bloggkommentatorerna

Mer om fusk
En del av er verkar tolka mitt inlägg som att det är helt ok att Blondinbella ljuger om sina siffror. Så är det inte. Jag är inte helt fine med det. 

För det första är det ju pinsamt och ohederligt att stå och ljuga i intervjuer om sina siffror och sina strålande resultat, men ni måste ju inse att entreprenörer måste hålla skenet uppe ända in i konkursen. Det går inte att svälja allt de säger till media, eftersom det är en viktig marknadsföringskanal för dem. Däremot kan det inte vara lagligt att skriva avtal med falska underlag, det är en annan sak och det bör eventuella annonsörer kunna driva. 

Så jag tycker att en granskning är bra. 

Nu är det sagt, nu behöver ni inte anklaga mig för att tycka att en granskning är onödig.

Nu ska jag förklara vad mitt problem med drevet är: 

Normalt sett blir man upprörd över orättvisor som drabbar små. Där stora maskinerier krossar den lilla människan. Det händer överallt, och det blir snyfthistorier och det görs filmer. Folk rasar och huvuden rullar när det avslöjas. Dramaturgin i Blondinbella gate är inte riktigt sådan. Hon var en ensam ung tjej som ljög och bråkade om allt möjligt för att bli ett namn på Internet. Hon lyckades. Hon försöker tvätta sin byk och få bättre anseende. Det går sådär, det går lite upp och ner. Hon tjänar mycket pengar, men en del företag går uselt. Hon prisas av vissa, men har fortfarande många ovänner. Följarna glömmer aldrig hennes lögner och varje dag får hon nya påhopp. Hon berättar öppet att hon manipulerar läsarna för att få rätt reaktioner beroende på var hennes affärer är på gång. Hon genomgår stora personliga förvandlingar hela tiden, beroende på vad hon försöker sälja och gör många besvikna.

Hon överdriver av allt att döma sin statistik på vägen. De drabbade är dels de läsare som går på hajpen och fortsätter läsa helt gratis eftersom de tror att de är i gott sällskap av stora delar av landet, och dels de stora företag som har råd att betala 50000 eller mer på ett samarbete med en influencer. Det i sig är ingen snyfthistoria. Egentligen tycker ingen synd om Asos eller Nextory för att de kanske betalat ett överpris för reklam på hennes blogg. Det som verkligen upprör är allt det andra jag skrev om Blondinbella.

//Mia


#1 - Sara

Men va, vilken konstig liknelse?

Bella har ju byggt sin karriär på att ha engagerade följare, det är liksom hela kittet! Varför skulle hennes läsare INTE engagera sig när det visar sig att hon ägnar sig åt manipulation och bedrägeri?

Och sen håller jag inte med dig, jag ser dagligen massor av inlägg i sociala medier om hur myndigheter och företag missköter sig. Gå med i valfri pendlingsgrupp på FB så ska du få se på engagemang.. Eller skolan, ni är ju lärare! Finns ju tankesmedjor som granskar offentlig sektor - räknas inte det som engagemang? Att kommentarerna om BB hamnar just på en blogg ligger ju i sakens natur, det är hennes arena liksom. Men sura kommentarer om hur en kommun (eller SJ) sköter sin verskamhet hamnar förstås inte på en bloggbevakning.


Svar: Ok, jag tar bort den sista meningen, om att samma människor inte bryr sig lika mycket om byggbranschen. Det kan jag ju inte veta och dessutom tar det fokus från allt det andra som jag skrivit som jag verkligen står för.
Jag testar det och ser vad jag får för kommentarer nu.
//Mia
bloggkommentatorerna

#2 - Lollo

Håller väl inte riktigt med om att det skulle fattas brist på engagemang kring t ex korruption i kommuner, det räcker ju med att läsa kommentarerna till slumpvis vald lokaltidning så är det ett enormt egamgemang som också lätt går över i hets mot enskilda.

Men annars håller jag med. Jag tycker inte heller synd om företagen som ev förts bakom ljuset, för de verkar vara så många företag som ägnat sig åt den här typen av markandsföring som varit helt okritiska, de vill bara snabbt in på denna nya spännande marknad. En bekant har ett instagramkonto med ett högst blygsamt antal följare, och han mejlat bilföretag och frågar om han får provköra deras bilar och sen skriva en recension på sociala meida, och de bara oj oj det låter som en bra deal, det där med social media är ju hett bland ungdomarna, och så har han typ 40 följare men det fattar de inte ens att de ska fråga om. Inte heller vilka fölljarna är.

