bloggkommentatorerna

Kär i flera
Nellie Berntsson skriver ett inlägg om att vara kär och om hon tror att man kan vara kär i fler än två personer. Hon tror inte att hon själv kan det. 

Det är nog den vanligaste uppfattningen. Att det inte går. Antagligen för att det är norm. Allt är inte medfött. Det kan vara en social konstruktion också. Därför är det intressant när samhället blir mer öppet. Då kommer fler få vara som de är och inte behöva tryckas in i en smal norm. 

Jag tror att man kan vara kär i flera. Problemet är väl att det finns så få att bli kär i. Haha! Förälskad kan man ju bli lätt, men kär är så mycket mer. 

Vad tänker ni kring detta? 

//Anna-Maria

Min bästa mugg:

(null)

#1 - Anonym

Läs polyfamiljens blogg! De är kära i varandra alla tre:) Själv tkr jag att det är enklare med en partner, hehe

#2 - P

Jag tror inte att någon kan vara LIKA kär i två olika, i alla fall. Kommer alltid vara någon som skulle vara "andrahandsvalet" när det kom till kritan. Sen kan man ju älska/vara kär i någon och bli kär i någon ny, mm. Men tror inte kärlek till två personer samtidigt är något långvarigt, utan det kommer bli en som blir "the one". Oavsett hur kär man påstår sig vara i båda/alla. Så tror jag.

#3 - T

Varför skulle man inte kunna vara det, egentligen?

Tror dock folk undviker det pga ställer till krångel.

#4 - P

#3 Egentligen skulle det ju vara mycket lättare om det funkade? Tänker jag i alla fall?

Men jag är nog delvis så ego att jag känner att jag vill vara "min persons" enda. :) Skulle inte kunna dela med mig av kärleken och uppmärksamheten, mm. Tror inte heller att jag själv skulle vara kapabel att "ge allt" till flera samtidigt. Jag är nog väldigt monogam av mig helt enkelt, men folk kanske bara är olika när det kommer till detta, precis som med andra sexuella och romantiska läggningar. :)

#5 - S

När jag gjorde slut med mitt ex var det pga att vi inte funkade som par, men jag älskade honom så oerhört mycket. Blev kort därefter pangkär i en kompis (nu min man!) och fick de första 1-2 åren kämpa i vår relation med att jag fortfarande älskade mitt ex så mycket. Älskade min nya kille också och hade aldrig velat byta ut dem två, men visst går det att ha djupa kärlekskänslor för flera.

#6 - Nadja

Snabeln är elefantens starka fingrar
Ett tydligt kännetecken bland elefanter är den långa och kraftiga snabeln. Snabeln använder elefanterna ungefär på samma sätt som vi människor använder händerna. Genom snabeln kan elefanten fatta tag om olika saker som till exempel grenar och blad. Elefanten kan även suga upp vatten med snabeln (cirka fyra liter per gång) som den sedan sprutar i munnen för att dricka eller över ryggen när den badar. Snabelns muskler sitter väl sammansatta i elefantens skalle vilket gör snabeln otroligt stark. Elefanten klarar av att lyfta hela träd med sin snabel. Trots styrkan i snabeln klarar även elefanten av att genomföra mycket fina konstgrepp som att plocka skräp ur ögat. I snabeln finns det mycket känsliga luktsinnet. Genom att lyfta snabeln i luften kan elefanten känna av de olika luftlagren och på så sätt skapa sig en tydlig bild av sin omgivning. Snabeln används även för att utrycka olika sinnesstämningar i det sociala samspelet inom flocken. För att kunna uppnå tillräckligt med sugkraft i snabeln har elefanten ovanligt kraftigt utvecklade lungor. Lungorna fyller ut elefantens bröstkorg fullständigt och är tätare pressade mot diafragman än vad som är vanligt hos andra däggdjur.

#7 - Sonja

Jag tror inte heller att saker och ting är medfödda och att utan ramar så kan vi balla ur riktigt rejält som människor. Jag tror att öppet är fel ord när det börjar komma den här formen av relationer, jag tror att gränslöst är ett bättre ord. Jag tror i alla fall på Bibelns äktenskapsram och där är det en partner till döden skiljer dem åt som gäller. Trots det så tror jag att jag skulle kunna bli kär i fler än en, tror det kan hända vem som helst, men jag skulle aldrig vilja dela min man med nån och tanken på att ge min egna kropp till nån fler än honom är ren spya. Sen måste jag ju tacka Nadja för hennes faktakommentar om elefanternas snabel. Bra där!

#8 - A

Jag är osäker på om man kan bli kär i flera samtidigt, men förälskad eller ha starka känslor för - absolut! Det händer nog alla lite då och då. Med det sagt skulle jag aldrig vilja/kunna vara i en polyrelation. Jag trivs bra, och funkar helt klart bäst som människa, då jag har regler att förhålla mig till och gränser att hålla mig inom. Dessutom skulle jag aldrig orka mentalt att ge min kärlek till flera.

#9 - Bella

Antagligen som med allt annat att vissa kan det medan det för vissa är omöjligt att vara kär i mer än en person åt gången🙂

#10 - MD

Jag tror absolut att man kan vara förälskad i mer än en, och också att man kan ha djupa jämlika kärleksrelationer, men jag tror att det kräver mycket tid och kommunikation och jobb. Närhet kräver tid tillsammans och det finns bara 24h på ett dygn, så det sätter ett definitivt tak på hur många seriösa partners man kan ha. Det är en personlighetsgrej, själv är jag så introvert att jag aldrig skulle hinna med mer än en primärpartner och en extra. Andra kanske är mer sociala och kan hinna med 2-3.

#11 - Lena

Elefanternas närmaste genetiska släktning är det råttliknande djuret Rock hyrax, som är ett litet hårigt däggdjur som lever i Saharas klippiga landskap och längs den arabiska halvön. Både rock hyrax och elefanten kommer från samma musliknande djur som levde för flera miljoner år sedan. Trots att de har utvecklats till två helt olika arter av två helt olika storlekar har elefanten och rock hyrax fortfarande gemensamma genetiska drag. Båda djuren har bland annat samma form på sina fötter och båda har god hörsel och gott minne. Överraskande nog är den indiska elefanten närmare besläktad med mammuten än den afrikanska, och en något större variant.

#12 - P

Jag vet inte vad det är för stollar som håller på att klistra in random fakta om djur här i kommentarsfältet, men de fick mig i alla fall att bildgoogla rock hyrax.... söt

#13 - EmmaS

Haha P, skrattade högt när jag läste din kommentar.