bloggkommentatorerna

Bloggare som livscoacher
Det enda jag låter mig inspireras av när jag läser sociala medier är kultur och prylar. Tipsar någon om en bok eller podcast så hakar jag ofta på. Om jag ska göra om hemma så googlar jag gärna runt lite för att få tips om någon matta eller väggfärg.

Men jag tycker att det är så svårt att ta influencers på allvar när det kommer till välmående. Nu tänker jag inte länka någon specifik, dels eftersom det är jättekänsligt att dissa någons livsval, men också för att det finns tusentals exempel. 

Jag tänker främst på de som skriver om hälsa, dvs mat och träning, men också de som vill inspirera med en lyckad livsstil i största allmänhet. "Så gör du karriär", "så lär du dig att säga nej", "så kopplar du av", "så hittar du balansen" och så vidare. 

Man kan läsa en blogg i flera år, och det man hör är hur fantastiskt karriären går, och att träningsframgångarna avlöser varandra, samtidigt som måendet är så otroligt bra nu tack vare kosten. Och så kommer plötsligt ett inlägg om hur bra bloggaren NU mår, helt plötsligt, efter att ha justerat något, kanske något näringsämne eller sättet att arbeta. "Äntligen slipper jag mina tarmbesvär", eller "Numera kan jag varva ner och sova bra, för första gången" och då inser man att man ännu en gång låtit sig luras av den fina fasaden och snart lägger man ner att försöka "inspireras" till det perfekta livet, eftersom man ändå aldrig får reda på hela sanningen. 

Som influencer måste man ju inspirera till ett perfekt liv, inte till ett halvbra. 

//Mia
#1 - Sofie

Har verkligen funderat över det här, överallt upplever jag att folk gör någon förändring i sitt liv vad gäller kost eller motion och får så extrema resultat direkt! ALLT blir bättre, energin på topp, sömnen perfekt, så mycket lyckligare osv. Jag kan visserligen känna en förbättring om jag någon förändring, men det är verkligen inget livsomvälvande. Kanske är jag rätt sund i botten, men får inte uppfattningen att dessa influensers levt extremt osunt innan förändringen heller?

Tänker t.ex. på när jag började minska på köttet förra hösten, från att äta varje dag till ett per gånger i veckan, och bara platsbaserat till frukost och lunch. Mådde inte bättre alls egentligen, men fick n helt annan matglädje, det var så kul att prova nya grejer och jag kände mig så bra efter en måltid. Jag hade inte vara stillat hungern utan jag hade också gjort n insats för djur och miljö, maten fick en ny mening! Sen kom vintern och vi har aldrig varit så sjuka. Det beror troligen inte på kostomläggningen utan snarare att barnen dragit hem en massa sjukdomar, men jag har varit SÅ trött, så någon ytterligare energi har det verkligen inte blivit, och så är det ju i livet, det händer saker hela tiden. Så grejen att det är ett nytt intresse tror jag kan få en att känna sig nästan nykär, och därmed må bättre, utöver eventuell effekt av omläggningen i sig.

Och så karriärsråd. Jag skulle kunna skriva en sammanfattning av mina tio år i arbetslivet som en enda lång strävan efter att samla erfarenheter, kontakte och hur jag hoppat på varje grej som kan ta mig närmare mitt mål. Det skulle kunna låta riktigt bra! Sanningen är väl snarare att jag visserligen haft ett mål, men ag har tagit omvägar, slumpen har spelat stor roll, jobb har i flera år mer varit en pusselbit som jag försökt trycka in i mitt liv mensyfte att tjäna pengar utan att störa resten av livet för mycket. Men det skulle vara väldigt lätt att efterkonstruera och låta fantastisk inspirerande!

#2 - Erica

Vissa bloggare kan ju inte gå på stan och handla ett par byxor utan att göra en how-to guide ”så köper du byxor på stan” känns det som. Att allt vardagligt ska göras lite livscoaching. Tess Montgomery är också rätt extrem med det här.

Blondinbella har periodvis varit galet livscoachande. Typ gör en sak en gång och ger ut en bok om det som expert. Typ tar cykeln en gång ”såhär cyklar du - 10 råd” haha

Just nu upplever jag liksom de flesta andra som jag förstått att man tröttnat på att läsa livscoaching från folk som ständigt genomgår kriser och misslyckas.

Från BB kan det typ vara:
Dag 1: livet är en tårta med perfekt balanserade tårtbitar! Såhär gör du för att få vardagen att gå ihop, jag älskar min energi och är alltid glad!
Dag 8 (det dröjer oftast lite iaf): jag måste säga att senaste veckan har jag mått dåligt, har varit nedstämd, gråtit i kudden, tjafsat om vardagsplanering och jobbat alldeles för mkt och behöver nu återhämtning

Nästa veckan är det nåt nytt hon ska coacha om. Typ träning och kost. Sen skiter det sig också.

Kan vi inte bara få ta del av bloggares vardag som den är? Jag vill inte ha dagen i livscoachande format.

#3 - Anonym

+1 på allt det ni och de två kommentarerna skriver.

Bloggarna har blivit som proffesionella tjejtidningar. Istället för att en mediatjej som ville in i branchen och jobbade häcken av sig och skrev artiklar i gårdagens tjejtidningar om "så fångar du drömprinsen" (där hon frågade sina två killkompisar om råd och lite hittepå), "skaffa dig drömkarriären på 3 månader" (där hon gick på två afterwork och nätverkade och även pumpade sina kollegor på en kafferast om karriärråd och sen skumläste en amerikansk självhjälpsbok om tips) osv. Dessa artiklar som skrevs från ett "tjejkompis" perspektiv ha nu tagits över av bloggarna. Men de tar sina begränsade erfarenheter (eller sina praktikanters/assistenters erfarenheter) och skriver förnumstiga råd. Som ändras när deras livssituation ändras ett halvår senare.