Visst är det allvarligt att BB luras, men hon står inte ensam för branschens förfall. Och att företag blir mer kritiska inför markandsföring i bloggar mm är inte bara av ondo. Mycket av den störigaste reklamen är ju reklam där företag inte tänkt igenom vad de kommer få ut av samarbetet med en bloggare utan markandsför till alla bloggare samtidigt och utan tanke på målgrupp.

Svar: Jag känner inte igen det du skriver om att lokaltidningars granskning ofta leder till drev mot enskilda individer (min man jobbar på en lokaltidning), men det är ok, det kan vara olika i olika städer, vi kan strunta i det, för det var en liten grej i sammanhanget.
I övrigt så skriver du det jag menar. Stora företag med en marknadsavdelning ska inte gå på vad som helst utan att kolla seriös fakta.

Jag undrar också vad som hände med podstatistik som diskuterades i höstas. Det blev inget personligt drev mot någon person, men då undrade man ju vad som skulle hända när siffrorna inte alls var så bra som det pratades om från början. Det har väl blåst över? Annars hade väl Alex och Sigge inte poddat vidare nu. Jag vet inte hur noga företag utvärderar sina kampanjer och sin sponsring, men jag antar att If var nöjda med utfallet från Alex och Sigges lyssnare, även om de inte var i närheten av så många som de trodde från början. Annars hade de väl inte fortsatt i fyra år.

//Mia
bloggkommentatorerna

#3 - Hmm

Har ni hört på Bella och hennes medverkan i Alex podd? När ni hör hennes totala förakt för sina läsare och hur hon totalt dumförklarar dem som följer henne så kanske ni börjar förstå mångas irritation. Men det är bara toppen på isberget.

Svar: Ja, jag har hört avsnittet och det är bland annat det jag syftar på när jag skriver att hon öppet berättar att hon manipulerar sina läsare.

De senaste fem åren, om inte mer, har jag tagit precis allt Isabella Löwengrip säger med en nypa salt.

//Mia
bloggkommentatorerna

#4 - Anonym

Tack Hmm! Håller med i allt du skriver!

#5 - Anonym

Men ni läsare fattar ju fortfarande inte. På vilket sätt drabbas man av att BB ljuger, förskönar och överdriver? Svar: På inget sätt alls! Folk (främst tjejer) älskar bara att irritera sig och förfasa sig och BB är ett tacksamt ”offer”. Kom inte med några snyfthistorier om alla stackars människor som BB skott sig på på väg till toppen. Det är inte en jävel som drabbats av hennes lögner. Ge upp!

#6 - Anonym

Tycker tvärt om. Ekonomisk brottslighet är allvarlig. Skadar människor varje dag. Tycker definitivt den ska tas på allvar. Varje gång.

#7 - Katja

Känner inte en enda influencer som inte manipulerar sina läsare. Det är tyvärr en del av försäljningsgamet. BB är iaf en av de som öppet berättar att hon är en entreprenör och jobbar på det viset, till skillnad från många andra som döljer exakt samma anda som BB bakom "finaste läsare nu är jag så ledsen buhu" och dagen efter reklam för boken om hur man "är ledsen". Same same, different skala.

#8 - Anna

Äh tycker folk hatar överdrivet mycket! De företag som samarbetat med henne har fått det de betalat för. Kommer inte bli några rättsliga påföljder ifall hon har överdrivit läsarantalet. Tycker detta är långt ifrån bedrägeri. Tidningar och TV har hållt på med detta hur länge som helst.

#9 - C

Jag skiter fullständigt i Blondinbella och hennes statistik.

Men att säga att människor liv inte påverkas av henne? Är inte det, det enda hennes yrke går ut på? Är inte det själva andemeningen med yrket ”Influencer”.

Kan verkligen förstå att de som alltid försvarat henne och ser upp till henne är besvikna. Speciellt efter det totala förakt hon verkar ha för sina följare (källa hon själv i Schulman show) tror totalen av de senaste händelserna har gjort även hennes trognaste följare riktigt ledsna.

Sen får de förstås finnas en gräns för vad man skriver till/om en annan person.

Håller heller inte alls med om argumentet att man inte borde reagera om ens liv inte påverkas. Mitt liv påverkas sällan av t.ex trafficking men tycker ändå att de som säljer andra människor är vidriga. Ja ett extremt exempel men samma princip.

