bloggkommentatorerna

Ord eller handling
Fick ännu ett tips bland kommentarerna, som även det handlar om torkan. Sandra Beijer har skrivit ett inlägg om hur hon njuter i sommarvärmen. Angående vädret skriver hon "Det får aldrig försvinna". 
 
Folk blir som galna, över hennes nonchalans. De kräver att hon tar sitt ansvar. 

Det är ännu en storm kring hur folk uttrycker sig. Man måste uttrycka sig ok, då är allt lugnt. Då spelar ingenting annat någon roll. Men säger man fel, då är man rökt. Oavsett hur lite dessa ord påverkar själva situationen. 

Sandra har inte skrivit någonting som tyder på att hon förstör vädret för äldre, sjuka och bönder. Hon har inte skrivit att hon har gjort upp en eld i skogen, eller att hon njuter av vattenspridaren på gräsmattan. Hon verkar inte påverka den akuta vattenbristen mer än någon annan. Hon skriver bara att hon älskar vädret. Att hon skriver att det aldrig får försvinna betyder ingenting, för hon har noll procents möjlighet att påverka vädret som är just nu. 

Det är en helt annan sak att kritisera den växande grupp influencers, som är med och bygger upp konsumtionssamhället genom att varje dag marknadsföra en livsstil som bygger på shopping. Det är dock en större sak, som knappast en enskild person kan lastas för. 

Sandra bestämmer inte vädret, men just den här sommaren, efter flera år med kallt väder, trivs hon. Det är helt verkningslöst att kräva av henne att hon lägger till att hon hoppas att det blir regn snart. 

Har ord och attityder fått extra stor betydelse sedan sociala medier kom? Som det där med att kräva av alla människor att titulera sig som feminister. Jag har nog också varit med om att hetsa kring såna saker. Tomma ord, när handling är det som påverkar. 

//Mia
#1 - Anonym

+1 på allt ni skriver här!

#2 - Anonym

Tänkte liknande när jag läste kommentarerna, det flesta var hyfsat neutrala men med en anklagande ton om hur Sandra borde gjort, ngr kommentarer var mer rasande (hehe), och EN kommentar var sansad. Den skrevs utifrån ett jag-perspektiv av att vara boende på landet och att det är väldigt jobbigt nu och hen ville framföra sin synvinkel till varför hon blev lite ledsen av Sandras inlägg.

Dock det blir galet när varenda inlägg ska kvalitetssäkras att ta hänsyn till allt och alla. Här tycker jag hennes läsare gnäller och har orealistiska förväntningar.

Det blir absurdt om vi i sociala medier måste helgardera oss i allt vi skriver.

#3 - Tove

Väldigt intressant inlägg! Jag upplever att typ 90 % av debatten på internet handlar om ordval och uttryck och känslor kring det, och att det som faktiskt gör skillnad hamnar i skymundan hela tiden. Jag tror det blommat upp en enorm övertro på hur stor betydelse det har hur vi utrycker oss. Lyssnade på en podd med Allt du vill veta (?) men någon språkprofessor där han prataze om att det inte ens finns något belägg för att det skulle vara viktigt med vilka ord vi använder, men att tron på att det är väldigt väldigt nästan exponerat.

Jag får lite ångest av att det inte kommer något regn men jag tycker det är helt absurt att tänka att denna ångest eller att jag sitter och skrävlar om den på något sätt skulle hjälpa någon som drabba ekonomiskt av torkan. Nästan förmätet? Jag kan gott njuta av värmen för mina känslor hjälper exakt ingen. . Försår att man kan släppa ut ilska över vädret på någon som njuter av det om man tex har ett lantbruk, men inte att man faktiskt tycker det är viktigt att strida för att Sandra ska slänga in brasklappar om torka i sin text som att det vore viktigt.

Gå banans på folk som inte följer eldningsförbud eller slösar på vatten istället. Eller påverkar klimatet.

