bloggkommentatorerna

Trosor
Jag har missat att Underbara Clara fick så mycket kritik för inlägget om vad hon använder för underkläder. Men jag är inte förvånad. Hon beskrev visserligen sina favorittrosor som stora mormorstrosor som täcker hela röven, och det är säkert ok bland läsarna, men att hon avslöjar att hon slätar ut kroppen med hjälp av shapingplagg när hon ska gå bort, och korsett ibland när hon ska stå på scen, det var förstås för mycket för läsare som trott att Clara var sådär slät och fin av sig själv. Vilken besvikelse! Eller nej, det är såklart inte en besvikelse över att Claras kropp är vad den verkar, utan att hon medger att hon anstränger sig för att se sådär valkfri ut, och därmed bidrar till hets att andra också borde köpa korsetter. 

Själv tycker jag alltid att det är skönt när folk avslöjar sina knep, istället för att låtsas som att allt är enkelt och naturligt. Man har ju ett val att ta till sig tipsen och haka på. Dessutom är detta helt vanliga underkläder som finns på Lindex och HM och liknande klädaffärer, så det är knappast så att Clara har importerat något fuffens från Asien, i hopp om att bli rik på en ny kvinnoförtryckande trend. Alla vet väl om att det finns strumpbyxor som lyfter rumpan, och midjeformare som plattar till, såväl som att behåar kan trycka upp och ihop. 

Däremot vet jag att alla har olika gränser, och vissa har inga alls. Jag tycker själv att det är jobbigt på riktigt att skönhetsoperationer blir allt vanligare. Men jag tycker fortfarande att det är bättre att folk berättar att de opererat sig, än att bara låtsas som att det är bra sömn och ett dyrt serum (från egna märket!!!) som bidrar till den släta hyn. 

En annan sak som jag tänkt på angående shapingplagg, är att många som inte använder dem tycker att de är lite sköna som skiter i vilket. Såg en sådan diskussion på Twitter en gång, där en normsmal tjej raljerade över hur extremt obekvämt det verkar vara med korsetter och liknande, och att det inte är värt det, bara för att gömma en valk. Och många andra smala människor hakade på: "Blir svettig bara jag tänker på det. Det finns inget bättre än att ta av sig behån när man kommer hem!" Någon annan: "Använder inte behå sedan 1996. Bästa beslutet jag tagit!" Skönt för dem, men jag tror inte det är så synd om dem som gör annorlunda. Jag tror det handlar om vad var och en känner sig mest bekväm i. Jag har aldrig använt korsett, men kan lätt föreställa mig att det för många känns mer bekvämt att bära en korsett eller åtsmitande kroppsstrumpa när man ska bli synad i en tajt klänning på en scen, än att stå utan kroppsstödjande underkläder i en tajt klänning på en scen. 

Det är alltså inte så lätt att bedöma vad som är mest bekvämt för olika människor. I alla fall inte så länge man erkänner att det finns ett kroppsideal, och de som inte är med på det orkar jag inte ens diskutera med. 

Nu är mina tankar helt osorterade märker jag, men jag ska läsa varenda kommentar under de två inläggen Clara har skrivit om ämnet, för det är intressant hur olika folk tänker. 

//Mia
#1 - Anna

Asså herregud...NÄR..jag frågar NÄR!?? ska folk dels sluta vara så lättkränkt och lättstötta och när ska folk bara sluta att liksom tillämpa sina egna moraliska kompass, värderingar och "vad de anser sig vara den rätta vägen" på andra och sen bli förbannade på att andra just inte lever upp till dessa förväntningar de aldrig ens påstått sig eller utgett sig för att tillhöra och införvänta?
När ska folk bara sluta ta allt så jäkla personligt vad gäller utseende, kropp och mat/träning?

Och håller fullständigt med er och Clara här att jag ser hellre/respekterar mer att folk bara liksom ärligt säger att fasen jag vill ner i vikt/bli smal/så trivs/så härer det jag än linda in det i snack om "bra ämnesomsättning" har inte gjort nånting/ jag vill bli stark (oj gick ner 20 kilo på kuppen).
Fasen man kan vara en jävligt bra förebild och feministisk förkämpe och ändå ha egna ideal och trivselstadier.

