bloggkommentatorerna

Energi och ordning
Idag när jag lyssnade klart på senaste avsnittet av Alex&Sigge fick jag en aha-upplevelse. 

Sigge pratade om termodynamikens andra lag och att den bland annat innebär att ordning kräver mer energi än oordning. Han tog det enkla exemplet att städa kräver mer energi än när det blir stökigt. 

Igenkänning. 

Fattar ni hur stor del av människors energi som går åt till att motarbeta oordningen. I hemmet, bilen, på kontoret, i trädgården, i klassrummet, på barn, på en själv genom dusch, smink, hårklippning, nagelklippning och så vidare. 

Finns det ingen energi så blir det inte gjort. Så jobbigt är det att hålla ordning. 

Det man kan göra då är att få andra människor att skapa ordningen åt en. Förr löste man det genom slavar. Idag betalar man andra människor. Men då måste man ha pengar över. 

Den som har mest ordning vinner i samhället för den har störst chans att bli mest lyckad. 

Men...

...här ligger jag i en soffa och orkar inte gå upp för att plocka undan disken sedan middagen. Jag borde jobba och tvätta. Men idag finns fan inte energin och saker och ting får falla samman lite till. Det får vara så. Vad ska jag göra? 

Det känns inte bra, men det känns i alla fall bättre nu eftersom jag vet att jag har en naturlag i ryggen. 

//Anna-Maria

(null)#1 - Petra

Jag städar typ aldrig och har ändå ingen energi...

#2 - Carolina

För mig tar det mer energi rent mentalt att ha det stökigt och ostädat runt omkring mig.

Så den lilla fysiska insatsen det tar att städa och hålla ordning är helt klart värt det. Städar man lite varje dag så tar de inte mycket tid eller energi.

#3 - A-M

#2 Det gör det för alla. Skillnaden är att de som har energi över städar medan de som inte städar inte har energi och tid till det. Enkel matematik.

#4 - Carolina

#3 men det är ju verkligen inte så svart och vitt, eller så är det många som bara inte att energi till just städningen. Finns väl massor av människor som tränar, träffar vänner, m.m men har stökigt hemma. Det handlar nog i många fall om prioriteringar.
Nu tycker jag iofs att det ovan nämnda är helt rätt prioriterat. Men tror verkligen inte att det bara rör sig om energi. Många tycker bara inte att det är jobbigt när det är stökigt. Och bryr sig därför inte så mycket.

#5 - hanna

För mig tar det betydligt mer energi att städa än att ha det stökigt. Jag har inga som helst problem med oordning. Kladdiga ytor dock, blä, men att bordet är belamrat med disk, post och ljuslyktor om vartannat gör mig absolut ingenting.

Däremot får jag stresspåslag om nån ska komma och hälsa på med kort varsel eftersom det inte är socialt accepterat att ha så rörigt som vi har. Önskar att det vore mer okej!