bloggkommentatorerna

Barn och politik
Jag tycker inlägget som Lady Dahmer skriver om politiksnack med barn är väldigt intressant. Jag suger åt mig av det, eftersom jag alltid känner mig lite ohederlig när jag pratar om politik med barnen. Häromdagen frågade till exempel mitt ena barn mig hur mycket det kostar att gå till sjukhuset, och då förklarade jag att det nästan inte kostar någonting när man behöver vård, men att man betalar via skatt, bla bla bla. Ett helt normalt sätt att förklara hur saker och ting fungerar i samhället, ett naturligt sätt att introducera politik i deras liv, men det känns lite skevt eftersom jag berättar detta utifrån mina åsikter, och de är små barn som litar på mig och har exakt noll erfarenhet och kunskap att sätta emot i dessa frågor. Samtidigt känns det helt rimligt att de genom en sån historia drar slutsatsen att det är vettigt att betala ganska mycket i skatt, eftersom de ju till och med som småbarn förstår att man måste ha rätt till vård om man blir sjuk, oavsett hur lite pengar man. Jag vet inte hur de som resonerar att skatt är stöld förklarar för sina barn, men det löser de säkert på något sätt. 

Jag ska försöka jaga bort känslan av ohederlighet när jag pratar politik med mina barn. För det första så påverkar man ju sina barn på alla möjliga sätt varenda dag, och för det andra så får de av en anledning inte rösta än. De har chansen att själva sätta sig in i saker och ting innan det är dags. Och det är inget annat än ärligt att säga vad man tycker, oavsett om det är barn eller vuxna man pratar med. 

//Mia
#1 - Anonym

Jag tror exakt alla är överens om att vård, skola, polis o.d ska betalas genom skatter. Det de borgerliga sätter sig emot är hur skattepengar som SKULLE kunna gå till just det slösas bort och inte används effektivt.

#2 - Anonym

Jag hade gärna skattar mig lycklig om det hade funkat i praktiken. Tyvärr gör det inte det så jag röstar höger. Jag är uppriktigt orolig för Sveriges utveckling och jag hoppas att vi får ett maktskifte så situationen kan lösas. De rödgröna har slösar bort en högkonjuktur och vårdköerna är längre än någosin. Satsningen på miljön går ut på att subventionera elcyklar å annan skit. Det behövs nya företag med innovativa idéer för att lösa miljöproblem å komma på nya sätt att leva hållbart. Dessvärre vill ju vänstern suga ut så mkt pengar som möjligt ur företag så snart orkar väl folk inte ens försöka starta upp nya företag.. Samtidigt finns det massor av människor som tjänar mer på att gå på bidrag än att jobba. Dit går mina skattepengar medans folk som verkligen behöver får avslag.
Folk måste lära sig att lita på sig själva å ta hjälp av människor runt omkring sig. Staten behöver inte bestämma minsta steg vi ska ta. Vi måste få känna att vi klarar oss.

Fy fasen va trött jag är på vänstern. Å dessvärre får man väl leva med dem i fyra år till

#3 - Lisa

Jag tycker det är lite svårt att prata om skatt med mina barn när de upptäcker att förskolan inte har råd att köpa nya bänkar till gården, när min dotter får sitta i 3,5 timme i väntan på röntgen på akuten pga spricka i armen, när de ser på barnkanalen att barn i andra kommuner får varsin dator i skolan när mina får samsas med den som finns på ett slitet skolbibliotek. Vad säger man när de undrar varför skatten inte går till dem?

#4 - C

#3 man förklarar att olika kommuner och landsting har olika förutsättningar och prioriterar olika.

Och när det gäller att vänta på röntgen så beror det på hur mycket de har att göra och hur många andra som har skadat sig/behöver vård den dagen.

#5 - K

Blir helt mörkrädd när jag läser en del kommentarer om politik... de rödgröna har INTE slösat bort en högkonjunktur. 300 000 fler har ett arbete idag än 2014. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta sen 2001. Detta trots det stora flyktingmottagandet. Vårdköerna beror till största delen på landstingen - vilket i Stockholm tex är styrt av alliansen.
Visa mig vilka som inte "tjänar på att jobba"? Läs här tex: https://eso.expertgrupp.se/wp-content/uploads/2016/12/Sammanfattning-1.pdf
Visst finns det mkt kvar att göra, och jag är heller inte socialdemokrat men villl gärna ha en debatt baserad på rättvisa argument.
När det gäller att alla vill skattefinansiera samma saker men en vill slösa och en spara så är ju det heller inte sant! Det handlar ju om stora skillnader i hur man vill utjämna skillnader mellan socioekonomiska grupper, det hände ju en del med tex sjukförsäkringen under alliansåren.