Svar: Men det är ju exakt det jag menar! Alla skiter egentligen i hennes statistikfusk. Det är inte viktigt för någon, förutom eventuellt någon marknadsföringsperson som gjort ett slappt jobb åt sitt företag.

I stort sett allt annat Blondinbella skriver i form av influencer och förebild påverkar läsarna mer än hennes påstådda statistik.

Och ja, de sista som förstod att hon manipulerar sina följare insåg det nog vid Schulman show, och de blev möjligen besvikna då. Inte nu.

Jag har aldrig sagt att man inte bör reagera om man inte drabbas själv. Läs hela stycket om hur man som människa fungerar när man hör att små, maktlösa, människor (eller djur) behandlas illa. Man mår dåligt och blir ledsen. Man blir inte lika ledsen om man hör att typ Adlibris eller Kry har betalat för mycket för en annons.

//Mia
bloggkommentatorerna

#10 - Anonym

Jag gick in och kollade på blindinbellas insta. Hon har ofta rätt få likes med tanke på hur många följare hon har. I snitt knappt 5000:- och en halv miljon följare. Bianca Ingrosso har typ 700 000 följare och har typ 60 000 like i snitt. Alltså mer än 10ggr mer. Så antingen har Isabella väldigt trötta följare alm inte orkar likea. Eller så är det nåt skumt. Och kanske det är dags för Bianca att ta över titeln som Sveriges mäktigaste kvinna för om Bella når ut till 1 500 000 (som hon skriver i sin presentation) sä borde ju Bianca nån ut till 15 000 000 (i och med att hon får 10 ggr mer respons på sina inlägg) å det är ju helt otroliga siffror.

Barnsligt av mig att kolla upp jag vet, men man blir ju lite nyfiken av detta ”drev”. Å kanske rätt dryg slutkläm. Förlåt det va dumt. Men vi bloggläsare är ju dumma 😅

#11 - Pernilla

Strategierna märks tydligt när det blev pojkvänssläpp för att bygga upp till plus igen efter allt härj om sifferfusk :)

#12 - L

Även intressant att hon går ut och säger i intervjuer att "nu när Löwengrip säljs i Saudiarabien". Men när man mailar kundtjänst så visar det sig att de inte alls finns i Saudiarabien. Hon är inte ens verksam i Mellanöstern längre, det gav för lite och gick för långsamt. Men såklart skriver hon ingenting om det någonstans....

Svar: Jasså är det så? Ja, det har man ju inte hört talas om. Dock måste jag säga att det tycks vara så de flesta affärsmänniskor jobbar. Drar på som satan kring de bra nyheterna, medan de helt tystar ner det dåliga. Så man märker bara alla framgångar.
Men så är även folk som kämpar med vikten. Berättar om varje hekto som tappas och efter fem år med såna rapporter så undrar man varför människan alltid ser lika stor ut.

//Mia
bloggkommentatorerna

#13 - C

Men jag håller inte rikigt med om att man ska strunta i statistikfusket. Blondinbella hävdar att det är långa dagar och hårt slit som gett henne framgång, vilket jag tror kan påverka unga människor att tro att 14 timmars arbetsdagar är det som lönar sig i slutändan när det i själva verket är lögner och manipulation som gett henne framgång.

Så ja, företagen borde haft bättre koll, men de har gått på det vilket gett Blondinbella pengar, vilket verkar framgångsrikt vilket får unga människor att slita ut sig.

Tycker att hennes lögner är ett större problem än bara för företagen hon lurar.

#14 - Anonym

Tack för en nykter syn på hela det här debaklet. Nåt som är minst lika anmärkningsvärt är väl att bloggbevakning kallar det hon sysslar med för granskning, när det i verkligheten är ca 1% granskning och 99 % hån och uppviglande. Personligen tycker jag att Bella är den mer rakryggade av de två. Bella hade kunnat göra vad som helst och folk hade fortfarande gått till elaka personangrepp i kommentarsfältet på bloggbevakning. Och vem är det som drabbad egentligen? Det är en blogg, den är fabricerad vad är nytt? Givetvis överdriver hon sina siffror, men har ytterst svårt att se att något företag har blivit så förda bakom ljuset att det blir tal om något brott, nej.
Kommentarsfältet dunkar bloggbevakning i ryggen och skriker om att sprida det till vanlig media. Var de inte så intresserade? Nähä. Kan det vara så att folk där inne jagar upp varandra till en helt orimlig nivå för att ”knäcka” Bella och att den vanliga världen utanför det kommentarsfältet faktiskt inte bryr sig så mycket? Förmodligen

