bloggkommentatorerna

Lika för alla är inte alltid rättvist
Jag håller inte med Annika Leone om att medlemmar ur kungafamiljen skulle göra som pöbeln och tacka nej till alla fördelar de har. Annika menar att prinsessan Sofia skulle ha avstått all extra service i och med födseln av Sveriges nya prins. Jag fattar inte riktigt hur hon tänker? Så länge vi har ett kungahus så är det så att de i ALLT de gör står över oss vanliga dödliga. Det som är beklämmande är att vi vanliga människor skall behöva föda i källaren. Det behöver självfallet ändras. Men kungafamiljen skall så länge de är en kungafamilj och Sverige en monarki ha alla sina fördelar och behandlas som en kungafamilj skall behandlas. Annars är det ingen vits med dem. Det tillhör en kungafamilj att bli särbehandlad enligt Sveriges grundlag successionsordningen. 
 
Jag tycker också att det är förlegat med kungafamiljen. Är egentligen ingen rojalist om jag skall se till mina värderingar. Men visst är det något härligt ändå med att ha något så gammaldags som en kungafamilj i vårt annars så rationella och moderna samhälle. Det är lite som en stel, korrekt och superseriös arbetsplats som spårar ur på jobbfester. Ett undantag i den annars så kontrollerade och styrda vardagen. Kungafamiljen är just ett sådant regelbrott, ett undantag, som får allt annat att verka rimligt. 
 
//Anna-Maria
#1 - Sara

Oj här var det faktafel, nej vi är en monarki inte republik. Successionsordningen reglerar tronföljden ;)

Svar: Monarki menar jag så klart. Slarvfel. Har ändrat. Stressad lärarhjärna. Jag vet vad successionsordningen är givetvis men det jag menar är att det bara att den finns betyder att några är förmer än andra.
bloggkommentatorerna

#2 - Tove

Om man ska ha full mediabevakning och hålla en himla presskonferens efter födseln, och man ligger där i världens mest utsatta situation som man råkat hamna i pga blev kär i en prins och vet att hur den här förlossningen går är inget man själv väljer i vilken grad man vill dela med sig av, utan det kommer hamna på löpsedlarna, då tycker jag gott man kan unna sig vissa fördelar. Jag lovar att Annika Leone inte tackat nej om det var hon. Det är bara snack....

#3 - Emelie%252520

Precis, problemet är inte att prinsessorna har en garanterad plats på BB. Problemet är att inte ALLA har det. Problemet löses inte av att deras garanterade platser slopas, det krävs andra åtgärder.

#4 - Hanna

Jag tycker att det är orimligt att kräva av kungafamiljen att de ska avsäga sig den bästa förlossningsvården "bara för att det ska vara rättvist". Jag tror inte att någon kvinna som ska föda sitt barn skulle vilja göra det, därför är det inte realistiskt att kräva det av prinsessorna. Alla vill ge sitt barn det bästa. Sen tycker jag att det verkligen måste göras något åt vården som är under all kritik.

#5 - Anonym

Nej det är rätt orimligt att de skulle avsäga sig allt "extra" som de får när de ändå ingått rollen där en hel del negativt ingår också. En kunglighet är väl också mer utsatt rent säkerhetsmässigt än en okänd svensson så olika grad av beskyddelse är ju inte heller konstigt.

Svar: Jag fattar att ingen kunglighet avsäger sig rätten att föda på ett visst ställe. I mitt landsting så är det i stort sett garanterat att få föda på det sjukhus man önskar, eftersom det aldrig är fullbelagt. Jag skulle knappast avsäga mig den lyxen, i sympati med de stockholmsmammor som skickas runt i landet.
Men jag är för en gångs skull inte överens med A-M i den här frågan. Jag fattar biten att kungligheter får en massa fördelar. Jag är inte upprörd över att de får gå på Nobelfesten, att de får gifta sig i Lars Wallin-klänningar eller har lätt att få bord på vilken restaurang de vill. Jag inser att alla företag vill skänka grejer till dem, eftersom reklamen betalar tillbaka. Jag gnäller inte över det, det har också sina klara nackdelar att vara i offentligheten från födseln.

