bloggkommentatorerna

Kroppen och hjärnan
Jag har legt och feberyrat två nätter i rad nu och igår så kom jag på det mest brillianta blogginlägget någonsin. Men när jag vakande så var det helt borta. Jag minns inte ens vad ämnet var. Det enda jag kommer ihåg var att det skulle revolutionera hela bloggvärlden. Jaja. Någonstans i mitt huvud finns det, bara så att ni vet. 
 
Det senaste i sociala media-svängen är väl att kändisar inte kan hålla sig borta från att tjata om hur de äter och tränar. Som Jerka Johansson skriver så är det faktiskt det tråkigaste man kan läsa om. OM man inte är en träningsbloggare eller så som Lofsan till exempel. Jag följer många träningsfolk så det är inte det att jag inte gillar träningsinlägg. Det kan vara jätteintressant att följa. 
 
De två senaste i raden är Elaine som har sadlat om till vegan. Hon har hoppat upp på hästen som hon inte kommer att äta upp. Läsarna blir provocerade i vissa fall. Det tror inte jag är för att hon har slutat att äta kött utan för att många blir veganer för att gå ner i vikt. Då låter det bättre än att säga att man går på Viktväktarna eller äter LCHF. Om det är så vet vi inte, men många läsare som blir provocerade tror nog det. Jag kan förstå det för Isabella Löwengrip har förklarat sin viktnedgång med att hon äter veganmat och Kitty Jutbring har rasat i vikt och hon äter också vegankost. Om det har ett samband vet man inte med jag tror att läsarna tänker så. En förklaring till varför vissa blir provocerade av detta. 
 
Sen har vi Läckberg som skall gå all in på fitness. Vad tänker jag om det. Ja, det jag tänker är att det tar upp hela ens tankevärld och att det är svårt att göra annat än att tänka på träning och kost om man skall ge sig in i den svängen. Men om hon vill satsa på den sporten så är det upp till henne. 
 
Summa sumarum så känns det som om många går all in om det skall tränas eller ätas bättre. Det räcker liksom inte med att göra små förändringar. Då är det kanske inte så konstigt om folk blir provocerade. Läckbergs Insta följer man inte för att man vill läsa om träning och Elaines blogg läser man inte för att man vill veta hur hon äter. Jag tänker att fokus ligger fel och att vi kvinnor fortfarande är mer kropp än hjärna i samhället. Ni vet ju att män förr i tiden hävdade att kvinnors hjärnor inte var gjorda för att studera med. Våra kroppar var skilda från hjärnan. Vi skulle se fina ut, brodera och spela lite piano. Det lever kvar i allra högsta grad i samhället. Trist. 
 
//Anna-Maria
 
 
#1 - Kakan

Fast, till skillnad från Elaine och Isabella L, så är väl Kitty vegan? Vegan är en livsstil och inte enbart kostrelaterat.

#2 - johanna

Shit, blev stressad bara av att läsa Elaines lista... Fattar väl nånstans att det bara är målsättningar och inte löften men blev ändå tvungen att gå tillbaka till den briljanta texten Ida Östensson skrev häromdagen för att lugna mig: https://umea.etc.se/kronika/saker-jag-skiter-i-att-inte-branna-ut-mig

#3 - Hanna Karlsson

Jag håller inte med om att träningsinlägg är det tråkigaste som finns att läsa. Till exempel menmia.se och piggelina.se skriver om sin träning på ett mycket humoristiskt sätt. Sen tycker jag även att Jerka har fel när han skriver om att ingen bryr sig om träningsinlägg. Det är bara att kolla instagram och se hur många som har mängder med följare trots "tråkiga träningsinlägg". Jag får mycket inspiration från instagram och det tack vare alla dessa som postar videoklipp på övningar. Hade velat skriva samma kommenter hos Jerka men det verkar som att han stängt av sitt kommentarsfält. Hur dåligt som helst men smart om man vill stå emotsagd...

#4 - Hmm

För min del blir jag upprörd för att så fort kost avhandlas och främst då vegganism så är det för att stora ord som cancer kommer fram och alla löften om att just deras kost är vägen till evigt liv och källan till ungdom.

Den kommer både bota dig, göra dig friskare men även till en bättre människa med bättre moral än alla andra.

Ordet glutenfritt har REDAN kommit upp på Elaines blogg förutom alla andra orimliga löften och hetts till att ha dåligt samvete för att inte vara bra nog.

Bli vegan, bli frälst och vinn nyckeln i till din guds rike cancerfri och piggare än någonsin.

Här, jag säljer dig livets vatten.

OBS! Inte alla vegetarianer och veganer. Jag känner och älskar flera men de har alla förnuft och är akademiskt utvilade och skulle aldrig sprida okunskap om kost och kroppens kemi.

#5 - Kex

#4
Håller med dig Hmm, val av kost behandlas verkligen som ens religion!

Se bara hur många som verkligen inte kan låta bli att predika hur deras superkost faktiskt löser alla problem, även när åsikter specifikt undandedes. Gå in på barncancerfondens facebooksida och läs kommentarerna i varje himla inlägg, folk får verkligen korståg med sin LCHF/ glutenfritt/ inget socker/ hemlig superkost typ kanel som gör alla friska.

Härligt att folk mår bra av sin mat, men mängden fokus som kost får är helt orimlig och ingen diet är svaret på livets alla frågor och problem.

#6 - Elin

Hmm: Det är trist och jobbigt att läsa, det håller jag med om. Men faktum är ju att det också är sant. Den kost du intar påverkar hur du mår, så enkelt är det. Jag har en kompis som, efter att ha varit svårt sjuk i närmare 20 år (och ätit en stor mängd mediciner), har ätit sig frisk från två autoimmuna sjukdomar. Hon är friskförklarad av flera läkare som "erkänner" att hon blivit frisk på grund av att hon ändrat om sin kost. Så visst påverkar kosten måendet.

