bloggkommentatorerna

Satsa inte på fel häst
Idag har Cissi Wallin och en massa andra kvinnor varit på rättegången mot Martin Timell, för att stötta offret i en situation som antagligen är väldigt jobbig för henne. Fint med kvinnor som ställer upp för varandra. 

Jag sträcklyssnade på P1 dokumentär igår. En fem avsnitt lång serie om Hästgården där ridläraren och ägaren "Mårten" utnyttjat unga ridtjejer sexuellt i 30 år. Han dömdes 1991 till 2,5 års fängelse, otroligt nog. De flesta förövare går ju fria. Här segrade rättvisan, tänker man kanske, men å andra sidan tvingades alla de fem offer som trätt fram och anmält bort från gården av Mårten och hans kvarvarande sambo. Sedan förtalades de av ägare, före detta vänner, nya ridskoleelever och deras föräldrar. 

Dessutom trädde SVT in som djävulens advokat och gjorde en dokumentär som sändes 1994, med vinkeln: "Ridskoleägaren är oskyldigt dömd!" Tjejerna som ville vara kvar på gården bland alla sina vänner, fantastiska hästar och en förhoppning om en ridsportskarriär, de vittnade till Mårtens fördel och tv-journalisterna svalde alltihop och plötsligt var Mårtens rykte såpass bra igen att han kunde fortsätta utnyttja tonåriga barn i 25 år till. För i den här dokumentären så pratar tillräckligt många tjejer ut för att vi ska kunna släppa tvivlen. 

Med detta vill jag påminna alla om att var försiktiga med att springa anklagade våldtäktsmäns ärende. Det kan bli JÄVLIGT pinsamt den dagen sanningen kommer fram. 

Dessa människor som nu i P1-dokumentären konfronterades med vad de sagt i mitten på 90-talet, om att Mårten är oskyldig, tjejerna är lögnaktiga och manipulativa skämdes ju ordentligt. Särskilt med tanke på att ridtjejerna var i nedre tonåren. Det var barn som offrades för Mårtens ryktes skull.

Men så stark är misstron på sexualoffer. Folk slår knut på sig själva för att försvara killen som verkar schysst, eller som kanske inte ens beter sig vettigt, men i alla fall är inflytelserik och betydelsefull. 

//Mia

 
#1 - Sonja

Jag undrar hur psykologin bakom det där fungerar enkelt förklarat (om det nu går att förklara enkelt).
När jag var väldigt ung berättade jag för några nån gång att min pappa var våldsam. Vad jag fick höra var "nä men nu överdriver du/han som är så söt/snäll/blyg/fin". Mekanikerna bakom det här verkar så starka. Hyggliga, smarta, empatiska människor dras också med och svarar så. Hur skulle man själv reagera om man var med om samma? Har man kanske redan varit det nån gång, men avfärdat varningssignalen utan att ens tänka på det?

#2 - Cornelia

Gården ligger inte långt från vart jag bor och det sjuka är att så många vet om det men ändå har det inte hänt någonting? Samtidigt så har SÅ många föräldrar sina barn där och säger att allt är falskt och att han "aaaldrig skulle göra något sånt". Jag fattar inte hur det går ihop, skulle jag höra minsta lilla rykte skulle jag hållt mig själv och mina barn långt därifrån. Hästbranschen har tyvärr många såna här människor i sig och jag skulle inte vilja riskera att ryktena visar sig vara sanna.

#3 - Anonym

Tycker att det är missvisande att använda uttryck som ”otroligt nog” när man pratar om att någon däms för sexualbrott. Absolut har vi problem med att fälla män för sexualbrott men SÅ ovanligt är det inte att folk döms. Tycker att det är trist att sprida bilden att det är lönlöst att anmäla för det kommer ändå inte bli något, som många tror idag.

Svar: Ok, helt "otroligt" är det inte att någon fälls, men av cirka 20000 anmälda sexbrott (de oanmälda är långt många fler) så lagförs ungefär 1000. Så tolkar jag i alla fall den här statistiken (har inte tid att läsa all text just nu, måste åka iväg nu): https://www.bra.se/brott-och-statistik/statistik-utifran-brottstyper/valdtakt-och-sexualbrott.html

//Mia
bloggkommentatorerna

#4 - Cami

Jag laste hans dotters blogg om hennes upplevelser och hur han manipulerat valdigt manga och nar de gjort anmlaningar till polisen har han forfalskat brev med barnens underskrift om att det bara var ett tonarsutspel och att pappan inte alls gjort det som de pastatt i anmalan osv.. Och att sedan lasa kommentarerna visar ju att det ar nagot jattesjukt da manga haft obehagliga upplevelser dar. Rekommenderar verkligen att leta upp hennes blogg och lasa.

