bloggkommentatorerna

Avföljer
Ganska ofta ser man kommentaren "avföljer" på olika stora bloggar eller instagramkonton. Jag tror inte vi behöver debattera om att det är ganska töntigt att skriva så, för det är det ju. Men ibland tar man ju ett beslut och avföljer (utan att behöva meddela det!)

När sker det för er? För mig så har det aldrig en enda gång handlat om att en person har skrivit EN korkad grej som jag inte håller med om. Aldrig har jag tagit bort en facebook-vän på grund av ett enskilt inlägg, och aldrig har jag slutat besöka en blogg bara för att blogginnehavaren har skrivit något som tyder på att hen är dum i huvudet. Tvärtom, typ. Jag tycker det är kul att följa ett inlägg som det blir debatt kring. Och om jag innan har tyckt om personen så vill jag ännu mer veta varför vi tycker så diametralt olika i just en fråga. Jag kan alltså inte förstå de som skriver: "Har alltid uppskattat den här bloggen, du verkar vettig annars, men nu avföljer jag. Tack för mig." (Klarar man ens det? Jag hade tvångsmässigt gått in efter en timme igen.)

Ska jag avfölja på grund av ett inlägg så är det för att jag länge har tyckt att kontot varit intetsägande och meningslöst, och plötsligt blir påmind om det när jag ser ytterligare ett inlägg i samma stil. Skulle någon från början normal person börja utvecklas till rasist eller liknande så vet jag inte vad jag hade gjort. Det händer så sällan att någon förändras så drastiskt via sociala medier. Jag har en del facebook-vänner som delar idiotiska artiklar från alternativa medier, men eftersom man känner personerna så är det inte så lätt att avfärda dem som rakt igenom onda. Jag tar bort folk varken är bekanta eller roliga. 

Men med bloggar blir det bara så att det rinner ut i sanden när de blivit tråkiga. 

//Mia
#1 - Sara

Avföljde Amanda Schulman snabbt nyligen, skrev det såklart inte till henne men ångrar det inte en sekund

#2 - Hanna

Avföljde också Anitha Schulman för ett tag sen. Och har slutat läsa My Martens blogg. Anledningen..? My känns så otroligt bekräftelsesökande, har en massa ”hemliga” projekt på g mest hela tiden som hon aldrig avslöjar och vill gärna visa upp vilka ”kända” personer hon känner. Anitha tappade jag helt enkelt intresset för. Märke att jag irriterade mig på att hon dök upp i min feed och tänkte då att avfölja var det enda rätta. Inte ångrat nåt av det.

#3 - SC

Jag avföljde en gpng pga ett enda inlägg; personen ifråga hade besökt Sea World i USA och då kände jag att nåt antagligen saknades i hens etik.

#4 - Bella

Jag tror att jag mest avföljer om personen plötsligt ändras väldigt mycket åt ett håll jag inte tycker om, tex om jag följer en person pga dens recept på vegetarisk mat och sedan börjar personen äta kött säger vi, då får jag inte ut nått/ingen inspiration så då slutar jag följa. Kanske ett dåligt exempel men kom inte på nått bättre just nu😛

#5 - Ulrika

För mig handlar avföljande mer om mina egna reaktioner än att markera mot en viss influencer som jag inte sympatiserar med. Kanske är jag för lakonisk inför min egen konsumentmakt i det fallet, kanske borde jag tänka att mitt följarskap upprätthåller deras ekonomi.

Men det jag tänker mest är hur jag påverkas av det jag följer. Märker jag att jag börjar tänka negativa tankar kring mig själv kopplat till ett konto, då avföljer jag. Det behöver inte betyda att de förmedlar ett budskap som inte är bra. Har jag en dålig period i mitt skrivande och läser om någon annan med stora framgångar och många trogna läsare, då kan det hända att jag mår bättre av att avfölja. Utan att det betyder att de "borde" ändra sitt innehåll.
Många gånger tror jag att man behöver ta ett eget ansvar för sina känslomässiga reaktioner (när det innehåll som avstöter en inte är uppenbart kränkande naturligtvis).