#15 - Ce

Att vara bloggare/profil/influencers och företagare måste ju va en märklig kombo. Då har du en ”personlig” relation med tusentals människor som i sitt undermedvetna vill se dig som en vän och bra person. Sen har du en ekonomisk verksamhet som ska marknadsföras och skötas precis som vilket företag som helst. Det är sällan (ok aldrig) jag ser personlig information om VD:n på H&M eller Volvo. De ses bara i sin roll som företagsledare och märks bara om ngt går väldigt bra, eller väldigt dåligt. Men att varje dag balansera bilden av den goda vännen och den faktiska företagsledaren skapar nog just såna här situationer. Man blir besviken på Bella som person, fast att hon agerat som ett företag. Trovärdigheten balanserar ju på en knivsudd när man släpper in folk så nära. Kan bara konstatera att jag inte är avundsjuk..

#16 - S

Man kanske kan jämföra det lite med idrottare som dopar sig istället? Det spelar ju absolut noll roll för mig personligen hur fort någon springer, jag tävlar inte själv, jag betalar inga prispengar osv. Men de är, liksom en bloggare, engagerande, de är mänskliga, ofta inspirerande. Även om vi inte investerat pengar i dem så investerar vi känslomässigt, tittar på dem, hejar, pratar om dem, blir glada när de vinner. Så när det sen framkommer att de fuskat blir folk generellt väldigt arga och besvikna. Trots att det inte drabbat andra än de som tävlar i samma gren och samma liga. Det måste vara något med det känslomässiga engagemanget, något som ju bloggare också strävar efter. Att fuska, att lura dem som står och hejar på dem, att liksom sätta dig över alla andra dom kämpar, stå där och ta emot priser, peppa andra att satsa hårt. Och sen bara fejk. Och det är inte en ansiktslös organisation, utan när vi har ett ansikte och en personlighet så känns det som att någon vi känner stått och ljugit oss upp i ansiktet.


Svar: Ja, det kanske är så som du säger, även om jag själv har svårt att se det eftersom jag för många år sedan distanserade mig från var Bella och en del andra proffsbloggare skriver, just eftersom det ÄR skrivet med en tydlig strategi. Men visst, andra kan ha gått på det. Tycker bara att det är märkligt att det var just DET HÄR avslöjandet som gjorde att förtroendet försvann.
Jag håller inte med om att det är som doping, som är så tydligt mot reglerna, där det inte finns några gråzoner. Om man ska jämföra det med idrott så tycker jag snarare det är att jämföra med att prata i alla intervjuer innan tävling om att man är i toppform och att man kommer ta hem alltihop. Särskilt i boxning håller man ju på och skryter och hotar innan matchen, för att psyka motståndarna, intala sig själv att man är bäst, OCH lura publiken att tro på en. Att marknadsföra sig som en stjärna, fast man har sin sämsta säsong någonsin. Här finns de gråzoner som saknas vid dopingkontroller. Jag tycker alltså inte att det är hederligt att skryta om falska klicksiffror i intervjuer, men jag tycker inte det är underlag för att stänga av en bloggare från sociala medier, för att jämföra med doping.

Så tänker jag, men jag förstår hur du tänker också.

//Mia
bloggkommentatorerna

#17 - S

Nej, det är sant det du skriver angående gråzoner. Försöker bara förstå varför det gör folk såpass upprörda. Jag har själv sett Bella som inspirerande och peppande, men sedan ett par år tillbaka har det blivit alltför upplagt, tar allt med en nypa salt och jag kan inte säga att hon inspirerar mig längre. Men utav kommentarerna hon får verkar många fortfarande köpa allt hon skriver. Sen tror jag också, som ni skrev i första inlägget, att hon trampat väldigt många på tårna under åren. Uttryckt förakt (ok, kanske lite starkt ord men kommer inte på något bättre att förklara) mot andra och deras beteende, när hon samtidigt utger dig för att vilja inspirera och peppa. Det blir ju ofta ganska extremt hos henne och folk blir förbannade. Och sen glada för en ordentlig chans att komma åt henne. Det är ju nästan som ett fenomen, har inte sett något liknande hos andra bloggare?!

#18 - JELLICA

Gud vilken nedlåtande blogg ni har. Allt jag läser om bloggare som jag själv är har en sån negativ och nedtryckande klang. Vad är hela grejen med de kritiserande texterna som förminskar andra människor?