bloggkommentatorerna

Brist på ansvar
I fredags såg jag med förskräckelse Moderaterna i Göteborgs film om Göteborg. (Alex Schulman skrev en bra krönika om detta.) Jag trodde inte att det var sant det jag såg och hörde i filmen. Inte för att det lika gärna hade kunnat komma från SD, utan på grund av den totala bristen på ansvar i budskapet. 

Saker som störde mig var:

1. Att de hävdar att allt var bättre förr. Det var det inte. Inte för kvinnor eller barn. 
2. Att det spelas på känslor och att de blandar in IFK Göteborg i hur invånarna har det. Irrelevant. 
3. Att de kopierar Trump. Gör Göteborg bra igen. "Make America great again". 
4. Slutligen. Att de inte ser hur det hänger ihop. Att de skiter i att ta ansvar för politiken som har förts och skyller på individen. 

I GP har det de senaste veckorna varit artiklar om gängvåldet och kriminaliteten i Göteborg. Mycket bra artiklar  Där hittar man en massa olika lösningar som innefattar ansvar. För problemen har inte bara uppkommit på grund av de människor som har kommit hit. Problemen är strukturella och kräver politiska krafttag samt ansvar. 

De problem som finns och de lösningar som presenteras är följande:

1. Fler poliser som kan lösa mindre brott och vara nära medborgarna. Då kan man tidigt fånga upp de som börjar hamna i kriminalitet och hjälpa dem att komma på rätt köl. Mer koll helt enkelt. 

2. Skolan måste fungera för unga män som inte har någon som helst framtidstro eller stöd hemifrån. Sätt in resurser, öka upp det kompensatoriska uppdraget och TRO på barnen! Barn är barn. Man kan leda in dem på rätt spår om man är ihärdig, ger dem tid och kärlek. Ge dem chans till en aktiv fritid också. Satsa på idrott och andra hobbys. Ge föreningar i Göteborg pengar för att organisera gratisaktiviteter. 

Camila Salazar Atias skriver följande i sin artikel i GP om barnen och jag håller med så mycket:

"Vi känner alla igen den utåtagerande killen som blir bäst på att vara sämst, som gick till skolan men inte kunde koncentrera sig för att den sjuka mamman låg hemma själv, eller bokstäverna hoppade runt i skolboken."

"Det som har blivit vändpunkten för många unga som varit i eller på väg in i destruktivitet har varit att någon har sett dem, skapat en relation till dem och haft positiva förväntningar på dem. Någon har varit övertygad om att även den mest hopplöse går att vända."

3. Gängproblematik finns i områden där man inte har någon framtidstro, känner utanförskap och inte har någon tilltro till polis eller myndigheter. Här ser vi tydligt vad den strukturella rasismen i samhället leder till. Det är fortfarande så att det är lättare att få ett jobb om du heter Johan Andersson än något namn som inte låter västerländskt. Om de runt omkring dig har jättesvårt att få jobb trots utbildning så är det lätt att tappa tron på  sitt eget liv och sitt värde i samhället. I gänget blir du någon och då är det lätt att göra det valet. Våra val i livet görs på grund av hur vi växer upp. Vi präglas oerhört mycket av vår omgivning. Att säga till någon att de borde göra ett bättre val när man själv har blivit född in i en priviligerad del av samhället är ett hån. 

4. Ett problem när det gäller de kriminella gängen är att de lever på våld. Den som är mest våldsam har makten. Det blir en ond cirkel. Samma fenomen finns i nazistkretsar. Om samhället bemöter detta våld med våld, genom att kalla in militär, då har vi misslyckats fatalt. Det är lika med krig. Samma sak när det pratas om strängare straff. Om vi inte gör något åt det som gör att människor hamnar i gäng, kriminalitet, extremism så kommer vi aldrig lösa problemet. Därför är Moderaternas film ett exempel på ansvarslöshet. Den hoppar över en massa steg och skyller på individen/gruppen med sämst möjlighet i samhället. 

Inte speciellt fräscht, nytänkande eller lösningsfokuserat. 

//Anna-Maria

(null)#1 - E

Fantastiskt bra skrivet!!