#6 - Emma

Jag avföljde Amanda Schulman i helgen efter hennes hån mot Elaine. Men då hade jag stört mig på henne bra länge. Sälj sälj sälj till sina ääääälsklingar, det stod mig upp i halsen till slut!

#7 - Sa

Jag följer Kat Von D dels pga vem hon är som person, men mest pga hennes fantastiska smink kollektion samt hennes kamp för djurrättigheter. Kat är nu gravid och nämnde kort i ett inlägg att hon troligtvis inte kommer vaccinera sitt barn. Nu är det följare som under nästan varje inlägg kommenterar hur mycket de gillar henne och älskar hennes smink men kommer inte köpa det längre och kommer avfölja henne pga hennes val om vaccination. Jag tänker, kollar alla upp ägarna i de företag som de handlar produkter ifrån? Vad de står för och vad de gör i sitt personliga liv och därefter beslutar att köpa deras produkt eller inte?

#8 - Mila

Jag avföljer ganska lättvindigt.
Att däremot helt ta bort som vän på Facebook är jag mer tveksam till. Får för mig det skulle bli pinsamt om man springer på varandra och personen frågar varför (som om de skulle fråga!) haha...

Men sådant som får mig att avfölja kan vara om personen lägger upp för mycket militant vegan-propaganda, politik jag ej stödjer (typ SD eller starkt åt höger i övrigt), eller blir äckligt privat och gnällig. Har just nu en kollega som konstant lägger upp långa offerkoftestatusar på Facebook och det är bara pinsamt att se, typ "jaha, här sitter jag ENSAM på midsommar... Men nej, tyck inte synd om mig ni. Det är helt okej...". Med bloggar gäller samma. Jag vill inte slösa min tid på sådant jag inte är intresserad av. Tycker redan sociala medier äter tid som det är liksom.

#9 - Mila

Sa: Såg också det av Kat von D. Haha rejält klantigt av henne, men kanske njuter hon av uppmärksamheten... Men är det verkligen något nytt att vi mer och mer har blivit medvetna konsumenter? Jag köper aldrig något utan att ta reda på varumärket bakom. T.ex. står jag ej bakom Blondinbellas livsstil och marknadsföring så jag köper ej LCC. Samma med många andra märken, typ Nestlé, Dole, och om Jockiboi och Jonna släpper något kan du tro jag skyr det som pesten! Vad är problemet? Man vill väl inte ge oetiska varumärken sina hårt förvärvade slantar?

#10 - Line

Jag avföljde Cecilia Blankens och Ebba Kleberg von Sydow när Katrin Zytomierska figurerade i deras flöden. Jag tål inte Katrin helt enkelt.

#11 - Lina

Jag avföljer oftast folk när det blir för mycket. När jag känner att det blir spam med samma innehåll. Skulle aldrig i mitt liv skriva "avföljer" eftersom det är så himla töntigt och framförallt onödigt. Vem bryr sig?

Den jag har absolut svårast för på Instagram just nu är Calle Schulman. Han får bara sämre och sämre självinsikt för varje år som går.

#12 - P

Jag har avföljt en av mina bästa vänner som är vegan då hon postar mycket så mycket bilder på djur som lider mm. Jag är ej vegan eller vegetarian själv och har inget emot att prata om veganism med henne, men vill inte mötas av bilder jag mår dåligt av när jag loggar in på Facebook.

Jag avföljer också personer som postar mycket "äckliga" bilder på sina barn, t ex personer som postar bilder på sjuka barn som det rinner snor ut näsan på, eller som har mat runt munnen. Haha. Förstår att många uppenbarligen tycker deras barn är urgulliga när de kletat spaghetti och köttfärssås i hela ansiktet och jag känner är känslig men jag klarar verkligen inte av att se det utan att få kväljningar.

