bloggkommentatorerna

Män som är jätteduktiga på att ta hjälp från sin fru
Martina Bonnier har gjort en intervju med Isabella Löwengrip i Damernas Värld. Ni kan läsa den intervjun här. 
 
Isabella säger: 
 
– Jag är jätteduktig på att ta hjälp. Jag har till exempel en person på heltid som städar, handlar, lagar mat och sånt. Om det ska fungera måste jag ha hjälp. Dessutom sköter jag ett imperium. Tänk dig själv: hur hade en man gjort i samma situation? Han hade tagit in en au pair som bott hemma för att klara av allt.
 
En man har oftast en fru som han är jätteduktig på att ta hjälp ifrån. En fru som gör allt det där för att hans liv skall fungera. I vissa familjer har männen en fru som även jobbar heltid, men som ändå gör allt det där trots att deras män inte driver ett imperium. Så kan det vara. Om frun börjar gnälla så tar man in städhjälp, handlar på nätet och så vidare. Men då är det oftast billigare om kvinnan går ner i tjänst och jobbar deltid så hon kan sköta allt ändå. Hon åker även runt i den lite sämre bilen med barnen för att mannen måste ha den stora bilen när han åker till jobbet, helt själv. Den här bilen går under benämningen pappas bil, inte familjebilen. Mannen har ofta en hobby (en lek) också som är jätteviktig. Hobbyn är jättedyr och drabbar hela familjens ekonomi. Men mannen tjänar ju lite mer än kvinnan så hon får hålla käft. Det obetalda hemarbetet tas det inte hänsyn till i det här fallet. Kvinnorna kämpar på och männen fattar inte, för båda parter har svårt att se den skeva maktobalansen eftersom vi är socialiserade in i att det är så här. 
 
En kvinna i Isabellas skor däremot, skiljer sig nog oftast, eftersom mannen inte vill ta hemmamansrollen. Mannen känner sig oviktig och kvinnan tappar intresset för mannen utan makt. 
 
Ovan: En studie i patriarkal struktur. 
 
//Anna-Maria
#1 - Anna

Det där med att det är billigare om kvinnan går ner i tid stämmer inte. Många tror det och det är väl därför du skriver det, men du sprider samtidigt en osanning genom att inte kommentera det. Det kan vara billigare om man ser till månatliga intäkter/utgifter, men om man ser till kvinnans livslön så går hon otroligt mycket back på detta upplägg eftersom hon offrar både löneförhöjningar och pensionspengar. Värst blir det om de sedan skiljer sig, eftersom kvinna offrat sin egna försörjning för familjens skull medan mannen gjort karriär.

#2 - Katja

Hell yeah, hell sorgligt.

Och jo #1 Anna - det ÄR billigare för hela familjen oftast och kvinnan tänker familjen i första hand. Även om hon PERSONLIGEN förlorar på det i längden.

#3 - Josefin

Men finns det verkligen familjer som lever så här 2017? Att männen inte fattar det köper inte jag. Klart dom fattar. Dom skiter i det bara!

#4 - Sarah

#1 Nej det är klart att det inte är bättre och definitivt inte lönsammare i längden för kvinnan. Men att inte tänka på konsekvenserna för kvinnan utan bara titta till månadsräkningar tycker jag är en del av den struktur som Anna-Maria illustrerar. Det är ännu ett exempel på när kvinnan offrar något för familjens bästa, oavsett om det är medvetet eller inte. Om män hade haft press på sig att gå ner i arbetstid för familjens skull i samma utsträckning så hade man sedan länge tagit reda på de ekonomiska och sociala nackdelarna för individen och det hade varit allmän kunskap.

#5 - Josefine

Nu är jag fördomsfull, men tror att den strukturen främst finns i familjer där ingen eller enbart mannen har en högre utbildning. I familjer där båda har högskoleutbildning är man nog mer jämställd, delar på vab och föräldradagar etc. Idag är kvinnorna i majoritet på de flesta utbildningar, så med tiden kommer nog familjelivet se annorlunda ut.

Svar: Jag har pluggat, det har inte min man. Han tjänar mer än mig, jag tar tusen gånger mer ansvar för barnen. Barnen gillar mig bättre. Jag känner att jag gör rätt val och jag förstår inte hur han tänker. Så tänker jag för övrigt om de flesta pappor. Jag fattar inte hur de tänker.//Mia
bloggkommentatorerna

#6 - A-M

#5 Det är fel. Kvinnan kan ha en högre utbildning men ändå vara i ett maktförhållande till en man pga att han tjänar mer, hon inte vill lämna, hon inte vill ha barnen bara varannan vecka osv.

#7 - Ess

Kvinnan (jag) kan även vara den med högskoleutbildning, tjäna mer än sin man, jobba mer än heltid och ändå stå och rodda tvättberget och veckomatlagning på helgen. Jag är en aning bitter och inser att alternativen är att 1.Prata om det för tusende gången 2. Ta in hjälp hemma 3.Skilja mig 4. Gå ned i tid 4.Bita ihop. (Brainstorma gärna om ni vill..)

