bloggkommentatorerna

Jaga regnbågar
I Härryda kommun har det precis bråkats om en prideskyltning på Mölnlyckes bibliotek. Folk från SD hävdade att det inte var okej att skylta med någon politisk symbol i en allmän röstlokal. Biblioteket används nämligen till det. Härryda kommun beslutade då att SD hade rätt i detta och bibliotekarierna fick gå runt med SD-folk i biblioteket och ta bort det som var otillbörligt. 

Reaktionerna mot Härryda kommun blev starka i sociala media efter detta, så nu har de vänt i frågan och pridesymbolerna är tillåtna. 

Tack och lov! ❤️

Ni kan tänka er vilken jävla domedagsstämning det måste ha varit för bibliotekarierna när de gick runt med SD och plockade ner sin skyltning och ställde undan litteratur från bokbordet. Precis som det var för 70år sedan i Tyskland. Det var så det började. Men förbud och inskränkningar i kulturen. 

Och det är så det blir om SD får många röster. Allas frihet inskränks. Mänskliga rättigheterna kränks. Fy fan vilken jävla skräck!

Igår när jag och min familj åkte till Hjo för att tävla i mountainbike så visade sig en fin regnbåge på himlen. Jag hade precis läst det där idiotiska med Härryda kommun och var upprörd. Jag såg då framför mig hur SD-folk jagade regnbågen i deras ilska över att människor är olika. 
-Vi måste få bort regnbågen från himlen! Folk kan ju bli påverkade om de ser den. 

Men jag är ledsen kära SD-anhängare. Regnbågen på himlen kan ni inte ta ner eller förbjuda. Den kommer alltid att finnas där för att påminna oss människor om att olikheter finns och att det är okej, så länge vi accepterar varandra. 🌈

Så sluta jaga, lev ditt liv och låt andra leva sitt.

❤️ 

//Anna-Maria

(null)
#1 - Hanna

Konstigt av SD att hävda att prideskyltning är en politiskt symbol för det har jag aldrig tänkt att det är? Om Kristdemokraterna kan gå med i ett Pride-tåg så kan väl SD också bli lite mer moderna. Men de måste väl klappa sina homofoba- män- väljare medhårs, förståeligt (från deras sida). Vad som dock är ännu läskigare är att Härryda kommun gick med på det från början. De i kommunen som beslutade om detta borde personligen komma till biblioteket och be alla de berörda bibliotekarierna om ursäkt samt ställa sig med en mikrofon på torget och be om ursäkt samt förlåtelse till alla medborgare i Härryda kommun!

#2 - Mika

Så fruktansvärt vidrigt. Skäms på Härryda kommun

#3 - Louise

Nu känner jag att jag vill försvara Härryda kommun litegrann! Jobbar själv med valet i en mindre kommun och vi har också haft politiska företrädare (från flera partier) som gapat, skrikit och fotat i våra lokaler. Alla kommuner är rädda för att göra fel, det får oerhörda konsekvenser för tron på systemet, medarbetares arbetsbelastning och ekonomi.

Om vi tvekar på om vi har tolkat lagen rätt, är det givit att vi hör med länsstyrelsen som är regionalt ansvarig. Ordförande i nämnden (en lekman) följde länsstyrelsens rekommendation tills dess att han hann sammankalla hela nämnden (fler lekmän). Han har ett oerhört stort ansvar för att valet genomförs korrekt och jag har all förståelse för hur han agerade. Att fatta ett beslut som går emot länsstyrelsens rekommendation hade jag aldrig gjort på egen hand om jag var politisk företrädare. Om valet av någon anledning underkänns måste SAMTLIGA kommuner i Sverige öppna upp för förtidsröstning igen. Det ska bli spännande att se om det blir konsekvenser, IOM att det har en direkt påverkan på mitt arbete.

Personligen tycker jag inte att det är givet att hissa prideflaggan vid en röstmottagninglokal och hade inte tagit den risken.

#4 - H

Vilket bra och klokt inlägg.

