bloggkommentatorerna

Fästingbett
House of Philia-Petra har fått ett fästingbett som har blivit rött och gjort henne sjuk. Det ser inte så roligt ut. Stackars henne. De är de vidrigaste små djuren, de där fästingarna. Väntar bara på att jag själv ska drabbas eller någon annan i familjen. Vår katt drar in en del och så är vi i naturen ganska mycket. Vi bor inte i ett tbe-område, men borrelia kan ju bli minst lika illa. Petra skulle gå och vaccinera hela sin familj mot tbe nu efter detta. 

Vad har ni för erfarenhet av fästingar och sjukdomar som de kan ge? Vaccinerar ni er?

//Anna-Maria#1 - Åsa Aabakken

Bor man i Mälardalen så är det en självklarhet med TBE vaccinering. Alla i vår familj är vaccinerade sedan 10 år. Har sett 3 hemska fall av hjärninflammation (TBE) här i Västerås. Konstigt att Petra HouseOfPhilia har missat detta 🙄.
/ Åsa

#2 - Anonym

Fick TBE av ett fästingbett som jag aldrig märkte att jag fick. Hade inte haft en tanke på att vaccinera mig innan men efter att ha fått sjukdomen så rekommenderar jag alla att inte vänta en enda sekund med att gå och vaccinera sig. Jag var så sjuk att jag ett tag trodde kroppen skulle ge upp. Tappade tal, minne och balans och gled in och ut ur medvetslöshet den perioden det var som värst. För att inte tala om smärtan i de angripna delarna av hjärnan. Två år senare har jag fortfarande problem med restsymptomen som påverkar min vardag. I övrigt har jag alltid varit frisk som är nötkärna och är ung så har varit svårt att ställa om och förstå att man inte fungerar riktigt som innan längre. ..

#3 - Cassandra

Jobbar på neurologen och har sett både hur illa det kan gå av borrelia och TBE. Hemska sjukdomar som kan förstöra hela ens liv. Bor i TBE-område så har självklart vaccinerar både mig och min 2-åriga son.

#4 - Pam

Bor på Åland, här är det betalt av landskapet med vaccin för alla MÅSTE vaccinera sig mot TBE. Det är mycket vanligt med borrelia här, och alla känner folk som haft borrelia eller vet någon som varit ansiktsförlamad ungefär. Det är ruggigt, men vården är rätt bra på att snabbt naila att det är borrelia det rör sig om så det är ju bra.

#5 - Elise

Jag har aldrig blivit fästingbiten... Stadsmänniska hehe. Dock jobbar jag inom vården och har sett riktigt trista fall av borrelia och TBE. skönt att de flesta verkar medvetna idag och har bort odjuren snabbt samt vaccinerar.

#6 - Karin

Bor i Åsa och går ofta på reservatet(Näsbokrok) med mina hundar som drar hem miljarders med fästingar.Så därför självklart vaccinerade m 4 doser.Och nu ännu mer då ”korna”är där-passa er för dom,luriga små rackare😉

#7 - Ida

Har aldrig blivit fästingbiten, peppar-peppar. Och då bor jag ändå på landet vid ostkusten, 30 mil norr om sthlm och vistas mycket ute i skog och mark. Tror inte att fästingarna gillar mitt blod? Vi har massor av rådjur här, så rimligtvis BÖR det ju finnas fästingar i alla fall.

#8 - Anna

#1 Åsa: Alla är inte som du! Sluta vara så dömande.

#9 - Anonym

Fd lantis och hästtjej. Haft massor med fästingar. Rena turen antar jag jag inte fått borrelia. Och tbe är ju läskigt! Kanske man skulle vacciners sig. Lite rädd för nyare vacciner dock.

#10 - S

Min man var svinsjuk i ett halvår ungefär. Låg sammanlagt på sjukhus i 3 veckor innan de upptäckte att det var borrelia. Han var så sjuk att han inte klarade att gå från sängen till toaletten själv utan att ramla ihop och de trodde att han fått ms eller annan neurologisk sjukdom. Det tog ett år innan han var någorlunda återställd men han har fortfarande problem med ledvärk nu 2 år senare.
OBS att han märkte inte ens att han blev fästingbiten, och blev sjuk runt nyår så det hade troligen legat latent i kroppen ett tag.

#11 - JUNITJEJ

Jag har inte vaccinerat mig. Kanske borde....

#12 - Unni

Min mamma ble bitt av en fästning for syv år siden. Det ble ikke oppdaget før hun fikk lammelser i halve ansiktet, og selv om lammelsene nå er borte fikk hun desverre fel behandling hos legen og er ikke lenger den mammaen jeg en gang hadde. Hennes korttidsminne er helt borte, og hun husker strengt tatt ikke mye fra min (eller mine søsken) barndom heller. Om vi har en samtale der jeg tror jeg ser litt av min gamle mamma igjen, så er sjansen stor for at hun neste dag har glømt at vi i det hele tatt har pratet dagen før. Så klart fikk hun også slutte å jobbe. Livet har blitt ganske annerledes kan man si. Om jeg har vaksinert meg? Nei :S

#13 - Anonym

Jag, min make och vår dotter på 2 år är självklart vaccinerade mot TBE då vi bor i Stockholm.

#14 - Ellinor

Tänkte vaccinera hela familjen för någon vecka sedan men fick till svar att vaccinet var helt slut!! Skulle höra av mig igen i slutet av juli. Någon som vaccinerat sig nyss?

#15 - Sonja

Min son fick borrelia i typ februari eller nåt helt oväntat, vi visste inte ens att han blivit biten men han fick såna där karaktäristiskt röda fläckar och feber. Tog ett tag innan han fick rätt medicin också, han fick ta ryggmärgsprov. Jag brukar tänka ibland att tänk att min son haft borrelia. Det låter nästan som tyfus eller hepatit b. Man ba ”min son överlevde borrelia”. Det känns nästan lite farligt 1800-tal?

Själv vaccinerar jag mig aldrig. Ja utöver standarden. Och inte har det blivit bättre sen jag blev frälst. Nu tänker jag typ vill Gud ta mig med en influensa så får han väl göra det. Kanske mest för att jag är lat och hatar väntrum på sjukhus.