#2 - Anonym

Problemet är religon. Olika folk med olika religös bakgrund sätts i områden och klarar inte av varandra. Religon skapar konflikter. Religonen förbjuder kvinnor att leva som de vill. Det är heder, hedersmord, könsstypning, man gifter bort sina döttrar när de är barn. För att komma runt Sveriges lagar görs det utomlands.
Männ våltar kvinnor för att straffa dem, göra dem orena. Så att de inte blir något värda enligt religionen.

Jag tycker inte man kan försvara detta beteende. Alla som vill - kom hit, bara kom! Men släpp den där skiten som faktiskt är orsaken till krigen i världen. Jag struntar i vem du är och var du kommer i från. Det enda jag kräver är att du ska se på alla människor med samma ögon. Oavsett kön ellr hudfärg. Ta dit ansvar, skaffa ett jobb och umgås med alla i samhället. Och nej, det är inte lätt men man kan inte bara sitta hemma. Den som försöker kommer klara det, låt det ta tid. Be om hjälp.

Min kollega flydde från Iran på 80-talet. Iran va väldigt likt Sverige på 70-talet. Men så tog extremt troende muslimer över landet. Kvinnor tappade sin vardag. De måste gömma sig för att inte locka männen. Min kollega har en svensk fru och han vill inte ens ta med henne till iranska ambassaden för då måste hon ha slöja. Han vill inte att hon ska behöva uppleva det där. Han säger även att han i teorin inte får lämna islam för det är dödstraff på det. Han lever dock som en vanlig människan och inte enligt en religon.

Självklart ska vi välkomna alla - men är det inte tags att ta tag i alla problem som religon medför. Och nej, kristendommen är inte perfekt. Men de flesta i kristna länder har ju kommit lite längre. I andra religoner får man ju inte ens gifta sig med någon som har en annan religon. Är inte det helt sjukt? Är inte det en typ av rasims?

Och, jag har massor av vänner som kommer från världens alla hörn. Så jag är verkligen inte främlingsfientlig. Jag är ateist. Jag har även en bekant som jag pluggade med. Han är från Afrika och bor numera i Sverige. Vi hade en labb i hop i avancerad fysik och han förklarade då för mig att han hade svårt att lita på mina resultat för att jag är kvinna. Han ville alltså inte labba ihop med mig för att jag va kvinna. Men jag sa att vi kan göra allt parallet så kan han få se att det inte spelar nån roll att jag är kvinna för vi är båda människor. Efter åtta veckor va vi vänner och han ser nu lika på männ och kvinnor. Orsaken tills hans kvinnosyn kom från hans hemland där kvinnor inte får plugga på hög nivå.. Så det är det här vi måste lösa. Vi måste kommunicera med människor som kommer hit. Och förklara att vi inte får nedvärdera kvinnor. Och man får ha en religion bara den inte skadar andra. Och man får gifta sig med en person som tror på något annat. Och här har alla ett stort ansvar. Vad gör tex du som skrivit denna text för att få in invandrare i svenska samhället? Har du sträkt ut en hand til en nyanländ? Hjälps alla åt så går det snabbare! Att lära känna folk som kommer från ett annat land är fantastisk spännande å berikande. För det är inte bara de som som ska lära sig av oss - vi kan lära oss massor av dom. Men vi måste då förstå att vi är alla lila mycket värda.

Hälsningar ateisten

#3 - Sara

Både det #2 skriver och det A-M sammanfattar är 100% rätt, tycker jag.

#4 - F.Y

Jag håller inte med om punkt 4. Vi har redan misslyckas. Dessa gäng lever på våld, sälja droger (även till barn) och att mörda människor.

Jag håller med om allt A-M skriver om att man ska börja i skolan, sätta in resurser, finnas där, ordna fritidsaktiviteter och göra det bästa man kan för att ge barnen ett bra alternativ, men det är för lite.

Vi har ju redan gängkonstellationer i Sverige vars medlemmar/rekryter kan vara allt ifrån lågstadiekillar upp till män i pensionärsåldern. Och allt där emellan. Alla dessa vuxna män som begår brott, lockar in barn till drogmissbruk, skjuter varandra, och andra, vad ska vi göra med dem? 18-80 åringar? Förebyggande insatser är det för sent för.

