bloggkommentatorerna

Utan triggervarning
Underbara Clara har skrivit en krönika om Triggervarning. Vet inte om jag håller med om inledningen, för det första tror jag verkligen inte att triggervarning är ett begrepp som är allmänt känt. Folk som debatterar på nätet har hört det till leda, men vanligt fölk har ingen aning, tror jag. Och det som hon själv beskriver som trams, om att varna för sånt som låter äckligt, det är lite väl tramsigt. 

Men slutklämmen och kontentan är spot on, tycker jag:

Problemet är att vi lever i en tid där vi inte vill ta ansvar – bara utkräva det av andra. Och jag är rädd att vi uppfostrat en generation människor till att bli offer för omständigheterna. Som i stället för att hitta strategier för det svåra – vill slippa det svåra helt.  Men den inställningen gör oss inte till starka, fria människor. Det gör oss till krymplingar.
 
In och läs, tycker jag. Och återkom gärna med era åsikter om kravet på triggervarningar. Jag avskyr just det aggressiva kravet som ofta kommer efter någon skrivit en viktig text. "Triggervarna TACK!" Man undrar: "Ok, den enda reaktionen på det här är att DU mår dåligt av att läsa det här?"

//Mia
 
#1 - Francis Dollarhyde

Jag tycker att hon är okänslig. Triggervarningar är till för folk som har varit med om sånt som vanliga människor bara läst om och lider av svår posttraumatisk stress. Om de ber att bli varnade innan vi dänger på med grova beskrivningar av tex sexuellt våld så att de inte tappar det totalt är det taskigt att håna dem.

#2 - Te

Jag har själv lidit av ätstörningar där man väldigt lätt triggas till att falla tillbaka i samma mönster. Reklamer för dieter, texter om hur socker är en ingrediens som är uppstigen från helvetet och ständigt retuscherade bilder som aldrig visar något annat än helt ouppnåelig perfektion triggar mig. Mina appar om näringsvärde triggade mig, Lifesum triggar mig varje gång jag ser den i App Store. Men jag måste fortfarande hantera att den är där och kommer fortsätta vara där.

Men som vanligt är väl svaret att man måste lägga sig någonstans i mitten? Man kan inte triggervarna för allt hela tiden, för livet är att uppleva obehagliga saker ibland. Samtidigt bör man respektera att det finns människor med känslor som man inte kan sätta sig in i och inte kan förstå. Jag kan också förstå att det som bloggare med väldigt många läsare blir tröttsamt att höra hur allt man skriver är en direkt attack mot en människa som man aldrig har träffat. Det kan också vara svårt att argumentera mot en människa som har en oerhört traumatisk upplevelse "på sin sida". Vad man än säger framstår som ganska okänsligt.

Jag tror dock inte att Clara förändrar någon med att skriva det här. Hon säger inget som inte redan har sagts och det kommer antagligen inte ändra någonting. Jag förstår inte heller vad hon menar med "vi har uppfostrat en generation". Människor i alla tider har undvikit att prata om sådant som är jobbigt. De har aldrig velat ta tag i sina egna problem oavsett vad dessa har varit. Ingenting har förändrats.

#3 - Tora

Jag fattar inte hur man kan bli så upprörd av triggervarningar. Eller jag fattar att det är störigt om man som Clara hela tiden får meddelanden om att man borde märka ut det ena och det andra, men många verkar ju bli förbannade bara av att se dem? Visst att det blir lite väl mycket ibland, men om någon procent av uppmärkningarna gör att någon med PTSD eller liknande slipper en ångestattack är det väl värt det, så jobbigt kan det väl inte vara att läsa tre extra ord i början av en text.

Svar: Jag skiter personligen i om andra människor väljer att triggervarna, men jag ser det utifrån skribentens synvinkel, att avkrävas triggervarningar kring allt möjligt.//Mia
bloggkommentatorerna

#4 - Prisonbeauty - En kreativ skönhetsblogg om drogmissbruk, kriminalitet, fängelse och livet efter

Jag har senaste tiden tänkt på att jag kanske ska lägga ut triggerwarning när jag skriver om drogupplevelser, men samtidigt är det ju en del av det man får inne hos mig.

Det svåraste är väl att veta var gränsen går, det jag tar lätt på kan ju trigga någon annan och då slutar det ju med att allt behöver ha tw och förlorar ju ändå sin mening?

Svar: Jag tänker precis samma. 1. Man vet ju ofta ganska tidigt vad det är för innehåll i en text, så man kan ju sluta läsa direkt när man märker att det börjar bli obehagligt, och dessutom kan man ofta avgöra med en gång att forumet inte passar en, som i ditt fall om man triggas av drogupplevelser.
2. Det finns inget rimligt sätt att lista ut var gränsen går och för att vara helt säker så bör allt ha triggervarning, och då är vi tillbaka på ruta ett.
//Mia
bloggkommentatorerna

#5 - Anonym

Clara är onödigt raljant och rätt dömande i sin text om jag får säga vad jag tycker. Sen är hon återigen rätt otrevlig i sina svar på kritiska kommentarer.

#6 - Lisa

Jag kan hålla med Clara för jag antar att hon utgår ifrån sina egna erfarenheter som skribent, erfarenheter där läsare vill ha triggervarning när hon skriver om shapewear (typ). Arga kommentarer som menar att om man har post-traumatiskt stress syndrom ska man bli varnad innan man läser om verkligt hemska brott och handlingar tycker jag har missat poängen med Claras krönika helt. Hon skriver inte om sådant. Vem gör ens det? Sluta häng på Flashback om du läser sånt.

Inget på Claras blogg behöver en triggervarning, där tycker jag hon har rätt. Kan man inte hantera sin ångest kring det hon skriver, vad kan man egentligen konfronteras med då?

