bloggkommentatorerna

Undvika solen till varje pris
Mia sa till mig för ett tag sedan att innefolket inte solar längre. Ja, tänkte jag. Så är det kanske? 

Jag fattar inte hur de kan undgå att bli bruna?  Speciellt de som åker till solen jämt och ständigt. Nu när det är fint väder här hemma och man är ute en hel del så går det inte att inte bli brun. Eller så är det jag som har väldigt lätt för att få färg? Jag gillar det, men jag anstränger mig inte. Det blir som det blir. Rynkor är jag inte rädd för heller. Kan tänka mig att huden är det som ska räddas. Sen vill jag ha all d-vitamin jag kan skrapa ihop inför den långa vintern utan sol. (Förstår om de som är superkänsliga inte kan vara i solen.)

Så nu när jag är brun så framstår jag som en otrendig person utan klass och stil. Precis som jag är med andra ord. Passar bra. 

Vad tänker ni om den här nya trenden att undvika solen till varje pris? 

//Anna-Maria


#1 - Linn

Har jag inte hört. Snarare att inne folket är bruna då de har råd att åka utomlands osv. Har haft malignt melanom och känns som jag åt den ända i hela Sverige som tänker kring hur farlig solen faktiskt är. Jag och mina barn som är vita och då är vi ändå ute mycket 🙈

#2 - Åsa Aabakken

Så har det väl varit i några år nu att det är vulgärt att vara brun. Själv är jag snyggt pepparkaksbrun. 😂

#3 - Fnulan

Humm.. inte ens tänkt på det! Jag är också helt utan klass och stil då och det är heeeelt okej =)
Jag älskar solen!

#4 - Gwen

.... Men jag är sjukt mycket snyggare som brun?? Haha . Uhhhhh känner mig som en levande död hela vintern men tycker liksom om mig själv med lite färg i ansiktet.... Hellre brun och osminkad än blek och sminkad, liksom. Det är det piff jag gillar bäst! Samtidigt är jag väldigt orolig för hudcancer och solar inte solarium mer än vid enstaka tillfällen per år, och solar lite under sommaren genom att bara vistas ute. Pressar endast på utlandssemestrar... Visste inte att jag var otrendig..... Men alla använder väl typ brun utan sol? Iaf på sociala medier? Är det okej eller otrendig med?? Eller gör de ej det längre?

#5 - Amanda

Haha, känner igen mig i dig Linn. Har också haft Malign melanom och trots att jag jobbar utomhus varje dag + har varit på semester i solen i två omgångar i år så är jag knappast brun. Solskydd varje dag! (Tvärtemot hur det var förr men medvetenhet är ”inne” skulle jag säga dock inte bland kollegor och omgivningen som ofta och gärna pikar kring att man knappt har någon nyans men sen går de gärna och berättar att ”nä jag har inget solskydd”.) så heja medvetenheten! Dock kan man ju få färg trots medvetenheten ;-)

#6 - Charlotte

Fast det handlar väl snarare om en ökad medvetenhet för de risker som solning medför...? Brun kan man ju bli, men bränna sig ska man ju inte göra. Jag använder spf 50 i ansiktet och 30 på kroppen och får självklart färg ändå, men jag skulle aldrig gå ut utan spf - än mindre släppa ut min dotter utan det.

Svar: Jag tror att det handlar om att de inte vill få gammal hud. Att de röker och dricker verkar de ta.

Jag använder också solfaktor 50 över hela kroppen och barnen också. Vi blir bruna som pepparkakor ändå. Köper den där svindyra moussen som finns på Apoteket nu. Min sambo använde den och hade missat på ett ställe. Det ser ut som han har en röd tatuering. Så solkrämen är supereffektiv. Det jag vill säga är väl att bara för att jag gillar att vara ute och blir brun så betyder inte det att jag inte är medveten. Det vore ju synd om alla vi som är aktiva ute i solen och som blir lätt bruna anses som sämre människor än de som inte blir så lätt bruna. Där får inte diskussionen hamna.

//A-M
bloggkommentatorerna

#7 - Conny

Det är en mycket bra trend. En som jag har praktiserat länge. De närmaste två veckorna blir svårt, då jag befinner mig på Kreta.

#8 - P

Men alltså detta med SPF.... Är det verkligen bra? Läst att det kan bidra till ökad risk för cancer, för att det typ döljer symptomen på att man fått för mycket sol.

Och är det verkligen inne att vara blek? Har människor inte bara BUS och spraytan istället?