Det gäller att hålla tarmen vid god vigör. Det finns massvis med forskning som påvisar att dåliga tarmbakterier påverkar måendet, det psykiska och fysiska.

#7 - Hmm

Hej Elin!

Skulle jag kunna få namnet på den läkare eller doktor som bekräftar din kompis påståenden?

Om inte, var snäll och sprid inte information som kan lura andra till att göra farliga val.

#8 - Hmm

PS Elin: Självklart påverkar vår kost hur vi mår. Det är inte det jag säger. <3

#9 - Elin

Hmm: Självklart sprider jag bara bra fakta <3 och tänker fortsätta göra det. Jag har tyvärr inte koll på vad hennes doktorer heter, men kan ju fråga! Du kan ju också tänka på att inte sprida felaktig fakta! <3

#10 - Hmm

Elin: Ja gör det för innan dess är och förblir dina inlägg enbart anekdotisk bevisföring och inte ens i första person utan tredje.

Du behöver inte oroa dig för mig. Jag har full koll. :)

#11 - Anonym

Hmm: Jag tror nog att du ska läsa på mer för att få full koll. De fakta du sprider är gamla och bevisföringen de vilar på är vek. Jag har läst det du skriver på Elaines blogg. Det går att äta sig frisk från autoimmuna sjukdomar. Medicineringen som en blir erbjuden gör att man bara blir mer sjuk.

#12 - X

Haha vilken passivt aggressiv konversation ovan! :p

#13 - Sara (forskare)

#11
Källor på det tack!
Riktigt källor alltså. Baserade på forskning. Inte anekdotiska "bevis" utan publicerade, riktiga forskningsstudier tack!

Det är inte ok att sprida ogrundade påståenden om att det går att äta sig frisk från allvarliga sjukdomar som autoimmuna sjukdomar. Det är väl i princip den värsta sortens sjukdomar och är oerhört svårbehandlade varför de behandlingar som finns funkar ok men kanske inte mer. Vilket suger! Men är de bästa alternativen, väl forskade och ordentligt undersökta i kliniska studier dvs bevisat effektiva.

Dessutom är det jävligt nedvärderande mot de som är sjuka att påstå att om de bara "åt rätt" skulle de vara friska.

Ursäktata för min otrevliga ton men blir så j-la förbannad av ovetenskapligheten som sprida till höger och vänster. Så sorry not sorry i guess.

#14 - Anonym

Så där känner jag när jag läser Englas blogg, jag skiter i hur många gympass hon genomför (el inte genomför). Sjukt tråkigt, men hennes tutt/bhbild där hon tappat tröjan livar ju upp lite iallfall😉

#15 - Hmm

@Sara👌👏

#16 - Hmm

#12 X

Jag menade faktiskt mitt hjärta och trevliga ton till Elin men hon tog det tydligen inte så bra. 😉

#17 - Anonym

Tror folk reagerar på Elaines nyårslöften för de känns lite förmätna. Även om hon inte menar att hon på allvar kommer att förvänta av sig själv att hon ska genomföra allt. Men liksom "förändra samhället i grunden gällande barns säkerhet", kom igen! Ska du göra det själv?

#18 - Karin

#17
Ja kanske. Jag vet att jag kan känna mig irriterad när jag läser hennes blogg, tycker bra om henne och hennes blogg men nått skaver ibland för mig.

När det gäller att förändra för barn i vårt samhälle, skapa trygghet för dom. Så kan jag tycka att Elaine skriver folk på näsan. Som om det inte är vad den absloluta majoriteten i vårt samhälle oxå önskar, vi vill att alla barn ska få växa upp tryggt. Tycker Elaine sparkar in öppna dörrar och ofta hamnar i gräl med poliser, politiker, jurister, förskolechefer som om de igentligen inte står på samma sida?!

Förövrigt så finns det ingen bloggare som så ofta brukar skriva, ja jag dömer ingen, som Elaine :)

Från inlägg 2018-01-04 om minimalism och rensa garderoben och att använda endast 33 plagg på 3 månader, inlägget avslutas med ".........Om du har 300 skor som du älskar som ger dig mervärde i livet så dömer jag inte dig. Jag har 300 böcker som dammar i bokhyllan som jag blir lycklig av att titta på, så vem är jag att döma dig....."

Vissa tränings- och kostinlägg hos bloggare känns ibland som förtäckta batningskurer, Blondinbella kan ju mkt väl gått ned i vikt pga stress men hon kanske tycker det låter bättre om det skulle vara vegankost. Att banta är så pinsamt idag nu ska man vara hälsosam dvs vegan (det mest hälsosamma som finns tydligen) och kunna göra 10 chins och ha synliga muskler (som kvinna). Men inte för sin egen skull men för sina barn..... Det känns så trist, det är samma bullshit som tidigare, kroppskontroll. Den nyaste forkningen visar ju att konditionsträning 3 ggr i veckan á 30-45 min är det bästa för hjärnan och hälsan. Skitsnack att dina 10 chins har med bara hälsa att göra. Obs snyggt med muskler på kvinnor och bra att vara stark men när man alltid drar in att allt är så hälsosamt, orkar inte.

Alla bloggare som nu äter veganskt, herregud vad de tänker på miljön skriver dom. Smtidigt som de flyger väldigt många resor. Och att det är så ursprungligt. Och så hälsosamt. Och så fräscht. Och hälsosamt. För 2-3 år sedan var det så många av de bloggarna som skrev många inlägg om hur de äääälskar kött. Alla får äta och träna hur de vill, blir bara så frustrerad av att allt beskrivs vara så hälsosamt hela tiden.