#4 - Tove

*Tron på att det är väldigt viktigt nästan exploderat

#5 - Anonym

Fattar inte hur NÅGON kan tycka om det här vädret. Så jävla gött att det är såhär så liten del av året. ÄLSKAR höst och vinter!

#6 - Em

Jag reagerade lite över ordvalet och tyckte det var lite klumpigt. Tror att någon i hennes kommentarsfält nämnde att landsbygden sällan uppmärksammas och om den väl gör det så handlar det om hur alla där är rasister typ. Jag tror att några av de rasande kommentarerna springer ut någon slags frustration över att ständigt vara åsidosatt och bortprioriterad. När väldigt många boende och verksamma på landsbygden nu är hårt drabbade och kapital, egendom och typ liv står på spel för vissa medan ”folk i stan” går runt och tycker allt är toppen så tror jag att man vill göra som röst hörd. Med det sagt så tycker jag också att det är orimligt att tro att Sandra styr vädret och att hon ständigt ska adressera alla problem och inte stöta sig med någon. Jag har inget emot att folk njuter av vädret, men just den meningen, ”det får aldrig försvinna”, var lite... klumpig?

#7 - Anonym

#6 Em

Håller med om allt du skriver, bra synpunkter. Men tycker att det sista du skriver att Sandra skrivit ”det får aldrig försvinna” är lite klumpig. Alltså kan man inte bara låta det passera. Människor fattar väl vad hon menar, vi bor i Sverige, ooar och ojar oss så fort solen kommer fram på våren. Alla fattar väl att hon INTE önskar sig sol, 30 grader, inget regn from maj till september. Gör inte folk det? Hon förstår helt säkert konsekvenserna av ett sånt väder. Hon skriver en livsstilsblogg med, enligt mig, fokus på känslor, upplevelser, relationer, livet.
Det är som om varje gång hon reser så ska hon ha en disclaimer om att hon vet att vissa inte har råd att resa.
What liksom ?!

#8 - Em

#7

Jo det är klart! Jag håller med. Är ett stort fan av att bara låta grejer passera på internet och inte skapa "debatt" kring precis allting som man reagerar på eller tycker är störigt. Just Sandras inlägg läste jag, kände ett litet litet stygn av irritation vid just den meningen, men la ner telefonen och gick vidare. Sen idag läste jag detta vettiga blogginlägg och samlade mina tankar i första kommentaren. Jag tycker att det är orättvist och fel att Sandra i hennes kommentarsfält får representera någon slags grupp människor som kategoriseras under "folk-som-bor-i-stan-och-inte-har-en-aning-om-hur-svårt-många-på-landsbygden-har-det". Det känns skevt och det är klart att man inte ska behöva väga vartenda ord för att se om det kan tänkas vara problematiskt ur någon synvinkel. Men jag tror att många på landsbygden har behov av att göra sin röst hörd och påminna att "hey vi finns, livet på landsbygden blir allt svårare att leva, vore schysst om folk kunde uppmärksamma detta" och då blir det lätt att ta en sån mening som "låt det aldrig försvinna" bokstavligt. Jag tycker inte att Sandra ska behöva få en massa kritik, hon menade ju antagligen bara att hon gillar fint väder och att sommarkänslan är bäst, men här tolkas det som representativt för klyftan mellan stad och landsbygd och hon får lite stå till svars för det. Jag tänkte ju då att hennes mening i sammanhanget var lite klumpig, men trodde verkligen inte att den skulle generera i det kommentarfält som den gjorde.

Jag tror att just sociala medier typ är lättaste sättet att göra sin röst hörd och det gör det lätt att hitta en syndabock. I det här fallet (eller, i det flesta när man letar syndabockar) så blir det rätt konstigt att en person får stå till svars. Men tillbaka till frågan: jo man bör låta saker passera. Kanske var lite fel att jag sa att jag tyckte det var klumpigt, jag tycker ju inte att det legitimerar de "rasande" kommentarerna. Men kan ändå förstå vart de kommer från. Det är inte superlätt att vara boende på Sveriges landsbygd 2018.

