bloggkommentatorerna

Bella och siffror
Blondinbella presenterar sin kille för pressen på Unicef-galan ikväll. Hon blir intervjuad av Expressen och jag noterar att hon väljer att ducka för frågan på hur mycket hon själv skänker. Kanske har bestämt sig för att vara försiktig med siffror i fortsättningen. 

Ett par av er har krävt att vi ska uttala oss om hennes fusk med siffror och jag har själv inte vetat vad jag ska skriva. Men såhär tycker jag: På ett sätt är det naturligtvis bra att fusk avslöjas och en transparens kring följare och räckvidd bland influencers är önskvärt från flera håll. Samtidigt så kan jag inte riktigt brinna för den här frågan. Tusentals människor drevar mot Bella just nu och jag undrar lite för vems skull de gör det? Är de själva små egenföretagare som gått på hennes felaktiga siffror och låtit sig betala för mycket för marknadsföring i hennes kanaler? Eller är det bara helt vanliga läsare som blivit spymätta på Bellas skryt om hård slit och lyxig livsstil? Jag menar, det är möjligen några företag som litat på hennes egen, kraftigt överdrivna statistik och betalat för mycket för reklam som de gör för sina saker som de vill kränga till Bellas läsare. Det är inte som att Bella har lurat godis av barn, inte med hjälp av sina fusksiffror i alla fall. Och de där lurade företagens marknadsavdelning kanske har lärt sig en läxa i och med det här. Lita inte rakt av på en bloggares påstådda klickstatistik. Det trodde jag faktiskt att de redan hade koll på. 

Det här kommer inte förstöra för vår bransch. I alla branscher ljugs det och kryddas. Folk vässar sitt cv, fejkhöjer bud, ljuger om sina produkter, förhandlar fult, håller skenet uppe och lämnar svävande svar på direkta frågor. Trodde någon att supersäljaren Isabella Löwengrip var ett undantag? Nej, jag tror faktiskt inte att någon trodde det. Inte de som låtsas känna sig lurade just nu heller. De har varit irriterade länge och ser nu en chans att trycka till. 

//Mia
#1 - Charlotte

Lite som att jag alltid pratat ”mycket god tyska” och ”har höga kunskaper inom Officepaketet”!
Mvh Hon som läst tyska en termin och i princip alltid använt Mac😂

#2 - Sara

Nej, jag tror inte det handlar om att folk är "mätta på hennes skryt".

Jag tror det handlar om att många börjar fattar att hon manipulerar och bedrar, och vill se hennes lögner avslöjade. Det är ohederlighet som fört henne så långt, och som gett henne så stora ekonomiska vinningar.

#3 - ABC

Själv har jag ingen känsla för att man måste ljuga för att uppnå sina mål.
Att det är "vanligt" förekommande är väl inte på nått sätt någon ursäkt eller en anledning till att rättfärdiga ett företag som trots allt har en sån spridning.
Om jag ljuger och säger att jag är bra på språk när jag söker ett jobb så kommer det med all sannolikhet att upptäckas och jag får ta konsekvenserna av min handling.
Det är väl inte mer än rätt eftersom jag medvetet försökt lura mig till fördelar?

Svar: Att det är vanligt är ingen ursäkt, men det är en förklaring till varför jag inte är förvånad.

Konsekvenserna av detta borde vara att företag börjar leta efter pålitliga siffror, och att Bella inte kan ta lika mycket betalt som vanligt. Inte att tusentals människor skriver en massa skit om henne. Då handlar det inte om konsekvenser, utan att folk retar sig på en specifik person.

//Mia
bloggkommentatorerna

#4 - Anonym

Det handlar om eventuellt bedrägeri (och i vissa fall stora belopp, tex med NC och Cellavive), inte att någon säger att de talar lite bättre tyska än vad de egentligen gör. Bra att hon granskas precis som Alex och Sigge angående poddstatistik.

#5 - Anonym

Är spymätt på alla luftslott. Skulle önska hårt arbete lönade sig, inte rövslickeri och lögner.