#6 - Lisa

C: ok, jag säger till mina barn att de är födda i fel kommun och att det är helt normalt att vänta 3,5 på röntgen när man är en femårig flicka som har extremt ont. Varför får man aldrig ifrågasätta de höga skatterna och vad de går till? Jag tycker självklart att man ska betala skatt men har faktiskt börjat ställa mig frågan varför vår välfärd inte prioriteras mer. Fler verkar resonera som mig när S har det största väljartappet någonsin.

#7 - Anonym

#5. Arbetslösheten sjunker långsammare än i andra europeiska länder, tillväxten är sämre än i andra europeiska länder. Regeringen har inte tagit varit på högkonjukturen men tack vare den ser det inte så illa ut som det skulle gjort om det inte varit högkonjuktur. Många av de ”jobb” som skapats är hittepåjobb för att frisera statistiken. Och jo, det finns folk som skulle tjäna minimalt mer eller tom förlora på att jobba istället för att få bidrag ( särskilt om man räknar in att ett jobb kostar dig i form av tid också).
Något som gör mig mörkrädd är att 10% är beredda på att rösta på Vänsterpartiet, ett parti som vill avskaffa privat ägande, där företag som IKEA och HM ska ägas av staten eller de som arbetar där (!). Snacka om att vilja förstöra hela landet och skapa en hemsk kommuniststat.
Kommunism och socialism är det största hotet mot vårt samhälle.

#8 - C

#6 Lisa; det lät inte som ett speciellt pedagogiskt sätt att förklara för barn.
Så, nej det tycker jag inte du ska göra.

#9 - T

Spännande att bara det borgliga skulle vara emot att skattepengar slösas bort. Känns det inte mer rimligt att säga att man har olika ideer om vad som är att slösa?

#10 - Maria

Men vi vet väl alla att borgare investerar medans sossar slösar. Suck. Sådan himla trist retorik.

#11 - Anonym

C: Är det något fel på dig, eller?

#12 - MD

Att uppfostra ett barn är att lära dem vad de behöver veta för att bli bra människor, ge dem en moral och sunda åsikter. Vad ska man lära dem om inte det man själv tror är rätt och riktigt? Det finns inget facit över vilken politisk åsikt som är objektivt rätt (även om vissa är svårare att argumentera för än andra), men att ducka för de svåra frågorna gör ingen en tjänst, minst av allt dina barn. De kommer hitta sin egen åsikt när de blir gamla nog. Tills dess ska du ge dem de bästa värderingar DU kan, annars kommer någon med mindre skrupler ha fritt fram att tuta i dem vad som helst.

#13 - C

Är det fel på mig för att jag tycker att man kan prata om skatter och politik på ett pedagogiskt sätt med sina barn?

#14 - Katja

Det bästa man kan ge sina barn är kunskaper snarare än åsikter. Därför blir jag mörkrädd när jag ser att det säljs rent POLITISKA böcker till barn förklädda till "gullig pedagogik", eller att program som Lilla Aktuellt uppmanar barn att tycka synd om ena sidan i vissa konfliktländer utan att ens förklara varför konflikten uppstått etc. Det är en farlig väg att gå, att lägga in sina egna vuxna värderingar (och fördomar) i barns huvuden. Bara för att du säg ogillar Trump (för att ta ett exempel) så tycker jag inte att det är rätt att plantera in betänkeslös Trump-hat i barnen. Hellre plantera in USA:s historia, geografi etc etc så att barnen själva förstår (så sm.) varför den ena amerikanska ledaren är att föredra framför den andra om man bor i Sverige, men kanske inte i Iran osv. Jag tycker man har lyckats om barnen tar ställning för de svaga - men misslyckats om barnen tror sig "veta" vem som har rätt och vem som har fel i politiken. Då är det mer propaganda de fått i sig.

#15 - Anna

Känns som toppen av curlingberget. Tycker man kan pracka på sina barn hur mycket åsikter som helst så länge man också lär de att vara tänkande människor som ifrågasätter saker.

#16 - wigwag

Inget politiskt laddat svar du gav till ditt barn överhuvudtaget. Alla politiker i Sverige är därom överens. Sjukvården ska bekostas gemensamt via skatt. Om ditt barn haft förmågan kunde hen ha följt upp med "Men mamma. Varför las då akutsjukhuset i Sollefteå ner istället för att höja skatten?" Var det ett dåligt sjukhus som ingen behöver?" Och just där hade du fått problem att svara ickepolitiskt.