bloggkommentatorerna

Medmänsklighet vs skyddsnät
Elaine Eksvärd hyllar Aftonbladets val att låta Marianne komma till tals. Marianne stod inför vräkning innan jul, och hennes lilla dotter riskerade att få fira julen utan tak över huvudet. En insamling som startades i samband med publiceringen stoppade lyckligtvis vräkningen. Marianne och hennes dotter är räddade. 

(null)

(null)

Jag blir så förvånad av Elaines åsikt att politikerna inte räddar världen, utan att det är ett fåtal hjältar som hjälper var och en av de utsatta. 

Har Elaine blivit så cynisk av att studera politikernas tal? Vet hon kanske att talen hon betygsätter inte betyder mer än att politikern gjort rätt ordval, eller använt rätt kroppsspråk för att övertyga väljaren att lägga en röst? För det stämmer nog att talen och olika slogans inte gör så stor skillnad, (även om språkbruket i viss mån påverkar samhället). Det som gör verklig skillnad är förstås handlingarna. Men det är väl självklart att politikernas konkreta beslut är det viktigaste? Vi kan förstås visa upp enskilda fall med tragiska historier och be om hjälp, men redan efter ett par öden börjar vi medmänniskor rangordna de behövande. Ska de med de oskyldigaste och gulligaste barnen få mest hjälp av Aftonbladets läsare? 

Medmänsklighet är fint, men mänskligheten är komplicerad. Jag tycker det är mycket mer rimligt och säkert att låta lagar se till att alla medborgare får den hjälp de behöver, istället för att låta varje behövande själv övertyga folket om att hjälpen är tillräckligt viktig. 

Det är bedrövligt att en mamma med dålig rygg ska behöva tigga och be i tidningen om att få tak över huvudet. Det är något så bedrövligt med det systemet att jag inte ens orkar glädjas över att insamlingen gav resultat. 

//Mia
#1 - A

Systemen känns lite kollapsade, jobbar inom vården där det är kaos, syrran är lärare och där är det kaos, en kompis som jobbar på försäkringskassan har det kaos och dom flesta där letar nya jobb....hela välfärden gungar

#2 - S

Jag tror att alla neddragnngar inom välfärdssystemen snart kommer göra att folk inte fattar varför de betalar skatt. Om folk inte fattar och vill betala så kommer systemet inte finnas kvar. DÅ kommer det hänga på enskilda personer. Men i nuläget måste det investeras så att förtroendet återställs. Politikers jobb är just att göra det så bra som möjligt! Men så är ju tyvärr inte nuläget när ingenting är en investering utan allt är kostnader. Man kan inte ha effektiviseringskrav på vård/skola på 3% årligen i all evighet - det kommer krympa budgeten till 0. Läs mer av ännu klokare personer på tankesmedjan balans! Finns både på blogg och twitter :)

#3 - Anonym

Ni har lite ludd i hjärnan. Och Elaine också. Politiker sysslar inte med såna här brandinsatser för enskilda personer och ska inte heller göra det. Sen ska man bli vräkt om man inte kan betala hyran. Hur fan skulle det annars se ut tror ni. Varför skulle folk annars betala hyra? Och till sist vem ska swisha till alla uteliggare, liggande migranter de som säljer sina kroppar för tak över huvet och alla andra jävla lidanden i samhället. Vi älskar såna här snyfthistorier men glömmer men ser inte den stora bilden. Skatt betalar vi för att den stora bilden ska bli lite vackrare. Och våra politiker är de enda som kan fixa det. Elaine fattar inte det. Men det utesluter inte att man för den skull inte ska hjälpa någon med akuta problem.Men det gör man isf för att just hjälpa en individ och inte som ett inlägg i debatten om vad fan politikerna håller på med. Två skilda saker liksom.