#9 - Anonym

# 8 Em

Bra kommentar igen, håller med om allt. Tror endel raseri i sociala medier kommer från att ens verklighet inte finns med i debatten som jag uppfattar att du skriver. Stad och landsbygd är en sån klyfta. Jag bor inte själv på landsbygden men min morfar och mormor gjorde och har sett hur samhällsservicen långsamt har minskat under lång tid.
Finns ju många andra saker än väder som torka/väldigt mycket regn som retar och nonchaleras. Tex polisbristen - att vardagsbrott inte blir nån idé att anmäla för för få poliser stationerade, långa resvägar när föda barn osv. Det finns väldigt mycket frustration och ilska. Och också att man ses som lite ”dum” på nått sätt, som om man blev kvar typ. Det riktiga livet sker ju i Stockholm typ.
Blä alltså. Jag förstår frustrationen med denna klyfta. Med andra grupper eller debattörer som letar efter något att bli arg över har jag däremot ingen sympati. Minsta felskrivning så väller ett typ av raseri fram som är obehagligt.

#10 - Åsa Aabakken

Det känns som om somliga bara väntar på att få hugga när någon uttrycker sig icke PK. Vad är det med en del folk, tagga ner 🙄

#11 - Anna

Tror värmen gör folk dumma i huvudet...

#12 - Anna

#Em. Bra kommentar men varför läser lantisar stockholmsbloggare om de blir så provocerade? Finns andra bloggar att läsa liksom. Och hittar man ingen man gillar, starta en egen. Verkar konstigt att förvänta sig att en stockholmsbloggare ska ha landsbygdsperspektiv?

#13 - Kourtney Yasmine Styles

herregud1 kan folk låta folk vara bara! alla har väl rätt till att tycka precis som man vill! jag råkar också gilla värmen även om det är extremt just nu! jag har hellre detta varje år än svensk, kall sommar!!!
och ja, jag fattar att dte drabbar bönder osv, men bara för det har man väl rätt att gilla värmen ändå!!

#14 - A-M

#11 Haha! Exakt vad jag tänkte. Inne på Martin Melins Insta har det också stormat nu för att han skrev att han dricker 5dl mjölk om dagen och frågade sina följare om det är bra eller inte. 😂🙈 Ni förstår nog vad som hände. Jag tror att semester, tokvärme och sociala medier inte är en bra kombo.

#15 - Em

#12

Tja, för att även lantisar gillar böcker, resor, musik, kläder och sånt som hon vanligtvis skriver om. Är ju inte som att Sandra brukar skriva nedsättande om den svenska landsbygden direkt. I det här fallet tyckte några i kommentarsfältet att hon var lite nonchalant gällande en fråga som är aktuell och drabbar många landsbygden, sen är det en andra grupp som kommenterar som jag tror gillar att bli provocerade och vill sätta dit valfri influencer vid minsta snedsteg, vilket är obehagligt. Hur som helst, som svar på din fråga: det är inte direkt som att stadsbor och lantisar är två väsensskilda grupper som absolut inte kan förstå varandra och därmed måste ta del av olika media och kultur. Jag tror inte lantisar brukar bli provocerad av Sandras blogg, men just den här gången befinner sig många i en halvläskig situation och med varma trötta semesterhjärnor på det.

#16 - Ellie

Alltså, jag skrattade rakt ut! Men är inte detta ganska typiskt vädertokiga svenskar? I maj sa jag på jobbet "Åh det är för varmt" och fick ett ARGT "Säg inte så! Detta är underbart! Vi förtjänar att äntligen ha det varmt!" Alltså på riktigt lät denna kvinna ARG. För att jag personligen lider av värme och föredrar höst och vinter. Som om jag var en magiker som med mina ord skulle skapa vinter igen hehe... Nej vädret är ett känsligt ämne idag. ;) Jag tycker det är helt självklart att Sandra om hon nu faktiskt bestämde över vädret inte skulle låta oss andra brinna upp och svälta, men just nu är hon en individ som älskar sol och värme och därför tycker det är skönt såhär. Jaha liksom?

