bloggkommentatorerna

Testa att skratta en gång
Stackars Underbara Clara, hon framhärdar bestämt att hon har rätt att skämta i bloggen, trots att vissa av hennes läsare försöker få henne att inse att det inte är passande. 

Hon har skrivit ett inlägg som väckt raseri och stresspåslag hos många. Hon beskrev en framtida inre monolog som hon kanske kommer ha med sig själv, när hennes samtida kändisar börjar dö. Hon nämner namn som Robyn och Alexander Skarsgård och hur de gått hädan, och det verkar vara naturliga orsaker som gamla människor dör av. Men folk pallar inte att tänka på det och en del blev väldigt upprörda över att hon spekulerar så. 

Jag tycker det är helt tydligt att hon skämtar, hon menar inget speciellt med att just Little Jinder dör strax före Robyn. Det är ett skämtsamt exempel på hur ens tankar kommer gå och 50 år.  Möjligen hade det varit kränkande om Clara gjort en lista över kändisar och försökt gissa hur de kommer att dö, utifrån gener och levnadsvanor. Möjligen. Det hade kanske kunnat vara värt en liten kränkning om det levererades riktigt fyndigt. Men att hon föreställer sig att folk som är i hennes ålder en gång kommer att vara döda, det är inte så jävla farligt. Men om Beyonce eller Little Jinder skulle bli illa berörda så kanske de hade kunnat be Clara styka deras namn från listan? 

Varför måste man bli sekundärkränkt av sånt här? Sluta låtsas som att man talar för Beyonce när man reagerar. Eller att någon annan skulle ta illa upp. Men en del gör inte det. En del står upp för sig själva och meddelar att de mår dåligt av att läsa Claras inlägg och att det är respektlöst av Clara att inte ta hänsyn till det. 

Hur kan man tro att man har rätt att styra hur andra uttrycker sig, på sina egna plattformar, bara för att man själv är känslig? Så länge det inte handlar om förtal eller hets mot folkgrupp eller liknande så måste man ju inse att problemet är ens eget. 

Sen behöver man ju inte tycka att alla skämt är bra, eller att alla bloggämnen är lyckade, men man måste skärpa sig och inte kräva att alla ska respektera och lyda ens fåniga och högst personliga åsikter hela tiden. 

//Mia
#1 - Tove

Märkligt. Hon konstaterar ju i pnicip bara att de är dödliga. Jobbigt att tänka på kanske, men förhoppningsvis inte någon nyhet. OK om man tycker att man inte bör skämta nedvärderande om hemska sjukdomar, men att skämta om dödens blotta existens tycker jag var och en har rätt att göra. Vi ska ju alla dö. Och vi har alla rätt att ha vårt sätt arr förhålla oss till det eller bearbeta det.

#2 - Ella

Haha men gud.. Helt sjukt ju. Detta beror nog på två saker. 1. Lättkränkthet, folk älskar att bli kränkta och upprörda. Över allt helt enkelt. 2. Svenskar är livrädda för döden och har ett så onaturligt förhållande till människans dödlighet. Man låtsas att alla är odödliga och dör någon man älskar, typ en 99-årig farmor, får man en chock och måste medicinera mot sin depression/panik. Men så blir det när man lever i förnekelse, och i en kultur som helt saknar en syn på tro/sammanhang/mening.

#3 - Emma

Just så! Huvet på spiken som vanligt!

#4 - Camilla

En del verkar ju överraskade över det faktum att vi alla kommer att dö. Men medvetenhet om det kan ju få en att leva ett bättre liv. Med fler aktiva val och mer prio på det som är viktigt på riktigt.

#5 - Hanna Karlsson

Jag blev väldigt förvånad när jag läste kommentarerna för jag tyckte det var ett mysigt inlägg på något sätt. Döden är en naturlig del av livet så jag tycker det är bra att hon skriver om det.