Men jag tycker inte det är värdigt Sverige, ett framstående land vad gäller demokrati och jämlikhet, att ge en handfull människor bättre vård än alla andra, bara för att de råkar vara födda i rätt släkt. Vid vård och rättsväsende går gränsen. Där ska vi alla vara lika.

Egentligen borde det samma gälla utbildning, MEN eftersom vi i helt antidemokratisk anda valt att låta statschefen ärva sitt ämbete så måste vi göra ett undantag för tronarvingen. Hen måste ju erbjudas den bästa utbildningen och alla kurser som behövs, oavsett om huvudet håller måttet. Det är inte rätt, men det är nödvändigt när vi nu valt det här ålderdomliga styrelsesättet.

//Mia
bloggkommentatorerna

#6 - Lilly

det handlar inte om lyx. De är personer som på grund av sin funktion måste skyddas, och dessutom lever med stor risk att bli fotograferade och utlämnande oavsett vilken utsatt position de befinner sig i. Mitt liv är i den bemärkelsen betydligt friare och lyxigare.

Svar: Det där gäller ju inte bara kungligheter! Alla möjliga kändisar ligger i så fall i riskzonen. Och ingen fotograf kan traska in på BB och börja plåta hur som helst. Nej, det där är trams. Att en kunglighet behöver föda på en säker plats är precis lika viktigt som att vilken mamma som helst behöver göra det.
//Mia
bloggkommentatorerna

#7 - Mickan

Herregud vilka rojalistiska läsare ni har :/

#8 - Anonym

Mickan. Herregud på dig men tvärtom så är jag snarare emot monarki. Men nu när vi ändå har det funkar det ju inte riktigt att säga "att det som vilka som helst". Nej uppenbarligen inte, isf vore det väl nyligen ointressant att alls ha kvar monarkin.

Sen att kändisar också är utsatta. Jo då men Charlotte Perrelli och kissie är nog inte riktigt lika utsatta som Sveriges representanter. Men håller med om att alla mödrar ska få föda säkert, inget snack.

#9 - Anonym

Jävligt töntig av henne. Varför ska hon ge sig på just prinsessorna? Varför gnäller hon inte på alla partiledare som får åka privatflyg och första klass för skattepengar? Borde inte alla somjobbar kommunalt få göra det isf?

#10 - Harmagedon

Det är nog inte hela förklaringen men en del av förklaringen till att de får föda på ett förutbestämt ställe med förbokad personal har ju helt enkelt med deras skyddsbehov att göra. Säpo är ansvarig för kungafamiljens säkerhet och vill säkert ha en rimlig chans att planer sitt arbete i förväg och kanske registerkontrollera inblandad vårdpersonal.

#11 - Jossan

Jag födde barn med två barnmorskor och en undersköterska närvarade under i princip hela förlossning. Det berodde på att jag var ensam födande och är givetvis förhållandevis lyxigt. Skulle däremot aldrig komma på tanken att avstå från det bara för att vissa andra får föda barn i bilen eller utan närvarande barnmorska.

#12 - Yasmine

Håller helt med er!

#13 - Yasmine

Har inget emot kungafamiljen. Tycker de är både charmiga och mänskliga och jordnära personer

#14 - Julia

Jag stör mig på att alla är prinsar och prinsessor. Kungens syskons barn är inte prinsar och prinsessor, men nuvarande kronprinsessans syskons barn får titeln prins/prinsessa. Det är smart från deras sida, för det gör att de kommer få pengar. Men tycker inte att vi ska betala för ett så stort kungahus med så många medlemmar som ska bli försörja av skattepengar. Det räcker väl med att Viktoria, Daniel och deras barn blir försörjda? Nä, jag gillar det icke.

#15 - Mickan

#14. Exakt. Madeleine borde avsäga sig prinsesstiteln precis som kungens systrar så lite representation som hon gör. Vill ej betala för hennes livsstil.

#16 - Linn

Jag tänker att kungahuset faktiskt drar hit turism också vilket ju genererar pengar till Sverige.