Tror också värmen ger folk solsting och får dem att gå igång för ingenting..

#17 - C

Tror fan inte det har ett skit att göra med att folk är upprörda egentligen. Tror i allmänhet att det finns personer som bara vill hitta fel och brister och känna påpeka det och själva tycler att de är världens finaste människor. Spyr på det.

#18 - Karolina

Jag funderar på om du, Mia, kan ha en poäng med det där att exakta ord och uttryck kan ha fått större betydelse iom sociala medier. Just för att ord alltid har en mer slutgiltig betydelse i text och för att texterna framförs i en sorts monologform. Trots kommentarsfält är det ruskigt svårt att få till äkta dialog, inte sant?
Tänk om Sandra hade sagt till ett gäng lyssnare: "Åh, jag älskar värmen! Den får aldrig försvinna!" Varpå någon kommenterat: "Fast den långvariga värmen är ju inte så bra för växterna och djuren..." så hade nog Sandra svarat: "Nej jag vet, men ni fattar vad jag menar." Och de flesta hade nickat instämmande och diskussionen skulle vara över. Förutom att några (där ibland jag) hade sagt: "Fast det är också skitjobbigt, jag svettas typ hela tiden och kan inte sova. Men jag fattar ju också vad du menar." Och så hade det inte varit något mer med det.
Eller om alla (eller iaf de mest högljudda) i Mr. Cool-debatten tagit en fika ihop och diskuterat saken, lyssnat färdigt på varandras perspektiv och tagit sig tid att reflektera och resonera tillsammans så hade de skiljts åt, inte överens, men förmodligen lite ödmjukare och med lite större förståelse för varandras perspektiv. Och det hade kanske varit över på en eftermiddag och inte tagit flera veckor...
Sociala medier är spännande och givande på många sätt men att på riktigt föra dialog om viktiga frågor verkar inte riktigt lyckas...? Eller har vi några goda exempel?

Det blir också så "skitnödigt" när varje ord måste vägas på guldvåg och om hänsyn måste tas till allt och alla. En period för flera år sedan läste jag Katrin Zytomierskas blogg ganska regelbundet, inte för att jag höll med henne men för att jag tyckte om att hon skrev i ett enda flöde, det verkade som om hon skrev som hon tänkte. Det var väldigt befriande att det inte var så tillrättalagt, tyckte jag.

#19 - Anna

#Em. Fattar vad du menar. Jag överdrev lite för att göra en poäng. Förstår att man läser sandras blogg oavsett bakgrund för den är välskriven. Och det är mänskligt att anta att andra är som en själv är. Tror därför folk blir så sura när någon som man känner igen sig själv i uttrycker sig på ett sätt man själv inte skulle göra.

#20 - Linda

Nu är hon besök hos Elsa på Gotland som har helt slut på vatten i brunnen pga torkan, såååå karma löste alltihopa. Nu vill hon nog inte ha det så här varmt jämt.

#21 - R

Fast nja, situationen är ytterst allvarlig. Visst att man inte styr över vädret, torkan eller bränderna med sina ord, men jag tänker att det handlar om medkänsla? Egendomar, företag, djur och liv står på spel för en ändå relativt stor andel av befolkningen, man kanske inte just då behöver skriva att man vill ha evig värme, även om det såklart bara är bildligt talat?

Liksom Em skrivit så verkar ingen riktigt bry sig om vad som händer på landsbygden. Jag tycker inte att det är helt orimligt att de försöker göra sin röst hörd, även om en livsstilsbloggares kommentarsfält kanske är ett lite märkligt forum. Hellre det än att det inte talas om det alls. Jag tycker hur som helst att det är bra att det diskuteras. Upplever det som att idag faktiskt är första dagen oron och omtanken verkar sprida sig utanför landsbygden. Jag hoppas att landsbygdens problem kommer att tas på större allvar.

#22 - A

# 18 det är sååå sant! Bra formulerat, jag har tänkt i liknande banor flera gånger.