bloggkommentatorerna

Drottninglik
Såg att Monas universum dömde ut Sara Danius Nobelklänning som ful. Ett statement, visst, men ful ful ful. 

Foto: Pontus Lundahl TT
Det känns helt fel tycker jag. Den där klänningen platsar inte på skalan ful - snygg. 

Ebba von Sydow beskriver det så bra här. Så som jag tycker men inte kunde tänka ut själv. Klänningen säger att Sara Danius inte skäms eller viker ner sig. Hon ber inte om ursäkt. 

Dessutom älskar jag kombinationen av en knallrosa stor och skrymmande klänning som inte liknar någon annan och ett stramt ansikte som inte ställer sig in. 

Vad tycker ni?

//Mia
#1 - Anonym

Håller med! Tycker hon är så cool <3

#2 - P

I ett vakum hade jag nog haft åsikten att den nog skulle vara svår att bära upp med stil. Men Sara Danius gör det så bra, så rätt och så coolt så den blir en fullpott.

#3 - Jennie

Hennes uppenbarelse är ett statement och en tyst maktdemonstration som riktigt vrålar ut sitt budskap. Håller med om att klänningen är beyond begrepp som fin/ful. Det är inte de ord den ska beskrivas med. Den ska inte ens recenseras. Den ska bara upplevas.

#4 - erika

Detta är ju en påminnelse om att poängen med kläder inte alltid är att vara/bli "vacker". någon i ebbas kommentarsfält tyckte att danius kunde varit lite snyggare om hon visat mer figuroch midja. Det tycker jag säger ngt om hur vi ser på kläder: de ska framhäva våra behag och göra oss så snygga som möjligt.

I det här fallet handlar ju danius klänning helt och hållet om nått annat än hennes kropp. När jag tänker på det är det nog därför den är så bylsig. det hade i sammanhanget blivit konstigt om hon framhävt sin kropp för att vara "snygg" i detta statement. Nu syns inte hennes kropp, bara huvud, väska, klänningsbomben.

#5 - Cykelkatten - Cykel, liv och kärlek!

Precis så tänkte jag med - klänningen är inte till för att bedömas utifrån den klassiska "bedöma en kvinna utifrån hennes utseende och klädsel"-skalan utan för att helt enkelt vara. Dessutom är hela hennes uppenbarelse så skönt androgyn i den här klänningen.

#6 - Pi

Jag älskar den. Vågat och vackert. Och Mona är ju ingen jag skulle vända mig till för fashionfrågor =)

#7 - Agnes

Den är helt underbar!

#8 - wigwag

Som en stor jordgubbe i den glittriga slisksöta gröten.

#9 - A

Jag tycker att Nobelfesten är till för Nobelpristagarna, allt ljus på dem.
Oavsett vad jag tycker om klänningen, så stjäl den uppmärksamhet från dem.

#10 - Anonym

Jag älskar det! Hon är så cool!

Och allvarligt #9 tror du att någon av nobelprismottagarna är det minsta brydda över Sara Danius klänning?

Tror de är mer storsinta än att de går runt och är sura över att Sara Danius får uppmärksamhet. Det är ingen gymnasiefest vi diskuterar här...

#11 - KarinM

Så cool! Det är inte vem som helst som kan bära upp en sådan skapelse!

#12 - Harmagedon

Sant. Klänningen existerar bortom ord som fin och ful. Jag tror att den säger allt som Danius vill säga.

#13 - Bella

Jag gillade att den var pösig, allt brukar vara så tight på fina fester men färgkombon var inte min smak

#14 - Hanna Karlsson

Jag gillar inte själva klänningen men älskar hur hon bär upp den. Så mycket power och styrka. Ingen kan sätta sig på henne och hon äger bilden totalt.

#15 - Emma

Jag tror att ni hade hyllat Sara Danius klädsel även om hon hade varit klädd i en sopsäck. Eftersom ni respekterar henne så kan hon inte göra något fel. Känns lite som ett kejsarens nya kläder scenario.

Svar: Jag förstår hur du tänker, men det är felaktigt och fördomsfullt av dig att anta. Jag vet nämligen inte vad jag tycker om Sara Danius. Jag tycker Horace Engdahl har betett sig vidrigt, men det betyder inte automatiskt att jag respekterar Sara Danius. Jag vet alldeles för lite om vad Akademien sysslar med, och vet inte mycket om vad Danius utförde under sin tid som ständig sekreterare.
Men visst har du generellt rätt i att man ofta inte ens klarar av att vara objektiv när man bedömer kläder och utseende.
//Mia
bloggkommentatorerna