#4 - Anonym

Håller delvis med Elaine men den verkliga förändringen sker inom politiken. När samhället, kanske tidningarna? Eller organisationer och föreningar belyser att vissa problem i samhället inte rör sig om enskild fall utan är återkommande , först då brukar politiken vakna. Jag hoppas tidningar skriver mer om såna som den här mamman, det är en god början på samhällsförändring.

#5 - Marie

Denna blogg blir bara bättre och bättre. Ni går från klokhet till klokhet. Tack för att ni så ofta sätter fingret på mina tankar.

#6 - L

Klart det är hyreslagen som skyddar människor från vräkning och inte enskilda hjältar. Inte i just detta fall då, men i 99 %.

#7 - Tuss

När det väl gäller är det privatpersoner som ställer sig på barrikaderna. Det är inte våra politiker. Tyvärr.

#8 - Anonym

Svar till #1 A: så tråkig utveckling. Verkligen hemsk. Jag jobbar inom socialtjänsten och upplever precis samma sak på mitt jobb. Känns inte alls bra.

Angående kvinnan i artikeln så är det ju jättebra att hon får hjälp, men det ska ju egentligen inte behövas att privatpersoner donerar pengar för att en mamma ska kunna ge sitt barn tak över huvudet, lite julmat och en julklapp i dagens Sverige hade man ju hoppats.

#9 - Hanna Karlsson

Det är när lagarna och skyddsnäten inte fungerar som människor är tvingade att gå ut i media, Där har politikerna en skyldighet att täppa till hålen så att ingen ska falla mellan stolarna. Fint att hon fick hjälp och att det ordnade sig för henne. Det är medmänskligheten som får rycka in när människor är desperata och myndigheter står handfallna.

#10 - JK

Samma personer som röstar för den politik som nu har drivet igenom en budget där skatten återigen ska sänkas och ge de allra rikaste mer i kassan delar denna historia med orden "det är för jävligt". Och jag sliter mitt hår över hur jävla dumt det är. Människor verkar bli mer och mer korkade så jag har absolut inget hopp över att de som behöver det mest kommer få det bättre. Men att säga att politikerna inte gör något är ju också urbota korkat, politiker ser till att fattiga blir fattigare eller så ser de till att jämna ut skillnader med olika verktyg, allt beroende på vad vi röstar på. Håller helt med att det är bedrövligt att en mamma ska behöva förlita sig på andra människors givmildhet för att klara julen, det kan vi som samhälle fixa om vi brydde oss lite mindre om att kunna köpa större segelbåtar.

#11 - Karin

Ja jag håller med er.. Det handlar väl mest om att vi behöver rösta vänster istället för höger. Tänka på andra istället för att förse sig själv med överflöd och skita i andra

#12 - Hmm

#10 och #11

Men vänta nu. För det första är det komunen som se bor i som är ansvariga, inte regeringen, och både de och regeringen var röd när problemet uppstod eller hur?

Ni som klänger i fast vid att det blir bättre för de svaga med styre år vänster, har ni inte sett hur just de har demontetar välfärden för vissa, de svagaste utan röst, och ger mer till dem som inte riktigt behöver? En extra semesterdaga med barnen tex. Hur dumt. Valfläsk.

För mig hymlar de röda med problemen och låstas att de gör någonting istället för att se sanningen i vitögat och inse att något radikalt måste ske.

På många håll har de röda suttit i syret i decennier och ändå håller välfärden på att demonteras. Hur förklara ni det?

#13 - Lisa

Hmm: Håller helt med dig. Röstade inte på S för första gången i mitt liv, för S har blivit ett parti för en välbärgad medelklass i storstaden. Socialtjänsten vägrade den här kvinnan pengar till hyran och hon fick kicken pga dålig rygg, sjukförsäkringen slut. S-politik i praktiken, bortom fagra löften. Det är inte mycket bättre med ett borgerligt alternativ, men vanligt folk vill se förändring och väljer kanske hellre mer pengar i plånboken än att betala dyra skatter till en välfärd som inte längre skyddar de mest utsatta.

