bloggkommentatorerna

Önska kön
Paula är provocerad av människor som förutsätter att hon och Hugo drömmer om en son, med tanke på att de har två döttrar. Hon skriver att hon aldrig skulle skaffa ett barn till för att jaga ett visst kön. 

Jag förstår att hon blir arg när folk frågar om hon inte vill ha en son i framtiden, eller om hon önskar att hon hade en av varje. Det är en onödig sak att kläcka ur sig, eftersom det inte ändrar situationen. Ställ inte frågan! Antingen så bryr sig personen noll om det, och då är frågan bara en onödig pik, eller så bryr hen sig om det, och då är det ett uttalande som kan såra ordentligt. Det är ju känsligt att säga att man önskar något annat, när man pratar om sina egna barn som man oavsett vad inte skulle vilja byta ut för allt i världen. 

Men anledningen till att vissa människor ändå ställer den oartiga frågan är att väldigt många har önskan om kön. Se bara i Paulas kommentarer. Flera skriver att de har eller har haft önskningar. Dom som ställer den oartiga frågan tillhör den gruppen. 

Många är faktiskt öppna med att det finns eller har funnits en viss önskan. Några jag kommer ihåg på rak arm är Hugo RosasKatrin Zytomierska, Blondinbella, Magdalena Graaf, Vanja Wikström, Angelica Lagergren, jag själv, och jag vet några till men hittar inte inlägg om alla så jag hoppar att droppa de namnen. 

Det är helt onödigt att önska, och egentligen löjligt eftersom alla människor är individer före kön, men jag antar att det är mänskligt, eller i alla fall inget ovanligt. Men man kan få välja själv om man vill vara öppen med det i så fall. 

//Mia
Ingen hänsyn
Lady Dahmers senaste inlägg heter "Jag tänker inte tassa på tå längre". Hennes rädsla att göra någon ledsen tog nästan död på bloggen, och hon skrev nästan ingenting under hösten. Det har varit ett problem hos de flesta pk-bloggar de senaste åren. Har man en feministisk och antirastistisk profil så måste man ta hänsyn till alla människors känslor vid varje uttalande, och med tanke på att varje ämne triggar någon så finns det ingen chans att skriva något intressant överhuvudtaget i så fall. Jag blev glad av att LD inte tänker tassa på tå längre. 

Hon har nu vågat sig på att skriva om vikten av bra mat. Hon retar sig på att det blivit en kul grej att kokettera över att ens barn äter dålig mat. Det håller jag med om. Uttalanden som "det blir människor på korv också!" känner jag igen. Jag har också sagt så, och tänkt så, eftersom mina barns typ favoriträtt är korv med bröd. 

Hon tycker att vi inte ska nöja oss med det, utan bör prata mer om billig, lättlagad mat som också är BRA. Det är väl bra? Eller? Några blir ändå ledsna för att de inte lyckas leverera bra mat till sina barn, av anledningar som kan bero på matvägran, diagnoser, ekonomi eller tidsbrist. 

Lady Dahmer följer upp med ett jättebra inlägg om hur hon har gjort för att hennes barn ska äta, testa och njuta av en mångsidig kost. Jag tycker IDAG att tipsen är bra, för nu har jag sett att metoden i vårt fall funkade (vet iofs inte hur läget hade varit utan metoden, det kanske hade gått bra då också, omöjligt att veta), men för ett år sedan hade jag sagt att det inte funkade. Vi har gjort i stort sett samma som Lady Dahmer (förutom att vi ofta glömmer grönsaker vid sidan av maten (ofta grönsaker I maten dock) skäms över det, men det blir ett extra moment att koka grönsaker när spisen redan är full och tiden är knapp så det glöms ofta bort). Nu börjar det ge resultat, när barnen är 6 och 8. Så sent som för ett år sedan satt de och petade och frågade "hur mycket måste jag äta innan jag får gå..?" Men vi har inte gett oss. Det beror väl delvis också på bekvämlighet, jag känner inte för att laga barnmat (pannkakor, pasta och korv eller köttbullar) UPPTILL maten jag lagar till oss andra, varenda dag. Och nu äter dom mycket bättre. Jag och min man sitter och smygkollar och mimar chockat till varandra när vi äter: "Titta, han äter SÅSEN!" "Hör! Hon vill ha mer kött!" De är så vana vid grytor och soppor, att de inte är rädda för blandad mat, de fixar kryddade rätter, de vägrar inte fisk längre. 

Hade mina barn varit annorlunda, mer kräsna, haft andra fobier eller diagnoser så hade det kanske inte funkat, men jag är i alla fall säker på att de inte hade ätit som de gör idag om jag hade börjat steka falukorv till dem för tre år sedan när det var som värst. Och jag vill inte att de som vuxna lämnar en kravlista när de ska på middag, där de står att de inte äter fisk, oliver, lök och ärtor. 

En del läsare blir ledsna av det också, för att deras barn ändå inte äter. Jag förstår att det känns för jävligt, men jag hoppas att Lady Dahmer och andra fortsätter skriva ändå, för det går inte att hålla tyst om allting som någon kan må dåligt av. 

Just maten har jag inte dåligt samvete över, men skärmtiden och bristen på utelek... Jag måste ta att folk berättar att uteaktiviteter är bättre än skärmtid. Det måste få finnas forum där det tipsas om hur man får ut barnen, utan att jag mår piss över det. Eller, jag kan väl må piss över det, men jag kan inte kräva att någon ska ta hänsyn till det. 

//Mia
Klargörande
Om ni är intresserade av vad som hänt när Blondinbella skrev att livet förvandlats till en mardröm så kan ni läsa den här artikeln i Expressen, för den är väldigt informativ. Bella och hennes team kastar exet under bussen och Bella själv påstår att han aldrig någonsin kan komma tillbaka till Sverige igen, med tanke på alla skulder han har efter att ha förlorat tiotals miljoner i spekulation. Bellas livvakt har valt att uttala sig om att exet förlorat alla pengar han förvaltat åt andra. 

Mycket information får man alltså, mycket mer än vad jag hade väntat mig om det hade gällt någon annan kändis partner. 

Men jag har ändå jättemycket frågor. Bella säger att han har haft ett rykte om att vara landets bästa trader. Han har haft bolag sedan i september och redan satt sig i sådan skit att han måste fly landet för all framtid. Hon säger också att han har ljugit om sin identitet och grundlurat henne, och jag undrar på vilket sätt. Att han förlorat en massa pengar på kort tid betyder ju inte nödvändigtvis att han har ljugit om sin identitet, men det kanske är mer bakom ytan?

Vad är det för människor han har förvaltat pengar åt, som inte drar sig för att hota småbarn med kidnappning? Jag förstår att det är bäst att ta avstånd från det här, och det är väl det enda Bella kan göra i nuläget. 

//Mia