bloggkommentatorerna

Njuter ni?
Njuter ni av värmen som är nu? Det gör jag, så fruktansvärt mycket. Det här känns som en belöning för att jag tagit mig igenom ett år till.

(null)

Under det här inlägget kommenterade några att det är obegripligt hur man kan uppskatta det här vädret, med tanke på miljöhotet. Tänker ni också så? 

Det här är mina tankar: jag är lika orolig för miljön som alla andra. Det är otroligt skrämmande med växthuseffekten och vart allt ska ta vägen. Jag förstår folk som blir helt lamslagna av skräck och inte kan se något positivt med någonting. Men jag njuter av att det är varmt i maj i år, precis som att man säkert gjorde för hundra år sedan också, för det hände ju att det var varmt även då. Här på västkusten har vi haft tre katastrofala somrar i rad, och det är inte så att man då har tänkt: "så skönt, detta tyder ju på att växthuseffekten är en bluff." Alltså, en ovanligt varm vårmånd eller en ovanligt regnig julimånad bevisar ingenting. Jag är skräckslagen över den stora bilden, men kan ändå njuta av värmande sol just idag. 

Jag tycks inte vara ensam. Herregud vad glada svenskarna på sociala medier är just nu. Tänk så mörkt och kallt vi brukar ha det. 

//Mia
#1 - Lisen

Jag har jättesvårt för värme och är plågad i det här vädret, alldeles för varmt och obehagligt. Men säger inget och småpratar med kollegorna på jobbet om hur härligt det är, vill inte vara en person som koketterar med min motvilja... men i hemlighet längtar jag till hösten, eller iaf att ha en normal maj då jag trivs med vädret.

#2 - Åsa

Jag är lite ambivalent å en sidan tycker jag det är underbart och njuter så mycket jag kan. Men det är något som gnager därbak och jag känner att jag inte kan njuta till 100%.

#3 - Anonym

Det är inte såhär växthuseffekten fungerar. Att det är några varma veckor i maj eller en varm sommar. Det har det varit även på 1700 talet. Klimathotet består i generellt ett mer extremt klimat i världen och varmare överlag. Inte några veckor med 25 grader efter tre somrar med 13 grader och regn.

#4 - Diana

Klart att man njuter!!!! Men samtidigt är jag medveten om att det här är ju beviset på hur vi förstört vår värld.

#5 - Anna

Njuter så in bomben!!! Badar, grillar/äter middag utomhus varje dag, låter barnen vara uppe för länge, ingen vill gå in. Vattnar och följer mina odlingar och blommor. Jag gör det dessutom med noll ångest🙈

#6 - Line

Asså nu har det här fina vädret hållit i sig såpass länge att jag börjar ta det för givet! Jag kommer på mig själv med att sitta inne fastän solen gassar på balkongen!

#7 - Lisa

Håller helt med dig! Att det kan bli såhär varmt så länge är inte något onaturligt, men väldigt ovanligt. Det är helt underbart tycker jag, minns förra sommaren i Skåne mycket väl, hur bitter jag var. För att få åtminstone en varm vecka den här sommaren bokade vi en resa till Medelhavet i typ januari
och nu oroar jag mig för att det kommer vara finare väder här än där ;)

#8 - Em

Hade ju varit härligt om det inte var en sån satans jobbrush (som alltid) så här innan midsommar. Hinner inte njuta nåt av värmen. Hörde att den vanliga regnperioden kommer lagom till midsommar också. Första dagen på min semester. Inte. Bitter. Alls.

#9 - Em

Hade ju varit härligt om det inte var en sån satans jobbrush (som alltid) så här innan midsommar. Hinner inte njuta nåt av värmen. Hörde att den vanliga regnperioden kommer lagom till midsommar också. Första dagen på min semester. Inte. Bitter. Alls.

#10 - Katja

Lider enormt - men så är jag väderpositiv (!) resten av året. Så länge jag slipper svettas 🤢

#11 - M

Självklart förstår jag att tre veckors värme inte enbart beror på klimatförändringar utan att det kan variera mellan somrar. Vem vet hur resten av sommaren kommer att bli? Tycker bara det är intressant vilken förnekelse folk verkar leva i. En positiv sak med varmare somrar skulle väl åtminstone vara att färre kanske skulle känna behovet att resa kors och tvärs i jakt på sol och bad, om man ska vara lite naiv.

