bloggkommentatorerna

Bör jag avfölja?
Jag börjar fundera på om jag ska avfölja en massa inredningskonton på Instagram. Jag har aldrig avföljt en viss typ tidigare, även om jag ibland blir trött på vissa saker. Jag tycker ändå att jag brukar kunna tänka bort de dåliga tankarna och mindervärdeskomplexen som kommer av att följa hundratals lyckade människor varje dag. 

Men så när jag nu efter julpyntet åkte ut började tänka att hela mitt hem borde bytas ut, och bli en kopia av Interiorbysusan-Susans hem, så blir jag lite bekymrad. Jag har ett fullt fungerande hem, i tio år gammalt material, där de flesta möbler är max tio år, en del betydligt yngre. Jag har valt alla saker själv, utifrån vad jag tyckte var snyggt vid tidpunkten. Det är helt orimligt att jag vill slita ner kakel och byta golv och soffor och allting, bara för att jag följer folk med fina hem på Instagram. De som jobbar som inredningsinfluencers får hur mycket fina prylar som helst, och får betalt för att visa upp dem, de får fler följare för varje renovering, vilket ökar värdet på det personliga varumärket. Man ska inte haka på det där, det är vansinne, ur miljösynpunkt, inte minst. 

 
Vill ha en glasvägg. Vill plötsligt hugga hål i min vardagsrumvägg och ersätta den med glas. 

Bör jag avfölja? Det är ju kul att kolla på fina saker. Också tråkigt att börja förakta sitt eget hem. 

//Mia
 
#1 - Hanna

Testa att avfölja och se hur det känns? Jag avslutade mitt twitterkonto, som jag haft i 10 år ca med 1200 följare eftersom jag mest blev irriterad på folk. Det var SÅ skönt. Har också avföljt alla bloggare och instgramkonton där jag inte tycker om personen bakom. Det ger bara dålig energi att fortsätta följa tänker jag.

När jag ändå skriver vill jag säga att ni gör ett väldigt bra jobb, från klarhet till klarhet på nåt sätt.

#2 - Cissi

Jag tror det är klokt att avfölja. Försöker själv begränsa input från inrednings-, mode- och resekonton. Det skapr additionsstress och konsumtionshets. Tror att både jag och folk i allmänhet behöver bli bättre på att njuta av det vi har i stället för att fokusera på vad vi inte har. :)

#3 - Mari

Jag avföljer alla konton som tar mer energi än de ger. Har dessutom avföljt ett antal mode- och inredningskonton eftersom jag har som mål att minska onödig shopping under 2018.

#4 - Therese

Jag rekommenderar att avfölja. Jag ville minimera reklam i mina sociala medier så jag avföljde alla konton som går ut på att visa upp grejer som om Instagram vore vår tids tvshop. Mitt största intresse är löpning och nu är mitt IG flöde som en amatör version av runners world (utan reklamen såklart) och jag älskar det!

#5 - Fnulan

Åh jag har aldrig tänkt på det!! Men så är det ju!!! När jag ser alla "perfekta" hem så börjar jag jämföra med mitt egna och det får mig att inte må så värst bra...
Sen kommer någon till mig och säger att - ÅÅÅÅÅ vad mysigt, ombonat och härligt hem ni har...
Fasiken att jag inte ser det själv utan trånar efter alla andras...
En sak som jag reagerar på med många inredningskonton på Instagram är att ett rum kan ge 100 olika foton och du ser knappt att det är samma rum gång efter gång.. Flytta en vas, sätt fram en ny blomma så har du förvandlat ett rum till ett foto.
Jag hade avföljt om jag mått dåligt av ett konto. Det är säkert många som avskyr någon i mitt flöde =)
Kram

#6 - Anna

Det knasiga är att jag faktiskt tycker att du ska avfölja! Jag slutade själv tex läsa Sköna Hem eftersom jag bara fick komplex av den. Samt blev avundsjuk (om jag ska vara helt ärlig). Tänker att det faktiskt är superbra att inte göda ha-begäret!

