bloggkommentatorerna

Kluven till PMS
De senaste veckorna har Hannah och Amanda poddat mer än vanligt om hur deras menscykel funkar. Amanda berättade om en väninna som testat en amerikansk app som riktar sig till män som är tillsammans med en kvinna. Appen hjälper till att förklara för mannen hur kvinnan mår just den här dagen i cykeln, och hur hon bör behandlas. Amanda var i podden tveksam till att låta Alex ha den för att hon skulle känna sig lite förminskad. Men i Alex och Sigges pod berättade i alla fall Alex om att Amanda uppmanat honom att ladda ner appen. Han beskrev hur appen berättar att idag är din kvinna lite nedstämd och bör behandlas si och så här, en annan dag är hon på strålande humör och känner livet komma tillbaka. Tydligen säger appen då, lite skämtsamt att "är det någon gång du ska berätta att du råkat krympa hennes favorittröja så är det idag!" 

Så jävla obehagligt! Jag är överhuvudtaget så kluven till att prata om hormoner, pms, menscykel. På ett sätt är det jätteviktigt, av självklara skäl, man behöver kunna förstå sin kropp, en del kan behöva hjälp om svängningarna är för stora, kroppsliga kvinnofenomen får inte vara tabu, osv. Men på ett annat sätt så blir det ju som att kvinnor är helt utlämnade till sina hormoner, och knappt består av någon personlighet eller verkliga känslor. 

Jag minns när Karin Adelsköld åkte runt som ett bihang till sin förra kille, och var ett levande exempel på hobbystudierna som killen gjort om pms. Den här mannen satt i olika tv-soffor och berättade om hur han kartlagt Karins cykel för att förstå hur hon fungerar och agerar, och därefter försökt ändra på olika saker så att tillvaron skulle bli bättre. Hon var så tacksam över att någon förstått varför hon betedde sig så konstigt, och hon lät mannen hålla koll på henne, och leda henne i rätt riktning, för hon var ju själv slav under sina hormoner och kunde inte alltid ta rätt beslut. Jag ryste av obehag när jag tänkte på hur det hade varit att bo i ett hus där ens man hela tiden förklarar ens beteende utifrån en almanacka och blodiga trosor. 

Blev glad när jag läste att hon tagit sig ur det förhållandet, och på Instagram beskrev hon det som destruktivt: "Jag hade levt de senaste åren med en enorm press. Att räcka till. Att duga. Att göra rätt. För det fanns alltid ett Rätt eller Fel. Men det var alltid oklart vad som var vad. Lärde mig trippa på tå. Känna av. Vänta på explosionen. Alla försök att säga ifrån blev ignorerade. Förminskade till pms. Eller berodde det på psykisk sjukdom? Till sist visste jag inte själv vad som var sant eller inte."

Om man är mannen i det förhållandet så är det ju väldigt smidigt att avfärda ett sånt inlägg som ett symptom på allvarlig pms. Killar som exploderar, som Karins ex, och killar som ilsknar till och börjar skrika så fort något går emot dem, har de mer verkliga känslor än oss tjejer som alltid kan börja medicinera för att bli mer behagliga?

//Mia
#1 - A-M

Kommer ihåg när Liv och Caroline pratade om pms och typ förkastade det. Jag vet inte om de verkligen menade att pms inte finns? Kommer inte riktigt ihåg. Men deras poäng var i alla fall att vi kvinnor alltid blir förminskade med pms som förklaring till varför vi blev arga eller irriterade. Tänk om vi har förjävla bra skäl till att bli förbannade. Det är kanske karln som är dum i huvudet och inte mina hormoner som förändrar mitt humör? Kvinnors känslor och åsikter blir inte tagna på allvar när man förklarar bort allvaret med pms. Tänkvärt ändå.

#2 - Petra

Vad heter PMS-appen? Jag fick en väldig lust att ladda hem den för att utreda om den stämmer in på hur jag själv känner mig!

Skulle dock enbart visa den till min sambo de dagar det står att han måste klia mig i håret och mata mig med choklad i sängen medan jag har en varm vetekudde på magen..... Resterande dagar verkar han klara han av att hantera mig utan att behöva en manual.

#3 - F

Jag skulle behöva den appen för att förstå mig själv. Blir sjukt frustrerad på mina tankar och misströstar oerhört tills jag inser varför. Skulle behöva en plingklocka i mobilen så tycker inte alls appen låter dum 😜 Orkar dock inte lyssna på podden. Kan ni skriva ut namnet på appen?

#4 - Malin

Ibland får man som kvinna ta onödigt mycket skit och göra orimligt mycket hemma. Om man får ett utbrott hemma när när man har pms kanske det är fullt rimligt och egentligen resten av månaden som man underreagerar.

Dessutom har ju män också hormoncykler, ingens hormonnivåerna är konstanta.