Det är naivt att tro att insatser för barn i skola och fritid ska stoppa detta. Det kan säkert dra ner procenten något i långa loppet, men det är ett akut problem. Och så länge kriminaliteten kan blomstra i skuggan kommer killarna i förorten bli dragna i från två olika håll.

Dessa gäng har stor makt och hög social status i sina kretsar. Framför allt så har de vunnit den åtråvärda "respekten". Även pengar, iaf de på toppen, vi måste aktivt stoppa deras framfart och krossa gängen omgående. Annars kommer det alltid finnas ett till vägskäl att välja/tvingas in i för unga killar, ett val som för många ter sig mer lockande, då det är en både snabbare och mer lönsam väg till status, "respekt" och känsla av tillhörighet.

Vi måste se till att det alternativet inte finns. Att det inte är lönsamt att välja den vägen. Högre straff för grova brott (våld, sexualbrott, mord, drogrelaterade brott, etc).

Att tro att extra resurser i skolan och hos polisen ska lösa problemet är naivt. Det räcker inte. Det finns så mycket under ytan, men jag håller med om att resurser till polis och skola är av yttersta vikt för samhället. Även småbrott måste lösas mer effektivt, mycket mer effektivt! Även stenkastning och all typ av skadegörelse mot blåljuspersonal anser jag ska straffas hårt. Våldtäkter, gruppvåldtäkter, hedersmord och hedersvåld är också något vi måste jobba mycket hårdare för att bekämpa, inte blunda för, ursäkta, och sopa under mattan. Jag anser också att vi bör uppdatera lagstiftningen så att våra lagar täcker alla nya typer av brott som inte funnits i Sverige tidigare, t ex gruppvåldtäkter.

Straff generellt bör givetvis som minst stå i proportion till brottet/skadan men något högre, men helst skulle jag se att samtliga brott inom våld/sexbrott/hedersbrott/mord/droger skulle straffas många gånger värre än utfallet av brottet/uppsåtet var. Straffskalan idag är ett skämt, den verkar inte avskräckande vilket är dess syfte, uppenbarligen, att sitta inne några månader är inte så farligt när man kommer ut igen med nyinpumpad respekt bland brosorna och väldigt mycket rikare.

De kriminella respekterar inte Sverige, vår lagstiftning, andra människor, det går inte att vara naiv och tro att om vi är snälla så blir de snälla. De har ingen respekt, de "pissar på oss", det är inte högstadiebusar som styr detta. De skrattar åt hur tama Sverige är. Det enda som jag tror hjälper är att sätta hårt mot hårt, de förstår inget annat språk, och då tror jag hjälp av militären är en bra början för att snabbt försöka städa upp och försöka eliminera underjordisk kriminell verksamhet. Visa nolltolerans. Se till att det inte finns något att komma tillbaka till för de som sitter inne och låses in. Att inte ta till det möjliga alternativ vi har, tycker jag är ansvarslöst och ett svek mot samhället, mot alla de som drabbas av våldet, kriminaliteten, alla de framtida killar som kommer indoktrineras till att bli kriminella. Det måste gå snabbt.

Jag vet inte hur mycket religion påverkat gängvåldet, har ingen insyn i det, men religionen har en enorm påverkan när det kommer till framför allt sexual- och hedersbrott, och står till skuld för så oerhört mycket av det fruktansvärda som drabbat Sverige i modern tid. Balkongflygningar, överfallsvåldtäkter, gruppvåldtäkter, kvinnlig omskärelse, mm. För att inte tala om alla förtryc

#5 - H.Y

Fortsättning:

...Jag vet inte hur mycket religion påverkat gängvåldet, har ingen insyn i det, men religionen har en enorm påverkan när det kommer till framför allt sexual- och hedersbrott, och står till skuld för så oerhört mycket av det fruktansvärda som drabbat Sverige i modern tid. Balkongflygningar, överfallsvåldtäkter, gruppvåldtäkter, kvinnlig omskärelse, mm. För att inte tala om alla förtryckta kvinnor som våldtas och misshandlas i sina hem och accepterar det pga rädsla för att dödas om de lämnar sina män. Att påstå annat är ett hån mot alla som drabbats och kommer drabbas. Hur ändrar man kvinnosyn hos vuxna män som inte vill ändras? Som vägrar se sig som jämlikar med smutsiga "horor"? Vars religion, som styr hela deras kultur, uppmuntrar sexualbrott på kvinnor som ej har samma religion, för att man då för religionen vidare, och som rättfärdigar mord på familjemedlemmar som dragit "skam" över släkten? Det finns inget avskräckande mot mycket av detta heller, straffen för våldtäkter, gruppvåldtäkter mm. i Sverige är menlösa.

Det är många komplexa problem vi har framför oss och en enkel lösning är inte rätt väg att gå. Vi måste möta detta från flera olika håll, och det är viktigt att alltid stå på offrets sida, inte förövarens.

Idag är vi så vansinnigt ängsliga över att ses som "rasister", religionsfientliga osv, att vi står och blundar för hur män av en viss tro och världsåskådning skadar och våldtar sina fruar, barn och svenska kvinnor av rädsla för att kränka den mannens religionsfrihet.

Det är så mycket jag vill säga att jag inte ens klarar av att hålla en röd tråd... Jag har säkert upprepat mig ett flertal gånger, ursäkta att det blev så långt.

Förövrigt bedrövade att veta att de pengar jag pratar om, som behövs för att kunna skjuta till resurser till alla dessa samhällsfunktioner, inte finns....

#6 - H.Y

Ja, och inte bara jämlikar med "horor" som visar håret, utan kvinnor över huvud taget. Det är långt borta från dagens verklighet och konsekvenserna av detta synsätt och det förtryck männen utövar som synen rättfärdigar måste verkligen få ett stopp omgående. Alla, och allas rätt, är lika mycket värd/a i Sverige. Vi borde verkligen ha nolltolerans, förstår inte hur man kan svika kvinnorna i förorterna på detta vis.

#7 - Anonym

#4 Självklart måste man ingripa med våld om det kräver det. Men jag menade mer att våld och strängare straff inte får bara den enda lösningen.

#2 Det är viktigt att särskilja islam och islamism, religion och extremism. Extremism måste göras något åt. Typ nu. Sen är kristendomen en av de blodigaste religionerna historiskt sett. Det började i Spanien på 1400-talet då alla judar och muslimer blev landsförvisade och dödade. Det är inte så konstigt att folk som inte är kristna har lite svårt med kristna. Jag kan fatta det. Men det betyder inte att man ska hämnas eller bli extremist för det. Det finns många bekymmer med fundamentalister. Det är klart.

#8 - Karolina

Så imponerad av dig i #2 hur du bemötte den du pluggade med! Att du erbjöd att ni kunde göra "dubbelt jobb" för att visa honom vad du kunde och ge honom en chans att själv förstå att han hade en felaktig attityd. Du hade ju kunnat vägra jobba med honom. Men då hade han inte fått se vad du kunde. Så inspirerade att läsa om! Sån vill jag också bli! :)

Håller helt med om att vi alla infödda svenskar behöver lära känna "dem" vi pratar om så att det inte behöver bli ett vi och ett de. Men det tar tid att bygga relationer, jag har flyttat till ett område men en ganska hög procent invandrare och just börjat så smått lära känna en grannfamilj.

#9 - Evelina

Tycker spontant det känns fel att skylla på religon i stort när ni pratar om kulturella företeelser. Ja, religion påverkar kultur, men det fungerar också åt andra hållet. Två människor med samma religionstillhörighet kan ha två helt olika uppfattningar om värden och normer på grund av att de växt upp i olika miljöer.

#10 - L

Alla är inte intresserade av att jobba. Kommer du från Afghanistan är det en jäkla klassresa ändå att vara här och leva på bidrag, få gratis vård etc. Har så många exempel på vänner med företag som velat rekrytera utlandsfödda, och där de krävt summor i lön som inte ens seniorerna på företaget har, varefter de tackat nej och gått tillbaka till livet i bidragsberoende. Det säger något om summorna de kan plocka ut. Det är socialt accepterat att inte arbeta i många segregerade områden. Ja, standard. Det är enkel matematik att detta inte håller i längden.

