bloggkommentatorerna

Skammen vid kassan
Annika Leone frågar om fler än hon tycker det är jobbigt att köpa "pinsamma" saker? Hon har själv köpt glidmedel, laxermedel och alvedon på apoteket och var rädd att de ska tänka på analsex, så hon lade till lite plackers för att förvilla personalen. 

Eh, ja, det är jättepinsamt. Tack och lov för internethandel, säger jag, för det där är helt otänkbart för mig. Måste vara tiotusen gånger värre om man är känd, för då minns ju folk på ett annat sätt. 

"Folk tänker inte ens på vad andra gör", säger vissa för att lugna sig, men folk tänker ju jättemycket på vad andra gör! Händer det en pinsam grej på en buss eller i en annan folksamling så berättar alla det för sina vänner, eller i en podcast. Just apotekspersonal är väl med om en del och reagerar såklart inte på varenda hemorojdsalva som säljs, men vissa inköpslistor lockar garanterat till skratt där också. 

Jag tycker att det borde vara såhär på apoteket: 
 
 
En kassa inspirerad av en klassisk biktstol. Där inne sitter farmaceuten och slår in varorna i kassan, och utanför gallret står man skyddad men ändå lite skamsen. Och sen får man allt sitt lavemang och maskmedel i en diskret påse och kan avlägsna sig utan att möta någons blick. 

//Mia
#1 - Annika

Haha! Kommer osökt att tänka på när jag var höggravid sist. Stapplade in på apoteket och sa till personalen ”jag är förstoppad, kan någon hjälpa mig?” Orkade inte bry mig om nåt längre, ville bara att skiten skulle lösas (!).
Hade hellre dött än uttalat den meningen som tonåring.

#2 - Anonym

Första gången jag gick in på apoteket och sa att jag hade klåda i underlivet och ville ha svampsallad ser jag litegrann som dagen jag blev vuxen på riktigt.

#3 - Stinky

#2 Smakade svampsalladen bra? Och framförallt, hjälpte den mot klådan?

#4 - Suck

Fattar verkligen inte varför apoteket inte är mer anonymt än vad det är? Har flera gånger t ex gått fram till kassan och ba "jag vill hämta ut mitt recept" och de ba "JAAA DU MENAR HOMBALABOMBALA-MEDICINEN???", Trots att man bara har ett enda (såklart pinsamt) recept att hämta ut, och så står man där och ba "mmm.... precis...".

#5 - Anonym

För mig är det samma om man behöver besöka läkaren för nåt ”pinsamt”... o alla ba: ja men de har sett allt. Det hjälper ju inte mig, jag tycker ju fortf det är lika jobbigt och pinsamt, spelar väl ingen roll om läkaren träffat hundra andra med samma åkomma, det är ju hur jag upplever det som spelar roll. Och ja, jag kommer ihåg ”pinsamma” händelser jättelänge. Även om personen i fråga är okänd för mig, om de gör bort sig så kommer jag ihåg det och då tänker jag att samma gäller ju andra om det är jag som gör bort mig.

#6 - Anonym

Jag känner inget pinsamt med laxermedel eller typ glidedel. Men en gång fick jag skabb och gick runt inne på apoteket för att hitta krämen jag hade googlat mig till. Hittade inte. Till slut kommer en kvinna fram och frågar vad jag letar efter, så säger jag märket ”skamset”, då visar det sig att de har just den i kylen. Så ja, skabbmedel tycker jag är jobbigt att köpa :) haha

#7 - Tove

Jag brukar vara rätt obekymrad på just apoteket, passar t ex på att handla kondomer där isf ICA, eftersom jag tänker att de måste vara helt avtrubbade av att sälja så extremt mycket genanta grejer varje dag att jag knappast kan vara värd att minnas.

Jag tänker mig att lunchar man med sina apotekarkollegor är det knappast som det lär förekomma att man bara "ja idag köpte en tjej minsann 2 paket kondomer, hon skulle nog ligga hihihih" eller "idag sålde jag laxermedel!". De måste ju vara lika ointressant som att ha sålt bregott typ.