#5 - MD

Off topic, men ni gillade ju SKAM: Det finns en ny serie på liknande tema och stil - https://blank.p3.no/

#6 - Sandra

Detta ska vi ha med oss nu när SVT "granskar" metoo. Att media fortsätter att försvara anklagande våldtäktsmän. Eller som Cissi och Natasha säger i Penntricket: springer patriarkatets ärenden.

Svar: Exakt vad jag tänkte! Duktiga tv-makare vet precis hur man ska göra för att få publiken dit man vill, och jag vill vara rustad inför att se när Uppdrag granskning jagar Cissi och andra utsatta kvinnor. Jag vill inte gå i den fällan som många i närheten av Hästgården gjorde på 90-talet.
//Mia
bloggkommentatorerna

#7 - Bella

På mitt jobb finns en kille som är snygg, välklädd, duktig men säger elaka saker när jag är ensam med honom (tex att jag inte har några bröst har han sagt, jag har väldigt små). Jag har sagt åt honom att sluta och börjat undvika honom och sagt till chefen som pratat med killen men det har lett till att alla på jobbet utom 2 personer fryser ut mig och behandlar mig som luft, alla går på killens historia/sida och ingen har pratat med mig eller frågat nått. När jag sa till chefen blev han jätteförvånad och kunde inte tro att det var sant. Så jag letar nytt jobb. Men känner mig trött och ledsen över hur det funkar

#8 - Camila Rodela

Hej vänner jag heter Camila Rodela och jag är från Michigan, United State. Jag är här för att vittna om DR.OGAGA ​​KUNTAs goda verk i mitt liv. Min man och jag har varit gift i 27 år med två barn. Bara för två år sedan kom allting till slut. Jag ville ha min man tillbaka och jag bad honom men han lyssnade aldrig, så jag stötte på flera vittnesmål om denna speciella stavningskastare. Några människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och botar cancer och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och också stava för att få ett bra betalt jobb så vidare. Han är fantastisk, jag kom också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Vera, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin ex älskare och i slutet av sitt vittnesbörd släppte hon sin email.After att ha läst alla dessa bestämde jag att ge honom ett försök. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. Och han berättade för mig vad jag behöver göra, jag gjorde det och min man kom tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi var ännu lyckligare än någonsin tidigare DR.OGAGA ​​KUNTA du är en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man. Om du har något problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskastare, prova honom när som helst, han är svaret på dina problem. Du kan kontakta honom via email: ogagakunta@gmail.com och få dina problem att lösa mig. Han kan lösa följande problem och mycket mer.
(1) OM DU VILL DIN EX-BACK
(2) DU ÖNSKAR ATT KONVINTERA DIN HUSBAND FÖR ATT STOPPA DIVORNET
(3) DU ÖNSKAR ATT FRAMFÖRAS I DIN KONTOR
(4) DU ÖNSKAR MÄN OCH KVINNER ATT KÖRA FINNA DIG ATTRAKTIVA
(5) OM DU ÖNSKAR ATT TÄNKA EN BARN
(6) du vill vara rik
(7) DU ÖNSKAR DIN HUSBAND FÖR ATT ÄLSKA ENDAST DIG FÖR RESTEN AV HANS LIV
(8) DU BEHÖVER GOD LUCK SPELL
(9) DU BEHÖVER EN LOTTERIPELL
(10) DU BEHÖVER EN JOBB
ogagakunta@gmail.com

#9 - Pernilla

Det som förvånar mig är att svenska ridsportsförbundet inte har gjort något åt det och att dom inte kan se att den stora driv kraften till att dom är kvar är faktiskt hästarna. Kan man inte se det så är frågan om man jobbar på rätt plats? Då jag kände igen mig i det dom sa, att dom var kvar mest pga hästarna. Jag är lik (går inte på den ridskolan eller varit ut för något liknande) men jag gick ut gymnasiet för att jag var på hästlinjen. Just saying.