#6 - Anonym

Tror man stör sig lite extra då hon hela tiden ska kommentara hur många följare man har, att man når ut till si och så många och sen visar det sig vara lögn. Plus att hon i intervjuer har en taktik mot sina följar. Nä, det blir så osmakligt. Sorry blondinbella, men jag tycker faktiskt du får ta detta.

Man ska inte visa andra att man kan bli stor på falsk statistik. Visar ju bara hur otroligt skört detta med internet kan vara. Blondinbella håller ju dock på med harmlösa saker som smink å mode. Men det hindrar ju inte folk med andra andra avsikter att kopiera henne.

Hon vill ju dessutom va en förebild och nya opra, bör man då föregå med gott exempel. Hon är ju driven som sjutton, men hur coolt är det att fuska sig till toppen? Och hade hon ens behövt det? Eller handlar allt bara om pengar? För om hon säger att hon har 1 miljoner följare så kan ju hon kräva mer pengar på annonser. Hon verkar ju endast ha en fjärdedel av vad hon säger.

Jag hade faktiskt blivit sjukt sur om jag annonserat hos henne i tron om att nå ut till 1 mille när det i själva verket är fruktansvärt mkt mindre.

Svar: Jag hade också varit förbannad på henne om jag blivit lurad att betala för kraftigt överdriven spridning. De flesta som hatar henne nu tillhör dock inte den gruppen, det är jag helt övertygad om.

Sen vet jag inte om hon ljugit i avtal med annonsörer, eller om företag bara litat blint på de siffror som uppges i intervjuer. Men det vore ju fruktansvärt naivt av dem i så fall.

//Mia
bloggkommentatorerna

#7 - Ida

Bella har hittat på, vänt kappan efter vinden och skarvat så länge hon bloggat. Fattar inte att det här har blivit en så stor grej? Trodde att i stort sett alla visste vilken typ av entreprenör hon är och hur hon tjänat ihop sina pengar? Hur kan det ens finnas personer som blir förvånade?

Svar: Exakt, det är det jag menar. Hon har genom åren berättat flera historier om hur hon ljugit och manipulerat för att nå framgång. Jag tror som sagt ingen ÄR förvånad nu, de är bara nöjda över att hon går på tunn is.
//Mia
bloggkommentatorerna

#8 - JP

Jag tror inte alla vet att hon ljuger och vänder kappan efter vinden. Alla följer inte hennes blogg. Hon hade inte blivit utsedd till näringslivets mäktigaste kvinna om alla visste att det mesta var påhitt. Blondinbella är ett exempel där fake news får frodas och växa. Jag tycker det är väldigt viktigt att någon vågar visa de rätta siffrorna och ifrågasätta de lögner som blondinbella och media reproducerar.

Svar: Nej, de allra flesta läser inte hennes blogg eller följer henne på Instagram och de är ju inte heller det minsta drabbade.
//Mia
bloggkommentatorerna

#9 - Anonym

Fast man måste inte vara personligt drabbad av eventuellt bedrägeri för att tycka att det är bra att hon granskas. Hon har skrivit nedlåtande om kvinnor, folk som kommer hem och umgås med familjen, transbarn etc. Att hon jobbar såmkt hårdare och mer framgångsrikt än andra. Så visar det sig att hon förmodligen bara är en bluff.

#10 - Sara

Här om dagen läste jag om en naturfotograf som vunnit ett fint pris för en bild med en myrslok. Sen uppdagades det att bilden var fejk, myrsloken var uppstoppad. Priset drogs tillbaka.

Tycker det är samma med Bella. Hon har byggt upp något grandiost, men det bygger på lögner. Klart man som läsare vill att det ska skipas nån slags rättvisa!

Jag tycker inte att myrslokfotografen ska behålla sitt pris bara för att jag själv inte är drabbad. Om juryn inte hade agerat och hållningen varit ”äsch, alla trixar lite ibland” och media hade fortsatt sprida bilden som en äkta myrsloksbild hade jag, som vet hur det ligger till, blivit förbannad. Trots att det inte ”drabbar” mig! Bellas lögner drabbar inte mig som läsare direkt, men jag blir förbannad om hon inte ska behöva stå till svars för sina lögner.