#7 - Anonym

Avfölj! Jag tog beslutet att avfölja alla som jag visste hade plastikopererat sig eller använder botox/fillers. Jag började förakta mig själv när jag såg Engla, House of Philia Petra, Johanna Toftby osv. Klarar helt enkelt inte av att se deras så kallade förbättringar. Har inte ekonomi att fixa till åldersförändringar och känner mig asful när jag tänker på hur de ändrar om sina kroppar.
Mitt Instagramflöde känns mycket bättre utan silikon och botox och jag känner mig fin igen.
Ärligt talat så tycker jag att dessa kvinnor och många andra verkligen inte är några förebilder eller bra att inspireras av.

#8 - Loppa

Avfölj! Du kan ju alltid ångra dig om du vill.

Jag vill leva ett enklare liv och har helt styrt om mitt instaflöde. Inga shoppingtips, stilguider eller perfekta hem längre. Och det kanske låter fånigt, men luften känns lite lättare att andas.

#9 - Kamilla

Det känns orimligt att vilja ha en glasvägg. Låter vettigt att avfölja. =D

#10 - Diana

Klart att man ska avfölja om man inte är intresserad av bloggen längre. Eller om du mår dåligt i dig själv och föraktar ditt hem. Antingen jobbar du mer på din känsla med det du har, försöker se till att må bra och inte påverkas så mycket av andras liv eller så ändrar du ditt egna liv eller avföljer och lever vidare som du gjort hittills. Livet är för kort och svårt att leva som det är, lev det enkelt och lev det som du vill. ;)

#11 - Jess

Nä fy vad jobbigt att ha en sån glasvägg, tänk vad mycket putsande det måste bli hela tiden, speciellt om det är nära köket som det ser ut som på bilden. Hade stört ihjäl mig så fort det blev minsta fingeravtryck 😄

#12 - Sofie

Svårt, det kan ju helt klart vara kul att kolla på fina bilder. Själv försöker jag avstå att mata mig själv med för mycket materiellt. Var på rn weekend för ett tag sen, hyrde en lägenhet som visserligen var rätt sjabbig, men otroligt mysig och perfekt för familjen! Var så lycklig över att vara iväg, ha några roliga dagar med familjen, allt var perfekt! Hittade ett vanity fair magazine och bläddrade lite. Något jag aldrig brukar göra annars, längre. Sen när jag tittade upp var det som att allt var förbytt, lägenheten kändes just sjabbig , våra nöjen kändes så små, det kändes som attrahera hade ett litet, sorgligt liv på något sätt. Tack och lov varade känslan inte länge, men jag började verkligen fundera och bestämde att jag inte ta del av den typen av ”inspiration”. Jag vet inte, handlar det om dålig självkänsla? Är den den jag borde bygga upp? Jag är ju normalt sett otroligt tacksam och lycklig i mitt liv och ser glädjen i de små sakerna. Det är som att ”inspirationen” försöker säga att det inte räcker. Ger rn gnagande känsla att allt inte duger, och göder ett behov att konsumera. Det är ju det det är till för, tror det är otroligt svårt att ta del av mycket inspo men inte agera alls på det. Och varför skulle man? För att det är fint, ja, men det finns ju så mycket annat att ta del av. Så jag har landat i att inte ta del av det som endast syftar till att öka konsumtionen.

#13 - J

Haha, så roligt hur olika människor är, för mig är bloggar lite som andras bebisar... När jag inte går in på dem surfar jag istället runt på alla kläd- och inredningshemsidor man kan tänka sig, och klickar hem allt, för jag blir så nyfiken. Så det är, för mig, sunt att kunna gå in och kika på vad andra har shoppat, liksom sitta där i mina mjukisbyxor med kladdkaksdegs-stänk på, och "njuta" av deras fina kläder, hem och alla vackra miljöer de vistas i, precis som när det är supermysigt när ens väninnor kommer förbi med sina små så att man får bebisgosa lite, och sen är man liksom klar, man behöver ingen egen bebis längre, för man har fått "abstinensen" stillad, precis som med bloggar och shopping! :D

Däremot undviker jag bloggare som ser "perfekta" ut, enligt mig då. De som har det jag saknar. Pga dålig självkänsla helt enkelt, och de får mig att känna mig otroligt ful, ledsen, otillräcklig. Men inredning och kläder är för mig på ett helt annat plan, det är ju inte JAG, liksom, så det kan jag kika på i oändlighet utan att bli avundsjuk eller känna mig missnöjd med vad jag har.

Bra när man liksom insett vad man klarar och inte klarar, så onödigt att utsätta sig för saker som får en att må dåligt. :)