#7 - Hanna Karlsson

Jag blev förvånad när jag såg all kritik hon fick. Jag tyckte att krönikan var bra. Det är omöjligt att skydda alla mot allt som kan vara jobbigt. Ska det fungera känns det som att det enda att göra då är att isolera sig. Man kommer alltid utsättas för saker som kan vara jobbiga. Det handlar om att lära sig att hantera det och hitta strategier som kan hjälpa.

#8 - O

”Duktiga” bloggare som UC kan ju få kritik för precis vad som helst. Hon fick t ex en arg läsare på sig när hon lagt upp bilder på renar som stod på vägen och skrev något skämtsamt om att de var makliga med att flytta på sig. Tydligen en trigger för samer att skämta om renar på vägen eftersom det ger associationer till renar som blir påkörda och förlorat uppehälle.

När hon skrev att deras gård såg ut som Bagdad blev folk tokiga i kommentarerna, pga kunde vara triggande för krigsoffer och var respektlöst att jämföra .

När hon skriver att hon vill gå ner i vikt i ett enstaka inlägg blir folk triggade.

Osv osv.

Jag försår vad hennes kröknika kommer ifrån, för det ställs verkligen krav på att hon ska vara försiktig, me hur kul blir texter fulla med brasklappr och triggervarningar?

#9 - Maria

Angående Underbara Claras blogg har den ju länge legat typ 5:a på topplistan men plötsligt ligger den på 32:a plats. Konstigt.

#10 - Isabell

Tycker det är en illa skriven krönika. Hennes krönikor tenderar att bli raljanta och helt enkelt rätt "barnsliga". Den här krönikan var inget undantag och det är uppenbart att hon skriver mer för att få reaktioner än att göra en vettig krönika. Dessutom tycker jag som många andra att hon har ett kunskapsglapp kring det här området. Att hon sedan är sjukt otrevlig i kommentarer som inte är av sorten "bra rutet" gör det inte bättre. Har i princip helt slutat läsa hennes blogg pga det.

#11 - Spiderchick

Det känns naturligtvis rimligt att triggervarna grövre innehåll men begreppet har urvattnats och plötsligt ska allt från någons enstaka fobi till lättare obehag triggervarnas. Där håller jag helt med Clara att folk får ta ansvar för sina egna känslor snarare än utkräva det av andra. Det är ingen mänsklighet rättighet att få röra sig helt friktionsfritt och känslomässigt linjärt över hela internet.

#12 - -

Clara är så obehaglig och raljerande.
Tänker på Arga Tant Sofia när jag läser henne:
"Nej huamej, uschiamej, nej hualialej
För allt är bara synd och flärd i våran lilla värld
Om bara alla var som jag då skulle allt bli bra
Men ingen annan är som jag och ingenting är bra – Usch!"
Så redig och oempatisk.

#13 - Anonym

Hon skriver alltid väldigt raljerande tycker jag (iallafall det jag läst). Tycker hon känns väldigt falsk på något sätt. KLappar med ena handen och slår med den andra. Allt för att tjäna pengar.

#14 - A

Tyckte Claras krönika var rejält otrevlig och raljant. Jag tycker absolut det finns anledning att diskutera hur triggervarningar ska användas – hur detaljerad ska varningen vara, var ska gränsen dras, i vilka sammanhang ska varningen göras osv. Men att avfärda dem helt och hållet (och dessutom förlöjliga dem) är en så tråkig inställning. Ingen väljer att ha triggers, och de allra flesta jobbar jävligt hårt för att bli av med dem. Exponering för triggers är en viktig terapeutisk metod, men under kontrollerade former. På vägen ur t ex ett trauma kan det bli betydligt lättare att klara vardagen om en slipper få sitt trauma kastat i ansiktet utan förvarning jämt och ständigt.

För mig kan triggervarningar vara en fråga om liv och död. Jag har varit självmordsbenägen från och till i ett antal år; i vissa perioder kan jag inte alls läsa om självmord (eftersom det är rejält smittsamt), och i andra perioder vill jag gärna vara beredd på att det dyker upp för att inte riskera att hamna i en destruktiv tankespiral. Det är inte som att det skulle vara en utebliven varnings fel om jag gjorde något dumt, men OM en så liten handling kan göra vardagen lite lättare för sådana som jag tycker jag bara det är bra. Förstår framför allt inte hur en orkar lägga så mycket tid och kraft på att raljera över något så litet.

#15 - Tess

Clara känns som en som ofta raljerar. (Vet inte om det är medvetet eller omedvetet.) Ofta tycker jag hon har en snäv och naiv/barnslig syn på saker och ting och har svårt att lyfta blicken för ett vidare perspektiv.
Jag kan förstå att hennes blogg tappar läsare då hon är lite nedlåtande mellan raderna.

#16 - Elin

Tyvärr kan folk idag inte ansvar för sig själva utan kräver att andra ska göra det istället. Vill inte tänka på var detta kommer sluta. Ser alla dessa personer som kräver TW som förvuxna bebisar.

#17 - L

PTSD? Tillåt mig att 😂 Ni vet inte vad PTSD är ens. Vuxna bebisar som någon skrev. Skärp er.

#18 - Ell

Wow, det där var verkligen något av det dummaste jag läst. Om man skriver så har man ingen aning om varför det finns en poäng med att triggervarna kring vissa ämnen (om man t ex skriver om våldtäkt och det kommer att finnas detaljer om själva övergreppet i texten). Att triggervarna är att ge folk med ett trauma en chans att förbereda sig innan de t ex läser en text. Alla som blir obehagliga till mods av en text blir inte triggade till självskadebeteende eller en panikattack. Det är skillnad.