Svar: Nej, det är väl rimligt att myrsloksfotografen får lämna tillbaka priset. Däremot vore det överdrivet att överösa den personer med tusentals kommentarer där hens karriär OCH privatliv, hela dess existens nagelfars och bespottas.
//Mia
bloggkommentatorerna

#11 - Anonym

Imorn ska nya löwengrip lanseras och vad kunde vara mer passande än att presentera sin kille ikväll och sen slänga in en cliffhanger om att hon ska berätta om sin kärlek just imorn? Plus att det tar fokus från drevet, sjukt bara att hon inte tvekar på att utnyttja folk i sin närhet för att dra fördelar. Tom barnen. Först trodde man att hon tog de till bibblan för att föra vidare sitt eget intresse för böcker, men nä. Även det är ett spel för galleriet, två små spelpjäser att använda inför kommande lanseringar...

#12 - Hanna

Hon har byggt upp sin image på att hårt arbete leder till framgång, men egentligen presterar hon medelmåttigt och blåser upp sina siffror med 600 %.

Jag är förvånad över att de stora tidningarna ignorerar detta och håller henne om ryggen, hon verkar komma undan den granskning som skulle drabbat alla kända företagsledare som gjort en dylik scam.

Sitt privatliv har hon ju själv valt att exponera, som en del av en försäljningsstrategi, då är det ju självklart att människor kommer att diskutera det.

#13 - JP

#8 Mia, jättekonstigt resonemang. Du menar att det är ok med att personer sprider lögner i media som sedan reproduceras åter igen tills de ses som sanningar? Detta är exakt den strategi som bla Trump för. Tycker du det samma med doping? bara de som tävlar mot den dopade bör reagera, vi andra inte drabbas ju inte personligen.

#14 - burgschki

Jag tycker att influencer-branschen ska granskas. Mest för att jag ogillar majoriteten av influencers som går ut på att få följare att köpa en massa skit eller att gå runt på Coachella och visa upp outfits. Men jag gillar politiska influencers eller de som fokuserar på inre och yttre hälsa och intressanta livsstilar som minimalism (min nya besatthet) eller typ matinfluencers.

Men just fashion influencers och de som försöker kränga produkter till unga människor på sina plattformar bör kritiskt granskas, särskilt eftersom min kvalificerade gissning är att den stora majoriteten som följer influencers som Löwengrip eller Kenza är unga tjejer.

Men jag tror även att Löwengrip retat upp folk delvis på grund av att hon inte uppfyller förväntningarna för hur en kvinna ska vara. Hon är beräknande, strategisk, skryter som sjutton, har ett enormt självförtroende och ursäktar sig inte. Och jag tror vissa som nu driver på kritiken mot henne, mer eller mindre medvetet även stört sig på detta och nu känner en viss tillfredsställelse att hon sätts på plats.

Vi behöver inte dra in patriarkatet i detta, men jag vågar påstå att toleransen för kvinnor som sticker ut som Löwengrip generellt är mindre, just på grund av hur vi tycker kvinnor ska vara. Eller inte vara.

#15 - Anonym

Jag tycker nog att hon är en väldigt typisk B/C-kändis, tror nog hon skulle platsa i Hollywoodfrugänget. Skillnaden är väl att hon har berättat en annan typ av framgångssaga om en hårt arbetande, väldigt framgångsrik affärskvinna. Därför blir hon nu inbjuden till finrummen och skyddad i media. Frågan är: tror de verkligen på det, skulle de någonsin anförtro henne sina affärer? Eller tycker de det är kul att hylla en dum blondin för att hon motsvarar elitens idé om hur en kvinna egentligen ska vara. Dum, snygg och fertil eller nåt.

Svar: Oj, du har mörkare tankar om patriarkatet än jag till och med. //Mia
bloggkommentatorerna