bloggkommentatorerna

Köphysteri
(null)
Det finns många som inte ens har råd med fil och müsli i slutet av månaden. Och då har de inte ens shoppat nödvändiga kläder. 

Okej att man vill sälja sina grejer, det kan jag förstå. Men när någon som inte har det knapert själv lägger upp det här reklaminlägget för sina egna produkter, för att folk ska lägga sina sista januaripengar på dem, så får jag ont i magen. Det är inte okej marknadsföring. Även om det är ett skämt för vissa som inte lever på det sättet, så är det verklighet året om för andra. 

Är så trött på den hjärtlösa konsumtionshysterin. Överallt gapas det:

KÖP, KÖP, KÖP! 

Nej, jag tänker inte köpa en enda sak till som jag inte behöver, tänker jag. Man känner sig så jävla kass och lurad av kapitalismen. 

När kommer folk att tröttna? 

//Anna-Maria#1 - Karin Y

Det där inlägget var ju direkt smaklöst. Herregud. Har hon ingen skam i kroppen, kvinnan? Får en så dålig känsla av henne.

Vem är hon, och vad är hon för något, egentligen?

#2 - Lpj

Varför är jag inte förvånad? Hon får ångest för att hon ska åka på lyxresa, detta botar hon med asdyra skönhetsprodukter...att hon har så många "älsklingar" som ser allt hon gör som "goalz" är för mig en gåta..

#3 - Helen Y

Jag har en fråga till er miljömedvetna osv,

Jag är student, lever på studiebidraget och CSN, dvs, inte så jäkla fett, haha. Tyvärr(?) är kläder/inredning/stil (inte nödvändigtvis mode), och därmed även shopping, mitt stora intresse.

Jag älskar att köpa saker, att bygga kring min stil och mitt hem, men känner också ett ansvar för jorden vi lever på, och djuren och främst människorna som bor på den, och försöker att istället för att masskonsumera istället satsa på färre men dyrare grejer (dvs fina märken och "lyxprodukter").

Är detta faktiskt bättre, eller är det bara något jag intalat mig (valt att tro på när jag läst det*)?

Tacksam för svar av seriös, kunnig men icke fanatisk människa!

#4 - Blomma

Ja, det är bättre att konsumera färre produkter.

#5 - Helen Y

Ja det förstår jag ju naturligtvis, men tänker framför allt att förhållandena kring tillverkning och så generellt borde vara bättre för de som faktiskt tillverkar produkterna, materialet, pga högre pris på produkten? (Därav att jag poängterade att jag hellre köper dyra saker, sa det inte för att "anonym-skryta" eller vad någon nu skulle kunna få det till) Givetvis förstår jag att man i mångt och mycket betalar dyra pengar för själva märket också, men är det helt fel att tänka att ett dyrt pris många gånger kan vara en slags "svanen-märkning" för att människor iaf inte jobbar under de allra sämsta förhållandena? Tänker att det borde vara bättre att köpa femton varor från något exklusivare märke än femton varor från ett budgetmärke? Eller är de lika dåliga allihop och det bara är de i toppen som roffar åt sig 99,9% av varans slutpris? Förstår givetvis att det kan vara från märke till märke, men undrar generellt.

Det kanske finns sidor där det framgår vilka märken som månar om anställdas villkor osv? Och inte är helt vårdslösa mot våra djur och vår natur? Om det finns sådana för de som känner till dessa gärna dela med sig. Brukar vara försiktig med att googla fram sidor jag inte känner till pga virusrisken.

Jag må ha dålig koll men alla måste ju börja någonstans.

#6 - Grit

Svar till Helen Y: Tyvärr tror jag inte att de som syr/ tillverkar lyxprodukter får mer betalt. Det är inte heller säkert att dyra märken har bättre kvalite än de billiga.

#7 - Helen Y

Nej kvalitén har man ju märkt kan vara åt vilket håll som, ibland fantastisk och andra gånger totalt värdelös, men tänkte ändå att man kanske i alla fall delvis betalar för något gott syfte. Typ bättre villkor. I vart fall i vissa fall.

#8 - Lisa

Vilka "vi"? Otroligt hånig reklam för oss alla andra ("de") som faktiskt tycker januari är en tuff ekonomisk månad. Tröstar med mig att jag hellre lever på müsli en månad än att ha den fula tröjan på mig.

#9 - Hanna Karlsson

Otroligt smaklöst inlägg av henne!

#10 - Emma

Såg precis att hon har ett instakonto som heter mandysmansion.
För att vara miljonär och kunna köpa vilka inredningsgrejer som helst så tycker jag att hon har så dålig smak!
Det skriker pensionärslägenhet på Östermalm.

#11 - Anna

Det är extremt manipulerande att skriva så. När kommer hennes lärjungar fatta att hon är svinrik och har råd med det mesta (lyxresor, lyxlägenheter, en extrem konsumtion av kläder, smink, inredning etc)? Det är ju liksom inte HON som käkar fil?!

