bloggkommentatorerna

Unga mammor dominerar
Prinsessan-Josefine frågar sig om genomsnittsåldern för föräldrar har börjat sjunka igen. Hon upplever att det kryllar av unga mammor på sociala medier. 

Ja, det tycker jag också. Om den svenska förstagångsföderskan är cirka 29, och Stockholms motsvarighet är 32, så känns det som att den genomsnittliga blogg- och insta-mamman är 25 när hon får sitt barn, och då drar några Stockholmska it-girls upp snittet rejält, eftersom småstadsmammorna som instagrammar om barnkläder är 21 när de får sitt första barn. 

Är detta en spaning som stämmer? Varför i så fall? Är det för att barn lockar till läsning, inte minst om mammorna är uppseendeväckande unga. Tjejerna hade bloggat ändå, men inte haft till närmelsevis lika många läsare och därför aldrig "synts". Alltså, inte så att de skaffar barn för att bli stora, utan de blir stora för att de skaffar barn. 

//Mia
#1 - XoX

Vad hette hon som bloggade för flera år sedan, i början av bloggarna? Hon var fattig, ung, hade tre barn (tror jag), ensamstående, och verkade väldigt sansad och klok i sin blogg. Tror barnen var trillingar? Kan det stämma? Hon slutade blogga, men började hon igen någonsin?

#2 - Hisen

Påtal.om unga mammor, hur går det för hon Mika? Hette hon så? Blev hon inte tillsammans med en betydligt äldre man? :/

#3 - hanna

#1 du tänker kanske på Mamma Becka? Tror inte hon bloggar längre men enligt Facebook jobbar hon som butikschef och barnen har blivit superstora! :) Kul att se!

#4 - Jossan

Jag fick mitt första barn vid 28 vilket är något år senare än de flesta i min småstad. För min del handlade det förutom mognad i både mig själv och relationen om ekonomisk förmåga.
Jag var färdig med universitetsstudierna vid 22 år så vid 28 hade jag jobbat ett bra tag på ett stabilt jobb och jag och sambon hade gjort en lyckad bostadskarriär och köpt villa. Tänker att många bloggare når den ekonomiska tryggheten tidigare samtidigt som en vanlig arbetare som vill köpa sin bostad i en storstad kommer dit senare.

#5 - XoX

Hanna - ja så heter hon! Jag gillade hennes blogg. Hon verkade vara en väldigt snäll människa. Skrev bra och intressant om vardagen. Var som en skön oas i allt det hetsiga på internet.

#6 - Sofie

Tror att det beror ppå två saker. Utbildning på höskola försenar barnafödandet med 3-5 år. Det i kombination med att ekonomisk trygghet /möjlighet kommer senare gör att stockholmare/ storstadsbor blir föräldrar senare.. bloggarna har ju ofta inte pluggat (tänker nu grnerellt på alla stockholmsbloggre som.blivit mammor tidigt för att vara i just stockholm). De har dock en ekonomisk trygghet som möjliggör tex köp av större lägenhet i sthlms innerstad med plats för familj. Tror detta kan förklara fenomenet.

#7 - Tora

Som Sofie var inne på kan jag tänka mig att personer som försörjer sig på att blogga oftare har en stabil inkomst redan runt 20, jämfört med personer som ströjobbar något år, pluggar och skaffar första "riktiga" jobbet runt 25.

#8 - Karin

Det ligger säkert mycket i det som tidigare skrivits om utbildning och bostadsmarknad, men personligen upplever jag också olika inställningar till barnfrågan bland mina vänner i Stockholm jämfört med bland vänner från min hemort. Mina Stockholmsvänner (27-31 typ) är heeelt ointresserade av barn, trots fasta jobb och bostadsrätter. De tänker "barn? Ja, kanske efter 35 i så fall". Mina vänner från min hemort tänkte "jag längtar tills jag har fast jobb och bostad så jag kan skaffa barn", vilket hände vid 25 typ (samtliga har pluggat). Men jag vet inte, det kan såklart vara slump.

#9 - Emma

Det tror jag är en korrekt analys, att förblir stora för att de bloggar om att de fått barn och inte skaffar barn för att kunna blogga om det. Men samtidigt, i dagens skruvade värld skulle det inte förvåna mig om någon skaffade barn bara för att bli känd.