Håller med om att är lätt att bli lurad. Svårt att hela tiden behöva sortera ut. Alla verkar genuint vilja tipsa/vara förebild/skriva hur man ska göra/dela med sig av sina "kom i balans" tips men samtidigt också vilja stärka sin profil på sociala medier?
Hur många tips när du bli mamma - böcker ha inte skrivits av bloggare? Blondinbella, Ebba von Sydow? Isabellas skrevs väl ett par månader eft första barnet. I bloggen beskrev hon hur allt gick super med sömnen jada jada. I boken förnumstiga tips på hur du ska vara en bra mamma. Ett-två år senare så kom det fram att nädå så var det inte, ingen sömn på nätterna hade det varit. Livsråden om hur man är en bra mamma ja de har visst ändrats. Som exempel.

Kanske är det att jag känner mig lurad? Känslan av att komma nära en annan persons vardag har förbytts mot att behöva värja sig mot att det som skrivs nu även kan vara ett sätt att boosta sin sociala medier profil.#4 - Hmm

Tycker gott du kunde skrivit ut hennes namn för hon själv verkar inte fatta hur mycket man än förklarar.

#5 - Anonym

Jo gör det länka till specifika bloggare, men hitta många olika exempel på bloggare.

Ok ska försöka förklara en tanke jag ha om dagens bloggning.
"En kompis har klippt sig, det är fint, eft två dagar har man glömmt bort hur frisyren såg ut innan klippningen. Det är som det alltid varit klippt så." Hjärnan ställer om/in sig på det nya, det gamla faller i glömska.
Likadant när jag förr läste artiklar i tidningar av journalister, även om de ändrade åsikt i krönikor så vande man sig snabbt och upplevde att personen alltid tyckt så.

Men med bloggar så var det något att läsa dagligen, både text och bild som gjorde att allt fastnade. Det gick att komma ihåg vad en bloggare skrivit för flera år sedan. Om nån ändrade sig ologiskt så kom hjärnan ihåg. Jag gillade det.

Nu däremot när bloggar blivit så proffesionella och strategiska funkar det inte. Hjärnan tror på det som skrivs, strategiskt så flikas motsatt åsikt eller annat in i bloggen och ett nytt synsätt presenteras. Det blir lurigt att "känna" att nått ändrats. Jag upplever att jag känner mig lurad.
Typ "alla" bloggare blir veganer - oj vad bra de mår, hälsa tipp topp, massa inlägg om huuur hälsosamt det är. Alla får natuuurligtvis äta som de vill, men det är ju sååå bra för miljön. Så...... Omedvetet får jag lite krypande ångest för att jag inte tänker på miljön, är det inte lite själviskt att äta kött tankar skvalpar då omkring i hjärnan. Lite diffust.
4-5 mån senare så kryper det fram att nja vissa hälsoproblem är kvar, man behövde visst ägg och lite yoghurt. Det är inte att man inte får ändra sig men så otroligt få livstilsbloggar som har någon utbildning el rejäl kunskap om hälsa, utbildning, samhällsfrågor. Upplever att jag har svårare att värja mig när bloggare låter så tvärsäkra;
"såhär är det, i framtiden kommer allt ske digitalt därför bra med gymnasieutbildningar för att kunna bli sociala medier profil". (ja ok men hur funkar ungas hjärnor, kanske viktigt att utgå från forskning istället för att allt nytt är bra.
"Uber taxi är det bästa som hänt, visar på framtidens samhälle" (ja ok men hur funkar det med arbetsmiljön, kommer de som jobbar verkligen in på arbetsmarknaden)

Vet inte om jag får fram vad jag menar :) men upplever att det är svårare att avkoda vad jag läser i bloggar nuförtiden.
Skulle gärna önska att det skrevs mer om knäppa ibaland rent felaktiga saker som bloggare skriver, uppmuntrar till. Rejäl granskning. Att jobba med social medier som influencer är inte samma sak som att man är kunnig i samhällsfrågor, hälsa och livstil. Att vara mitt i smeten och "ha koll" (jäntemot marknadschefer på gamla företag) är inte samma sak som att förstå påverkan social medier/det digitala har på lagar, samhället oss människor osv.

Percis som att ett företag inte får påstå felaktiga saker, "detta piller gör att du kommer förbättra ditt immunförsvar och minska cancer risken med 75 %". Det är olagligt att påstå. Finns en orsak att samhället stiftat lagar vad företag får påstå. Skulle önska att bloggare (som ju är influencers och samtidigt föetagare) skulle granskas hårdare vad de skriver, både rent felaktiga saker beträffande hälsa men också det lite mer diffusa ologiska saker de skriver.

#6 - Hmm

Anonym, precis så.

#7 - Anonym

# 6
Ja, det är svårt att avkoda själv, behövs personer som arbetar med att se den större bilden. Vad det är som skaver.

#8 - Burgschki

Håller med er alla och blir så trött på folk som lär sig en ny grej o känner sig plötsligt kvalificerad att ge livsråd. Men det finns en hälsoguru jag följer och det är martinajohansson.se hon är biohackare och testar allt på sig själv och låter oss få ta del av hennes erfarenheter. Hon har mkt insikt i psykiskt ohälsa och hur man kan förbättra sitt mående är öppen om att hon inte kan allt utan lär sig eftersom.