvent i sin klädstil. Skrev om det här på bloggen och upplystes om att hans klädval faktiskt är genomtänkt, och att han till och med har skrivit en del om sin stil genom åren. Det vi skriver är en ren hyllning till Greider alltså. Han är också väldigt rolig och har en del riktigt klokt att säga. Det enda jag vill invända mot är frisyren. Den tar jag inte med mig en inspobild på till frisören. //Mia
bloggkommentatorerna

#8 - Ghl

Vad heter serien där huvudpersonen i happy valley är med och spelar en lesbisk lärarinna/rektor?

Svar: Någon av dessa? http://www.imdb.com/name/nm0484104/?ref_=tt_ov_st_sm
Jag har aldrig hört talas om det och orkar inte kolla mer noggrant.

//Mia
bloggkommentatorerna

#9 - Elin

Men så roligt med barnens overaller.., samma här alltid, varje år!!!

#10 - Hanna

Vilket roligt inlägg! Den här vill jag också göra. Men det får bli ikväll när jag kommer hem.

#11 - Nette

#8 Ghl: Serien heter Vår stora kärlek (Last tango in Halifax)

#12 - ab

Har mest kopplat Greider med rutig skjorta och inte med svarta kläder.

Svar: Ja, men det är när han klär upp sig. Då har han ofta röd/svart-rutig flanellskjorta. //Mia
bloggkommentatorerna

#13 - Caroline

#6 - Tove: Unforgotten tror jag finns på SVT play. Med kvinnlig huvudroll skulle jag tipsa om franska Spiral som har gått på BBC (Engrenages är originaltitel). Utan kvinnlig huvudroll men också fransk skulle jag tipsa om Dead Beautiful. Båda är intressanta ur könsrollsperspektiv. Dicte crime reporter går också på brittisk tv (dansk). Luther är jättebra men manlig huvudroll (dock svart, så iaf ingen vit medelåldersman, och roliga kvinnliga karaktärer, bla Oxford-utbildade psykopaten Alice som dödat sina föräldrar som en återkommande karaktär). Line of duty har en manlig och en kvinnlig huvudroll. Broadchurch har en manlig och en kvinnlig.