Och vad ska alla analfabeter göra? Vårt land är inte rustat för den låga kompetensnivå många har.

#11 - H.Y

#7, Nej jag anser inte heller att det bör vara enda lösningen, men tror att det är ett viktigt steg för att visa att vi inte tar lätt på det. Tror vi hade sett en minskning av brott. Och även om inte så hade det dröjt längre innan brottslingar kommit ut på gatan och vi då antagligen sluppit utsättas för fler brott av dessa individer. Plus att 20 år inlåst kanske får en att fundera på saken en gång till innan man utsätter sig för risken igen.

Ang. Vad som hände på 1400-talet jämfört med idag går ju knappt att prata om i samma mening. Det fanns människostammar som åt upp varandra på den tiden. Det blir helt surrealistiskt att förvänta sig att nutidens kristna på något sätt ska få sota för det. Precis som det finns afroamerikaner som anser att de nutida vita amerikanarna är skyldiga att på något vis gottgöra dem för slaveriet. Slaveriet var fruktansvärt men average Joe kan inte behöva stå till svars för det.

Funkar ju dock ok för att göra poängen att religion i olika former kan vara farligt om den används fel (eller rätt, enligt vissa), och det är ju sant, kristendomen har lyckligtvis kommit långt sedan dess, men det är skrämmande att så stora delar av vissa andra religioner fortfarande håller förlegade verklighetsföreställnigar vid liv. Och lever efter det, i form av hedersförtryck, förtryck av kvinnor i familjen, terrorattentat mot "otrogna" och överfallsvåldtäkter på framförallt västerländska kvinnor, och även pojkar.

Tror dock att de flesta som gör ont i religionens namn inte gör det för att straffa kristna för tidigare oförrätter utan för att det helt enkelt står i den heliga boken att man ska döda männen från andra religioner och våldta deras kvinnor för att föra sin religion vidare, och tar man bokens ord för dagens sanning och man tror på föreställningen om den eviga himlen och buffebordet med 72 oskulder, så har man väl, om man har den uppfattningen, inget att förlora på att följa det boken säger, och skulle antagligen gjort illdåd oavsett vad kristnas förfäder tidigare gjort eller inte gjort.

Säger inte att alla med samma religioner tänker och gör likadant, men som det ser ut i förorterna idag, med egna samhällen, lagar och regler som inte är förenliga med svenska normer och lagar är det fruktansvärt. Människor hamnar på nytt i den verklighet de flyttat ifrån/flytt ifrån. För många känns det säkert betryggande, för det är det enda man vet är "rätt", även om man är den utsatte. Samma sak som med att bära slöja. Man måste vilja det, hur obekvämt det än skulle vara.

Det finns så otroligt många utsatta kvinnor och flickor, framför allt i våra förorter, som lever i helt "vanliga familjer", där saker som aldrig skulle accepteras i det västerländska samhället har normaliserats, och de följer dessa t ex sharialagar för att "de vill det". Men de egentligen inte har något val. Jag blir så sjukt ledsen, framförallt på feminismen, som jag vill säga att jag är del av, men som iaf utåt vurmar så sjukt mycket för framför allt religiösa män av en viss religion? Dessa män som i större utsträckning beter sig som djur och visar minst respekt för kvinnor, i jämförelse med andra grupper? Det finns aldrig något gott att säga om den vita mannen, patriarkatets härskare, roten till allt ont, men sedan kan man inte kritisera Mohammed, Hassan eller Ahmed utan att vara rasist för då ska man förstå, förstå, förstå och linda in allt i bomull, och utanförskap förklarar och ursäktar allt, men det är Fatima, Jasmina och Aisha som drabbas i tysthet. Och även Lisa, Emma och Kristina när de är på väg hem från krogen, men av någon anledning kommer dessa kvinnors rätt till sina kroppar och liv sekundärt för så många? Till förmån om att man inte får kränka den troende mannen, inte ifrågasätta, inte sätta in åtgärder, inte vara "rasistisk". Varför inte? Det är inte Daniel som är problemet här. Det måste vara ok att säga! Säger inte är Daniel är problemfri, han kanske slår Anna och våldtar henne när han är full, skillnaden är att ingen tycker det Daniel gör är ok! Men det systematiska, a