#8 - Anna

Höll på att dö av pinsamhet när jag (38år) skulle hämta ut en spiral av en 25-årig man. Han började vitt och brett diskutera spiralen med mig och hur den skulle sättas in ”det här kan du inte göra själv”. Tänkte att det måste vara något fel på honom. Han avslutade mitt besök med att önska mig lycka till, men jag tror hela Apoteket visste vid den tidpunkten att jag hade hämtat ut en spiral. Tänkte att de trodde jag hade jättemycket sex, lite som att köpa hundra kondomer. 🙈

Svar: Det borde inte få vara så! På sjukhus är det jättenoga med sekretessen. Ingen utomstående får veta någonting. Och på banken också. När man jobbar på bank får man inte säga till någon att man ens mötte någon man kände på banken, för det är typ att avslöja var någon (kanske) har sina pengar. Men på apoteket kan det lika gärna sitta en dåre i kassan och vråla om vad man har köpt inför alla. Det är hemskt! Det är grej nummer ett jag hade ändrat om jag tog över ett före detta statligt apotek.
//Mia
bloggkommentatorerna

#9 - Cami

Haha. Jag gar till en stor Supermarket varje vecka och koper 100 rullar dasspapper och tva storpack bindor (folk har koper dom styckvis) till varan butik eftersom det ar billigare pa supermarketen an hos leverantoren och det slar ALDRIG fel att det ar samma tjej i kassan varje gang (vad ar oddset? Skitstor affar men det ar alltid hon som sitter i den snabbkassan jag hamnar i) sa det kanns som hon tror att jag har mens varje vecka och darav ar skitkass i magen... haha.

#10 - Karin N

Hej! Jag har aldrig fattat grejen men att dt är pinsamt faktiskt. Särskilt inte om man handlar på något apotek. Isåfall har jag tänkt att man borde skämmas när man köper toapapper lika gärna, typ "Nu ska jag hem och bajsa"

Svar: Det gör jag i och för sig. :) Skäms för att köpa toapapper alltså. Min man skäms ännu mer över det av någon anledning, men det är väl för att han är så oförstörd och aldrig har behövts dras med kvinnoåtkommor. //Mia
bloggkommentatorerna

#11 - Karolina

Jag lånade en bok om orgasmer på bibblan i somras. Tyckte det var småpinsamt när jag stod vid hyllan och letade efter den och sen höll jag den med omslaget mot mig när jag gick genom lokalen. Och var så GLAD över självbetjäningen så att jag kunde låna den utan att möta någons blick. MEN när jag skulle lämna tillbaka den DÅ låg alla bibliotekets digitala tjänster nere och lappar informerade om att man fick lämna tillbaka till personalen vid disken. Gaaaah! Jag gick några varv genom biblioteket och resonerade med mig själv: lämna? Gå hem? Lämna? Gå hem? Det var inte sista dagen för utlåning så jag hade kunnat gå hem och komma tillbaka en annan dag. Men jag gjorde det! Jag gick med oberört ansiktsuttryck till disken och lämnade tillbaka den och med högburet huvud därifrån. Kändes ändå bra på nåt vis ;-)

#12 - JK

Jobbar på apotek och Det enda Vi möjligtvis pratar om på rasterna är extremt otrevliga kunder för att ventilera frustration. "Pinsamma" problem är verkligen, verkligen vardagsmat och ingenting intressant att diskutera kollegor emellan även om ni inte tror det :). Visst kunde sekretessen vara bättre mellan receptkanalerna men oftast finns något avskilt rådgivningsrum/blodtrycksmätninsrum så be om att få gå in där om det är något ni vill diskutera ifred (jag har haft kunder som bett om det, inget konstigt eller besvärligt alls). Att det inte är avskilda rum överallt är såklart en kostnadsfråga samt att vi är tunn bemannade så vi måste kunna ha en överblick över hela apoteket för att kunna rycka in där det behövs. Att vi upprepar namnet på medicinen som någon vill hämta ut är för att säkerställa att det är rätt läkemedel vilket vi är skyldiga att göra. Det har hänt mer än en gång att det är fel trots att kunden bara har ett recept (något har gått ut Och något gammalt skräp ligger kvar) och de flesta som ej är farmaceuter har ingen aning om vad just ditt läkemedel är för någonting om de ej använder samma. Om ni vill ha privata bås så skriv gärna till apotekskedjan och berätta det för kunder är de enda de som bestämmer om sånt lyssnar på :)!