#5 - Anna

Åh! Tack för att du sätter ord på det jag känner. En kompis kille höll (kanske fortfarande håller för den delen?) koll på hennes menscykel och kunde då förklara för henne varför hon reagerade som hon gjorde. Tyckte det kändes sjukt märkligt, och inte alls omtänksamt som hon kände. Jag känner att det blir ett maktmedel för mannen, för (som du är inne på) så förminskas kvinnans känslor och reaktioner till att bara handla om hormoner. För helt ärligt - om jag blir arg så blir jag det oavsett var i cykeln jag befinner mig, och det är inte mindre befogat bara för att jag ev skulle ha pms samtidigt.

#6 - Ida

Vi har ju olika mycket PMS. Det är klart att man inte kan reducera alla känslor till PMS, men för mig som senaste åren fått så geav PMS att jag ibland har ångestkänslor är det skönt att kunna koppla dem till just PMSen och veta att det går över. Det är också skönt att min man vet det, så att han inte behöver grubbla över varför jag måste stänga in mig i sovrummet och gråta ungefär varannan månad. Ibland har jag inte ångest, utan bara en krypande irriterande känsla under huden som gör att jag blir orimligt irriterad på just småsaker. Det kan vara en lapp på en tröja, armstöd på min kontorsstol eller att hushållspappret är på fel plats. Det händer då att jag får utbrott och sliter av tröjan, slår armstöden rätt och kastar hushållspappret i golvet. Jätterimligt beteende. Men som sagt, det är alltid strax innan mens jag känner så här och de i min närhet vet om det och att det går över och det är skönt.

Men skulle det vara rimliga saker att bli arg över så upplever jag inte att dessa saker negligeras för att jag har PMS.

#7 - Ellen

Kan tänka mig att Amanda ändå skulle vara bra sugen på att Alex skulle ha all uppmärksamhet på hennes mående alla dagar i månaden. Eller det kanske han redan har förresten... utan tekniska hjälpmedel

#8 - Netz

Jag håller helt med om att pms är en laddad fråga, dels för att pms används av många som ett slags skällsord och som du säger används ibland som en förminskning av kvinnors reaktioner. Jag tycker det är otroligt viktigt att både kvinnor och män i ung ålder utbildas inom kroppens funktioner, där jag tycker just pms varit tabu-belagt, precis som mensen, vore jättebra om alla fick samma baskunskap i människans anatomi mm i skolan.

#9 - Anna

Åh men ja! Vägrar prata om mina "hormoner". Som om att det skulle förändra vad jag tycker. Är något dåligt eller fult eller fel och jag blir arg beror det ju på att det är dåligt fult och fel, inte på pms eller mens. Ska börja en hormonbehandling snart och är orolig dels att ATT jag faktiskt ska må konstigt och reagera underligt på saker, och dels att (framförallt) min sambo ska tycka/tro att mina känslor och tankar inte är äkta eller värda att ta på allvar eftersom jag ju proppar i mig massor av hormoner.
Tror hormoner kan förstärka känslor och reaktioner etc men känslorna är ju i grunden mina och sanna ändå.

#10 - A

Jag är livrädd att ju mer det pratas om PMS, desto mer kommer det att vändas mot oss. Typ att våra känslor och handlingar förminskas av män "du säger bara så för att du har PMS" "du kan inte fatta ett rationellt beslut för du har PMS" etc... samtidigt är det ju oerhört viktigt att ha kunskap om PMS och vad det kan innebära... kluven är verkligen rätt ord!

#11 - J

Jag är så himla kluven när det gäller att dela med sig av pms till sin partner. Jag har pmdd och lider verkligen jättemycket under pms veckan. Har haft själmordstänkar och mörkret kan verkligen va stort. Men även det är ju påverkar över hur ja når överlag. Så när ja har extrema pmdd dippar så betyder det ju också att ja mår dåligt över dom sakerna ”vanligtvis” med så det är ju inte taget hur luften. Så är ja är eller ledsen på min partner så är det ju inte påhittat även om pmsen gör känslorna större. Och då vill ja ju att han ska ta det på allvar och inte rycka på axlarna och tänka att ja behöver lite choklad så blir det bättre.

#12 - Tess

Men tack! Exakt såhär känner även jag Mia. Det och det faktum att PMS är väldigt individuellt vilket bara gör appgrejen så absurd och det är de facto ett sätt att göra kvinnor till irrationella ”varelser” som är känslostyrda och ej värda att ta på allvar. Det luktar major ”backlash” om detta...

#13 - Susanne

Blir jävligt ledsen när jag läser att medvetenheten om hormonernas påverkan när man lider av PMDS används mot en genom att göra sin man medveten?! Skulle aldrig klarat mig utan min mans stöd och det var han som förstod att jag hade det och vi kunde läsa om det ihop för att öka förståelsen!
Man tänker faktiskt inte helt rationellt när det är som mest pådrag av hormoner och måendet är övergående fast just där och då tror man att man ska vara låg för alltid! Skulle jag skämmas för att min kropp och mina hormoner spelar mig ett spratt?! Tycker appen verkar BRA men då verkar det bero på om den hamnar i rätt händer?!
Den som anser att man ska sluta prata om PMS och PMDS lider helt uppenbarligen INTE av det!!
Tänk så många unga tjejer som tror att det är fel på dem och att de är psykiskt sjuka!!! Tänk om bara fler visste mer tidigare!