#12 - Anonym

@helen.
Jag tänker mer på material än märken. Siden, ekologisk bomull osv. Undvik polyester som är plast och inte bra varken för dig eller miljön. Jag läser alltid "innehållsförteckningen" och väljer utifrån den. Tyvärr kan dyra märken sälja fina plagg men i usel kvalité, som just polyester, och då kan du lika gärna handla på Hm. Nästa grej man kan tänka på är färg, svart är tex sämre för miljön än andra färger. Det nästa är att läsa på om företag, är de transparenta gällande hur och var de producerar kläder?

Gällande inlägget. Dessa systrar hat blivit så hemska. Jag älskade dem förr men nu fylls jag av avsky. De är ett sånt företag som Säljer dyra skitkläder i fruktansvärda material. Och allt handlar bara om att kränka produkter. Fy för dem.

#13 - Sofie

Hon syftar ju inte på sig själv uppenbarligen då hon ju knappast är pank men lägger pengar på att köpa sina egna kläder. Hon ville väl inte skriva ”nu äter ni fil och müsli och tar era sista små slantar” men det är ju det hon säger, egentligen,. Fruktansvärt osmakligt att uppmuntra folk att handla sig panka för att hon ska bli rikare. Och nej, tycker inte att det kan sägas med glimten i ögat på ett skämtsamt sätt när många lever i den verkligheten oh har det skittufft, något jag antar att hon inte har erfarenhet av, iallafall inte färsk.

#14 - Sydney

Helen Y: Jag tänker så här - för de som är intresserade av shopping/mode så är det sällan jag ser att det "hjälper" att fokusera på att köpa dyr design eftersom intresset också gör att man tröttnar efter några år och vill byta ut sakerna/stilen man har så att det ändå är en rätt stor shoppingruljangs. Design-saker har oftast (inte alltid) bättre second hand värde och kan därmed återbrukas längre om man har tur. Men till syvende och sist så handlar det nog alltid absolut främst om att (som flera andra kommenterat) tänka på närproducerat och vilka material/kemikalier som används snarare än att dyrare design-märken automatiskt är miljömässigt bättre.

#15 - Emma

Jag känner precis likadant! Har infört köpstopp för hela 2018! Jag får bara köpa det absolut viktigaste. Det känns så otroligt befriande! I samband med det så är det som att man vaknar upp ur någon slags reklamdvala som man hamnat i med alla influenser som säger "kör det här" eller " den här måste ni bara prova!" det är en sån otroligt sjuk köphets.

#16 - Elina

Vi som lyssnar på Fredagspodden (Hannahs och Amandas podd) kan se inlägget på ett annat sätt. I alla fall jag. I podden är de helt öppna med att de har haft det väldigt tufft ekonomiskt i perioder innan "Perfect Media" startades, när de hoppade mellan jobb och saknade utbildning. Hannah var ensamstående mamma och Amanda drev ett café som gick med förlust. De har berättat om att de levt på havregrynsgröt, nudlar etc för att få vardagslivet att gå runt. Sen har Amanda också berättat att även när hon hade jobb så kunde hon köpa kläder utan att ha råd, vilket ledde till att pengarna till mat tog slut och hon fick leva på bla. filmjölk. Skulle tro att det är detta hon syftar på i inlägget, även om hon romantiserar det lite (som hon ju så ofta gör, vilket jag faktiskt uppskattar hos henne).

#17 - A-M

#16 Jag lyssnar också och om man vet hur det är på riktigt att inte ha pengar så skriver man inte så. Jag minns också att Hannah och Amanda har berättat att deras mamma har betalat deras skulder vid ett flertal gånger.

#18 - Sandra

@helen. Fint av dig att försöka balansera din impact på miljön. Ang kläder: tyvärr är textilindustrin överlag helt ohållbar, enbart ngn promille av all textil är ekologisk bomull etc. Enorm miljöpåverkan av bomullsodling, infärgningar etc. Som student är mitt bästa råd att handla kläder second hand, tex via Tradera eller Sellpy Market. Stadsmissionen och Myrorna har mkt bra också. Och att byta med kompisar, klädbytarkvällar är riktigt kul! Samt att främst köpa produkter som kan lagas, klackas om, bytas foder på osv. Lycka till! Mvh Sandra som precis läst kursen Hållbar konsumtion på Sthlm Universitet.

#19 - Helen Y

Tack snälla ni som svarat, glad jag blir ♥️ känner mig peppad av all ny information, ska verkligen ta åt mig av den ♥️ tack

#20 - Lotta

Jag har börjat lessna på köphysterin och på dessa två systrar har jag lessnat för länge sen! Att de ens har några kunder! Vilka ingår i deras inbördes klubb för beundran? Min favoritaffär Åhléns ska jag bojkotta, då jag till min fasa såg deras märke där! Jag brukar handla det mesta på Åhléns, så det kommer att bli lite utgifter för mig framöver.

Det är dock ingen överraskning att detta smaklösa inlägg på Instagram kommer från denna människa...