bloggkommentatorerna

Kommer ni ihåg?
Apropå Guldbaggegalan och #tystnadtagning så minns jag Alexandra Dahlströms tal från 1999 (Fucking Åmål) då hon försökte prata om sexism och kroppsideal bland annat. Det jag minns vara att folk tyckte att det var skandal hur hon hade betett sig och att Loa Falkman, som inte lät henne prata klart, var hjälten. Vilken skillnad mot idag. Jag vet att jag tyckte att Alexandra var väldigt modig och att jag jag kunde identifiera mig med henne på det sättet att när jag själv sa ifrån och sa vad jag tyckte kände skam för att jag tog ton och var frispråkig eftersom jag märkte att folk tyckte att jag var jobbig för att det blev obekvämt. Precis så som folk tyckte om Alexandra. Hon hade tagit sig ton och var inte var en "fin" flicka som rättade sig in i ledet. Tack för att du gjorde det!
 
Att hylla Alexandra nu är bra och inte en dag för tidigt. Hoppas att hon känner att hon får upprättelse. (Blanda inte in vad Lukas Moodysson sa i sitt tal, för det har inte med Alexandra att göra.)
 
//Anna-Maria
 
 
 
 
 
 
 

#1 - Carro

Sett det där klippet via Mia Skäringers instagram idag. Så fruktansvärt att bli avbruten och förminskad på det där sättet.

#2 - Line

Ja, det ögonblicket minns jag starkt. Det gjorde verkligen avtryck hos mig. Dock minns jag efterspelet som helt tvärtom - dvs att Loa fick kritik för att ha avbrutit Alexandra.

Svar: Ja, jag minns också att han fick kritik. Jag var helt galen i Fucking Åmål och läste allt, och visst var en del kritiska mot Loa. Men det var också många som tyckte att Alexandra var pinsam och jobbig. Idag tror jag att Loa hade fått mer kritik och Alexandra mer stöd, i alla fall efter den här hösten. Han kanske rentav hade haft vett på att låta henne prata, om det skedde på årets guldbagge. Kanske inte för att han ville, men för att han hade insett att det inte hade gynnat honom att förminska henne.//Mia
bloggkommentatorerna

#3 - Charlotta

Idag hade det blivit uppmärksammat, usch vad han betedde sig dåligt!

#4 - Anna

På dyngbaggegalan (instakonto) så har de citerat Loas försvar på varför han avbröt Alexandra. Verkligen oskön han Loa är.

#5 - Agnes

Vad sa Lukas Moodysson i sitt tal?

#6 - Anonym

Minns också att Loa var den som fick kritik efteråt

#7 - Sonja

Ja jag minns, jag tyckte på den tiden att hon var pinsam eftersom hon var så obekväm! På den här tiden trodde jag inte att skönhetsideal påverkade mig heller och min bild av anti-sexism var stockholmare som rev ner HM-affischer från sin sunkiga tunnelbana.

#8 - Ida

Minns att jag där någonstans blev feminist. Mitt tolvåriga hjärta började brinna och jag gjorde en mental high-five med Alexandra för att hon besvarade Loas "Lilla hjärtat" med att klappa honom på huvudet. Så modig hon var!

#9 - Sara

Jag var alldeles för liten då för att minnas detta, men blev det någon kritik mot det hon gör vid 00.36? Det hade ju inte fått passera idag!

#10 - Ellie

Jag tyckte inte alla om Fucking Åmål, så jag var rätt neutral mot detta. Däremot blev jag feminist runt denna tid också och minna att Linda Skugge och andra framträdande feminister menade ta plats. Det var fint. :) Va sa Lukas Moodyson?

#11 - Anna

Jag minns. Gammal artikel från Aftonbladet som sammanfattar alla ”skandaler” vid galan: http://wwwc.aftonbladet.se/noje/9902/09/bagge.html