Som jag minns det var det väl dock inte särskilt mycket regn förra sommaren i Stockholmsområdet iaf...? Var det inte problem här och där med att det inte fanns tillräckligt med grundvatten t.ex? Hur som helst är jag väldigt känslig för värme (och kyla) så är oavsett inget fan av sådant här väder. Däremot när det svalnar till lite mot kvällen och himlen blir alldeles rosa, då njuter jag. Sommarkvällar är magiska. :) (Vore dock skönt med ett svalkande sommarregn snart...)

#12 - Lisa

#11: Skåne och Danmark hade den kallaste sommaren sen artonhundrafrösihjäl förra sommaren. Inte en dag över 25 grader och så mycket regn att skördarna blev förstörda. Stockholm hade nog bättre väder men ni är liksom inte normen för hela landet.

#13 - Ellie

Alltså folk är alldeles för påverkade av typ Aftonbladet och Expressen som förenklar allting. :( Min bästa vän är civilingenjör i miljösystem och hon brukar försöka sprida att det är skillnad på VÄDER och KLIMAT! Vädret har alltid varierat kraftigt mellan olika år. Det är inget konstigt att man ibland har supervarm sommar och andra år superkall. Det som är farligt och oroväckande är de temperaturskillnader som märks under en LÅNG period, t.ex. att temperaturen på Nordpolen under X00 år har stigit med några få grader. Det går djupare än en varm sommar i Sverige, jag lovar.

Och sedan är det fan tröttsamt med folk som bara sitter och blir ängsliga! Skit i att deppa över värmen nu, se istället till att AGERA. Sopsortera bättre, ge fan i att boka in Thailandsresa, låt bilen stå, spara på vattnet, släng inte mat, m.m. Att oroa sig gör ingen nytta. Ut och njut i solen och förstå att det är naturligt med VÄDERväxlingar! :)

Med det sagt. Jag mår inte bra i värmen! Men precis som första kommentaren sa; jag håller god min. Tycker ändå det är fint att se svenskarna såhär glada i solen. ;) Och jag försöker göra det bästa av det. Har insett att jag inte måste steka mitt i solen i bikini som alla andra, utan det går fint att sitta i skuggan och dricka iskaffe. :)

#14 - gravid

Brukar vara ett fan av sommarväder men är höggravid och lider just nu. Kom precis tillbaka efter 10 dagar i spanien där det inte var lika varmt som här haha!
Anyhow, med tanke på den icke-sommaren vi fick förra året i danmark så känns det bra att få lite sol i år. Jag får se till att äta lite mer glass och kall vattenmelon! :)

#15 - Karolin

Nr 14, vet inte varför jag fick för mig det mer än att du skrev om Danmark, men är du thesadbox? Saknar din blogg i så fall :) Grattis till graviditeten oavsett!

#16 - M

#12 Ville inte att det skulle låta som att jag ignorant tror att Stockholm är enda som räknas, men det blev nog lite så ändå. Du har rätt så klart! Ville bara nyansera påståendet i en tidigare kommentar om de senaste somrarna "med 13 grader och regn". Riktigt så illa har det ju inte varit överallt åtminstone. ;)


#17 - thesadbox

Till Karolin (#15). Ja det är mig! :D
Tack fina du, himla bra gissat <3 <3

#18 - Lisa

#16: ingen fara, jag blev nog bara lite extra väderkränkt eftersom vi hade en hemester och den hemestern regnade/blåste bort ;)

#19 - T

Det är exakt lika dumt att snacka om att temperaturen i maj det här året beror på växhuseffekten som min släkting som snackade hela förra sommaren om att växthuseffekten nog var en bluff pga den kalla sommaren.... Sluta med båda! Allt under 30 år är väder (inge klimat) och det första vi fick lära oss när jag plugggade en klimatkurs var att sluta tro att vi kan bedöma klimat eller ens ha någon bra koll på vilket väder det var genom våra minnebilder. Den här våren t ex har ju varit både kall (o början) och het (nu). Det är inte att leva i förnekelse utan att leva med lite mer kunskap ;) Fråga en metrolog/ klimatolog. Jag ÄR oroad över klimatet dock, men inte baserat på vädret jag upplever utan på den tydliga informationen vi har om att klimatet ändras. Om vi sprider sånt hör skitsnack om att ett varmt maj beror på växthuseffekten så gynnar det bara klimatskeptikerna i längden.

grundvattennivåerna beror förresten inte på vädret under sommaren utan grundvattnet fylls på innan, ofta under hösten. Dvs det kan vara grundvattenbrist, som på Gotland, trots att det är en blöt sommar, som förra året. I år ser det betydligt bättre ut för grundvattnet trots torkan just nu.