Avföljer också människor som postar bilder på diverse egna åkommor, eksem, stora blåmärken eller skärsår och sådant som förvånansvärt många verkar vilja dela med sig av på Facebook. Bilder från hjälporganisationer är en annan sak, de har ett viktigt syfte och jag stödjer flera.

Har också avföljt vissa som postar medvetet "sexiga" eller avklädda, utmanande bilder osv, för mitt eget välmåendes skull, då jag märker att jag börjar må sämre över mitt eget utseende när jag matas av bilder på "perfekta" och sexiga kroppar.

Jag är personligen höger på den politiska skalan, men har aldrig avföljt någon på grund av att den postar extremvänsteråsikter eller rasistiska åsikter, då jag någonstans tror att det kan vara viktigt att vara medveten om vad det är för krafter som vi måste slåss mot i samhället, varenda röst på nazistpartier eller extremvänsterpartier kommer från människor runtomkring oss och att bara avfölja kanske får en att känna lättnad för stunden men tror samtidigt att det är nyttigt att påminnas om vad man har att bekämpa i samhället.

#13 - T

Jag avföljer mer som du Mia, när jag inte får ut något av ett konton längre. Ofta för att det känns tråkigt mwn det kan ju också vara att det blivit lite skevt i instagrammixen.

Ibland har kag avföljt för att jag insett att jag exempelvis inte alls vill ha heminredningsinspiration utan bara blir stressad av det.Ibland för att jag tyckt det varit för mycket debatter som jag inte orkar bli engagerad i genom att läsa, det tr för mycket energi.

Men jag tror aldrig jag avföljt som en arg markering mot någon.

#14 - C

Jag avföljer när det de skriver inte intresserar mig längre.
Jag håller inte alltid med er, men allt tyder på att ni är vettiga och bra människor. Vi tycker bara olika ibland.

Så skulle aldrig avfölja för ett inlägg. Sen följer jag vissa för att ha något att störa mig på... (för lite problem i mitt eget liv antagligen).

Men håller med, när det börjar bli tråkigt och ointressant. Då slutar jag.

#15 - Sandra

Jag avföljer aldrig pga något ”korkat” inlägg, om det inte är rasistiskt eller riktigt hemskt på andra sätt.
Detta har fått mig att avfölja både bloggar och Insta-konton:
- spam - dvs när det varit uppdateringar aaaalldeles för ofta och särskilt med reklam
- när bloggen/instat ifråga fyllt med alltför mycket reklam och business och det blir mindre personlighet.
- i perioder har jag kunnat avfölja av känslomässiga skäl för en stund, tex när jag genomgick ett break up och följde någon som skrev ofta om hur fantastiskt hon hade det med sin kille. Sånt man inte pallar i stunden liksom :)

#16 - Lisa

Jag har slutat följa inredningskonton på ig, för det blev en sådan rundgång på perfekta hem där barnen typ matchade soffan de satt i. Varannat inlägg handlade om att konsumera mindre för tänk på miljön, samtidigt som jag skulle behöva spara i tre år för att ha råd med en enda pläd som de nonchalant slängt över en säng.
Jag följer alla som har självdistans, glimt i ögat och humor, som tål att det blir diskussion och inte blockar alla som har en annorlunda åsikt. De är inte så många ;) Ni tillhör dock det unika släktet!

#17 - G

Jag var i överlag som du. Avföljde när jag tillslut kände att det var ogivande. Dock valde jag förra veckan att bryskt och brutal sluta att följa nyhetskanalen Linköping News på Fb efter att en av deras krönikör visat support för Mr Coola texter om våldtäckter av barn ska vara ok att skämta om. Usch. Där gick uppenbarligen min gräns. Kontot hade varit under viss kritik innan dess kan jag iofs känna. Dock mer pga av fattigt innehåll i artiklarna och inget nytänk av innehållet på sidan. Ville dock supporta och följa en uppstickare och utmanare till etablerade kanaler trots artiklar som lämnade mer att önska. Men som sagt. Inte efter den krönikan. Det blev tack och adjö.