#12 - H.Y

Men det systematiska, accepterade våldet och förtrycket i förorten är vansinnigt. Farligt, och det tillåts växa. Och där står samhället på förövarens sida, för han gör by the book. Det är Aminas plats att våldtas varje dag som kvinna och fru. Och hon kommer aldrig våga inte säga något, för då står hon ensam mot alla. Hur kan vi svika kvinnorna på det här viset? Är de inte dem vi ska stå upp för? Är det viktiga verkligen att "inte alla religiösa män är så!", men samtidigt går det jättebra att dra alla västerländska män över en kam och döma dem därefter. Vi vet alla hur statistiken ser ut, även om många försöker vrida och vända på den, och försöker tysta ner och förvränga, varför kan vi inte bara acceptera vad som är problemet och sätta resurserna där det behövs, för att rädda dem som far illa. Det är inte läge att vara PK när liv står på spel.

Samma sak gäller gängvåldet. Oavsett hudfärg och religion. Det är inte det väsentliga. Bara för att förövare råkar tillhöra en viss grupp ska de inte kunna använda det som ursäkt för att slippa granskas och slippa undan. Är problemet inom gruppen måste man ju däremot kunna göra riktade åtgärder. Annat är slöseri på resurser.

Jag bryr mig inte om vilken hudfärg någon har, vilken gud man tillber eller vilken musikgrupp man lyssnar på, men det systematiska våldet och förtrycket som styr våra förorter måste bort. Vi har no-go-zoner i Sverige? Hör ni hur det låter? Det är sjukt? Människor BOR i no-go-zoner? Vi kan inte ha det så, vi måste rädda dem!

Det kommer säkert komma någon och påstå att jag är rasist men då har den personen verkligen inte förstått min poäng och mitt mål med vad jag skriver.

#9 Så är det absolut! Tyvärr är många kulturer, även många som vi har problem med i Sverige, i grunden baserade på religion. Men du har ju helt rätt i att religionen inte är ett problem överallt. En och samma religionen kan ju också vara tolkad ganska olika av olika grupper.

#13 - ab

Och Moderaterna i Stockholm... https://www.instagram.com/explore/tags/slutsnackat/

#14 - Anonym

#10 nej de får inga gigantiska summor, jag jobbar med nyanlända och ser vad de får i bidrag. Sen är det så att det är rätt nedlåtande att tro att folk inte vill klara sig själva, de allra flesta vill det.

När det gäller att det skulle vara socialt accepterat att ha bidrag i segregerade områden så har du rätt i sak, dock inte just med att det gäller utlandsfödda. Det finns flertalet sociologiska studier på att det är mer socialt accepterat i grupper eller områden där bidragstagande är högt, men det gäller dock alla samt även bidrag som a-kassa och sjukersättning. Det är även mer accepterat under lågkonjunkturer när du inte kommer känna dig utanför för att du inte har arbete.

#15 - Malin

Men var är det rasistiska i filmen? De vill ju göra staden trygg och inkludera ALLA. De som drabbas värst av gängbråk är ju de som bor i invandrartäta områden. Självklart vill vi minska våldet och göra staden trygg för ALLA. Och varför skulle IFK intressera endast ”infödingar”?

Moderaterna skulle heller aldrig göra en film som är så utbota ogenomtänkt.

Och låt för h-te folk ha slöja, burka, separata delar i omklädningsrum så de slipper duscha nakna genensamt om det är så de är vana vid att leva. Vi tycker det är förtryck men de flesta som har t ex burkini är inte där än.

#16 - Malin

I övrigt håller jag med om att allt Alex skriver om är fruktansvärt. Fyfan för att t ex nyanlända ska behandlas illa på något sätt!