bloggkommentatorerna

Program saknas
Jag är jättetacksam för #metoo och allt som det har bidragit med. Äntligen är det inte okej att göra saker som tidigare viftades bort eller inte togs på allvar. Fler lyssnar nu om man drabbas eller har drabbats. Förhoppningsvis kommer det att bli bättre för alla kvinnor nu efter den här hösten. 
 
Men sen är det den här grejen om den personen som är ett svin skapar saker eller är duktig på sitt jobb skall tas ifrån allt som den har skapat och aldrig mer får chansen att bidraga med något bra. Både Alex och Sigge samt Liv och Caroline har pratat om detta i poddarna. Ska man radera all musik från en person som har slagit sin fru? Ska man aldrig mer visa en film som är gjord av en mansgris? Ska man inte sälja böcker som är skrivna av en författare som har tafsat på tjejer? Musiken, filmerna och böckerna tillför förmodligen människor värde och då behöver de finnas kvar. En person kan vara ett svin på ett sätt men ett geni på ett annat och då går mänskligheten miste om saker och ting om man förbjuder det som personen har skapat eller skapar. Det blir som censur i en diktatur. Farligt. 
 
Ett vardagligt exempel på det var när jag letade efter Dick Harrissons (historieprofessor i Lund) och Martin Timells historiefilmer "Sveriges historia". De är jättebra för åk6 och nu är de raderade av tv4 på grund av Martin Timell. Jag tycker att det var rätt att låta honom få sparken, men det hade väl inte behövt radera alla program? Det finns bara enstaka korta klipp kvar. Jag tror att jag överlever, men så störigt. Det finns inget motsvarande som är lika bra tyvärr. Så nu får gärna några kvinnor göra nya historieprogram från medeltiden och framåt. Tack! (Historieätarna finns ju, men de är lite långa och inte så faktaspäckade.) 
 
//Anna-Maria
 
Dick har ett fan på Instagram som lägger upp en massa Dick-pics. ;) Gulligt! 
 
 
 
 
 
#1 - Ann

Jag brukade gilla Dick Harrison. Tills jag 2008 när jag pluggade journalistik och gjorde personresearch på honom som en uppgift i skolan. Han har blivit fälld i ansvarsnämnden för att ha sextrakasserat en doktorand han handledde. Lånade en av hans essäböcker och hittade att han i förordet skrivit ungefär ”Tänk dig att du är en professor på ett universitet. Tänk dig att du har en ung, mycket sexig kvinnlig doktorand som går klädd i korta kjolar. Vad skulle DU h gjort?”. Detta alltså som förord till en bok om historiska händelser. Tål inte karln sedan dess.

#2 - Ann

Detta var alltså långt innan metoo: https://www.expressen.se/kvallsposten/pa-sparet-vinnaren-dick-harrison-anmald-igen/

#3 - Mops

Ja visst. Istället för att spotta på allt Timell någonsin gjort så kan TV4 jobba svinhårt med att motverka övergrepp nu och i framtiden, på deras arbetsplats. Han är inte det första och jag tror inte han blir den sista heller, så man behöver kanske inte projicera ALL avsky på just honom (skönt om det varit så dock, att det varit bara Timell och allt var frid och fröjd i evighet)

Vad tycker ni som är kloka förresten om Åsa Lindeborgs text om metoo?

#4 - Sara

Haha det där gamla svinet Dick Harryson är ju allmänt känd (och anmäld) för sexuella trakasserier. Men det har ju inte hindrat honom från att fortsätta publicera sig. Och visst har han bidragit med mycket bra som ökat vår historiekunskap, så det illustrerar ju effektivt din poäng. Men är ju bra om man iaf är medveten om hur han betett sig.

Jäkligt dubbelmoral av tv4 att ta bort programmen bort pga Martin timell näf Dick betett sig precis lika uselt.

#5 - Maria

Jag är så kluven här, förstår din poäng med att saker de producerat innan kanske inte behöver raderas bara att det senare kommit fram att de är svin. Samtidigt som jag tycker att varför ska man ens beblanda sig med dem öht nu då man vet att de är svin?
Exv, Woody Allen som gifte sig med sin adoptivdotter och fick barn med henne, det har ju tydligen inte hindrat folk från att fortsätta jobba med honom för han fortsätter att producera filmer och blir ursäktat som "det stora geniet" och filmerna blir hyllade etc. Jag tycker på ett sätt att man ska fan inte ursäkta dem med att de gjort bra saker för det är ju som att rättfärdiga deras beteende, "men de gör ju faktiskt bra saker också"...
Är det något vi lärt oss av #metoo så är det ju dels att vemsomhelst kan bete sig som ett jävla svin, allt från en svensson-svensson kille till kändisar till psykopatmonster. Men dessa kända män du/vi tar upp och som nu kommit fram i ljuset har ju inte bara gjort 1 enda misstag, utan de har betett sig som svin hela sina liv utan konsekvenser mot många kvinnor. Så nu är det dags att de får facea konsekvenserna av sina handlingar och då kanske man måste ta ordentlig ställning och förkasta dem helt?

#6 - Grit

Jag har så svårt för Dick Harrison ända sdan han var med i "På spåret" och skulle pussa Ellinor Persson på munnen hela tiden. Blev inte förvånad när jag senare fick höra om hans "doktorand-historia".

#7 - Matilda

Dick Harrison är en fullständigt gränslös människa. Inte bara att han verkar ha svårt att hålla händerna i styr, han ligger även i konflikt med kollegorna på sin arbetsplats. Sen någon gång på 80-talet om jag intr minns fel. Något som Harrison aldrig kommer glömma enligt eget uttalande. Underhållande och tragisk. Misstänker att fan-kontot är ironiskt utan att ha kollat på det närmre.

#8 - A-M

#7 Ja det är ironiskt. Eller så driver han det själv? 🤣

#9 - hanna

Haha skönt instakonto. Jag vill bara påpeka en sak, jag håller mig dig om att det blir farligt att censurera i denna situation.
Så man får tänka lite större; erkänna, acceptera och leva med. Inte censurera och låtsas som det inte hänt typ.

#10 - Hmm

Ingen är helt fel på precis allt och Harrisons åsikter om hur LUV drivs är befogade.

#11 - Matilda

@A-M haha jag som ändå brukar fatta ironi, nu verkade jag trög och besserwissrig. Ska kolla kontot nu.

#12 - Loe

Samtliga avsnitt finns på Youtube!
(Och, ja. De är båda kräk.)

#13 - Maria

Jag tycker det är fel att ta bort allt dessa män har gjort. Få av dom är ju dömda i domstol. Att förstöra allt dom gjort påminner mig om diktaturer som slår sönder allt den förra regimen/regeringen gjort. Förstör skulpturer föreställande numera misshagliga personer osv. På kuppen blir dom historielösa.