bloggkommentatorerna

Hat mot mamma
Jag är lite förvånad över att Ida Warg får såpass mycket kritik över att hon varit ifrån sin bebis i 2,5 timme. Jag trodde den typen av skitstormar hade minskat sedan tja, kanske 2014? Vissa är otroligt otrevliga och skriver att hon inte passar som mamma om hon behöver vara ifred från sitt spädbarn, medan andra är mer "vänligt" ifrågasättande och förklarar att det faktiskt inte är vanligt att behöva egentid redan efter tio dagar. 

Grejen är att Ida inte ens har skrivit att hon behövde egentid. Hon åkte och handlade och fixade naglarna medan sonen var hemma med pappan. Hon uträttade några ärenden på egen hand och medgav att det kändes konstigt utan bebisen. Tänk då hur alla pappor har det! De flesta börjar jobba efter tio dagar. Är borta från bebisen i kanske 10 timmar varje dag. DET tycker jag är konstigt att de klarar av. Jag har aldrig ens hört någon pappa beklaga sig över det. Har de inte samma föräldrainstinkt som mammor? 

Sluta klaga på mammor som berättar om när de varit utan sina bebisar! De berättar om det eftersom det är ett undantag, utöver det vanliga. Om någon pappa berättar att han varit ensam med sitt barn så är det aldrig någon som förklarar för honom att det är helt normalt att klara av att ta hand om sin egen avkomma själv, det är en helt vanlig grej som tjejer förväntas klara av tio dagar efter att hennes underliv slitits mitt itu. 

//Mia
#1 - H

Jag hade ”egentid” redan dagen efter att vi kom hem från BB (efter fem dagar). Jag behövde hämta ut medicin på apoteket, och min man ville se att han klarade av att vara ensam med bebisen - är jag med så tar jag gärna över lite för mycket.

#2 - Åsa Aabakken

Men va, jag trodde vi kommit längre 😢.

#3 - Hanna Karlsson

Helt galet! Förstår inte varför mammor får så mycket kritik.

#4 - Line

Men suck, folk måste chilla. Jag minns första gången jag var ifrån dottern (dvs hon var själv med sin pappa). Hon var runt 4-5 veckor och jag var borta 3-4 timmar hos frisören. Det kändes verkligen märkligt. Liksom ”här går jag runt som en helt vanlig människa, ingen som ser mig vet att jag är mamma”. Haha det låter ju knäppt, men det kändes typ som att jag hade klätt på mig en förklädnad? Som att jag hade klätt ut mig till mitt ”gamla vanliga jag innan barn”. Så känner jag inte längre, tack och lov :P

#5 - Camilla

Onödigt att gnälla över det, men tycker inte att man kan likställa en mamma och en pappa (eller annan medförälder) den allra första tiden. Det är ju mamman som varit bebisen hem och den som den söker mat hos! Och mammor är mycket mer påverkade av hormoner än pappan vilket ofta gör det svårare att separera från bebisen. Men alla påverkas olika av hormonerna...

#6 - Anonym

Åh gud, kan inte alla människor bara vara vänliga och kliva in i år 2018. Mammor kan vara ifrån sina bebisar, världen går inte under. Vidrigt att skriva sådana kommentarer till en nybliven mamma. Hoppas dom skäms! Bra av dig att du tar upp det och skriver om det! Håller helt med om att pappan glöms bort, det är ju superviktigt att bebis får knyta an till båda föräldrarna. Och så viktigt att mamman ges tid till att få läka, både psykiskt och fysiskt, efter en förlossning. Folk måste sluta skuldbelägga varandra!

#7 - Emma

Det var likadant när Johanna Kajson var borta från sin bebis och åt middag (fem minuter hemifrån) med sin man. Folk skrev på riktigt saker som ”har du verkligen så stort behov av att vara ensam OCH dricka vin när du har en nyfödd bebis hemma??” Skrev också att det skulle påverka anknytningen?? Bebisen hade tydligen sovit hela tiden och jag fattar verkligen inte skillnaden på att ha med en sovande bebis kontra att lämna den med barnvakt. Gissar att de som skriver sånt är de som är i allra störst behov av egentid.

#8 - Anonym

Tappar hoppet om mänskligheten ibland asså. Tycker det är viktigt och fint att pappan får möjligheten att vara själv med barnet också, finns liksom inget dåligt med det.

#9 - Eva

Jag har funderingar på om det är troll som drar igång sånt här? Folk som njuter av att dra igång en kommentarsflod och sen drar sig tillbaka med popcornen och iakttar spektaklet. En teori är också att det ibland är bloggaren själv som skriver ngt liknande dumt för att få igång kommentarerna. För så här tycker väl inte vettiga människor?

#10 - Ellie

Hahaha va?!?! Alltså grundskolan måste införa mer anknytningsteori och psykologi... Folk är ju helt tappade.

#11 - Ida

Orkar inte dessa personer. Oftast är det de som mår sämst och känner sig otillräckliga för sina barn, eller har ångest över att lämna sina barn för att de inte litar på att någon annan kan ta hand om barnet lika bra. Det handlar aldrig om barnen egentligen, utan sina egna känslor.
Senast ett par dagar sedan kommenterade en av mina kompisar som jag ändå har tyckt varit förnuftig före barnafödande en annan mammas beslut att börja jobba två timmar i veckan. Barnet var ju bara 4 månader?! Saken är ju att den här mamman är egenföretagare och kanske är så illa tvungen att hålla igång sitt företag och även om hon inte vore det så handlar det om TVÅ timmar i veckan. Min kompis jämför alka med sig själv som inte kan åka ifrån sitt barn mer än några timmar, trots att barnet är över ett år nu. Ibland funderar jag på att påminna om att hon före hon blev mamma backade mig i beslutet om att jag skulle börja jobba 20% när min yngsta var 6 månader...

#12 - M

Jag tänker att kritiken kanske bottnar i att folk är trötta på att ”alla” influencers så snabbt vill ge sken av att vara tillbaks till sina normala jag. Att det är så fint att redan efter ett par månader säga ”vi lever precis som innan vi fick barn”. Det är nästan tävling på instagram om vem som snabbast kan börja träna, fixa naglarna, gå ut och dricka vin efter en förlossning. Jag tycker absolut inte det är fel av mammorna att göra detta, men det faktum att de har ett behov att visa upp för omvärlden hur enkelt det är att få barn, tror jag provocerar många.

#13 - Pam

Jamen EXAKT den här shitstormen fick ju Dessie när hon hade fått barn! Precis som Ida gick hon iväg och fixade naglarna i två timmar, något kvarter bort, och läsarna bara TÄNK PÅ BARNET!! HEN FÅR ANKNYTNINGSPROBLEM!! Barnet var alltså... hemma i lägenheten? Med sin pappa? Barnet var med sin förälder! Det är exakt lika rimligt att pappan är med barnet som att Dessie är det, men det är ju som att det gått säkringar i huvudet på somliga bloggläsare. Tänker mig att de inte hör till kategorin som är belagda med studieskuld precis.