bloggkommentatorerna

Nivå fem
Bella flyger, shoppar och tillverkar produkter snabbare än jag hinner äta upp min frukost. Någon av er kommenterade under mitt inlägg om hennes nya hus att Bellas koldioxidbelastning på vår jord är gigantisk. Ja så är det förmodligen. Det är vi i den rikaste delen av världen som släpper ut mest. Jag har precis läst Hans Roslings bok Factfulness där han presenterar följande statistik på hur mycket koldioxid som världens befolkning släpper ut. Så jag passade på att göra en liten rolig bild av det hela. Vi vanliga dödliga i Sverige är på nivå 4. 

(null)

Men enligt klanderinstinkten som Rosling presenterar så ska vi inte skylla ifrån oss på andra. Miljöproblemen är mer komplexa än så. Såklart. Även om det är lite roligt att beskylla influencers för majoriteten av miljöproblemen. 😂

//Anna-Maria
#1 - Betty

Väldigt rolig bild! Hehe!

Jag har inte tid att läsa boken själv (dålig ursäkt, jag vet) men det skulle vara väldigt intressant om du ville dela med dig av hur bedömingen göras för att ta reda på vilken nivå man själv är på? :)

#2 - A-M

#1 Världen är inte uppdelad i u-land och i-land utan i fyra nivåer. Nivå 1 är den fattigaste miljarden människor och nivå 2 och 3 är de tre miljarderna däremellan som har en levnadsstandard som börjar bli bättre och närma sig nivå 4. Nivå 4 är vi här i Sverige och den rikaste miljarden människor. Rosling menar att alla så småningom kommer att hamna i nivå 4 och att vi då är ca 11 miljarder människor. Där kommer vi stanna. På grund av att i nivå 4 föder vi inte fler barn än två i genomsnitt. Fram till dess tror han att vi genom forskning och vetenskap har löst ett av våra stora problem som är miljön. Om inte så har vi kanske dött av en pandemi, naturkatastrof, ett världskrig eller en ekonomisk kollaps. Men det fina och hoppfulla i Roslings bok är ändå att allt blir bättre. Människor lider mindre. Vi får se om vi klarar det.

#3 - Anna

Stör mig på när människor anklagar enskilda personer för koldioxidutsläpp. Som att det skulle göra en skillnad för miljön om Bella bosatte sig i skogen i en stuga utan el. Om man ska skylla på någon så är det medelklassen.

#4 - anonym

# 3 Anna: Hur tänkte du där? Medelklassen, liksom andra grupper, består av enskilda individer.