#13 - JK

Kom på också angående sekretess: Naturligtvis är den benhård också på apotek. Vi får absolut inte säga att någon ens har varit inne hos oss och handlat. Absolut förbjudet att kolla på folks recept om man ej är relevant för sitt arbete osv. På banken tas man emot ungefär som på ett apotek med öppna diskar och alla kan höra ungefär lika mycket. På sjukhuset kan man ligga flera på en sal och alla kan höra vad som diskuteras men personalen får ju absolut inte prata om patienter utanför sjukhuset. Ej optimalt kanske på något ställe men tycker du att apoteket är värre? (frågar ej för att vara dryg, är intresserad för att det är min arbetsplats och detta diskuteras ändå ganska ofta)

Svar: Du har rätt. Jag tänkte inte på det, att det trots sekretessen är lika öppet på en bank, om man råkar vara inne samtidigt som andra kunder. Det är väl det att jag aldrig har haft pinsamma ärenden på banken helt enkelt, som gör att jag aldrig tänkt på det. Men lustigt nog så satt jag just idag och väntade på min tur på banken, medan en stackars människa stod och frågade en massa frågor om vilka fakturor som gått till inkasso, och hur man vet om det gått till kronofogden osv. Det klart att det för vissa kan vara lika pinsamt som att tio främlingar hör att man har fått underlivsbesvär.
Och att ni snackar skit om otrevliga kunder unnar jag er verkligen. Jag har själv jobbat i servicebranschen så jag vet att det inte är det absolut roligaste samtalsämnet man har på rasterna, men att det förekommer som en ventil.
//Mia
bloggkommentatorerna

#14 - wigwag

Tycker inte man ska käftar och klaga på apotekpersonals bemötande i onödan. Ingen personalgrupp lär ha så många jobbiga kunder som dem. Psykiskt sjuka, kroniskt irriterade och nu senast, lite oväntat, rasister lär ha spottat in sig på gruppen. Köp era jävla underlivssalvor. Le vackert. Betala. Och gå sen hem. Hur jobbigt kan det vara. Ingen bryr sig.

#15 - Mellan raderna

Lavemang och maskmedel, hahah! :D Själv har jag jobbat i kassa i mataffär i många år och där ser man också det mesta rulla förbi på bandet. Någon som laddar upp för romantisk date och någon annan som laddar upp för deppig ensamkväll eller bulimifrossa. Tror dock att jag blivit så härdad att jag nog skulle kunna gå och handla det mesta utan att skämmas nämnvärt ;)

#16 - Mariette

Jag har haft problem med hetsätning och då har jag skämts enormt mycket över det jag lägger upp i kassan, typ fryspizza, 5 munkar, en påse kanelbullar, godispåse, chips... Usch. Tänker intensivt "Jag ska ha hemmafest med 10 personer" och hoppas kassörskan kan läsa mina tankar. Hehe.

#17 - Anonym

Jag känner mig trygg på apoteket. Tror det har med åldern att göra också? Man blir mer bekväm med åren, saker är inte lika pinsamt längre.
Och har man tillräckliga besvär så blir allt ännu mindre pinsamt. Om man står och rådfrågar om hemorrojdsalvor osv
Haha men blev faktiskt lite full i skratt häromdagen då jag sökte efter lavemang och det fanns bakom kassan. Var en hel drös recepkunder som stod och lyssnade och när jag fick hjälp så hittade tjejen som hjälpte mig bara ett storpack (50 tuber) med lavemang och hojtade om det var rätt inför resten som stod där. Det jag skrattade åt var gubbarnas miner, de såg både nyfikna och generade ut.