#14 - S

#10 #11 Ni har en väldigt felaktig verklighetsbild. Ni tror att det bara är att höja skatten, att låta "de rika" betala mer så är alla problem lösta. Det låter ju enkelt och supersmart. För "de rika" är alltid "någon annan". Och alla som röstar höger är onda egoister som gör det för att få mer sin egen plånbok. Tyvärr är ni helt fel ute. Vi har redan världens högsta skatter. Problemet är att när skatterna blir för höga så jobbar folk mindre, det blir mer svartjobb o.s.v. Därför blir inte statens intäkter högre även om man höjer skatterna på arbete. Hur är det med andra skatter då? Problemet är att det finns några skatter att höja som träffar "de rika" utan att det får negativa konsekvenser. Berätta gärna vilka de är i så fall. Hade det funnits det så hade de redan höjts för länge sen. Vi har som sagt redan världens högsta skatter. Vi behöver SÄNKA skatterna för att ÖKA statens skatteintäkter! För att nya företag ska skapas och växa och fler ska jobba fler timmar och betala mer skatt. Och framförallt så måste alla skatter som kommer in användas effektivt. Det slösas så enormt mycket skattepengar att man blir mörkrädd och det känns inte ett dugg häftigt att betala skatt. Så som det ser ut i Sverige idag med människor som blir hemlösa, brister i LSS, vård och skola som inte fungerar, alla skjutningar och polis och rättsväsende som inte fungerar är djupt tragiskt.
Ni som tror att lösningen på alla problem är att höja skatterna borde studera nationalekonomi och studera var alla skatteintäkter tar vägen. Ni kan också göra tankeexperimentet att alla problem skulle vara lösta om alla betalade 100% skatt. Inte? Nä, varför? Fundera på det så inser ni kanske att vänsterns politik är det sista Sverige behöver. Det kommer bara minska skatteintäkterna ytterligare och göra så att ALLA får det sämre, i synnerhet de med lägsta inkomsterna.

#15 - Isa

Huvudet på spiken Mia.

#16 - Anonym

Hade man kommit bort från bidragsfusk, skattefusk och slöseri med skattepengar så hade välfärden inte varit några problem. Vi betalar ändå över 60-70% (om man tjänar över 25 000:- i månaden) i skatt om man räknar i hop alla skatter, moms mm. Att höja skatter är ingen lösning. Msn behöver kompetenta folk som har hand om våra skattepengar och bättre kontroll på vem bidrag mm hamnar hos.

#17 - JK

#14 och du tror att det hjälper att sänka skatterna. Sverige har haft ett högt skattetryck otroligt länge och faktum är att det har gått och går fortfarande jävligt bra för sverige trots att högern alltid har sagt att det är omöjligt Och att skatterna måste sänkas. Och du tror precis som många andra höger att alla som röstar vänster är typ fattiga, bidragstagare. Det är heller inte sant.

#18 - Therese

Till S. Man kan se saker på olika sätt, nationalekonomer tenderar att hävda det du säger. Men ser man till välfärdsforskning stämmer inte ens hälften av det du påstår. Norden är fortfarande de länder i världen med bäst välfärd, USA och Storbritannien med sina liberala kapitalistiska socialförsäkringssystem, har enorma klasskillnader och otrygga samhällen, även för de rika, de gömmer sig ju inte i Gates communitys för att de känner sig säkra utanför, klasskillnader ökar kriminalitet och det gynnar igen. Alla kan bli av med jobb eller få funktionsnedsättningar, vi är alla en gång barn och ska alla en gång bli pensionärer, alla behöver uppsöka vården då och då. Låt oss ta hand om varandra. Den liberala vägen som påbörjade sitt intåg på 80-talet förstörde den svenska välfärden som den var, låt oss byta kurs och jämna ut klasskillnaderna igen. För allas lycka och välgång, lycka är inte pengar, lycka är inte konsumtion, lycka går bara att känna om man är trygg.

#19 - Agnes

#18 Therese: Word!