bloggkommentatorerna

Gamla nyheter
Nyheter sprids allt snabbare. Orkar inte gå hur långt tillbaka som helst, men ni kan i stora drag historien om skrivkonst, postsystem, dagsidningar, tryckpress, radio, tv och så småningom Internet. Med Internet har allt skruvats upp, och sedan apparna som skickar ut pushnotiser lanserades så behöver man inte ens aktivt leta upp nyheterna. 

Det fanns en tid då bloggarna hängde med i det tempot. Folk bloggade från fester, eller i alla fall direkt när de kommit hem. Flera gånger om dagen kom nya rapporter om vad bloggaren haft för sig de senaste timmarna. Så är det ju inte alls längre. Instagram och Snapchat har tagit över den rollen, vilket ju är helt rimligt. Det går snabbt och är effektivt, med en bild och bildtext som enda innehåll.

Istället kommer längre sammanfattningsinlägg på bloggen. Flera dagar efter en resa kommer långa uppdateringar med tjugo bilder och en övergripande reserapport. Under resan får vi istället några korta hälsningar och en och annan outfitbild. Det är helt ok tycker jag (även om jag föredrar andra typer av bloggare än de som enbart handlar om kläder och vackra miljöer). 

Däremot tycker jag att man ska tänka på att vissa saker är färskvaror. Läser till exempel Vanja Wikströms nyårsskildring, fyra dagar senare. Alltså, nyårsafton känns väldigt mycket 2017 (fy fan vad tråkigt skrivet, SKÄMS!). Man vill gå vidare nu ju.

Det var bara en liten reflektion. 

//Mia
#1 - Anonym

Men TACK! Har tänkt mycket på hur tråkigt det är att läsa om "min dag för en vecka sedan" trots orimligheten i att någon / bloggaren ska hinna njuta av sin dag och fota den samma 24 h. Ändå tänker jag exakt så. Fy på mig! Ex Elsa Billgren (låt oss kika på vad jag gjorde förra veckan... osv)

#2 - Sandra

Tycker generellt att alltför frekventa dagssammanfattningar om diverse söndagar, onsdagar and god knows är sjukt trist. Hoppar alltid över de inläggen :)

#3 - Melina

Hahaha jaa väldigt sant!

#4 - Lina

Tack! Det är precis det här jag har gått runt och stört mig på sistone.

Sandra Beijer la ut bilder på sin nyårsafton idag (!).

Jag vill ju inte se vad de gjorde förra veckan, utan vad de sysslar med idag (eller möjligtvis igår då). På något vis känns det mer opersonligt. Särskilt om man följer bloggarna på instagram och ba' "den där outfiten känns bekant. Men just det, X la upp bilder på den förra veckan"

#5 - Karin

Ja intressant hur det förändras. Att många bloggare uppdaterade fem ggr om dagen förut. Tex Blondinella som i en intervju för länge sen beskrev att inlägget på morgonen oftast vara outfit, det mitt på dagen om karriär, kl 15 skulle provocera och på kvällen ett inlägg som var reflekterade osv.

Det går ju även mode i olika typer inlägg, tror Michaela Forni sagt att hon "kom på" min helg-inläggen som nu många bloggare skriver. Blivit lite uttjatat, som ni skriver, flera dagar senare har läsarna gått vidare. Kanske är det en rest från när bloggarna var mer dagligt redovisande, att läsarna skulle hänga med varje dag.
UnderbaraClara är bra på att jobba mer med teman, att hon ser sin blogg som ett magasin där många av inläggen ska kunna läsas även senare el vara mer tidlösa.

Just att det kommit flera sociala medier som tagit över det dagliga uppdateringarna gör att jag hoppas bloggarna fortsätter utveckla sina koncept. Jag tycker vissa bloggar känns som spam just nu. Tycker de kunde dra ned på inläggen (inte ni!). Länge var ju bloggarna uppstickarna mot gammelmedia, nu finns bloggar och sociala medier överallt på tidningar o företag. Tycker inte att livsstilsbloggarna kommer med så mycket nytt i utveckling av sina koncept eller och om vad de skriver för inlägg.

Skulle vara intressant om kom mer reflektioner om hur bloggarna och inläggen har ändrats under årens lopp. Lätt att glömma.

#6 - Anonym

Fast jag tycker det är minst lika tråkigt med bloggare som skriver om vad de SKA göra. Som tex Engla med sina veckoplaneringar. Jag kan inte fatta vem som vill veta vilka dagar hon gymmar eller gör naglar.

Svar: Ja, verkligen. Veckoplaneringsinlägg är jag helt ointresserad av, såvida det inte handlar om något alldeles extra. Typ ”resa till Indien”, ”gå på Oscarsgalan” eller ”planerat kejsarsnitt”. Då kan det ju vara bra att få en påminnelse om när man ska hålla ögonen öppna. Men när nån ska gå och träna eller har en tid hos optikern? Det skriver man i almanackan, inte i bloggen.
//Mia
bloggkommentatorerna