#9 - Ellie

Jag arbetar för en hudläkare sedan ett år tillbaka och är nu såå glad att jag sällan är ute länge i solen. Det är inte "bara" hudcancer som är jobbigt utan även synskadad hy och andra konsekvenser är trista att dras med (klåda t.ex.) och detta visar sig inte direkt utan på ålderns höst.

Det märkliga är att jag som 20-åring blev brun otroligt lätt men nu vid 30 blir jag aldrig brun? Hade ett brun-utan-sol beroende för några år sedan och har ibland funderat på om det kan ändra på pigmenten på något sätt...

Jag får ofta kommentarer om varför jag inte är ute och njuter av solen mer. Men jag får huvudvärk av det och med all cancerrisk och annat så är jag hellre lite blek än "fin och brun". Har ingen trädgård så lätt att hålla nere soltimmarna. :) Tror de som kommenterar min blekhet kommer bli rätt bittra när jag är sist att få rynkor och fula pigmentfläckar om ett par år haha :)

#10 - Ellie

Menade givetvis solskadad hy och inte synskadad haha.. :)

#11 - P

#9-10, Ellie, tack för informationen! Så skönt med lite input från någon som faktiskt vet! Men påtal om ditt stavfel.. haha, har du någon aning om hur skadade blir ögonen av sol?

Och stämmer det jag skrev i kommentar #9 om SPF? Är lite kluven ang om jag ska använda eller inte använda!


Och jag är också orolig för BUS-effekter i långa loppet! När tror sjukvården att man kan se om det skadar huden långsiktigt? :/ Vill gärna använda men gör det otroligt sällan dela pga migrän ac lukten men också pga ev. Okända risker!

#12 - Ellie

P: Ja, faktiskt helt sant, ögonen tål verkligen inte sol hehe.

Läkaren jag arbetar med rekommenderar sina ljusa patienter att använda solskydd spf 50 minst. Finns även någonting som heter Actinica lotion som vissa rekommenderas att skydda sig med, men jag vet ganska lite om det än så länge, är oftast för de som haft hudcancer eller väldigt mycket aktinisk keratos (solskador på huden). Men som sagt är det bättre att begränsa solandet även med solskydd, och hålla sig under tak och parasoll mer. Många är på stranden i typ 8 timmar och det ÄR farligt. Jag tror att det kan vara värt att köpa högkvalitativt skydd än typ Nivea... lite som billigt schampo som innehåller silikoner, så det är värt att satsa på lite bättre kvalitet...

#13 - T

Jag avskyr värmen och lider av den, då jag blir överhettad, så jag är ständigt blek. Har dock inget emot det. Spelar ingen roll för mig. Dessutom får jag fula fläckar i ansiktet av solen. Är rädd om huden också och vill inte få rynkor i onödan.

Trender bryr jag mig dock inte ett dugg om och hade inte hört talas om det här.

#14 - Hanna

Hehe det tog ett par timmar innan jag förstod detta inlägg... Tänkte att "innefolket" var personer som var mycket inomhus och som sällan var ute och jag tänkte att de såklart inte solar och då blir bruna?!? Men nu förstår jag......

#15 - Anonym

Är inte överdrivet intresserad av sol och är nöjd med att sommaren är kort. Jag är ginger så får inte mycket färg, det störde mig när jag var yngre men kan verkligen inte bry mig mindre längre. Stoltserar med mina kritvita ben, sjukt ändå att det liksom är en grej?

#16 - Jeanette

Jag håller mig utanför solen så mycket jag kan. Var ung på 80- och 90-talet där det solades topless och utan solskydd och jag är livrädd för att få hudcancer.

#17 - Anna

Jag tycker att det är jättebra om det är en trend att använda spf och att inte ligga och pressa i timmar. Min pappa har fått mycket skador i huden som han regelbundet får gå och behandla (dyker upp nytt hela tiden) eftersom han alltid varit mycket ute på havet och slarvat med spf, så jag är svinnoga med att smörja in mig och skydda mig, vill inte ha såna skador, huden är fan viktig och svår att reparera! Känner dock inte igen det här med att det skulle vara otrendigt att vara brun, alla influencers är ju fortfarande superbruna, men kanske kommer det från spraytans/brun utan sol.

#18 - Annika

Var ser ni dessa bleka influencers? Nu följer jag visserligen bara Sandra Beijer och Elsa Billgren och de har väl alltid varit duktiga på solskydd, men jag läser Bloggbevakning då och då, och varenda influencer som dyker upp där är pepparkaksbrun!