#2 - Caroline

Funderar på om jag reagerar mindre på Claras inlägg än många andra verkar göra eftersom jag bara är hel & ren (men inte sminkar mig, inte färgar håret, knappt kammar mig, klär mig efter situationen men engageman än så osv). Det är inte av moraliska skäl, utan bara ointresse. Men, för mig blir det ändå så konstigt att folk som spenderar massor av pengar på smink och lägger en timme om dagen på att lägga ett lager med färg över ansiktet tycker att det finns en sån himla självklar gräns mot att använda formande underkläder? Visst smink gör inte ont, men det kräver massor av tid och pengar och att man tänker på hur man lever för att inte smeta ut det osv. Menar inte att det saknas skillnader, utan bara att jag inte förstår varför många verkar tycka att gränsen är så 100 % skolklar.

Jag känner inte att jag borde sminka sig för att bloggare publicerar sminkvideos och på samma sätt som jag kan ta smintips utan att bli sårad tänker jag att CLaras läsare borde kunna läsa ett inlägg om formande underkläder.

#3 - A

Det är väl hela grejen med hennes image och varumärke som inte stämmer med korsett och spanx

#4 - Lina

Jag brukar sova i BH haha! De flesta tycker jag är sjuk i huvudet, men jag tycker på riktigt att det är mer bekvämt så. Har försökt sova utan många gånger, men det håller som mest i ett par dagar innan jag ger upp och slänger på bhn igen.

#5 - MY

Jag reagerade på hennes inlägg. Inte så mycket att jag skrev något men jag förstår lite de som gjorde det. Hon har skrivit om att hon slutat klämma in sig i jeans och istället har sköna klänningar och jag tog åt mig lite för att jag tycker jag ser lite bättre ut när jag tränger in fettvalkarna i typ jeans än om jag skulle låta det fladdra fritt i klänningar och väljer det även om det kanske inte är bekvämast alltid. Nu visar det sig att hon har sina "jeans" innanför klänningen i stället och det verkar ju inte ett dugg bekvämare än att ha jeans.

#6 - Hanna

Jag tror också att hon oftare får kritik eftersom hon upplevs sitta på höga hästar och själv har massor av åsikter.

#7 - Anna

Clara vill ju bara provocera. Kul att hon kastar sten i glashus till blondinbella också.

#8 - Fidolina

#7, vad syftar du på då? Har missat detta

Håller förövrigt med #5 i sak. Så grymt oskönt att häckla folk som gömmer valkarna i tighta jeans, och få dem att känna sig patetiskt fåfänga "till vilket pris som helst", när man själv bär motsvarande funktion men under klänningen istället. Inte så sval och skön som man målar upp sig själv då va.

Utöver det skiter jag i vilket, hon får fast ha rustning där under :)

#9 - Ida

Jag undrar mest över vad hon har för läsare som är så intresserade av vilka underkläder hon använder?
Eftersom hon skrev att hon publicerade inlägget p.g.a alla läsarfrågor hon får om det. Känns helt främmande för mig att ens ställa en sådan fråga till en bloggare och jag tror inte att så många i min och Claras generation tycker att det är en relevant fråga. Därför upplevde jag inlägget som köpt, även om det säkert inte var det (hon är ju alltid noga med att märka ut sådant). Men vad vet jag? Jag ser ju bara till mig själv och mitt umgänge nu. Det kanske är något gemene 30-åring går och undrar över, vilken typ av spanx som skulle passa bäst under klänning.

Vidare är jag inte alls upprörd över att Clara använder korsett och spanx, det tycker jag att hon ska göra om hon trivs med det Och bra att hon är öppen med det.

#10 - ghj

Jag tror garanterat att det är köpt, konstig tillfällighet att så många bloggare samtidigt plötsligt börjat hylla spanx! Petra Tungården mfl. Minns inte vilka andra men minns att jag lagt märke till att flera gjort samarbeten med dem.