#10 - Anonym

Eller är det de som syns i bruset med hjälp av alla alogoritmer hit och dit. Intressant att denna aspekt bör alltid vara med i nutidsanalysen..

#11 - Lisa

Det finns ju en teori om att vi som är i 20-30 årsåldern nu är mer inriktade på barn, familj och stabilitet nu än de senast föregående generationerna på grund av osäkerheten i världen, snårig arbetsmarknad och svårt att göra karriär på samma sätt som förr. Det är ingen poäng att försöka göra karriär eller vänta på att ha råd att köpa bostad, för det händer aldrig ändå känner många.

#12 - J

Tror också det kan ha att göra med ekonomi. Är 27 och håller väl i princip på att ”spara” så jag kan skaffa barn utan att det kommer drabba min ekonomi för hårt. Tänker att många bloggare redan äger sina egna hem och känner att dom har tillräckligt på spar kontot att barn inte är något problem. Medans om man som jag bor i andra hand i en storstad så kanske man väntar lite till med barn.

#13 - Xox

Jag tror att Sofie #6 är något på spåren här när det gäller trenden som eventuellt kan ses hos stora bloggar och hos influencers. Många av dem har som sagt ingen akademisk utbildning utan började i princip tjäna pengar direkt efter gymnasiet, och kunde därmed tidigare än andra köpa en bostadsrätt stor nog att rymma än familj. Vid 25-27 års ålder är de också uppe i en förhållandevis hög inkomst vilket ger dem trygghet att bilda familj. Till det här kan man kanske också tillägga hur flexibelt ett influencerjobb ändå är och det faktum att ett barn snarare ger karriären en skjuts framåt än gör att den stannar av.

Om jag däremot ser mig själv och på mina icke -influencer vänner är vi många som är runt 26-30, faktiskt har hittat en partner, men många är precis nyexade ekonomer/jurister/lärare etc. vissa pluggar fortfarande till och med. Att vara 27 år, dela en bostadsrätt med sin partner på typ 40kvm och precis landa sitt första jobb, då är det tyvärr inte många som vågar satsa på familj. Även om vi kompisar pratar om barn väldigt mycket och många säger att man önskar sig barn typ innan 30, men att det blir svårt att hinna med att fixa rätt förutsättningar för det.

#14 - Sandra

Läste en artikel att 90 talisterna kommer vilja ha barn tidigare än deras föräldrar och kommer prioritet att vara hemma mer med barnen framför karriär. Vet inte om det stämmer, men är själv ”ung” mamma. Är 28 nu men fick mitt första barn för 10 år sedan. Dock möter jag fortfarande fördomar är du tillsammans med barnens pappa fortfarande, alla blir lika chockade varje gång jag svarar ja. Har du jobb, utbildning. Alla blir förvånade när jag säger ja jag läste klart gymnasiet på distans med bebis och har sedan läst till lärare på högskolan.

Men jag ser lite på mitt jobb som förskollärare att det finns fler unga föräldrar nu än för några år sedan.

#15 - Anna

Skulle ju kunna vara att influencer är typ det enda yrket där kvinnor tjänar mer pengar om de har barn? Om chefen sa att jag får 10 lax mer i månaden om jag skaffar en unge skulle jag nog överväga det, i annat fall väntar jag nog några år till ;)

#16 - Emma - På Smällen!

Jag är ingenjör och pluggade på högskola och universitet i 5 år direkt efter gymnasiet. Jag skaffade mitt första barn när jag var 25 år och då hade jag ett stabilt jobb, stabil inkomst men bodde i en liten tvåa med en nyanländ sambo (pappan). Han hade rätt nyligen kommit från Brasilien och läste SFI så fick varken bidrag eller studiestöd. Men vi hade väldigt noga planerat att skaffa barn just då och så levde vi tillsammans på min föräldrapenning tills han fick jobb och då sparade vi så att vi kunde resa till Brasilien under ett halvår. När jag blev gravid så var många kollegor i chock. Dom trodde att det inte var planerat, medelåldernför kvinnor på mitt jobb är 35 år för första barnet så det är rätt stor skillnad. Men allt gick bra och vi levde bra. Jag började blogga när vi ville ha vårt första barn och sen dess har jag bloggat på. Det senaste året så har jag levt på bloggen och nu är barnverkstan igång igen :)