#5 - Em

Då Pride har fått en vänsterstämpel och kan ses som ett politiskt ställningstagande så anser jag att det var rätt att ta bort flaggorna m.m. Detta då en röstlokal ska vara neutral.

#6 - A-M

#5 Det är märkligt hur något som är mänskliga rättigheter får en vänsterstämpel.

#7 - A

# Bra inlägg, jag jobbar också i en liten kommun och känner igen mig i ditt resonemang. Jag själv tycker inte nödvändigtvis att prideflaggan är en politisk symbol, men en vallokal ska vara neutral, och då ska den vara helt fri från alla sorters budskap/symboler tycker jag.

#8 - A

#3 föll bort i min ovanstående kommentar

#9 - J

Det handlar väl inte om att hbtq-rättigheter är vänster utan att just Priderörelsen har utvecklats till en vänsterrörelse, eller tagits över av vänstern. Homosexuelle som är höger har ju själva sagt att de inte har någon plats inom Pride.

#10 - M

Nr 3 - nej det stämmer inte att alla kommuner måste göra om förtidsröstningen.
Kolla med valmyndigheten igen, ni har fått felaktig information.

#11 - Anonym

är själv bibliotekarie och jobbar i en annan västsvensk kommun. vi har förtidsröstning hos oss. Dock är det ju Valmyndigheten som ansvarar för valet, och de har egen personal som arbetar med valet, biblioteket upplåter bara lokalen. Blev rent ut sagt förbannad när jag läste om Härryda. Skyller inte på kommunen, fattar att de behövde göra nåt, men att kravet ens kom? Så sjukt!!! ... Vad ska sd förbjuda nästa gång? Böcker om feminism? Att vi tar bort allt som har med andra världskriget att göra?

#12 - P

#6, I Sverige har vi gjort mycket av HBTQ-frågan till mänskliga rättigheter, men så ser det inte ut överallt i världen, och oavsett så är ju alla så kallade mänskliga rättigheter sociala konstruktioner. T ex barns rätt ser olika ut i hela världen. Någon som i Sverige har sex med en byxmyndig person skulle bli kastad i fängelse i USA för pedofili. Jämför det sedan med barns rätt i Afghanistan. Var gränsen för mänskliga rättigheter ska gå är inte självklar, även om man personligen kan tycka det, så finns det flera olika uppfattningar om vad som är rätt eller fel, och inget givet svar. Det är en del av politiken.

I detta fall handlar handlar det nog inte enbart om HBTQ-rättigheter i sig, utan att pride-rörelsen även gör ställningstaganden i olika politiska frågor, som inte alla har med mänskliga rättigheter att göra, men också i frågor om mänskliga rättigheter som människor har olika åsikt om vad som är just det - den mänskliga rättigheten. För att ta ett exempel, abortfrågan, i vilken man även i Sverige kan ha olika åsikt om t ex när kvinnans rätt övergår i barnets rätt att få fortsätta leva. Det är bara ett exempel, av många, på frågor som pride och liknande rörelser visar sitt stöd och sitt ställningstagande i, och som gör det opassande att föra sin, vad jag skulle klassa som politik, i en vallokal.

Att tillåta vissa att vissa typer av (rent krasst) åsikter tar plats genom grafiska uttryck kommer leda till att fler typer av åsikter kommer krävas sin rätt att få synas i vallokaler. Det finns ju åsikter som strider mot vad du, jag, eller gemene man, tycker är rätt men som inte nödvändigtvis när de ges möjlighet att direkt, eller indirekt, ta plats genom ett grafiskt uttrycks skulle klassas som diskriminering eller på annat sätt gå emot vår lagstiftning, och man pga det skulle kunna motivera att de ska plockas ner, som ifall prideflaggan i form av "icke-politisk flagga" tillåts, i samma veva också blir berättigade att få synas i vallokaler. Det vore ju så att säg, enligt mig och dig med gissar jag, icke-önskvärt och en onödig strid att öppna upp för.