För mig är det inte självklart att min man ska göra mer för att jag tjänar o jobbar mer... men är det mannen som gör det är det ansett som så självklart. Hm.

#8 - EmmaS

Det värsta är väl ändå all skit från andra kvinnor som Bella får. Hon gör liksom inget rätt även om män i liknande situationer får beröm.

#9 - Linn

#7 lösningen är att du skiter i de. Dvs sluta tvätta, göra mat varje dag och sluta att tjata. Var helt likgiltig. förklaea igen orimligheten i att du ska ha allt ansvar för hushållet när du arbetar 100%. Kom överens att han ska sköta maten och tvätten varannan vecka och sen låter du honom göra de på hans sätt och ge dig inte. Tjata fungerar inte tyvärr. Ta dig egentid oftare. Informera att om 20 min åker jag till x utan barn. Nästa helg ska jag dit hela lördagen. Denna helg får du planera vad vi ska göra. Osv osv. Var rak och tydlig och ge aldrig vika. Lycka till / trebarnsmamman som börjar få sin man att fatta

#10 - Mamma bläckfisk

Huvudet på spiken! Det är så sunkigt att det fortsätter att vara så. Jag känner inte en enda helt jämställd barnfamilj (och jag känner många). Själv skiljde jag mig för jag stod inte ut med den ojämlika arbetsfördelningen i vårt hem (eller det faktum att han tyckte sig ha rättigheter som inte jag hade) och vad det förmedlade till våra barn.

#11 - Julia

Jag tror också att enda sättet är att helt enkelt inte göra allt som förväntas av dig som kvinna. Det blir kanske en jobbig period där man kommer till mannens systerdotters kalas med en kass nödpresent för att ingen hade planerat för det i förväg, där det inte finns rena kläder en dag för att ingen tagit tag i tvättkorgen, tråkig middagsmat pga bristande planering osv men för oss funkade det verkligen att jag systematiskt inte planerade/påminde/utförde saker.

Även om min man inte såg allt som behövde göras tidigare så bryr han sig om och uppskattar att äta god och varierad mat, ha det mysigt hemma osv vilket gjorde att vi kunde jobba oss fram till ett bra samarbete kring hushållssysslor då vi egentligen hade ganska bra samsyn kring hur vi ville ha det i livet. Svårare såklart om ens partner varken märker eller bryr sig om allt som förfaller runtomkring.

#12 - Caroline

#2 och #4 m fl. Fast det är inte bara för kvinnan som individ som det inte faktiskt är billigare om hon går ner i tid, det är även så att familjen som helhet förlorar på att hon går ner i tid. Tror att det var det som var Anna #1's poäng. Om kvinnan istället fortsätter jobba heltid så får hon löneförhöjningar, en högre pension, osv, vilket betyder att familjen som helhet har en högre inkomst.

Att ta in hjälp mm kostar för stunden men lönar sig alltså ifråga om familjens totala inkomst, inte bara kvinnans, på längre sikt.

#13 - Caroline

Jag har för övrigt gjort precis som #9 och #11 föreslår och skitit i att göra det som förväntas av en kvinna och alltså det har fungerat SÅ OTROLIGT BRA. Har i princip levt så sen jag flyttade hemifrån och har levt i flera längre förhållanden under den tiden, och mina pojkvänner har alltid tagit huvudansvar för hushållsgrejer. Det fungerar både selekterande, genom att skrämma bort de män som verkligen vill ha en hemmafrukvinna som tar allt ansvar, och förändrande, genom att påverka män som kanske inte socialiserats som ansvarstagande feminister så att de börjar bete sig som såna. Kvinnor som vägrar ta ansvar FTW! Rekommenderas VERKLIGEN.

#14 - Carolina

Sån här läsning gör att jag aldrig någonsin vill ha familj. Fy fan skönt det är inte ha det. Kärleken man får från sina barn KAN inte vara värd att vara hela sin familjs slav? Kan tänka mig en sambo eller särbo. Men det får stanna där. Älskar min frihet att ha energi till mig själv.

#15 - Anonym

#14 Särbo är sjukt underskattat. Känner många som är lite äldre och skilda, men har träffat en ny som de inte flyttat ihop med. Kvinnor och män 50 plus som är särbos och inte har några planer på någonting annat. Tyvärr är det som att folk inte tar en på allvar om man inte bor ihop, vilket är konstigt. Det är väl ingen annans problem?

Och om man ska bo ihop, varför inte varsitt rum!? Så kan han ha sitt stök och smuts och så kan man själv ha ett helt underbart rent och mysigt rum där man sover, kollar på tv, gör allt möjligt och så ses man i köket och vardagsrummet för middag och film typ. Gärna varsitt badrum också om man bor lite större!

#16 - Frida A

Oj oj.... Det där med bilen var jag tvungen att läsa för min man. :-D