#18 - Anonym

Avföljde en bekant på Instagram som postade bilder på sin bäbis 3-4 ggr varje dag. Själv är jag ofrivilligt barnlös och orkade inte se det. Har lite dåligt samvete över att jag avföljde. Önskar man kunde dölja personer på instagram så som man kan göra på fb.

#19 - Line

#18 det går att dölja personer på Instagram med. Det finns två sätt att göra det på. Tryck och HÅLL IN på personens profilbild i story-fältet eller gå in på personens profil och klicka på de tre prickarna uppe i högra hörnet och välj ”dölj”.

#20 - Katja

Önskar det fanns ”visa färre inlägg” på Insta som det finns på Twitter. För vissa har fasiken inläggsdiarré och man vill ju liksom inte avfölja en bra person enkom för att hen spammar... (mycket sånt inom cykel/outdoor) Men avföljer gör jag enbart om personens inlägg gång på gång visar sig meningslösa, elaka eller får mig på dåligt humör. Och så avföljer jag förstås alla som inte gör annat än ”inspirerar” och säljer. Gäsp. Avföljer dock inte ”jobbiga” konton - vill inte hamna i något slags filterbubbla. Hellre bemöta/ogilla!

#21 - Anonym

Jag avföljer tråkiga människor, i första hand. När det bara är bilder på hur långt de sprungit. Sedan avföljer jag rasister och "invandringskritiker". Räcker med ett enda inlägg om något smart Ivar Arpi sagt så ryker de från min lista. Det är helt enkelt för att i mitt flöde vill jag ha det som gör mig glad eller intresserad. Inte som ger mig hög puls.

#22 - Hanna Karlsson

Jag har svårt att avfölja. Det finns några konton på instagram som jag egentligen tröttnat på men fortsätter följa för att vi varit "vänner" sedan jag startade mitt konto för tre år sedan.

#23 - P

.... Och min lista avser avföljningar på Facebook. Där man fortsatt kan vara vän utan att den andre (vad jag vet?) vet att han avföljt. Jag använder inte Instagram så det problemet har inte jag. :)

#24 - P

Man*

#25 - @sarasliv

Jag följer bara fem bloggar, och de har jag följt i en evighet så de kommer jag inte avfölja. Men på insta avföljer jag hejvilt. Och följer iofs. Avföljer när jag känner att jag ledsnat på att se i flödet (obs ej bekanta!). Avföljer inredningskonton när jag känner att allt blir samma lika, avföljer kändisar när deras liv känns ointressanta, och avföljer folk som är för lyckliga och peppande (så jävla bitter person ba, men orkar inte få upptryckt i ansiktet om underbara barn som är så omtänksamma när mina bara bråkar, livet är vad du gör det till, när jag är relativt nyskild och allmänt alldeles underbara konton.). Mitt flöde ska ju tilltala mig och ingen annan. Älskar att jag nyss kom på funktionen att dölja folks stories också! Vissa har ju fina konton men bombarderar sönder sina stories...

#26 - Anonym

Jag rensar bland mina konton lite då och då, men handlar främst om större konton som jag egentligen inte vet vilka det är, bara följer för fina bilder. Dock slutade jag följa tex Rusta upp -Isa som jag följt länge via bloggen när hon använde ordet negerbollar och sedan vägrade se problemet när hon fick kritik. Det var alltså viktigare för henne att få använda ett ord som hon alltid gjort än att bry sig om varför det inte är ok. Jag är mörk i hyn och liksaå mina barn, och skulle aldrig själv använda nedsättande ord om andra bara för att ... speciellt inte om fleta personer förklarar olämpligheten. Men hey, en blond tjej med blonda barn som aldrig kommer möta rasism, varför skulle hon bry sig? Då slutade jag följa.