bloggkommentatorerna

Riktigt jobb
Nu finns ett gymnasium där man kan läsa till youtuber och influencer. Det känns mer som en marknadsföringsgrej än en seriös utbildning. De vill ha många sökande helt enkelt. 

Men samtidigt så är det ett erkännande om att youtubers och influencers har ett riktigt jobb. 

Det jag har svårt att tro är att man kan bli en framgångsrik youtuber eller influencer av att gå programmet. Det krävs mer än så. Den som blir framgångsrik måste vara rätt i tiden, ha en bra idé och lite tur. Att planera att bli en framgångsrik youtuber/influencer är det inte många som lyckats med. 

Vad säger ni?

//Anna-Maria 

Min kändisspaning i Stockholm:

(null)

#1 - Anna

Men så är det väl med all utbildning? Bara för att du pluggar till lärare betyder inte att du per automatik blir en bra lärare, eller programmerare eller vad nu pluggar till. Däremot tror jag att om man har intresse och fallenhet kan man bli grym på det med hjälp av utbildning. Oavsett vad det gäller. Sen är ju vissa sjukt grymma och kan lära sig allt själva, det är imponerande men inte alla som klarar.

#2 - X

Det är väl lite som alla dessa gymnasieutbildningar med inriktning media varit. Inte fått intrycket att de lett till särskilt många mediajobb

Eller alla idrottsgymnasium, finns ju massa idrotter det inte ens finns proffs inom, men ändå finns det gymnasium.

Men att gå ut gymnasiet med fullständiga betyg leder ju å andra sidan till kraftigt förbättrade arbetsmöjligheter oavsett inriktning, vad jag förstått.

#3 - Anita

Det är ett seriöst program, det är Estetiska programmet med inriktningen Estetik & Media, det som tidigare hette Medieprogrammet. De har bara döpt profilerna på programmet till moderna titlar. (Jag jobbar själv på programmet för Estetik & Media i Umeå. Högskoleförberedande.)

#4 - Anita

En annan sak; bara för att elever går ”medieprogrammet” (Estetiska programmet med inriktning Estetik & Media) så behöver det inte betyda att man vill jobba med ren media senare. De blir sjuksköterskor, mäklare, dansare, osv, men de blir också väldigt allmänkunniga i att tolka och analysera och kritiskt granska media. Och det är väl om något viktigt idag med fejk news och nyhetskällor som inte förhåller sig till de pressetiska reglerna. Dessutom får de väldigt bra datorvana, tränar sig i presentationsteknik, och mycket annat som är bra att kunna på alla möjliga arbetsplatser idag, inte bara på tv och reklambyråer.

#5 - Lisa

Vad är en youtuber/ influencer egentligen? Fattar ju grundprincipen, men vilka är kraven för att få använda det som sin titel? Eller får vem som helst säga att man är det bara man har konton/kanal?
Generellt tycker jag att det är bra att det finns många olika inriktningar att välja bland på gymnasiet. Smartaste man kan göra är att välja något man tycker är kul, så man orkar tre år till. Enda man ska tänka på är att se till att man har behörighet till vidarestudier efter gymn. Går du ngt kul pallar du antagligen att få höga betyg och har bra förutsättningar när du söker vidare.
Jag skrattar lite åt att man utbildar sig till just youtuber/influencer bara för att det låter som något påhittat. Men det finns ju de som lever på det och då måste det väl klassas som riktigt jobb!? Säkert ett kul sådant! 👍😃 Äh, kul å modern idé!

#6 - ab

#1 Jag vet inte hur A-M definierar en framgångsrik youtuber/influencer men jag tänker att minimikravet är väl att man ska kunna tjäna pengar om man ska ha det som yrke. Även en medelmåttig lärare eller programmerare får lön förutsatt att de har jobb. Å andra sidan hur många youtubers/influencers tjänar okej om de inte är bland de största/mest populära? Och hur korrelerar det egentligen till hur bra/dåliga deras videos osv är?

#7 - H

Trodde medieprogrammet handlade om att lära sig t ex programledarroller, klippa och klistra, och retuschera, i produktioner till tv, film, radio osv! :) Känns som att man genom att kalla det något så snävt som YouTuber, influencer (är inte det en speciell "grupp" som vissa bloggare/vloggare är med i, eller räknas alla som har en sociala medier kanal som influencer?) gör man studenterna en otjänst inför när det väl kommer ut i arbetslivet. Förstår att det kan låta lockande för en 15 åring men det låter antagligen inte jätteseriöst i en arbetsgivares öron? Även om man lär sig samma saker så ger man kanske inte som person ett så * smart * intryck av att ha valt en sådan linje?

#8 - Anna

@#6 är du säker på det? Vet flera medelmåttiga ”influencers” som tjänar samma som medelmåttiga lärare...

#9 - Anonym

Bara för att man tjänar pengar på något tycker jag inte att det är ett ”riktigt jobb”. Jag tycker tex inte att knarklangare, bankrånare, tiggare eller prostituerade har riktiga jobb.

#10 - Anonym

Bara för att man tjänar pengar på något tycker jag inte att det är ett ”riktigt jobb”. Jag tycker tex inte att knarklangare, bankrånare, tiggare eller prostituerade har riktiga jobb.

#11 - Julia

#9 Hahaha :D

#12 - Anonym

Fast en knarklangare, bankrånare eller prostituerad skattar väl sällan för sin inkomst, vilket en influencer gör. Så jo, jag anser nog att om är influencer och får lön, så har man också ett jobb. Däremot som med allt annat är det väl upp till var och en om man vill ha det som en heltidssysselsättning eller mer som extrainkomst.