bloggkommentatorerna

Dystopin: Betalda bröst
Har ni sett att Egoina har fått ett erbjudande om att operera brösten genom ett samarbete. Hon har skrivit om det här

Det är bra att det tas upp och att det diskuteras. Alla ser på det här på olika sätt. Jag kan tycka att om man har tänkt att operera brösten eller något annat så kan man lika gärna vara öppen med det och göra ett samarbete. Att smussla med det förstår jag att man vill göra för sin egen skull, men jag tycker inte att det är ärligt att göra det om man är en influencer. Privatperson är en annan sak. Som influencer ser alla vad man har gjort när man lägger upp bilder på sig själv och då kan man lika gärna vara öppen med det och i så fall göra det gratis. Med tanke på att man upprätthåller normen, idealet och patriarkatet när man gör en operation, så är det inte fel att gå ut med det tänker jag. Det är trots allt ett ställningstagande man gör. Även om man inte tror det eller försöker vifta bort och förminska betydelsen i det man gör. Stå för vad du gör! 

Apropå detta så tittade jag på Vetenskapens värld i måndags och det var ett oerhört spännande avsnitt. Det handlade om det faktumet att ungdomars ohälsa har ökat lavinartat sedan smartphonens införande. Det förklarades på så sätt att det inte är telefonerna i sig som orsakar ohälsan utan det ungdomar möts av i telefonerna. Normerna befästs och idealen stärks genom sociala medier och Influencers. Detta gör att ungdomar tydligt ser hur man ska vara och se ut för att lyckas i samhället och hur man ska vara och se ut för att anses vara misslyckad. Likes och följare är det som visar vägen och det som ger dig makt, status och pengar. De som inte lever upp till det mår sämre och sämre. 

Vad leder detta till undrar jag? Håller vi på att radera ut alla olikheter när vi likear in alla i samma box? Det är som en dystopi där alla i samhället är med och rensar ut varandra genom sociala medier. Jag mår så dåligt när jag tänker på hur framtiden kommer att se ut. 

Vi har ett enormt ansvar att bryta detta men först och främst måste vi se vad vi håller på med! Öppna ögonen och ta ansvar!

//Anna-Maria

(null)
#1 - Anonym

Syftet med att sponsra influensers med operationer är att fler kvinnor ska göra samma sak, och DET är väldigt sorgligt. Nellie B är en bloggare som inom snar framtid kommer att ingå i ett sånt samarbete - hur påverkar det hennes unga 14-åriga följare?

#2 - A-M

#1 Ja visst är det så. Men roten till det onda ligger inte i det. Problemet är mycket större än så.

#3 - Maja

Ett jättebra inlägg och vettigt resonemang om vart idealen tar oss. Jag såg att många ideligen skriver i Isabella Löwengrips kommentarsfält och undrar om hon också har opererat brösten...

#4 - Ida

#4 Jag blev nyfiken och gick in på Bellas insta och kunde konstatera att brösten blivit betydligt större någon gång i oktober - 17. Kan dock inte förstå exakt NÄR eftersom hon verkar ha haft föreläsningar, varit med barnen eller jobbat varje dag under oktober. Trodde att det behövdes åtminstone fyra-fem dagars återhämtning efter en bröstoperation innan man fixar att jobba/leka med barnen? Men det gäller ju kanske vanliga människor, Bella fixar väl det på hälften av tiden, haha!

#5 - Ida

#3 skulle kommentaren vara till, inte mig själv, haha!

#6 - T

Jag kommer ihåg hur mycket bättre jag mådde i högstadiet efter att jag avslutat min prenumeration på VR. Plötsligt hade jag stängt av 70 % av källan till känslan hur man borde se ut, att man borde banta jämt osv. Tänk att det inte finns något sådant sätt idag för tonåringarna att stänga av, utan att samtidigt stänga av stor del av ens sociala liv.

#7 - Anonym

Nellie b kommer knappast göra det. Fattar du vad länge hon skulle vara borta från hoppningen efter en -bröstoperation?

Jag opererade brösten för tre dagar sen, men jag tänker inte berätta för kollegor osv. Tuttarna är redan helt fantastiska och så fina, men med kläder på ser man inte att jag opererat mig och jag är påklädd på jobbet och ser därför ingen anledning att berätta.

#8 - C

Tycker aldrig någonsin att någon är skyldig att berätta vad man väljer att göra med sin kropp och varför.

Och det här med vad man matas med i sociala medier så väljer man helt själv vad man vill se. Jag ser inget av den där perfektionen och hetsen för jag följer inte sådana konton. Avfölj om ni mår dåligt av det ni ser och blir stressade. (gäller inte ungdomar och barn, den diskussionen är svårare)

#9 - A-M

#8 Ja! Vetenskapens värld handlade om ungdomar. Är du influencer så tycker jag att det är bra om du berättar vad du gör så att barn och ungdomar förstår att man inte kan se ut hur som helst utan att operera sig.

Vi vuxna kan avfölja och så vidare som du säger. Det är inte det stora problemet här. Det är vad våra barn får växa upp med och vad de har för vuxna omkring sig.