bloggkommentatorerna

Spelar könet någon roll?
Minns ni när Underbara Clara fick sitt första barn? Det är snart sju år sedan men jag kommer ihåg det här inlägget väldigt väl. Clara undvek, eventuellet omedvetet, eller kanske väldigt medvetet, att avslöja vilket kön barnet hade. Det var nydanande. Några frågade då om det var en pojke eller flicka, vilket startade en diskussion kring huruvida det var viktigt eller inte att veta det. 

Nu har vi alla lärt oss av detta. Malin Wollin meddelade häromdagen att hennes barn var fött, och än har något kön inte rapporterats. Nu vet folk bättre än att fråga. Nu inser alla att man klassas som omordern och bakom om man frågar om en bebis är pojke eller flicka, för det spelar ju ingen roll! Alla är lika mycket värda, varför skulle man klassificera ett litet spädbarn? Den som försöker trycka in en bebis i ett rosa eller blått fack vill ingen vara. Så alla väntar tålmodigt på att ett namn eller ett pronomen ska avslöja den lilla detaljen som alltid ändå är ganska intressant att få reda på, i alla fall när det gäller ens eget barn. 

//Mia
#1 - Tove

Har för mig att Clara hävdat att det var omedvetet, dvs att hon inte tänkte på att berätta det vid första inlägget. Har också för mig att hon skrivit att hon ung. ville vara i sin sköra bebisbubbla och inte släppa in omvärlden så mycket. Även kungabarnen har ju deklarerats friska några dagar innan könen avslöjats, på det senare.

Jag förstår dem verkligen. Jag tycker det känns som det är så himla mycket fokus på deklarerandet av könet. Som att det är det absolut viktigaste när någon fötts. Vad gör man sedan med den informationen, typ som bloggläsare? Klart det är intressant för föräldrar och släkt, men varför skulle det vara så intressant för mig som bloggläsare vilket kön Malins unge har?

Sen berättar väl säkert alla för sina släktingar osv. Det är inte som att de hemlighåller könet bara för att man inte går ut med det offentligt (som det lät som i kritiken Clara fick....). Borde väl inte vara särksilt kontroversiellt att låta bli att berätta grejer om sina barn på sin stora blogg.

Svar: Det var inte menat som kritik mot Clara! Det kanske låter så, ibland är det svårt att läsa sina egna inlägg med andras ögon. Men det var inte meningen i alla fall. Särskilt i hennes fall var det ju intressant eftersom det skapade en diskussion som säkert fick folk att tänka till och ifrågasätta varför man lägger så stort vikt vid kön. Jag vet inte varför jag är nyfiken på om folk får flickor eller pojkar, men jag tycker av någon anledning att det är mer intressant än vad bebisen vägde.
Kungafamiljens bebisars kön avslöjas alltid på presskonferensen som sker bara några timmar efter födseln. Däremot brukar tidningarna skicka ut notiser eller skriva på facebook att ett kungabarn är fött, efter de blivit kallade till presskonferensen, men innan de själva vet vilket kön barnet har.

//Mia

bloggkommentatorerna

#2 - Anonym

Haha! Jag hade inte ens tänkt på att hon inte nämnt barnets kön. Fick gå in och dubbelkolla.

#3 - S

Vi hade inte en tanke på att kolla könet på vårt eget barn heller. Fick hen upp på bröstet halvt insvept i en duk, och där låg vi och beundrade och gosade helt lyckohöga länge innan vi frågade varann om den andre visste könet - typ när vi kom på att vi skulle meddela familjen och så. Då lyfte min man på duken och kollade och jag minns att det kändes absurt och oväsentligt, samtidigt som vi skojade om hur märkligt det skulle vara att behöva ta tillbaka / ändra info: 'vi har fått en flicka! ..eller nej, pojke!'

#4 - Annica

Jag är sådan. Jag frågar efter kön då jag dels är nyfiken men också vill veta mer vad jag ska köpa. Ja jag må vara stereotypisk men jag tycker om det. Ger tex inte rosa till en kille förrän han/hans föräldrar säger det är okej/en färg som killen gillar. :)

#5 - Anonym

Jag tycker det är skittöntigt. Det är så uppenbart att hon (och alla andra som gör på samma sätt) håller på det för att man inte ska ’tappa intersset’ för bloggen, utan fortsätta gå in.

#6 - Annelie

Jag är mer cynisk och inbillar mig att folk inte frågar eftersom hon redan har både pojkar och flickor... 🙈 Mer spännande för folk första gången?

#7 - Tove

Jag som är otydlig, jag vet att det nye var mena som kritik mot Clara får ert håll men vet att hon fick kritik från olika håll när det hände :)

#8 - Hanna Karlsson

Jag tillhör dem som tycker det är roligt att veta om det är en flicka eller pojke. Men jag blir inte "sur" på de som inte vill berätta.

#9 - Anonym

Fattar inte varför man ska undanhålla. Håller med om att könsroller är skit men varför ska man inte få va nyfiken? Jag menar, köper nån en hund så frågar man ju också om könet och det handlar ju inte om hur man ska bemöta hunden.

#10 - Julia

Jag läste nån annan blogg där personen skrev att hon varit och firat med Claras bebis Folke. Det var innan Clara berättat könet. Det var sjukt många i Claras kommentarsfält som frågade och då skrev jag att om ni är så nyfikna så är det bara att googla, andra har redan avslöjat könet. Jag menade inget elakt, och jag avslöjade ju inget själv. Men Clara blev skogstokig, skrev ett jätteargt svar till mig och blockade mig.
Så det var tydligen jätteviktigt och känsligt för henne då.

#11 - Therese

Så bara för att man undrar vilket kön en bebis har så försöker man trycka in dem i rosa eller blå fack? Alltså det här ämnet har blivit så analt och ängsligt att jag baxnar. Det är ju inte den som frågar om könet som placerar bebisen i färgfack, det är ju de som blir förbannade över att frågan ställs som gör det genom att tillskriva själva frågan det värdet. Herregud.

#12 - Elna - Cykellycka, mjölksyra & äventyr

Vi fick vår första för tio dagar sedan och vi kollade upp könet men ungefär samtidigt som de började leta efter detaljerna på ultraljudet ångrade jag mig lite, det kändes nästan ovärdigt att kolla efter det. Men samtidigt var det lättare att hitta bra namn när vi visste att det var en tjej som bakades!