bloggkommentatorerna

Ekonomiångest
Jag kan skriva under på allt som UnderbaraClara skriver om i det här inlägget om ekonomi. Det värsta jag vet är pengar. Betala räkningar är ett jävligt nödvändigt ont. Det är som att gå igenom en mindre livskris varje gång det ska göras. Banken har jag inte besökt på många år. Börjar svettas av tanken på att lån måste bindas och att jag måste ta en massa beslut som jag inte har en aning om hur de kommer att påverka mig egentligen. Det har inget med pengabrist att göra för jag har alltid haft råd att betala mina räkningar sedan jag började med det. Men varje månad tror jag inte att det kommer gå. Det är ändå i 20år det har varit så här nu och jag har klarat mig varje gång. Men vem vet, nästa gång så? 

Jag undrar också precis som Clara varför jag tänker så här? Vem har skrämt upp mig? 

Är också dålig på att planera för framtiden. Pensionsspara känns förmätet. Tänker att de ska hånskratta åt mig på Folksam när jag ringer och försöker teckna något. 

-Hahaha! Så du tror att du kommer att leva så länge! Hahahaha! Hörde ni? A-M Johansson tror att hon kommer att bli gammal! Hahaha! 

Ja typ så. Då struntar man ju i det. 

Nästa vecka är det dags igen, att ta ett djupt andetag och dyka ner i det iskalla räkningsvattnet. Som att spela rysk roulette. Kommer det klicka den här gången också? Vi får se. 

//Anna-Maria
#1 - Lotta

Förstår helt din känsla. Jag har själv haft den gasnka länge. Jag skulle råda dig att gå in och läsa de första inläggen på bloggen Rika Tillsammans. Jan som skriver den är väldigt duktig på att förklara ekonomi och hur man kan tänka. Det har fått mig att få ett större ekonomiskt självförtroende. Inte för att jag förut hade några problem, men jag tycker han skriver på ett sätt som i alla fall peppar mig :)

Hur som så ska du inte skaffa ett pensionssparande via något pensionsbolag. Gå in på avansa och skaffa ett månadssparande bara. Mycket lättare och framförallt billigare :)

Lycka till och tack för en bra blogg!

#2 - Lina

Petra Tungården och Linn pratade i deras podd för något år sedan att dom båda två alltid går runt och bär på sina räkningar. Sådär "Jag betalar senare idag, därför tar jag med alla till kontoret". Jag gör exakt samma sak. Jag kan packa ner räkningar till en resa istället för att bara betala dom innan. Jättekonstigt. Sen tar jag plötsligt bara tag i allihop på en gång och mår mycket bättre efteråt. Men ändå lär mig aldrig öven om jag vet att det får mig att må bra utan fortsätter vandra runt med papper i väskan då och då. Förstår inte alls varför?

#3 - Vanessa

Tips! Betala räkningarna när du inte har några pengar! Låter knäppt, men så här botar jag min ångest. Jag godkänner o lägger in mina betalningarna nån gång i mitten/runt den 20:e varje månad när jag inte har råd. Sätter ett betaldatum en dag efter lön så jag vet att jag har täckning. Då behöver jag inte tänka/se när det sker o slipper ångest. Har lagt alla räkningar på ett konto o har en stående överföring dit för att underlätta.

#4 - Hanna Karlsson

Jag är precis likadan. Jag för över en viss del av min lön till makens konto och sen sköter han resten. Jag vet ärligt talat inte vad vi har för utgifter varje månad. Tycker att det är jobbigt att sätta sig in i det. Fast jag vet att jag egentligen måste....

#5 - Jessica

Hehe, jag tycker det är roligt med privatekonomi och gillar känslan av kontroll när jag betalar räkningar, för över till sparanden, köper fonder osv och sedan räknar ut hur mycket jag har kvar för månaden. Gillar att ha ordning och struktur så den 26:e är typ mitt favvodatum :p

#6 - Karolina

#5 Jag är också sån!! Och jag skriver på riktigt upp alla min utgifter under månaden, så jag har lite koll under tiden och i slutet av månaden räknar jag ihop och kollar att det stämmer ;) Och det tycker jag är kul! Jag har gjort så sen jag flyttade hemifrån och då var det för ”hur ska jag annars veta att pengarna räcker hela månaden?” Jag kände att jag behövde koll. Jag har inte allt sparat från alla år men en del och det är lite kul att gå tillbaka och se hur mycket pengar jag la på mat i mars 2011 t.ex. ;-)
Däremot kan jag inget om fonder eller pensionssparande eller sånt. Men mina egna vardagsutgifter - dem har jag stenkoll på!

#7 - Anonym

Jag gillar att betala räkningar. Gör det alltid den 25e och flyttar samtidigt över sparpengar till diverse konton. Har ca 6000 på mitt konto som bör räcka till nöjen och shopping. Resten går in på sparkonton.Brukar funka fint. Nu har det dock varit en dyr höst med ny bil och bröllop, så sparkontot behöver lite extra kärlek i vår

#8 - wigwag

Skaffa autogiro så sköter sig allt av sig själv. Du ser inte röken av nån räkning. Prata med din bank så fixar dom det åt dig på nolltid.